Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης |
Συνδικάτα και εργαζόμενοι πρόβαλαν μαχητικά την αντίθεσή τους στην τροπολογία της κυβέρνησης που πετάει στο δρόμο συμβασιούχους και απαίτησαν: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, άμεση παράταση όλων των συμβάσεων μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 2017 και, όταν λήξουν, αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση το Συνδικάτο Αττικής είχε κηρύξει στάση εργασίας και τα Συνδικάτα Θεσσαλονίκης και Αχαΐας 24ωρη απεργία.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με την οποία ορίζεται ότι «οι ισχύουσες συμβάσεις και όσες συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και 60 ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξαρτήτων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, παρατείνονται αυτοδικαίως έως και 31/12/2017, λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς».
Στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εμπίπτουν οι ατομικές συμβάσεις του προσωπικού «που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών στον τομέα της καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες εντός συνολικού διαστήματος 12 μηνών και όσων έχουν παραταθεί έως τις 31/12/2016, οπότε και λήγουν οριστικά». Επομένως, με βάση την κυβερνητική τροπολογία, εκτός της ρύθμισης παραμένουν οι διμηνίτες συμβασιούχοι, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε δήμους να μην ανανεώσουν όλες τις συμβάσεις, εφόσον δεν έχουν εγγράψει πιστώσεις στον προϋπολογισμό τους.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικάτων με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε να αλλάξει την τροπολογία, ώστε να παραταθούν όλες οι συμβάσεις μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2017, μεταξύ αυτών και όσων έχουν δίμηνες συμβάσεις και αποκλείονται από την τροπολογία στη σημερινή της μορφή.
Ακόμα κι αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που απέσπασαν από τον υπουργό, το πρόβλημα παραμένει για τους χιλιάδες συμβασιούχους. Γι' αυτό τα Συνδικάτα παραμένουν σε επιφυλακή και συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας πάνω απ' όλα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε ανακοίνωσή του, «καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, η οποία και την προηγούμενη φορά είχε πει ότι αποσύρει τη τροπολογία, αλλά την ξανάφερε πολύ χειρότερη. Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Κανένας εργαζόμενος, κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να είναι ανοργάνωτος. Κλιμακώνουμε με μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη».
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο οποίος ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ «στις 6 Οκτώβρη κατέθεσε τροπολογία που λέει ότι μέχρι 31/12/2017 παρατείνονται οι συμβάσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και την 1/1/2018 μετατρέπονται όλες οι συμβάσεις σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Εδώ θα αναμετρηθούμε ποιος είναι με ποιον (...) Εκείνο που θα κρίνει πραγματικά τη δουλειά με αξιοπρεπή δικαιώματα θα είναι ο δικός σας αγώνας».
Στην κινητοποίηση διαβάστηκε χαιρετισμός εργαζομένων από το Δήμο Ρεθύμνου και χαιρέτισαν συμβασιούχοι από τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ζωγράφου. Ο Γ. Καραγεωργόπουλος, από το Δήμο Πάτρας, επισήμανε ότι «δεν είμαστε εργαζόμενοι μιας χρήσης» και η Σ. Εξαδακτύλου, από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ότι «δεν μπορούμε να ζούμε με τη θηλιά στο λαιμό μας, να είμαστε έρμαια κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών». Ο Θ. Ντάλιος, από το Δήμο Ζωγράφου, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση με την τροπολογία της μας θεωρεί όλους εν δυνάμει απολυμένους».
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπ. Κωσταντάς, κατήγγειλε στην ομιλία του την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ανέδειξε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, που ενώ κάνει ότι νοιάζεται για τους συμβασιούχους, αρνείται να τους κάνει μέλη της, αποδέχεται τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και απέκλεισε ταξικά σωματεία από τα συνέδριά της, γιατί είχαν μέλη τους συμβασιούχους.
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου περί «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ)». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο ενισχύει το νομικό πλαίσιο για «δραστηριότητες που αναπτύσσονται από ενώσεις προσώπων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες με την εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων επιδιώκουν να καλύψουν μη ικανοποιούμενες από το κράτος ή την ιδιωτική αγορά, κοινωνικές ανάγκες».
Φορείς της ΚΑΛΟ θεωρούνται οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ), «συνεταιρισμοί εργαζομένων», αγροτικοί συνεταιρισμοί, εθελοντές (π.χ. ΜΚΟ) και πάει λέγοντας. Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ουρανία Αντωνοπούλου, το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 4091/2011, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συντάχτηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και να ενισχύσει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας, που κινείται ανάμεσα στον «ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα».
Σύμφωνα με την ίδια, στόχος της κυβέρνησης «είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το περιβάλλον, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν εκείνα τα υγιή εγχειρήματα, οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να συμμετάσχουν στον παραγωγικό ανασχηματισμό της χώρας».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, σχολίασε τα όσα είπε η υπουργός: «Λέτε ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ και οι ίδιοι μηχανισμοί του κεφαλαίου να αντιστρατεύονται το σιδερένιο νόμο του καπιταλισμού που είναι το κέρδος; Φαντάζομαι ότι εδώ η απάντηση είναι γνωστή από όλο το λαό».
Κωδικοποιώντας τους στόχους του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι αυτό που προωθείται είναι «πρώτον, εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν από το κράτος. Είναι, ίσως, ο βασικότερος στόχος της διαχειριστικής πρότασης για την κοινωνική οικονομία.
(...) Δεύτερον, αξιοποίηση της "κοινωνικής οικονομίας" σε κοινωνικό επίπεδο, ως εργαλείο ταξικής συνεργασίας και απενοχοποίησης του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Το κεφάλαιο και η επιχειρηματική δράση διακρίνονται σε "καλή" και "κακή", σε ασύδοτη και σε δράση με κοινωνικό περιεχόμενο. Προωθείται η εθελοντική εργασία για το κοινό καλό. Προωθείται, δηλαδή, ένα μοντέλο εργαζόμενου υποταγμένου στο σύστημα και που όχι απλά δεν διεκδικεί, αλλά αισθάνεται συνεργάτης με το εκμεταλλευτικό σύστημα.
(...) Τρίτον, λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας ως μοχλού διαχείρισης της ανεργίας και ταυτόχρονα αύξηση της διαθέσιμης εργατικής δύναμης στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως είναι και ο στόχος της. Τέταρτον, μείωση της αξίας και άρα της τιμής της ίδιας της εργατικής δύναμης».
«Το συμφέρον των εργαζομένων - τόνισε - είναι, να αντιπαλέψουν αυτές τις Σειρήνες της ενσωμάτωσης, που επιχειρείτε και με αυτόν το νόμο για την κοινωνική οικονομία, στο εκμεταλλευτικό σύστημα που σαπίζει και πεθαίνει, να οργανώσουν τους αγώνες τους, με στόχο την επαναστατική ανατροπή του».
Η ΝΔ από την αρχή τάχθηκε «υπέρ» επί της αρχής. ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, και η Ενωση Κεντρώων, αν και δεν ανέφεραν καθαρά την πρόθεση ψήφου τους, χαρακτήρισαν ως θετική και πρωτοποριακή «ιδέα» την κοινωνική οικονομία, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις. Τέλος, η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί αυτό που εντόπισε στο νομοσχέδιο είναι ότι συντάχτηκε για «το βόλεμα αργόσχολων και κρατικοδίαιτων».
Απεργούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής ενάντια στις νέες περικοπές που φέρνει στο εφάπαξ τους πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, καθώς και στα σχέδια για μετατροπή του ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Η απεργία αποφασίστηκε σε ανοιχτή συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων και δεκάδων εργαζομένων. Για το ίδιο ζήτημα έχουν ήδη οργανωθεί δύο στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στο υπουργείο.
Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εργασίας κατάργησε το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ) και επιβάλλει επιπλέον μειώσεις της τάξης του 20% σε όσους χορηγηθεί, εφόσον καταφέρουν να πάρουν σύνταξη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο της μετατροπής του ΤΑΠΙΤ σε Επαγγελματικό Ταμείο, προκειμένου να μην ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).