ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας στα κόμματα του κεφαλαίου

Από την καταμέτρηση μετά τις εκλογές
Από την καταμέτρηση μετά τις εκλογές
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Οι απώλειες για τους Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν για πολλές δεκαετίες στη χώρα, αλλά και για τους Μετριοπαθείς, και η ενίσχυση του εθνικιστικού - αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (με ρίζες σε νεοναζιστικές οργανώσεις) χαρακτήρισαν τις εκλογές της Κυριακής στη Σουηδία, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια να εγκλωβίζεται στα κόμματα του κεφαλαίου. Οι εκλογές ήταν «τριπλές», δηλαδή για τις 349 έδρες του Κοινοβουλίου, για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση σε 6.002 από τις 6.004 περιφέρειες, πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες του σημερινού πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, με 28,4% (από 31% στις εκλογές του 2014) και 101 έδρες στο κοινοβούλιο (από 113). Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Μετριοπαθείς, με ποσοστό 19,8% (από 23,3%) και 70 έδρες (από 84). Στην τρίτη θέση οι Σουηδοί Δημοκράτες, με 17,6% (από 12,9%) και 62 έδρες (από 49). Ακολουθούν το Κεντρώο Κόμμα με 8,6% (από 6,1%) και 31 έδρες (από 22), το Αριστερό Κόμμα (στήριζε την προηγούμενη κυβέρνηση) με 7,9% (από 5,7) και 28 έδρες (από 21), οι Χριστιανοδημοκράτες με 6,4% (από 4,6%) και 23 έδρες (από 16), οι Φιλελεύθεροι με 5,5% (από 5,4%) και 19 έδρες (από 19). Η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράστηκε και με τη μεγάλη μείωση του Πράσινου Κόμματος, το οποίο συγκυβερνά από το 2014 με τους Σοσιαλδημοκράτες και έπεσε στο 4,3% (από 6,9%) και στις 15 έδρες (από 25). Τα «υπόλοιπα» κόμματα συγκέντρωσαν το 1,4% των ψήφων, ενώ το πλαφόν εισόδου στη Βουλή ήταν το 4%. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε περίπου 7,5 εκατ. και η συμμετοχή αυξήθηκε οριακά σε σχέση με το 2014, σε 84,4% (από 83,4%).

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επόμενη αστική κυβέρνηση. Τις τελευταίες δεκαετίες στη Σουηδία κυριαρχούν δυο κυβερνητικοί συνασπισμοί, ο ένας με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, τη συμμετοχή του Πράσινου Κόμματος και τη στήριξη του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (και άλλων σε επιμέρους νομοσχέδια) και ο άλλος με επικεφαλής τους Μετριοπαθείς και τη συμμετοχή ή τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών, των Κεντρώων και των Φιλελεύθερων. Ωστόσο, κανένα από τα δυο αυτά σχήματα δεν συγκεντρώνει τις 175 έδρες που χρειάζεται για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (144 έδρες συγκεντρώνει η «κεντροαριστερή» συμμαχία και 143 έδρες η «κεντροδεξιά»). Επίσης, αύριο Τετάρτη, θα καταμετρηθούν οι ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού.

Πάντως, τα δυο πρώτα κόμματα δηλώνουν πως δεν θα συνεργαστούν με τους Σουηδούς Δημοκράτες.

Σκληρή αντιλαϊκή πολιτική

Και στο αποτέλεσμα της Κυριακής αποτυπώνεται η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς τόσο οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις όσο και οι «συντηρητικές» ανέτρεψαν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, περιέκοψαν κοινωνικές παροχές, προκειμένου να στηριχθούν οι σουηδικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό: Ιδιωτικοποιήσεις σε Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Υγεία, Παιδεία, μειώσεις των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υψηλό κόστος ζωής, έλλειψη στέγης και ενοίκια στα ύψη, αντεργατικά μέτρα και μειώσεις μισθών. Ωστόσο, αυτή η δυσαρέσκεια, λόγω και της επίδρασης του οπορτουνισμού, μένει εγκλωβισμένη στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης.

Το ΚΚ Σουηδίας, με τις μικρές του δυνάμεις και ενισχύοντας τον ταξικό του προσανατολισμό, έδωσε τη μάχη των εκλογών με σταθερό μέτωπο ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν καταγραμμένο το αποτέλεσμα που σημείωσε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδήλωση κατά του νέου «τρομονόμου»

ΑΝΟΒΕΡΟ.--

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Ανόβερο (βόρεια Γερμανία), διαμαρτυρόμενοι για ένα σχεδίου νόμου που προβλέπει να δοθούν στην αστυνομία της Κάτω Σαξονίας ευρύτερες εξουσίες «για την πάταξη της τρομοκρατίας». Καταγγέλλουν ότι η εκχώρηση τέτοιων εξουσιών στην αστυνομία - με πρόσχημα την «τρομοκρατία» - αποτελεί επίθεση στις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες και απαιτούν από τους τοπικούς βουλευτές να αποσύρουν ή να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο «τρομονόμος» δίνει στην αστυνομία τη δυνατότητα να θέτει υπό κράτηση έως και για 74 μέρες οποιονδήποτε η ίδια θεωρεί ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Εναλλακτικά, δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να επιβάλλουν σε υπόπτους να φορούν συσκευές εντοπισμού στους αστραγάλους. Αλλη μία διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει τη χρήση προγραμμάτων κυβερνοκατασκοπείας από τις αρχές για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «απειλών».

Παρόμοια μέτρα συμπεριλαμβάνονται σε νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα στη Βαυαρία. Στο μεταξύ, τα κόμματα Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (FDP) και «Αριστερά» ζητούν απόσυρση του «τρομονόμου», χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό, καθώς καταστρατηγεί βασικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

  • Ενας 22χρονος Γερμανός βρέθηκε νεκρός από χτυπήματα το βράδυ του Σαββάτου στην ανατολικογερμανική πόλη Κέτεν, στο κρατίδιο Σαξονία - Ανχαλτ, και δύο Αφγανοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για ανθρωποκτονία, ανακοίνωσε την Κυριακή η αστυνομία, ενώ εκφράστηκαν φόβοι για νέο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων και αντιμεταναστευτικών επιθέσεων, όπως στην πόλη Κέμνιτς.
ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Επιστολή του Κινέζου ηγέτη στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η κινεζική ηγεσία επιθυμεί να εργαστεί με την Πιονγιάνγκ για να δυναμώσουν οι σχέσεις Κίνας - Βόρειας Κορέας και η καθοδήγησή τους, σημειώνεται σε επιστολή του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Σινχουά», την επιστολή παρέδωσε στον Κιμ ο ειδικός απεσταλμένος του Σι, Λι Ζανσού, που σημείωσε ότι όποιες αλλαγές κι αν υπάρξουν στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, η Κίνα θα διατηρήσει τη σθεναρή της δέσμευση για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Επίσης, ο Λι ανέφερε ότι αυτή η χρονιά είναι ειδικής ιστορικής σημασίας για τις σχέσεις Πεκίνου - Πιονγιάνγκ και υποστήριξε ότι οι τρεις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν τους τελευταίους μήνες οι δύο ηγέτες άνοιξαν μια νέα φάση στις διμερείς σχέσεις.

Μιλώντας για το Κορεατικό, ο Λι ξεκαθάρισε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να επιδιώκει ισχυρό ρόλο στις διεργασίες και φυσικά να μη χάσει πλεονεκτήματα που θεωρεί ότι διατηρεί, τονίζοντας ότι η επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης και η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου συμφωνούν με τη (σημερινή) τάση των καιρών, επισημαίνοντας ότι η Κίνα δεσμεύεται για τη διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή αλλά και την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαβουλεύσεων.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην Πιονγιάνγκ «χωρίς την παραδοσιακή επίδειξη των πυρηνικών πυραύλων». Μίλησε για «ένα ισχυρό και πολύ θετικό μήνυμα εκ μέρους της Βόρειας Κορέας», λέγοντας ότι το θέμα της χρονιάς αυτής είναι «η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κιμ λέγοντας: «Και οι δύο θα δείξουμε σε όλους ότι έχουν άδικο». Εκτίμησε δε ότι τίποτα δεν αξίζει όσο ένας «καλός διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων που εκτιμούν ο ένας τον άλλον».

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές βδομάδες, ο Πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε νέα επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει στη Βόρεια Κορέα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (για να μελετηθεί η πρόοδος στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν με τη Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη), μετά από δηλώσεις για τη στάση των Κινέζων, για την οποία είπε ότι «λόγω της πολύ πιο σκληρής στάσης μας στο εμπόριο απέναντι στην Κίνα, νομίζω ότι δεν βοηθούν πια όπως προηγουμένως».

Τέλος, πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα έλαβε ο Κιμ Γιονγκ Ουν και από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Κίνα απείλησε ξανά με αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή νέων δασμών σε σινικά προϊόντα, με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, ότι είναι έτοιμος να επιβάλει πρόσθετους φόρους ουσιαστικά σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

ΝΤΟΧΑ.-- Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Κατάρ «Qatargas» ανακοίνωσε χτες πως έκλεισε συμφωνία με την Κίνα, προκειμένου να την εφοδιάζει ετησίως με 3,4 εκατομμύρια τόνους Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έως το 2040.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν χτες το πρωί, σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε τζιχαντιστής της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» έξω από κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

ΣΑΝΑΑ.-- Η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να επιτρέψει σε ομάδα διαπραγματευτών από τους αντικαθεστωτικούς Σιίτες Χούτι της Υεμένης να μεταβούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη για ειρηνευτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Προέδρου Χάντι προκάλεσε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων πριν καν αρχίσουν, ενώ κλιμακώθηκαν οι επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 84 ατόμων, στο λιμάνι Χοντέιντα.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής στις αρχές Δεκέμβρη στη Βιέννη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, για μία κοινή στρατηγική της ΕΕ στην Αφρική, με σύνθημα «Βοήθεια επιτόπου», προγραμματίζει ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων, κατά το τρέχον εξάμηνο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σεμπάστιαν Κουρτς. Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη Ιούνη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν συζητήσει τις σχέσεις της Ενωσης με την Αφρική και υποστήριξαν την ενισχυμένη εταιρική σχέση με αφρικανικές χώρες, ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους κόντρα σε άλλα ανταγωνιστικά από την Κίνα, την Τουρκία, την Ινδία κ.α.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τον τραυματισμό επτά ανθρώπων (οι τέσσερις είναι σοβαρά) προκάλεσε η επίθεση ενός άντρα εναντίον περαστικών, την Κυριακή το βράδυ στο Παρίσι. Ο άντρας - που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν αφγανικής καταγωγής - άρχισε να χτυπά με ένα μαχαίρι και ένα σιδηρολοστό άτομα που φαίνεται ότι δεν γνώριζε. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων σε γαλλικά ΜΜΕ, «τίποτε σε αυτό το στάδιο δεν υποδεικνύει ότι η επίθεση αυτή είχε τρομοκρατικό χαρακτήρα».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org