ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλλει προετοιμασία επίθεσης από την Κολομβία

Νέα όξυνση στις τεταμένες σχέσεις Κολομβίας και Βενεζουέλας προκαλεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του κολομβιάνικου περιοδικού «Σεμάνα» στις 7 Σεπτέμβρη, που εμφανίζει τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να δίνει εντολή στο στρατό να προστατεύει τους «κόκκινους ένοπλους», όπως κατονομάζονται οι Ενοπλες Επανασταστικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC-EP), που επανασυστάθηκαν πρόσφατα, και ο Επαναστατικός Απελευθερωτικός Στρατό (ELN), αντάρτικα κινήματα που υποτίθεται πως έχουν βρει καταφύγιο στη Βενεζουέλα. Αυτές οι «αποκαλύψεις», που φέρονται να περιλαμβάνονται σε έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού της Βενεζουέλας, ταιριάζουν «γάντι» με τις πρόσφατες κατηγορίες της κολομβιανής κυβέρνησης και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με επικεφαλής τον Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες κατήγγειλε ότι οι «αποκαλύψεις» αυτές είναι ψευδείς ειδήσεις και ότι χρησιμοποιείται ένα πραγματικό έγγραφο του στρατού, που αφορά μέτρα συμβολής για την αντιμετώπιση της τροφοδοσίας παραμεθόριων περιοχών με τρόφιμα και το οποίο παραποιήθηκε και πλαστογραφήθηκε για να προστεθεί η δήθεν «εντολή» του Προέδρου Μαδούρο. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την κακή πλαστογράφηση: Λεπτομέρειες όπως σφραγίδες, αριθμοί πρωτοκόλλου, αλλά και ορολογία όπως «κόκκινοι ένοπλοι», που χρησιμοποιούνταν πριν από τον Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Ταυτόχρονα ο Ροντρίγκες, όπως και ο Μαδούρο στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, κατήγγειλαν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τις κινήσεις που κάνει η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας για να διεισδύσει στο στρατό της Βενεζουέλας, στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. Γίνεται αναφορά για 42 προσπάθειες προσέγγισης αξιωματικών της Αεροπορίας οι οποίες έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες, προκειμένου να επιτευχθεί πλήγμα στην αεράμυνα της χώρας.

Ο Μαδούρο υπογράμμισε ότι υπάρχουν επίσης επαρκή στοιχεία για την προετοιμασία που κάνει η κυβέρνηση της Κολομβίας και με την εκπαίδευση ένοπλων ομάδων για να επιτεθεί στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, αξιοποιώντας και το πρόσχημα της «προστασίας τρομοκρατών». Με βάση αυτές τις απειλές, κατέληξε, πραγματοποιούνται στα σύνορα των 2.200 χιλιομέτρων οι στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας, που θα διαρκέσουν έως τις 28 Σεπτέμβρη.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα με όλα τα διπλωματικά μέσα, στον ΟΗΕ, στο Κίνημα Αδεσμεύτων και αλλού, θα καταγγείλει αυτήν την επιθετική πολιτική της Κολομβίας, και κάλεσε τον κολομβιανό λαό να αντισταθεί στα «τύμπανα του πολέμου» που χτυπάει η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε.

ΙΑΠΩΝΙΑ - 8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Ανησυχία για ενδεχόμενη ρίψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί το ενδεχόμενο ένα εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού από την τεράστια πυρηνική καταστροφή στο σταθμό Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία το 2011, μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, να καταλήξουν στη θάλασσα, όπως σχεδιάζει η εταιρεία «Tokyo Electric Power» (TEPCO). Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα επιβεβαίωσε ουσιαστικά και το ιαπωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και ο επικεφαλής του, Γιοσιάκι Χαράντα.

Η εταιρεία και το ιαπωνικό αστικό κράτος που είναι υπεύθυνα για την τεράστια οικολογική καταστροφή, με τη μη πρόβλεψη μέτρων ασφαλείας και την κακή συντήρηση του σταθμού, τώρα ενδέχεται να συμβάλουν σε μια ακόμη μεγαλύτερη μόλυνση του ωκεανού.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022, αλλά θα ακολουθήσει την όποια απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αναμένει την έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτού λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αποθέσει το ραδιενεργό νερό. Οπως είπε ο Χαράντα, «η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί». Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα «προσωπική του άποψη». Πάντως, αυτό που επιχειρείται είναι να εμφανιστούν κάποιες τεχνικές λύσεις με αραίωση του ραδιενεργού υλικού μέσα στο νερό, ώστε υποτίθεται να διαλυθεί πιο εύκολα στη θάλασσα, μια πρακτική που ήδη φαίνεται ότι εφαρμόζεται και πολλοί ψαράδες της ευρύτερης περιοχής καταγγέλουν συχνά.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στο Βερολίνο

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Κίνα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Κάλεσμα ενίσχυσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται καθημερινά στο Χονγκ Κονγκ απηύθυνε χτες ο «ακτιβιστής» φοιτητής και στέλεχος του κόμματος Demosisto (που προτάσσει την περαιτέρω αυτονόμηση της περιφέρειας) Τζόσουα Γουόνγκ, από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση και συνάντησε μάλιστα τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας. Ο Γουόνγκ ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από τους Γερμανούς επιστρατεύοντας αντικομμουνιστικά «επιχειρήματα», του τύπου «το Χονγκ Κονγκ είναι το νέο Βερολίνο». Σημειωτέον, φτάνοντας στη γερμανική πρωτεύουσα ο Γουόνγκ δήλωσε ότι θα συνεχίσει «τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές».

Την έντονη αντίδραση της Κίνας εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνίνγκ, λέγοντας ότι η χώρα της είναι «υπερβολικά ενοχλημένη και σφόδρα αντίθετη» με την άδεια που δόθηκε για την επίσκεψη του Γουόνγκ και τη συνάντησή του με τον Μάας. «Η Κίνα έχει ήδη πραγματοποιήσει αυστηρό διάβημα προς τη γερμανική πλευρά», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι το Χονγκ Κονγκ είναι μια εσωτερική υπόθεση και καμία ξένη κυβέρνηση, οργανισμός ή πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει.

Στο ίδιο το Χονγκ Κονγκ, μαθητές Γυμνασίου συμμετείχαν τις τελευταίες μέρες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται καθημερινά, με συνθήματα όπως «Η επανάσταση των ημερών μας» και «Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ».

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας με ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «παρέμβαση των ΗΠΑ» στο Χονγκ Κονγκ, την οποία και καταγγέλλουν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σάλο προκαλεί στη Βρετανία ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Panorama» του BBC 1 με κεντρικό θέμα την εξάρθρωση σπείρας αδίστακτων κακοποιών που είχε σκλαβώσει 300 Πολωνούς εργάτες για χρόνια, αποκομίζοντας από τη σκληρή εργασία τους κέρδη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων στερλινών. Οι εργάτες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, φυλακισμένοι, και αμείβονταν με ψίχουλα.

ΧΑΒΕΛΟΚ.-- Μία ζοφερή μελλοντική εικόνα των ΗΠΑ, όπου κυριαρχούν η φτώχεια, η ανεργία, το έγκλημα και οι ροές μεταναστών σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2020, παρουσίασε χτες σε προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Καρολίνα ο Πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, όπου νοσηλευόταν με βαριά εγκαύματα, η 30χρονη Ιρανή Σαχάρ, που αυτοπυρπολήθηκε πριν από λίγες μέρες επειδή απειλούνταν με πολύμηνη φυλάκιση μετά τη σύλληψή της σε γήπεδο, όπου παρακολουθούσε αγώνα ντυμένη σαν άνδρας εξαιτίας της απαγόρευσης παρουσίας γυναικών.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Εξι χωροφύλακες σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο στην Ινατά, κοινότητα στην επαρχία Σουμ, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο. Την Κυριακή, διπλή επίθεση τζιχαντιστών σε κοινότητες της βόρειας επαρχίας Σανματενγκά προκάλεσε το θάνατο 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6.

ΗΠΑ - ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ
«Τρομοκρατική οργάνωση» το λόμπι των όπλων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η έξαρση των ένοπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ και η αμέτρητη λίστα θυμάτων, συχνά από νεαρούς δράστες που προκαλούν μακελειά αγοράζοντας όπλα από σούπερ μάρκετ, προκαλούν αντιδράσεις και ενδοαστικές αντιπαραθέσεις με φόντο την επί δεκαετίες καλλιέργεια της οπλο-κουλτούρας στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της πόλης του Σαν Φρανσίσκο να χαρακτηρίσει «εσωτερική τρομοκρατική οργάνωση» το λόμπι της οπλοκατοχής και των πολεμικών βιομηχανιών, NRA, θεωρώντας πως προωθεί και καλλιεργεί την ένοπλη βία στη χώρα.

Το λόμπι, όπως αναμενόταν, κατέθεσε χτες αγωγή σε βάρος των αρμόδιων αρχών του Σαν Φρανσίσκο, με το επιχείρημα πως ο χαρακτηρισμός της οργάνωσης ως «τρομοκρατικής» περιορίζει τις μπίζνες εταιρειών που σχετίζονται μαζί του καθώς επιχειρείται να αποκλείονται από υπηρεσίες της πόλης.

Ψάχνουν αν είναι... μονοπώλιο η «Google»!

Ερευνα για το προφανές ανακοίνωσαν πως ξεκινούν συντονισμένα οι εισαγγελικές αρχές σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ, ώστε να εξακριβώσουν εάν συνιστά... μονοπωλιακή δράση η σχεδόν διεθνής κυριαρχία της «Google» στο Διαδίκτυο σε δεκάδες τομείς.

  • Το ίδιο διάστημα, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως διαπίστωσε μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων Αμερικανών το 2018 παρά τους «ανθηρούς» δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας. Καταγράφει ότι τουλάχιστον 27,5 εκατ. άνθρωποι (8,5% του πληθυσμού) δεν είχαν πέρσι ούτε καν τη βασική ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ποσοστό αυτό είχε μετρηθεί στο 7,9% το 2017.

Αλλα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ καταγράφουν ότι το 11,8% των Αμερικανών ζουν σε συνθήκες φτώχειας ενώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα παρέμενε σταθερό από το 2017 φθάνοντας περίπου τα 63.200 δολάρια.

ΕΕ - ΚΟΥΒΑ
Δεύτερο κοινό συμβούλιο στην Αβάνα

Το δεύτερο κοινό συμβούλιο ΕΕ - Κούβας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην κουβανική πρωτεύουσα, Αβάνα, και η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών με επικεφαλής την ύπατη εκπρόσωπο της ευρωενωσιακής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Πρόεδρο, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, αντίστοιχα. Είχαν προηγηθεί το πρώτο συμβούλιο τον Μάη του 2018 στις Βρυξέλλες και η νέα συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου του 2016, που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβρη του 2017. Πρόκειται για τη διαφοροποιημένη τακτική της ΕΕ (σε σχέση με παλιότερα και την πιο επιθετική στάση των ΗΠΑ με τον πολύμορφο αποκλεισμό) ώστε να διεισδύσει στην Κούβα, με τον ίδιο πάντα στόχο, την ανατροπή των κατακτήσεων του σοσιαλισμού.

Χαρακτηριστική η δήλωση της Μογκερίνι, ότι «είναι κρίσιμης σημασίας να ανοίξει η οικονομία και να ξεπεραστεί αυτό που ο Πρόεδρος (Μιγκέλ) Ντίας Κανέλ έχει αποκαλέσει "εσωτερικά εμπόδια"». Και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε ακόμη περισσότερο από τις δυνατότητες της οικονομικής μας συνεργασίας, περιλαμβανομένου του εμπορίου και των επενδύσεων». Επίσης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, η εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε ότι «η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και επενδυτή της Κούβας και έχουμε τριπλασιάσει τη συνεργασία μας τα δύο τελευταία χρόνια».

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για την Ενέργεια, τη γεωργία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκράνμα», οι συναντήσεις έγιναν «σε εγκάρδιο κλίμα» και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την «καλή κατάσταση των διμερών σχέσεων αλλά και την αναζωπύρωση του αμερικανικού αποκλεισμού κατά της Κούβας και των εξωεδαφικών επιπτώσεών της και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν», ενώ έγινε και συζήτηση για άλλα ζητήματα της διεθνούς σκηνής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org