ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το διεκδικητικό πλαίσιο

Με το φετινό σύνθημα για τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα», το ΠΑΜΕ επικαιροποιεί το πλαίσιο των άμεσων αιτημάτων και διεκδικήσεων, το οποίο παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου.

Με άξονα την τελευταία επίθεση, η οποία υλοποιείται από πλήθος αντεργατικών νόμων, προτείνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να υιοθετήσουν, να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν το παρακάτω πλαίσιο πάλης, ώστε να μην εφαρμοστούν αυτοί οι άδικοι νόμοι. Παραμένουν σε ισχύ οι πιο αναλυτικές διεκδικήσεις για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τους φόρους, το δικαίωμα στη μητρότητα, το Ασφαλιστικό, τους ανέργους.

  • Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξησή του. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών. Να ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Συλλογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς.
  • Κατάργηση όλων των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ, όπως οι νόμοι Βρούτση και Χατζηδάκη. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε άμεση και έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την κατάργηση της αποζημίωσης.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση - Κατρούγκαλου - Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
  • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας και Φαρμάκου. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.
  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι εργοδότες να καταρτίσουν σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από τον χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις. Αμεσα να πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των χώρων δουλειάς από τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες.

Η εργατική τάξη να περιφρουρήσει το απεργιακό της δικαίωμα και να παλέψει για:

  • Κατάργηση των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά στα συνδικάτα.
  • Επαναφορά της Γενικής Συνέλευσης ως του αποκλειστικού οργάνου των εργαζομένων που αποφασίζει για τη διεξαγωγή της σε μια επιχείρηση, με τα ποσοστά συμμετοχής που προβλέπονταν πριν από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
  • Κατάργηση του «προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών» και της αντίστοιχης απεργοσπαστικής διάταξης.
  • Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.
  • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).
  • Να μείνει ανενεργό το ΓΕΜΗΣΟΕ. Μόνο τα καταστατικά των συνδικάτων και τα ίδια τα μέλη τους, μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές τους διαδικασίες, καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας, τις αρχές και τους σκοπούς των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Οχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Τα συνδικάτα είναι τα μόνα αρμόδια, με βάση το καταστατικό, να τηρούν μητρώα μελών, λίστες συνδρομών και καταστάσεις ψηφισάντων.
  • Οχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τα συνδικάτα καθορίζουν με βάση τα καταστατικά τους και υπερασπίζονται τις μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες τους, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τις αρχαιρεσίες τους για τα ΔΣ και τους αντιπροσώπους, για τη λήψη απόφασης για απεργία, διαφυλάσσοντας τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας με τη φυσική παρουσία των μελών τους.
  • Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.
  • Οχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.
  • Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.

Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

  • Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εκτός συνόρων. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία τους. Καμία αλλαγή και επαναχάραξη συνόρων.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  • Να γυρίσουν πίσω οι φαντάροι και οι στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.
  • Κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά. Αμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο καταρχάς στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους και βεβαίως πρέπει να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου μέσω πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού.
  • Οσο μένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει να εξασφαλίζονται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί, πρόσβαση των παιδιών τους στην Εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και με την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών.

Κοινή δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού

Στην κοινή δράση που πρέπει να αναπτυχθεί μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων ώστε να δώσει τη μάχη το εργατικό - λαϊκό κίνημα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής στάθηκαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Συλλόγων Αυτοαπασχολούμενων, των Φοιτητικών Συλλόγων και της ΟΓΕ κατά τις παρεμβάσεις τους στη συνέντευξη Τύπου.

Στις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους αναφέρθηκε ο Ρίζος Μαρούδας εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τονίζοντας ότι η ΚΑΠ της ΕΕ και οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε φτωχοποίηση, εξαθλίωση, απελπισία και βίαιο ξεκλήρισμα. Αναφέρθηκε στην αύξηση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο, αλλά και στο κόστος της Ενέργειας, την ίδια στιγμή που παραδίδονται τεράστιες εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά πάρκα. Αποδόμησε την προσπάθεια που γίνεται να συνδεθεί η αύξηση στις τιμές των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης (γάλα, ψωμί κ.λπ.) με τις όποιες συγκυριακές μικρές αυξήσεις πήραν οι αγρότες. Προμετωπίδα στις διεκδικήσεις είναι οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών, κ.ά.

Ο Γιάννης Πιπερίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), κάλεσε τους συναδέλφους του, αξιοποιώντας την πείρα του τελευταίου διαστήματος, να κλείσουν τα αυτιά στις ψεύτικες υποσχέσεις, να χαράξουν τον δικό τους δρόμο αντίστασης και πάλης. Οπως είπε, «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χαρίσει ούτε ένα ευρώ από τα χρέη και θα σφίξει κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό των μικρών επαγγελματιών, δίνοντας ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό έκανε και τον χρόνο που μας πέρασε. Lockdown στις τσέπες των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών, lockdown στα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς, και ταυτόχρονα "μπούκωσε" με χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού, όπως αεροπορικές εταιρείες, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κ.ο.κ.».

Ο Τάσος Παπαδόπουλος, από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αναφέρθηκε στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, αλλά και στις εργασιακές ανατροπές που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας σε όσα έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριος στόχος είμαστε εμείς, η νέα γενιά. Μιλάμε για αυτήν τη γενιά που σπουδάζει σήμερα στα πανεπιστήμια της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και των επιχειρήσεων. Αυτή που θα αναγκαστεί να δουλεύει σαν σκλάβος στον 21ο αιώνα για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα και εντέλει θα παίζεται στα ζάρια ακόμη και η Ασφάλισή της», ανέφερε. Και κάλεσε στον δρόμο της οργανωμένης απειθαρχίας και της ανυποχώρητης πάλης «κάθε νέο και νέα που δεν συμβιβάζεται την εποχή του 5G και της ρομποτικής να ζει μια ζωή κόλαση».

Η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, αναφέρθηκε στα αδιέξοδα, στην ασφυξία, στο άγχος, στον φόβο για το μέλλον, που περίσσεψαν στις οικογένειες για άλλη μια χρονιά, και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν μπορεί να κουκουλώσει ότι και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, προωθεί τους σχεδιασμούς προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της μεγαλύτερης και πιο "ευέλικτης" εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης της εργαζόμενης μητέρας. Δεν έχει κριτήριο η αγωνία τους τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό ωράριο, με μέτρα προστασίας της μητρότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ