ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ανυπολόγιστες καταστροφές, αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής

Στο πλευρό των πληγέντων κλιμάκια του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε πολλές περιοχές της Κρήτης μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας και εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε περιοχές όπως η Σταλίδα, η Ανάληψη, τα Αγριανά, το Κουτουλουφάρι, τα Μάλια, οι Γούβες και οι Γούρνες, του δήμου Χερσονήσου, σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και στο παραλιακό μέτωπο. Η περιοχή μετράει περισσότερες από 150 πλημμυρισμένες κατοικίες και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό καταστημάτων. Αν συνυπολογιστεί ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η περιοχή αυτή, όπως και άλλες στη βόρεια Κρήτη (Ρέθυμνο, Οροπέδιο Λασιθίου, δήμος Μινώα), είχε αντιμετωπίσει παρόμοια καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, γίνεται αντιληπτό πως οι υποδομές είναι ήδη σοβαρά χτυπημένες και σε πολλές περιπτώσεις ζημιές του παρελθόντος ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί.

Αποκλεισμένο για ώρες έμεινε ακόμα και το εθνικό οδικό δίκτυο στην περιοχή, με τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης να κλείνει από τις κατολισθήσεις στον κόμβο της Σταλίδας, ενώ σε μεγάλο μέρος του το εσωτερικό οδικό δίκτυο έχει εξαφανιστεί. Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν και οι κάτοικοι στην περιοχή Πλατανιάς του Ρεθύμνου, όπου η Πυροσβεστική χρειάστηκε να διατάξει την εκκένωση του οικισμού, ενώ ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο καταγράφηκαν και στα ορεινά του νομού Ρεθύμνου και στα χωριά του Μυλοποτάμου.


Eurokinissi

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης δέχτηκε 450 κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 75 αντλήσεις υδάτων και μεταφορές 79 ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Στο πλευρό των κατοίκων της Χερσονήσου και των άλλων περιοχών της Κρήτης που χτυπήθηκαν για τρίτη φορά σε λίγες μέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες βρέθηκαν χτες οι δυνάμεις του ΚΚΕ.

Από νωρίς το πρωί, κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής την Νικολέτα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, και τον Γιώργο Παρθενιώτη, δημοτικό σύμβουλο Χερσονήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκεπτόταν τις περιοχές της Χερσονήσου προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση, να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πληγέντες και να πιέσει για την αποκατάσταση των ζημιών και για αποζημιώσεις. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στις Γούρνες, στις Γούβες, στην Παραλιακή, στην Ανάληψη, στα Μάλια και στις Γωνιές.

Από τις μαρτυρίες των κατοίκων προκύπτει ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ το μήνυμα που μεταφέρουν τα στελέχη του ΚΚΕ προς τους κατοίκους αυτών των περιοχών είνα ότι πρέπει να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους και να πιέσουν για λύσεις στα επείγοντα προβλήματα και για αντιπλημμυρικά έργα που επείγουν.

Ακόμα περιμένουν βοήθεια


Eurokinissi

Η εικόνα που αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ ήταν εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Περιουσίες, έπιπλα, αυτοκίνητα, σπίτια, καταστήματα μικροεπαγγελματιών υπέστησαν καταστροφή από το νερό λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών υποδομών, ενώ σε αυτά προστίθενται και οι ζημιές στις αγροτικές εκτάσεις. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι από προχτές μέχρι και χτες, παρά τις εκκλήσεις τους, δεν είχαν δει την παραμικρή βοήθεια από το δήμο, την Περιφέρεια και τους μηχανισμούς του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πλευράς του δήμου δεν είχε ξεκινήσει έστω μια υποτυπώδης καταγραφή των ζημιών. Κατήγγειλαν επίσης την ανυπαρξία ακόμα και στοιχειωδών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ποταμό Γουβιανό, κατά μήκος του οποίου έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά.

Από τις συζητήσεις με τους κατοίκους και τη συνολική εικόνα των καταστροφών επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν, με ευθύνη της κυβέρνησης και των δημοτικών - περιφερειακών αρχών. Επίσης με δική τους ευθύνη, άμεσα να προχωρήσει ο καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών, γενικά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τις κακοκαιρίες που έρχονται το επόμενο διάστημα.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στην Κρήτη

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία στη Κρήτη και την αποκατάσταση των καταστροφών ζητούν με Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Για μια ακόμη φορά ο λαός της Κρήτης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις τεράστιες καταστροφές, τις εκτεταμένες ζημιές, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις 6, 7 και 10 Νοέμβρη, που είναι ακόμη σε εξέλιξη στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του Οροπεδίου Λασιθίου, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου Μινώα Πεδιάδος, στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του δήμου Χερσονήσου, στον Μυλοπόταμο, στο Αμάρι, στην περιοχή του Πλατανιά, στην περιοχή του Σταυρωμένου και σε δεκάδες χωριά του Ρεθύμνου οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές. Καταστράφηκαν σπίτια και η οικοσκευή τους, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια που κατακλύστηκαν από φερτά υλικά, αγροτικές περιουσίες, καλλιέργειες που έχουν βυθιστεί στο νερό, γεωργικός εξοπλισμός, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές μονάδες, οδηγώντας σε τραγική κατάσταση εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες. Ειδικά για τη Χερσόνησο οι καταστροφές ήρθαν πάνω σε αυτές που προκάλεσε το χαλάζι από Μάλια μέχρι Σίσι, τον Οκτώβρη. Ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, στον ΒΟΑΚ και σε γέφυρες.

Η ένταση των καιρικών φαινομένων δεν μπορεί να κρύψει ότι - με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών - δεν έχουν γίνει ποτέ συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, από την οριοθέτηση - διευθέτηση των ρεμάτων και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο μέχρι την κατασκευή δικτύων ομβρίων στον αστικό ιστό, με βάση και τα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Είναι πρόκληση στις μέρες μας, που η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης, να επαναλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, κάθε φορά που σημειώνονται πλημμύρες και καταστροφές, ότι φταίνε τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα.

Μέτρα τώρα!

Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί τι σκοπεύουν να κάνουν για:

1. Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη διαμονής όλοι οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν πληγεί, να εξασφαλισθούν η διατροφή τους, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα προστασίας από την πανδημία, να τους δοθεί ό,τι χρειάζονται, μέχρι να καθαριστούν τα σπίτια τους και να μπορούν να κατοικήσουν σε αυτά.

2. Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό της κεντρικής κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων, καθώς και να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντληθούν το νερό και η λάσπη από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές, να καθαριστούν κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, να αποκατασταθούν άμεσα το οδικό δίκτυο μεταξύ κατοικημένων περιοχών και οι αγροτικοί δρόμοι.

3. Να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία.

4. Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους των 3 νομών για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων και γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.

5. Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες.

6. Να αποζημιωθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 100% οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών για τις ζημιές σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κτηνοτροφικές υποδομές.

7. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής και είναι αδύνατο να βρεθούν.

8. Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με τη χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματός τους, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας.

9. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν.

10. Να γίνουν διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.

11. Να γίνουν διαγραφή τόκων και γενναίο "κούρεμα" κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.

12. Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, γέφυρες) με σύγχρονες προδιαγραφές.

13. Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στην περιοχή και σε όλη την Κρήτη, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοί της αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις. Να επιταχυνθούν όσα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους της Κρήτης. Να γίνουν άμεσα οριοθέτηση των ρεμάτων, διευθέτηση και καθαρισμός τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να κατασκευαστούν δίκτυα ομβρίων στις κατοικημένες περιοχές και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο, όπως και δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά έργα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org