ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνεχείς επαφές και διεργασίες με «όχημα» το Κυπριακό

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χτες ο Κύπριος ΥΠΕΞ, λίγο μετά τις επαφές που είχε στη Λευκωσία ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Λε Ντριάν - Χριστοδουλίδη

Copyright 2018 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Λε Ντριάν - Χριστοδουλίδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Πυκνώνουν» οι επαφές γύρω από το Κυπριακό, ενώ μεγαλώνει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών και ενώ οι ευρύτερες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ενισχύουν το «ενδιαφέρον» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για το νησί και για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην προώθηση των στρατιωτικών και γεωπολιτικών τους επιδιώξεων.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν συνάντησε στη Λευκωσία τον Πρόεδρο αλλά και τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και Νίκο Χριστοδουλίδη αντίστοιχα. Στη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο παρευρέθηκαν και οι υπουργοί Ενέργειας αλλά και Αμυνας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης και Σ. Αγγελίδης.

Οπως και με τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, ο Λε Ντριάν μετέφερε τις «φιλοδοξίες» του γαλλικού ιμπεριαλισμού να ενισχύσει τη θέση του σε όλη την περιφέρεια, αφενός προς όφελος επενδύσεων μονοπωλίων όπως η «Total» (ο ενεργειακός κολοσσός που θέλει να διευρύνει την παρουσία που ήδη έχει στην κυπριακή ΑΟΖ), αφετέρου για να αποκτήσει νέα πλεονεκτήματα στη σκληρή κόντρα στη Μέση Ανατολή, π.χ. στη Συρία.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Αναστασιάδης και Μακρόν, έχουν κοινό στόχο την ανάπτυξη της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Αμυνας. Επέλεξε ακόμα να ευχαριστήσει τις κυπριακές αρχές για τον ελλιμενισμό γαλλικών πολεμικών πλοίων και σχετικά με το Κυπριακό χαρακτήρισε σημαντική την εξεύρεση λύσης συμβατής με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», υποστηρίζοντας δηλαδή προτεραιότητες των Βρυξελλών. Από τη δική του μεριά, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των δύο χωρών συμπίπτουν σε πολλούς τομείς, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της στενής τους συνεργασίας».

Υπενθυμίζουμε πως Γαλλία και Κύπρος υπέγραψαν το 2016 διμερή «Στρατηγική Ατζέντα» για την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Μετά την περσινή επίσκεψη Αναστασιάδη στο Παρίσι, αναβαθμίστηκε η συζήτηση για το συντονισμό ειδικά για την υπεράσπιση «της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας», την αντιμετώπιση «της πειρατείας και της τρομοκρατίας», αλλά και την έγκαιρη «προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων». Πεδία συνεργασίας που «κολλάνε» με πολλούς από τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Προσδοκίες για τη συνεργασία της Τουρκίας

Στο μεταξύ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ξεκίνησε χτες διήμερες επαφές στο Βερολίνο, όπου συζήτησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας για το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε τομείς όπως η Ασφάλεια, η σχέση ΕΕ - Τουρκίας, το Μεταναστευτικό και άλλα ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα «κοινού ενδιαφέροντος», όπως είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Μάας συζήτησε για το Κυπριακό και με την τουρκική ηγεσία, καθώς είχε επίσημες επαφές σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, σε μια περίοδο που το Βερολίνο διερευνά γενικότερα διαύλους ενεργότερης διείσδυσης στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στην κοινή συνέντευξη Τύπου Μάας - Χριστοδουλίδη ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «εξαιρετικά εποικοδομητικές» τις επαφές του στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι «οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα των χωρών μας είναι κοινά σε πολλούς τομείς». Για το Κυπριακό είπε ότι η λύση του είναι «πολύ σημαντική, όχι μόνο για τις δύο πλευρές (σ.σ. στην Κύπρο), αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», ενώ για την Τουρκία τόνισε: «Θέλουμε έναν γείτονα που να είναι κοντά στην ΕΕ, που να σέβεται τις αρχές της Ενωσης. Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, αλλά και στην Κύπρο, καθώς και να αναλάβει το ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού. Από τη στάση της Τουρκίας εξαρτάται το αν θα έρθει κοντά στην ΕΕ». Από τη δική του πλευρά, ο Μάας - σύμφωνα με την ίδια πηγή - είπε πως «η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι θέμα της Τουρκίας το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της με την ΕΕ. Μια βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων». Επανέλαβε δε ότι στόχος και της Γερμανίας είναι η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Αγκυρα.

Σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδήλωση του ιδρύματος «Αντενάουερ», με θέμα «Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, που θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ενώ αύριο Τετάρτη ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα είναι στην Αθήνα για συναντήσεις και κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι την επόμενη βδομάδα θα έρθει και ο Νίκος Αναστασιάδης.


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org