ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία προσφύγων, μεταναστών και εργαζομένων

Προθεσμία ενός μήνα προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποκατάσταση των προβλημάτων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, επικαλούμενη κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δίνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας η Περιφέρεια «θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου κατά τα προβλεπόμενα από τον νόμο». Στο μεταξύ, και χτες συνεχίζονταν, για τρίτη μέρα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ζητούν την αποσυμφόρηση της δομής. Να τονιστεί ότι πάνω από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια, ενώ η χωρητικότητά του είναι περί τα 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, στις αυτοψίες που προηγήθηκαν διαπιστώθηκε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, καθώς:

«Στην είσοδο του Κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.

Ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων - μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης, διαπιστώθηκαν έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητας των χώρων διαμονής.

Υπάρχουν έντονη δυσοσμία στο χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης. Ο υπαίθριος χώρος του ανωτέρω Κέντρου παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών)».

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν την αποδυνάμωση του ιατρικού κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, «παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, τα ραντεβού για την ιατρική καταγραφή των εξυπηρετούμενων φτάνουν ήδη στα τέλη Δεκεμβρίου».

Επίσης, σχετικά με το πρόβλημα της αποχέτευσης επισημαίνουν ότι τα «λύματα εξακολουθούν να ξεχειλίζουν στην είσοδο του καμπ. Ετσι, οι φιλοξενούμενοι ζουν πάνω στα λύματα, οι εργαζόμενοι στα γραφεία εισέρχονται στον χώρο εργασίας πατώντας μέσα σε αυτά, οι δε εργαζόμενοι στην είσοδο υπομένουν τη δυσοσμία των λυμάτων καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους».

  • Εικοσιένας μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά, εντόπισαν, χτες, οι λιμενικές αρχές της Κρήτης σε δύσβατη και απόκρημνη ακτή ανάμεσα στις περιοχές Σφηνάρι και Φαλάσαρνα Χανίων. Οι μετανάστες ανέφεραν στις αρχές ότι στο σημείο τούς αποβίβασε σκάφος. Αμέσως μετά μεταφέρθηκαν στον Λιμενικό Σταθμό Κισσάμου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ τους δόθηκαν τροφή και νερό. Εκεί, διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ μόνο μία έγκυος οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου για προληπτικούς λόγους.
Σύσκεψη φορέων για το ζήτημα των παιδικών σταθμών

Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και τη συμμετοχή της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα γονιών σε παιδικούς σταθμούς.

Οι φορείς συζήτησαν γύρω από την κοινή δράση που αναπτύσσουν για το ζήτημα και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση την Τρίτη 18/9, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πλειοψηφίας των δημάρχων και συζητήθηκε η καλύτερη οργάνωση του μετώπου εργαζομένων και γονέων, για την αγωνιστική διεκδίκηση άμεσων μέτρων και των σύγχρονων αναγκών για την αγωγή και τη φροντίδα των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη απευθύνουν κάλεσμα για αγώνα με αιτήματα που αναδεικνύουν τις σύγχρονες ανάγκες γονέων, εργαζομένων και παιδιών:

  • Αμεση αναβάθμιση όλων των δομών Προσχολικής Αγωγής και φροντίδας, τόσο των νηπιαγωγείων όσο και των παιδικών σταθμών.
  • Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Κανένα παιδί εκτός των δομών Προσχολικής Αγωγής, η συμμετοχή να είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς τροφεία, κουπόνια και χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι) και βοηθητικού προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα για την Προσχολική Αγωγή, με ευθύνη του κράτους και όχι όπως ισχύει σήμερα, στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.
  • Να υπάρχει συνέχεια στόχων και σκοπών, για να συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.
ΣΑΜΟΣ
Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά

Παρέμβαση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» για τα προβλήματα των συναδέλφων τους που μετακινήθηκαν στο νησί με καράβι

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε δασική πευκόφυτη έκταση στη Σάμο, η οποία τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο την επόμενη μέρα. Η πυρκαγιά στην περιοχή Κέρδος Σάμου κατασβέστηκε έπειτα από μεγάλη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, καθώς οι μέτριοι έως ισχυροί άνεμοι εμπόδιζαν το έργο τους. Η φωτιά τη νύχτα της Κυριακής είχε επεκταθεί με εστίες και σε χωματερή. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 76 πυροσβέστες με 27 οχήματα, 77 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος συμμετείχαν στην κατάσβεση - μέχρι τη δύση του ηλίου - 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Πάντως, για άλλη μια φορά, με αφορμή αυτήν τη φωτιά, αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες όχι μόνο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στα μέρη που πρέπει να επιχειρήσουν. Μάλιστα, αυτά τα προβλήματα ανάγκασαν την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» να στείλει επιστολή στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος την ώρα που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Μας καταγγέλθηκε από συναδέλφους ότι αυτήν τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η μετάβαση με πλοίο της γραμμής, πυροσβεστικών δυνάμεων για ενίσχυση στην πυρκαγιά της Σάμου από ΠΥ και ΠΚ των περιφερειακών διοικήσεων Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής, ενώ παραχωρήθηκε καμπίνα για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους με καθήκοντα οδηγών, δεν υπήρξε ανάλογη μέριμνα για τους υπόλοιπους μάχιμους πυροσβέστες.

Η τακτική διαχωρισμού και της απαράδεκτης αξιολόγησης των αναγκών των υπαλλήλων με άγνωστα προς εμάς αλλά και στην κοινή λογική κριτήρια, είχε επαναληφθεί και κατά την αντίστοιχη μετάβαση πυροσβεστικών δυνάμεων στις 26/08/2016 για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, γεγονός το οποίο είχε καταγγελθεί και τότε από την ΕΑΚΠ. Σε εκείνη την περίοδο υπήρξε διαχωρισμός ακόμη και στη χορήγηση γεύματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, γεγονός που ευελπιστούμε να μην επαναληφθεί. Επίσης δεν δόθηκε δυνατότητα στους νηστικούς και άυπνους συναδέλφους μας να ξεκουραστούν πριν την επέμβασή τους στην πυρκαγιά.

Είναι αξιοσημείωτο όμως να επισημάνουμε ότι η μετάβαση των 10 πυροσβεστικών οχημάτων με τα αντίστοιχα πληρώματα προς το νησί της Σάμου γίνεται χωρίς την παρουσία αρμόδιου επιβλέποντος - επικεφαλής αξιωματικού.

Ευελπιστούμε ότι άμεσα θα: Παρέμβετε για να δοθεί δυνατότητα για κατάλυση σε καμπίνα όλων των μετακινούμενων συναδέλφων μας, για να είναι σε θέση να επέμβουν με την άφιξή τους στο νησί με την απαιτούμενη ασφάλεια στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μεριμνήσετε οι συνάδελφοί μας να επιχειρούν μέσα στα χρονικά πλαίσια του ωραρίου που προβλέπεται, η ξεκούρασή τους θα γίνεται σε καταλύματα που θα πληρούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και η επιστροφή τους στις έδρες των υπηρεσιών τους θα γίνει με τους όρους που αιτούμαστε και κατά τη μετάβασή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, απαιτούμε για τους συνάδελφους μας που ταξιδεύουν υπό αυτούς τους απαράδεκτους όρους, με την άφιξή τους στο νησί της Σάμου να δοθεί η δυνατότητα για ξεκούραση πριν την εμπλοκή τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΑΕΔ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού!

Υπολειτουργεί και δεν μπορεί να καλύψει όλες τις δυνατότητές του για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης στη Λάρισα. Ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 63 παιδιά, αυτήν τη στιγμή αναγκάζεται να φιλοξενεί 43 και 20 αιτήσεις να μένουν στην αναμονή λόγω υποστελέχωσης. Συγκεκριμένα, σήμερα υπηρετούν μόνο 3 άτομα παιδαγωγικό προσωπικό από τα 7 που χρειάζονται, 1 μάγειρας, χωρίς βοηθό και τραπεζοκόμο. Για την καθαριότητα δεν υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες, ενώ χρειάζονται 3, αλλά αυτήν τη στιγμή στέλνονται 4 άτομα από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, που εργάζονται με 8μηνες συμβάσεις και 4ωρη εργασία ημερησίως και είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι τέσσερις μήνες τώρα. Επίσης δεν υπάρχει ιατρική κάλυψη των βρεφών και νηπίων.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαιτεί την άμεση κάλυψη όλων αυτών των αναγκών, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ (4 παιδαγωγών, 1 βοηθού μάγειρα, 1 τραπεζοκόμου και 3 καθαριστριών), ώστε να καλύψει όλες τις δυνατότητες φιλοξενίας. Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε πλήρους και σταθερής εργασίας. Να εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, παιδίατρος που θα παρέχει ιατρική κάλυψη στα βρέφη και νήπια του σταθμού.

Σεισμικές δονήσεις

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες, στις 8.25 π.μ., 21 χιλιόμετρα βόρεια της Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 4,9 χιλιόμετρα.

Αλλος ένας σεισμός, 3,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στις 6.07 μ.μ. στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κω, πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Ελυναν τα μάγια» και συνελήφθησαν

Συνελήφθησαν το πρωί της Κυριακής έξω από το μουσείο της Παλιάς Βουλής δύο γυναίκες, ηλικίας 51 και 48 ετών, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, που θεωρούνται οι δράστριες βανδαλισμών - με ψεκασμό με ελαιώδη ουσία - του Βυζαντινού Μουσείου στις 28 Ιούλη και του Μουσείου Μπενάκη στις 26 Αυγούστου. Οι γυναίκες εργάζονταν στη χώρα μας ως οικιακοί βοηθοί και ισχυρίστηκαν ότι «ρίχναμε λάδι στα εκθέματα των Μουσείων ως ξόρκι για να λύσουμε τα μάγια...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία δεν αποκλείει παρόμοια επίθεση, διότι δεν έχουν εξιχνιαστεί δύο συναφείς περιπτώσεις, με «ράντισμα» με παρόμοιο παχύρρευστο υγρό, στις 10 Μάη 2017, σε αρχαία αντικείμενα του Μουσείου της Βεργίνας και λίγες ώρες αργότερα στο μουσείο του χωριού Πέλλα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαναν πως από τη συνεργασία τους με τις Αρχές άλλων χωρών διαπίστωσαν ότι βανδαλισμοί με ελαιώδη υγρά δεν έχουν σημειωθεί σε άλλες χώρες. Οι αιτίες αυτών των αλλεπάλληλων επιθέσεων αναζητούνται και ίσως σχετίζονται με τελετές μαγείας, αλλά και περιπτώσεις βασκανίας, με βάση αρχαίες αντιλήψεις για το λάδι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org