ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν είδαν, δεν άκουσαν», οι θρασύδειλοι τραμπούκοι

Ολοκληρώθηκαν, χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης οι απολογίες των χρυσαυγιτών (Δ. Αγριογιάννη, Μάρ. Ευγενικού, Θωμ. Μαρία, Κ. Παπαδόπουλου) του τάγματος εφόδου για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα στις 12.6.2012. Η απολογία του επικεφαλής, Αναστ. Πανταζή, θα συνεχιστεί σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρυσαυγίτες τραυμάτισαν 4 μετανάστες στο σπίτι τους. Τον Εμπαράκ Αμπουζίντ, που κοιμόταν μάλιστα στην ταράτσα, τον χτύπησαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Και αυτή η δολοφονική επίθεση ήταν οργανωμένη κατά τα πρότυπα των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου και έγινε με ρόπαλα, ξύλα, καδρόνια και σιδερένιους λοστούς, με συνέπεια ο Αιγύπτιος αλιεργάτης να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθιά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκε μεταξύ άλλων και η τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης στο σαγόνι. Οι δράστες αναγνωρίστηκαν και από τα θύματα. Ο πυρηνάρχης, Αναστ. Πανταζής, είναι κατηγορούμενος και για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της προηγούμενης μέρας, πριν από την επίθεση, το στέλεχος της οργάνωσης Ι. Λαγός δήλωνε: «...Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην Ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή...».

«Δεν είδαν, δεν ξέρουν» κι αυτοί

Από τις απολογίες τους αναδείχθηκε ότι παραμένουν αμετανόητοι χρυσαυγίτες και εγκληματίες ναζιστές. Η θρασυδειλία μέχρι σημείου αυτοεξευτελισμού τους αποκαλύφθηκε χαρακτηριστικά και χτες, σε όλο της το μεγαλείο, με τον χρυσαυγίτη Κ. Παπαδόπουλο να «θυμάται» αφού, όπως δήλωνε σε όλους τους τόνους, δεν είχε συμμετοχή και παρουσία σε καμία δράση της οργάνωσης, ότι δέχθηκε να φωτογραφηθεί σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής φορώντας την μπλούζα της, με αντίτιμο 25 ευρώ τα οποία δεν πήρε ποτέ! Υποστήριξε ότι του τα «έταξαν» μέλη της ναζιστικής οργάνωσης, έξω από ένα σχολείο. «Δεν είμαι χρυσαυγίτης - επανέλαβε - το είδα ως δουλειά. Αλλά τελικά δεν πληρώθηκα ποτέ!». Τα όσα είπε ήταν για να δικαιολογήσει την παρουσία του σε σχετική φωτογραφία.

Κατά τ' άλλα και αυτός αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επίθεση: «Λένε ότι με αναγνωρίζουν, ενώ εγώ δεν ήμουν εκεί. Δεν συμμετείχα στην επίθεση, δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή». Και αυτός πιέστηκε, όπως είπε, από τις ανακρίτριες για να πει ότι κάποιοι συγκατηγορούμενοί του φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Για το πώς βρέθηκε το τηλέφωνό του στον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη της Νίκαιας, Πατέλη, δεν έδωσε φυσικά καμία πειστική απάντηση.

Σημειωτέον, με το γνωστό μότο «δεν άκουσα, δεν είδα, δεν το έχω πει» αρνήθηκαν ότι είχαν οργανωμένη σχέση με τη ναζιστική οργάνωση και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του, αποδεχόμενοι μόνο ότι είναι ψηφοφόροι, ή ότι παρακολούθησαν κάποια ομιλία, κάποια δράση, κάτι, κάπου... Είναι χαρακτηριστικό ότι αναίρεσαν όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία που αναδείχθηκαν γι' αυτούς και από τα όσα είχαν συνομολογήσει στις ανακρίτριες για τις ευθύνες των πράξεών τους.

Ο Δ. Αγριογιάννης προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση του δικαστηρίου όταν αρνήθηκε όχι μόνο όσα κατέθεσε στην ανάκριση αλλά και όσα προσκόμισε σε υπόμνημά του, όπως π.χ. ότι δύο από τους συγκατηγορούμενούς του φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ότι ο πυρηνάρχης, Αν. Πανταζής, ζήτησε και αποδέχθηκαν από κοινού συνεννόηση για κοινή υπερασπιστική γραμμή. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου: «Αστειεύεστε; Εχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τι είπατε... Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο...», είπε χαρακτηριστικά. Και ο Μάρκ. Ευγενικός αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση, μην μπορώντας να εξηγήσει τις αντιφάσεις στην απολογία του στη δίκη, με τα όσα κατέθεσε στην ανάκριση.

Στην ίδια γραμμή και η απολογία του Θ. Μαρία, που επίσης αρνήθηκε τα πάντα λέγοντας, λίγο έως πολύ, ότι εκβιάστηκε και αναγκάστηκε να πει τα όσα είπε στους ανακριτές «για να μην καταλήξω σε στρατιωτική φυλακή» γιατί ήταν φαντάρος! Μάλιστα όταν ρωτήθηκε γιατί υπέγραψε την απολογία του, όσο και ο δικηγόρος του, δεν μπόρεσε να δώσει πειστική απάντηση. Αλλά και μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι έπεσαν σε αντιφάσεις ακόμα και για το πώς ήταν ντυμένοι, αν φορούσαν τα καλά τους, αν φορούσαν πουκάμισο ή μπλούζα κ.τ.λ.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ»
Σοβαρά ερωτήματα από τη χτεσινή πρόταση της εισαγγελέα

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή πρόταση της εισαγγελέα στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη (10/7/2013), να ζητήσει την παύση της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας Μ. Μπερέτη, με ένα αβάσιμο σκεπτικό όσον αφορά το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κατέληξε ότι οι βλάβες του εκμισθωτή του χώρου δεν ήταν επικίνδυνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικινδυνότητα ενός χτυπήματος κρίνεται από τον τρόπο, τα μέσα και τα μέρη του σώματος που χτυπήθηκε το θύμα. Υπενθυμίζεται ότι οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με λοστούς και κοντάρια, την ώρα που πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά.

Σημαντικές ήταν οι καταθέσεις όχι μόνο του ίδιου του θύματος, αλλά και αστυνομικών και γιατρού, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τον τραυματισμό του ανθρώπου αλλά και τον βανδαλισμό του χώρου. Μάλιστα ο γιατρός τον είδε με αίματα στο πρόσωπο. Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του γιατρού που τράβηξε και τις φωτογραφίες με το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, ότι άκουγε βογκητά, φωνές και σπασίματα και έτσι κινητοποιήθηκε να βγει να τραβήξει τις φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα «δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ' όρων». Συνακόλουθα, όπως ανέφερε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν και από την ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις, εφόσον παύει η δίωξη για το κύριο αδίκημα. Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι εκτός των στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγού (πρώην βουλευτή της ΧΑ) και Ν. Μίχου (τώρα «ανεξάρτητου»), που ηγήθηκαν αυτοπροσώπως στην επίθεση, άλλοι 7 χρυσαυγίτες. Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας ανέφερε επίσης πως με τα νέα δεδομένα του Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά το αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, έχει καταργηθεί και η κατηγορία θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Τον Οκτώβρη η πρόταση

Μέσα στον Οκτώβρη θα είναι έτοιμη η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, χωρίς δηλαδή αυτοπρόσωπη παρουσία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου. «Από εκεί και πέρα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων προκειμένου αυτό το μέτρο, που θα προβλέπεται στον νόμο, να ψηφιστεί μέσα στο 2019. Θα επαναλάβω και εγώ ότι είναι κάτι που οι Ελληνες περιμένουμε να το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «ΣΚΑΪ».

Αθώος ο Μ. Καρχιμάκης

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας. Η δικογραφία είχε σχηματιστεί με αφορμή Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή το 2006 για τα ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ, στην οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, καταγράφονταν απόρρητα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θεωρήθηκε από τις αρχές πως αποτελούσαν κρατικό μυστικό και δεν έπρεπε να βρεθούν στα χέρια του, ούτε να γνωστοποιηθούν.

Ο Μ. Σχοινάς αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, που περιλαμβάνει ζητήματα μετανάστευσης, ορίστηκε ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του Ζ. - Κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς. Την ανακοίνωση έκανε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δημοσιοποίησε χτες τα ονόματα του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η προσήλωσή του στην ΕΕ εκτιμήθηκε δεόντως, με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν να εξαίρει τη δήλωσή του ότι είναι «πραγματικός πιστός» της ΕΕ. «Είμαι ενθουσιασμένος για το διορισμό μου ως αντιπροέδρου για την Προστασία του τρόπου ζωής μας καλύπτοντας μετανάστευση, ασφάλεια, απασχόληση και Παιδεία. Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω δουλειά και ανυπομονώ να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο ίδιος μετά το διορισμό του.

6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Στις 18 Σεπτέμβρη η κινητοποίηση των σωματείων στο Κερατσίνι

Κινητοποίηση για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής διοργανώνουν σωματεία και συνδικάτα του Πειραιά την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν), στο Κερατσίνι.

Στο κάλεσμά τους τα σωματεία σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Οργανώνουμε την πάλη μας με τα σωματεία μας στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους για τα δικαιώματά μας, με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δεν εφησυχάζουμε την πάλη μας απέναντι στο φασισμό. Απομονώνουμε τους φασίστες όπου και με όποιον τρόπο και με όποια ετικέτα κάνουν την εμφάνισή τους και στοχεύουμε σε αυτούς για τους οποίους δουλεύουν: Βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες και τα λοιπά παράσιτα της κοινωνίας, το σάπιο σύστημά τους.

Καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό που είναι λίπασμα για να ανδρώνεται ο φασισμός.

Να τιμωρηθούν οι ναζί εγκληματίες και θρασύδειλοι της Χρυσής Αυγής.

Εξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Οι κυβερνήσεις έχουν βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δίκης.

Απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθεί η δίκη, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι.

Καταγγέλλουμε τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και που ρίχνει στα μαλακά τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής».

Στον Αρειο Πάγο ο Αντ. Σαμαράς

Στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση «Novartis» προσήλθε χτες και κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ενώπιον των Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη, δήλωσε σχετικά «ό,τι είχα να πω για την άθλια αυτή σκευωρία το είπα από την πρώτη στιγμή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν κατονόμασε τον περίφημο «Ρασπούτιν», ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, επικαλούμενος όσα νέα στοιχεία έχουν προκύψει για την υπόθεση και συγκεκριμένα τη σκευωρία που υποστηρίζει ότι στήθηκε σε βάρος του.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org