ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2014
Σελ. /40
Προκλητικός ο υπουργός

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο συνέδριο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» με θέμα το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας τον 21ο αιώνα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ψήφισε τη νομοθετική ρύθμιση που βελτιώνει το καθεστώς της οικειοθελούς συνεισφοράς της ναυτιλιακής οικογένειας, προστατεύοντας με τον καλύτερο τρόπο το νομικό καθεστώς που απορρέει από το Σύνταγμα και κατέστησε την ελληνική ναυτιλία πρωταθλήτρια διεθνώς. Εκανε δε κριτική σε όσους επιτίθενται σε αυτό το καθεστώς ότι υιοθετούν επιχειρήματα που ακούγονται από διεθνείς ανταγωνιστές των Ελλήνων εφοπλιστών! Τι είπε ο υπουργός; Οτι έκανε μια φοροδιευκόλυνση, ουσιαστικά φοροαπαλλαγή στους εφοπλιστές, για να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί και να αυξάνουν τα κέρδη τους, όταν ήδη τους έχουν δώσει άλλες 56 φοροαπαλλαγές. Και αυτό όταν την ίδια ώρα φοροληστεύουν άγρια το λαό. Είναι προκλητικός ο υπουργός.

Καμιά συναίνεση

Εγραψε το ηλεκτρονικό «Βήμα», 10/10/2014: «Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρδούβελης, με τη χτεσινή παρέμβασή του (σ.σ. στη Βουλή) προσπάθησε να πείσει για τα αυτονόητα, με πρώτο από όλα ότι η Ελλάδα στις συμφωνίες με τους εταίρους μας, πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα θέματα, τόνισε, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους εταίρους μας. Μια αυτονόητη αλήθεια, που πέρα από τις ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές, θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος για το πολιτικό μας σύστημα. Αυτή η αυτονόητη αλήθεια για τους περισσότερους πολίτες, δεν γίνεται όμως αντιληπτή από τις κομματικές ηγεσίες. Με αποτέλεσμα, η χώρα να βρίσκεται και πάλι σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, που δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις». Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα συναίνεσης για έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, δηλαδή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Κάνουν μάλιστα κριτική στα αστικά κόμματα, γιατί δεν την επιτυγχάνουν. Ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν αυτές τις αντιλαϊκές Σειρήνες.

«Καλά νέα»

Τα «καλά νέα» κατά τον Ε. Τσακαλώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να απευθυνθεί σε ένα καινούργιο κοινωνικό μπλοκ, που καταλαβαίνει τα λάθη μετά από το 2010 και δε θέλει να γυρίσει εκεί που ήμασταν πριν από το 2010». Τι εννοεί; Ας επιχειρήσουμε μια αποκρυπτογράφηση. Ως «λάθος» ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε απ' το 2010 και μετά και η οποία στερεί πόρους πολύτιμους για το κεφάλαιο και την προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του. Αυτό είναι και το μόνο «λάθος» που θέλει να διορθώσει ασκώντας την αστική διαχείριση με άλλο μείγμα.

Αρα σ' αυτό το «μπλοκ» έχουν θέση, και μάλιστα περίοπτη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που «καίγονται» επίσης να διορθωθεί το «λάθος».

... αλλά για ποιον;

Πώς σ' αυτό το μπλοκ θα τραβηχτεί ο λαός; Πετώντας του ένα «κοκαλάκι» λέει ο Ε. Τσακαλώτος, αφού η επιστροφή εκεί που ήταν του πλασάρεται ως αδύνατη: «... Μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας, για το πώς θα λύσουμε τα "κόκκινα" δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να επιστρέψουμε το μισθό στα 750 ευρώ. Διότι δεν έχουμε γίνει κεϋνσιανοί στα γεράματα, ούτε θεωρούμε ότι η σίτιση θα λύσει όλα τα προβλήματα. Ομως, ξέρουμε ότι με το φόβο, τη φτώχεια και την απελπισία καμία δομική στρατηγική, καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να δουλέψει».

Και επειδή ενδεχομένως ούτε αυτό είναι αρκετό, ο Ε. Τσακαλώτος πουλάει και «γιατροσόφια» για ανίατες στον καπιταλισμό αρρώστιες, όπως η ανεργία. «Στη μονοκαλλιέργεια της αγοράς και της επιχειρηματικότητας που δοκιμάστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια και απέτυχε παντού, εμείς είμαστε οι πλουραλιστές και είμαστε και υπέρ του δημόσιου και των δημόσιων επενδύσεων αλλά και υπέρ της κοινωνικής οικονομίας, της αυτοδιαχείρισης και των διαφορετικών τραπεζών ειδικού σκοπού», υποστηρίζει. Δηλαδή, μονοκαλλιέργεια των καπιταλιστικών κερδών αλλά με κρατική συμμετοχή στη φροντίδα τους και στους ανέργους ...φύκια για μεταξωτές κορδέλες όπως η κοινωνική οικονομία και η αυτοδιαχείριση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις ακτές του «Νέου Κόσμου». Η μέρα αυτή θεωρείται -και γιορτάζεται- ως η μέρα ανακάλυψης της Αμερικής.

1872 Γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης Ραλφ Βον Γουίλιαμς.

1925 Οι εργατική τάξη της Γαλλίας πραγματοποιεί απεργία εναντίον των ιμπεριαλιστικών - αποικιακών επεμβάσεων σε Συρία και Μαρόκο.

1935 Γεννιέται ο Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα. Μια απέραντη λαοθάλασσα πλημμυρίζει τους δρόμους. Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί (09:45) από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας. «ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», γράφει ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα. «Χάθηκε -σημειωνόταν στο ρεπορτάζ- το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη (...) Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη (...) ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της (...) Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια (...) Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα (...): Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».

1946 Η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας.

1953 Ανακοινώνεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ η συμφωνία για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1955 Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ).

1955 Ξεκινά τις εργασίες του το 12ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (12-17/10/1955), ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των αποκλεισμών και των διαγραφών των ταξικών σωματείων. Καταφερόμενος για μια ακόμη φορά κατά των κομμουνιστών και τοποθετούμενος στο ζήτημα των αποκλεισμών, ο ΓΓ της ΓΣΕΕ, Φ. Μακρής, ξεκαθάρισε από το βήμα του Συνεδρίου πως: «Η λέξις συνύπαρξις δεν μπορεί να υπάρχει στο εργατικό λεξιλόγιο».

2011 Πεθαίνει ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C, κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ