ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Αντάμωμα σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Σε τροχιά κορύφωσης είναι το φετινό Φεστιβάλ, που γιορτάζει τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και αντλεί το κεντρικό του σύνθημα από το «Καπνισμένο τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου: «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος»!

Στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ δίνει το ετήσιο ραντεβού του με τους νέους και τις νέες της Αττικής, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις στις 14 και 15 Σεπτέμβρη, όπως η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο κ.ά.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της κορύφωσής του σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, το Φεστιβάλ πέρασε την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο από μια σειρά πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη.

  • Ο «Ριζοσπάστης» ανατρέχει σήμερα σε αυτά τα Φεστιβάλ που έγιναν σε μια σειρά πόλεις και θα συνεχίσει στο αυριανό του φύλλο, στο 4σέλιδο «Νεολαία», με ανταποκρίσεις και αποσπάσματα ομιλιών από τα μεγάλα Φεστιβάλ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.
Τρίκαλα

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Από εκατοντάδες νεολαίους, αλλά και πολλούς μεγαλύτερους στην ηλικία γέμισε το βράδυ της Παρασκευής 7/9 ο φιλόξενος χώρος του Μύλου Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Τους επισκέπτες καλωσόρισε η Στέλλα Κριμνιώτη, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ, και ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, που επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη συμβολή των μουσικών Παναγιώτη Μαγκλάρα, Λιάνας Μίνια και Φώτη Παπανικολάου.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, με ξεχωριστές στιγμές μέσα σε αυτή κάποια τραγούδια του αξέχαστου Τρικαλινού τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με αγαπημένα λαϊκά τραγούδια.

Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε και με άλλες δραστηριότητες, όπως στο Μαθητικό Στέκι που έγιναν διαγωνισμός και σεμινάρια ρίμας από τους «Billy Rose» και «Ματωμένη Λεπίδα», γκράφιτι ενάντια στον φασισμό και συζήτηση για τη νέα σχολική χρονιά μετά και τις εξαγγελίες Γαβρόγλου. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της εμψυχώτριας Βάγιας Γουλοπούλου στον παιδότοπο, όπου οι μικροί επισκέπτες έμαθαν, δημιούργησαν, διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Καρδίτσα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις στην Καρδίτσα, το περασμένο Σάββατο, στο παλιό 1ο Λύκειο. Μετά τον χαιρετισμό του Κ. Καραμαγκιόλα, Γραμματέα του ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ, μίλησε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησαν το συγκρότημα «Sideeffect», μεγάλη συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Μανώλη Φάμελλο και η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι με τους «LOS τρεις».

Λαμία

Ενα βίντεο - αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ και ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ μέσα από το έργο του Γ. Ρίτσου σήμαναν το καλωσόρισμα του κόσμου στο Φεστιβάλ που έγινε το Σάββατο στη Λαμία. Στις εκδηλώσεις χαιρέτισε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Η βραδιά έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την ορχήστρα του, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πλούσιες ήταν επίσης οι δραστηριότητες στον παιδότοπο και οι εκθέσεις, με ιδιαίτερη θέση στην έκθεση βιβλίου των εκδόσεων των τοπικών Οργανώσεων για τον Νάκο Μπελλή και την απεργία στη ΛΑΡΚΟ το '77.

Κέρκυρα

Το Σάββατο, το Φεστιβάλ στάθμευσε και στην Πάνω Πλατεία της Κέρκυρας. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με χαιρετισμό της Μαριλένας Σαϊτά, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Κέρκυρας της ΚΝΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονταν βίντεο για την 50χρονη Ιστορία της ΚΝΕ, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο, λαϊκό γλέντι από τον Δημήτρη Κανέλο και συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Dirty Diamonds». Το δικό του δημιουργικό πρόγραμμα είχε ο παιδότοπος, ενώ το ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η έκθεση Κερκυραίων καλλιτεχνών, με έργα εμπνευσμένα από το σύνθημα του Φεστιβάλ.

Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα, οι εκδηλώσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή. Την προσοχή των επισκεπτών τράβηξε το βίντεο που είχε φτιάξει η ΚΝΕ λίγες μέρες πριν, που παρουσίαζε το project με τη μορφή του Γιάννη Ρίτσου, μια πρωτοβουλία που πήραν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ για να μάθουν και να τιμήσουν τον κομμουνιστή ποιητή, που από το έργο του εμπνέεται το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, ενώ και οι εκδηλώσεις της Πρέβεζας έγιναν στο Κηποθέατρο που φέρει το όνομά του.

Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό από τον Γιάννη Συριόπουλο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Πρέβεζας της ΚΝΕ, ακολούθησαν επίδειξη breakdance από τον Denis, η κεντρική ομιλία από τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και συναυλία από τους «Folk 'n' roll», που ξεσήκωσαν με τις διασκευές τους αλλά και με δικά τους τραγούδια.

Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο, το Φεστιβάλ έγινε το Σάββατο, στην πλατεία Καποδίστρια. Τις εκδηλώσεις άνοιξε η Ευαγγελία Σταματέλου, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αργολίδας της ΚΝΕ, ακολούθησε βίντεο με αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τους φυλακισμένους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές και η κεντρική πολιτική ομιλία από τον Γιώργο Λάμπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι, ενώ το πρόγραμμα πλαισιώθηκε και με άλλες δραστηριότητες όπως θεατρικό δρώμενο για τον πόλεμο, κατασκευές, εκθέσεις κ.ά.

Ρέθυμνο

Από την πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο, το Φεστιβάλ έστειλε επίσης το μήνυμά του ότι τα 100 χρόνια αυτά «γράψαμε Ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε»! Ξεναγήσεις στην έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, δημιουργίες για την ειρήνη στον παιδότοπο, συζήτηση με θέμα «δουλεύω για να ζω ή ζω για να δουλεύω» στο Στέκι εργαζομένων και παιχνίδι ερωταπαντήσεων για την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο στο Στέκι των μαθητών... ήταν οι δραστηριότητες στην έναρξη του Φεστιβάλ.

Στη συνέχεια, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε ένα αφηγηματικό αφιέρωμα με θέμα: «Το ΚΚΕ στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης», ακολούθησε ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, και το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία από τους: Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Σοφία Παπάζογλου, Δημήτρη Ρέππα και Αντώνη Ζαχαράκη.

Σάμος

Στη Σάμο έγινε Φεστιβάλ το Σάββατο, στο Καρλόβασι, στον αύλειο χώρο της Πορφυριάδας Σχολής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Κυριάκο Βαξεβάνη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία.

Στη συνέχεια, μέσα από ένα μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία των ηρωικών «συρματάδων» και του κινήματος της Μέσης Ανατολής, μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην Ιστορία του ΚΚΕ και της δράσης των κομμουνιστών μέσα στα ελληνικά στρατεύματα της Μέσης Ανατολής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη σκυτάλη πήραν ο Κυριάκος Μαυρίκης και το συγκρότημά του, που με γνήσια λαϊκή μουσική έστησαν ένα όμορφο γλέντι.

Αλεξανδρούπολη

Η βροχή που έπεσε λίγη ώρα πριν την έναρξή του, δεν πτόησε τον κόσμο που συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη. Το άνοιγμα έκανε η Λυδία Τσιαπλέ, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Εβρου της ΚΝΕ, και ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό θεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Στο Μαθητικό Στέκι έγινε συζήτηση για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η κεντρική πολιτική ομιλία έγινε από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και μετά τη σκυτάλη πήρε ο Βαγγέλης Κορακάκης με την ορχήστρα του, ολοκληρώνοντας τη βραδιά με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Κομοτηνή

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Κομοτηνής, την Παρασκευή, σε «πείσμα της βροχής» που έπεσε για κάποια ώρα και επέφερε τροποποιήσεις στο πρόγραμμά του.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ, ακολούθησε ομιλία από τον Σιδέρη Μιχαηλίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, αλλά και μεγάλο λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Νίκο Βερβερίδη και τους μουσικούς Κ. Μάμμο και Ν. Μελά.

  • Φεστιβαλικές εκδηλώσεις έγιναν ακόμα στον Πύργο, την Κατερίνη, τη Βέροια, τη Ρόδο, τον Αγιο Νικόλαο κ.α.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org