ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Τα σχολεία ανοίγουν... Ποιος θα προστατέψει τα παιδιά μας;

MotionTeam

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ απευθύνονται στον λαό σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση του Κόμματος:

«Τα σχολεία ανοίγουν. Αυτό είναι το σωστό. Τα παιδιά να μαθαίνουν, να βρίσκονται μεταξύ τους, να παίζουν, να χαίρονται. Να μην είναι κλεισμένα σε ένα σπίτι, κολλημένα σε μια οθόνη. Μαζί τους χαιρόμαστε κι εμείς. Τα βλέπουμε να μεγαλώνουν, να βάζουν στόχους.

Ομως κάθε Σεπτέμβρη, μαζί με την ελπίδα, υπάρχει και η αγωνία: Θα δώσει το σχολείο όλα τα εφόδια που πρέπει να πάρει ένας μαθητής; Ολα αυτά που δικαιούνται τα παιδιά μας και εμείς πληρώνουμε γι' αυτά; Θα τα βγάλουμε πέρα με το κύμα ακρίβειας που μας χτυπάει ήδη; Ποιος και πώς θα προστατέψει τα παιδιά μας σε συνθήκες πανδημίας;

Είναι λογικό να έχουμε ερωτηματικά. Δυο χρόνια τώρα, εμείς και τα παιδιά μας πήραμε μέτρα. Εμείς ουσιαστικά προστατέψαμε το σχολείο. Και μάσκα βάλαμε (και σωστά). Και αποστάσεις τηρήσαμε (και σωστά). Και αντισηπτικά αγοράσαμε. Και είπαμε στα παιδιά μας "όχι πολλές - πολλές αγκαλιές".

Ομως, η κυβέρνηση τι έκανε αυτά τα δυο χρόνια;

Απαιτήσαμε να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών. Κάλυψε μόνο το 20% και η χρονιά ξεκινά με χιλιάδες κενά.

Απαιτήσαμε να αραιώσουν οι τάξεις, να βρεθούν νέες σχολικές αίθουσες. Είπε ότι δεν μπορούν να βρεθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα...

Ομως η κυβέρνηση, από το καλοκαίρι ήδη, μπορούσε να πάρει μέτρα για τα σχολεία. Χρόνο είχε. Χρήματα είχε. Πολιτική βούληση δεν είχε. Και τα δισεκατομμύρια ευρώ που πήρε τα χαρίζει "αριστερά και δεξιά". Κάνει τα χατίρια σε μεγάλες εταιρείες του Τουρισμού, των Μεταφορών.

Γι' αυτό και σήμερα κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων που η ίδια θεωρούσε αναγκαία, και μάλιστα σε συνθήκες που το επιδημιολογικό φορτίο ήταν μικρότερο.

Θέλει να κρύψει τις ευθύνες της και να τις φορτώσει σε μας. Μας λέει ότι υπάρχει το εμβόλιο και αυτό θα λύσει τα πάντα.

Οχι. Δεν αρκεί μόνο το εμβόλιο. Οσο αναγκαίο κι αν είναι, χρειάζεται σοβαρή επιστημονική ενημέρωση. Χρειάζονται τεστ σε όλους και όχι μόνο στους ανεμβολίαστους.

Η κυβέρνηση βρήκε χρόνο για να κάνει το σχολείο χειρότερο

Χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις μάς φλομώνουν στα ψέματα και μας λένε ότι το σχολείο "αναβαθμίζεται", ότι δήθεν γίνεται "σύγχρονο". Την αλήθεια την ξέρουμε, γιατί τη ζούμε. Πόσο σύγχρονο είναι το σχολείο που διαχωρίζει και βάζει ταμπέλες σε μικρά παιδιά, αντί να τα βοηθήσει να προκόψουν όλα;

Πόσο σύγχρονο είναι το σχολείο που ψάχνει να βρει πόρους, γιατί το κράτος δεν του δίνει τα αναγκαία χρήματα;

Πόσο σύγχρονο είναι το σχολείο που βάζει "εισιτήριο" στις απογευματινές δραστηριότητες;

Με τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, μέσα στο καλοκαίρι, με κλειστά σχολεία:

  • Το κράτος διώχνει τη δική του ευθύνη, που είναι να στηρίζει όλα τα σχολεία, όλα τα παιδιά, και τη φορτώνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
  • Μπαίνουν νέα, μεγαλύτερα εμπόδια για να μορφωθούν και να σπουδάσουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
Με τις ανάγκες μας μπροστά!

Θέλουμε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, όπου όλα θα μαθαίνουν τα ίδια σύγχρονα γράμματα της εποχής μας, και όχι να αποκλείονται παιδιά από τη μόρφωση.

Θέλουμε ένα σχολείο που η λειτουργία του θα είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και θα στηρίζεται από αυτό. Το σχολείο που αναγκάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τους εκπαιδευτικούς να ψάχνουν χορηγούς είναι χειρότερο σχολείο. Η κυβέρνηση όμως το αξιολογεί ως "καλύτερο"!

Θέλουμε να καλυφθούν εδώ και τώρα όλα τα μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Να εντοπιστούν, να αντιμετωπιστούν με περισσότερους εκπαιδευτικούς, με φροντιστηριακά τμήματα δωρεάν, και όχι κάθε οικογένεια να τρέχει για να τα καλύψει όπως μπορεί και όσο μπορεί...

Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια.

Γιατί η επιστημονική γνώση που υπάρχει πρέπει να γίνει κτήμα όλων και όχι λίγων.

Γιατί πλούτος υπάρχει. Τον δημιουργούμε εμείς. Ομως τον χαίρονται λίγοι.

Και αφού υπάρχουν πλούτος και γνώση, πρέπει να αλλάξουμε ρότα για να τα χαρούμε εμείς.

Τον γερασμένο δρόμο του σχολείου για λίγους και εκλεκτούς τον ξέρουμε. Καιρός να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλους.

Η μάχη της λαϊκής οικογένειας για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της μπορεί να γίνει νικηφόρα. Οι αγωνίες και τα όνειρα των μαθητών μπορούν να βρουν διέξοδο.

Με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές σε κάθε σχολείο, σε κάθε σωματείο, σε συλλόγους γονέων, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που θα 'χει το νου της στο παιδί. Αυτή είναι η ελπίδα!

Να απαιτήσουμε σήμερα:
  • 15 μαθητές ανά τάξη, μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων.
  • Αμεση κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών, καμία διδακτική ώρα χαμένη.
  • Αμεση έναρξη φροντιστηριακών τμημάτων για να αντιμετωπιστούν οι μορφωτικές επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.
  • Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής που είναι αναγκαίες.
  • Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, με ευθύνη του κράτους, στα σχολεία. Μαζικά δωρεάν τεστ για όλους.
  • Να καταργηθούν εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων.
  • Καμία ανατίμηση στα είδη πρώτης ανάγκης, στα σχολικά είδη. Μείωση της τιμής του ρεύματος».
Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα, αλλά χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη με αιχμή την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Με την προκλητική απουσία όλων των αναγκαίων μέτρων που διεκδικεί εδώ και δύο σχολικές χρονιές το κίνημα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, και με χειρότερους όρους από τα συσσωρευμένα προβλήματα και τα μορφωτικά κενά, προσέρχονται στα σχολεία τη Δευτέρα οι μαθητές για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων γι' αυτήν την πρώτη βδομάδα πρέπει να έχουν κάνει τον πρώτο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το υπουργείο καλεί να προσέλθουν στα σχολεία στις 8.15 π.μ. τη Δευτέρα και μέχρι την τέλεση του αγιασμού να τους γίνει ενημέρωση για τη σωστή χρήση της μάσκας, που είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του σχολείου (εκτός των ωρών γυμναστικής και σίτισης) και όλα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα του σχολείου.

Για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων το κάθε σχολείο θα ενημερώσει για την ώρα προσέλευσης, ανάλογα με την ώρα του αγιασμού. Ολοι οι μαθητές προβλέπεται επίσης τη Δευτέρα να πάρουν και τα βιβλία τους.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όταν εντοπίζεται κρούσμα σε μαθητή αυτός θα μπαίνει σε καραντίνα για 10 μέρες. Για τους υπόλοιπους μαθητές του τμήματος και εκπαιδευτικούς προβλέπεται ότι αν είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν 2 δωρεάν rapid tests σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ και ειδικότερα οι ανεμβολίαστοι μαθητές που κάθονται στο ίδιο ή στα διπλανά θρανία από τον μαθητή που βγήκε θετικός, θα κάνουν επιπλέον και καθημερινά self tests. Για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος προβλέπονται 2 self tests ανεξαρτήτως της θέσης που κάθονται.

Η κυβέρνηση, πασχίζοντας να πείσει ότι θέλει τα σχολεία ανοιχτά, να λειτουργούν διά ζώσης, ανακοίνωσε ότι ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει μόνο όταν βγουν θετικοί πάνω από τους μισούς μαθητές του, επί της ουσίας βάζοντας τις βάσεις για να γίνουν οι αίθουσες εστίες υπερμετάδοσης.

Ενώ παραπέμπει στον απαραίτητο εμβολιασμό - κι αυτό με τις γνωστές επικλήσεις περί «ατομικής ευθύνης» αντί για κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, με ευθύνη του κράτους, στα σχολεία - που όμως αποδεδειγμένα δεν αρκεί από μόνος του: Και γιατί αφορά μόνο τις ηλικίες 12 - 18 και γιατί οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Κι αυτά την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» επηρεάζει τις μικρές ηλικίες και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων (όπως και η πείρα των άλλων χωρών) κάνουν λόγο για πιθανότητα να νοσήσει έως και το 30% (!) των παιδιών.

Ολα αυτά γιατί το κύριο πρόβλημα παραμένει: Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που συνδυαστικά θα θωράκιζαν όσο το δυνατόν τα σχολεία, γιατί όπως δηλώνει τα θεωρεί κόστος.

Αντί για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αξιοποίηση χώρων και προσωπικού (εκπαιδευτικού και καθαριότητας), ανοίγει τα σχολεία με χιλιάδες κενά, αυξάνει τον ανώτατο αριθμό των μαθητών στις τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγχωνεύει και κλείνει σχολεία (ακόμα και στις πυρόπληκτες περιοχές!), αφαιρεί ζωτικούς χώρους από σχολεία «φυτεύοντας» κοντέινερ στις αυλές και αφαιρώντας τους αίθουσες για να στεγάσει όπως όπως και με μπαλώματα τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της έδωσε και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ!

Ολοι στα συλλαλητήρια

Απέναντι σ' αυτά, αλλά και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που την ίδια ώρα «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είχαν ήδη το πρώτο τους αγωνιστικό ραντεβού τη βδομάδα που μας πέρασε με συγκέντρωση την Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας και καλούν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς σε νέο συλλαλητήριο με αιχμή την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και στο πλαίσιο αυτό η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» δίνει αγωνιστικό ραντεβού στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχωρούν την ίδια μέρα και οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΚΚΕ
Δεν πάει άλλο! Εδώ και τώρα μέτρα!

Σε σχόλιό του για την απουσία ουσιαστικών μέτρων ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αυτό που όλες και όλοι - εκτός της κυβέρνησης - θέλουν, είναι να μην υπάρξει άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά, τα παιδιά να μην "κολλούν" στις οθόνες και να μη μεγαλώνει το άδικο μορφωτικό και κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στους μαθητές. Ωστόσο, αυτό που όλες και όλοι βλέπουν, είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν με πρωτόκολλα - λάστιχο, που δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες ώστε να προστατευτεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Αυτό που ο όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος ζητάει - και η κυβέρνηση αρνείται - είναι να αραιώσουν οι σχολικές τάξεις, να καλυφτούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς τώρα, να στηριχτεί με κρατική ευθύνη το αναγκαίο επιστημονικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εμβολιασμού.

Να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση και να λύσει τα προβλήματα εδώ και τώρα. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org