ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
«Τρέχει» η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

...και οι ρόλοι στις υπόλοιπες αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια

Καθώς οι διεργασίες για το Σκοπιανό «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα, χτες από το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι κατ' εφαρμογή του άρθρου 5 της συμφωνίας των Πρεσπών, συγκροτείται η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος - ΠΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Το ελληνικό τμήμα της ΜΔΕΕ θα απαρτίζεται από επτά μέλη, με πρόεδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ταξίδεψε για επίσημη επίσκεψη στο Οσλο της Νορβηγίας, όπου συναντήθηκε με την Νορβηγίδα ομόλογό του, Ινέ Μαρίε Ερικσεν Σοράιντε, και με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου, Μ. Τέτζσνερ.

Το ταξίδι συνδέεται και με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Αλλωστε, και επισήμως, οι συζητήσεις εστίασαν στις διμερείς σχέσεις αλλά επίσης συζητήθηκαν θέματα «περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», ανάμεσά τους και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Σημειωτέον, στο πλαίσιο καταμερισμού ρόλου εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου, οι Νορβηγοί παρουσιάζουν ιδιαίτερη κινητικότητα γύρω από το Σκοπιανό και την ένταξη της ΠΔΓΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, συχνά - πυκνά διάφοροι παράγοντές τους επισκέπτονται τα Σκόπια, εξαγγέλλοντας εκεί πακέτα οικονομικής βοήθειας για ευθυγράμμιση του γειτονικού κράτους με τις ευρωατλαντικές δομές και απαιτήσεις.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο ΥΠΕΞ απηύθυνε ομιλία στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI), κρατικό ερευνητικό οργανισμό και δεξαμενή σκέψης, με αντικείμενο «πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Οπως είπε εκεί, τα συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με την περιοχή των Βαλκανίων, όπου έβαλε στόχο «να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην εμπέδωση μίας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης μεταξύ των κρατών της περιοχής», σε ευρωατλαντικό πάντα «πλαίσιο».

Διεκδικώντας εξάλλου την πατρότητα της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας, επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν ήρθε ως αποτέλεσμα των περιστάσεων ή εξωτερικών πιέσεων, «αντίθετα, ήταν δική μας επιλογή να υιοθετήσουμε μια ενεργητική προσέγγιση». Μάλιστα, παραπέμποντας ακριβώς στον «ηγετικό ρόλο» που διεκδικεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, συμπλήρωσε ότι η συμφωνία «χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης για τους άλλους σε μια περιοχή με μακρές διαμάχες», π.χ. στην προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για μια δέσμη δέκα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών, όπως αναμεταδίδεται από το ΑΠΕ.

Επεισόδια στη συγκέντρωση για το Σκοπιανό

Επεισόδια, με εκτεταμένη χρήση χημικών και πετροπόλεμο ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και σε ομάδες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ σημειώθηκαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Στο συλλαλητήριο κυριαρχούσαν διάφοροι παμμακεδονικοί σύλλογοι και χριστιανικές οργανώσεις, ενώ όπως και στις προηγούμενες αντίστοιχες συγκεντρώσεις, με βασικό αίτημα να μην αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ με σύνθετο όνομα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», κυριαρχούσαν εθνικιστικά και αλυτρωτικά συνθήματα, που δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών. Στη συγκέντρωση ήταν επίσης έντονη η παρουσία διαφόρων ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων, οι οποίες και πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Εξάλλου, τη σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία τριών μελών διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, όπως και του διοικητή τους, για επίθεση που κατήγγειλε ότι υπέστη δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, κατά τα επεισόδια, ζήτησε η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης, Εμμανουέλα Κετσιατζή. Προηγήθηκε μήνυση του δημοσιογράφου, όπου εκτός από την εις βάρος του επίθεση από τους διμοιρίτες, καταγγέλλει υβριστικές εκφράσεις κατά διαδηλωτών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Στη μήνυση που υπέβαλε επισυνάπτει οπτικοακουστικό υλικό που φέρεται να αποδεικνύει τις σχετικές καταγγελίες του.

ΚΙΝΑΛ
Ψάχνει ρόλο στο δίπολο

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί», υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίας της στη ΔΕΘ.

Επέμεινε, ταυτόχρονα, να ζητά εκλογές και να μιλά για «παρακμή» της κυβέρνησης Τσίπρα, που, όπως είπε, πλέον μόνο στόχο έχει «να παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη για να υπονομεύει κάθε εθνική προσπάθεια για τον τόπο», «γι' αυτό και στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά», ενώ επιτέθηκε και στη ΝΔ ισχυριζόμενη ότι ο χώρος της δεν είναι «ο τρίτος πόλος», αλλά «ο μόνος δρόμος», απέναντι τόσο στην «πόλωση» όσο και στην «παροχολογία», για τις οποίες κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ολα αυτά εκφράζοντας την προσπάθεια της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας να παίξει με τους δικούς της όρους στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και να διεκδικήσει μερίδιο στην αστική διαχείριση, με βάση το «σχέδιο Ελλάδα» που προτείνει ως το δικό της μείγμα για διεύρυνση κερδών των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, που «τώρα χρειάζονται οξυγόνο», όπως χαρακτηριστικά είπε, περιγράφοντας μια σειρά από μέτρα επιπλέον φοροελαφρύνσεων, εισφοροαπαλλαγών κ.ο.κ.

Στην προσπάθειά της, άλλωστε, να πείσει για την ανάγκη «αλλαγής», η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «οι αγορές στέκονται απέναντί μας επικριτικά» και ότι «η ανάπτυξη που όλο έρχεται καρκινοβατεί». Οτι η κυβέρνηση δεν έχει «σχέδιο» για να στηρίξει την «ανάπτυξη». Επικριτικά στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η συμφωνία για το Σκοπιανό ή τα Ελληνοτουρκικά, χωρίς βέβαια να αμφισβητεί στο ελάχιστο το αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο και τα βασικά προτάγματα της αστικής τάξης.

Στην εκδήλωση για την 73η επέτειο ανεξαρτησίας του Βιετνάμ

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρέσβη του Βιετνάμ, Νγκουέν Μαν Γκουόνγκ
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρέσβη του Βιετνάμ, Νγκουέν Μαν Γκουόνγκ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρευρέθηκε χτες στην εκδήλωση - δεξίωση που παραχώρησε, με αφορμή την 73η επέτειο της ανεξαρτησίας της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα. Στην εκδήλωση ο Βιετναμέζος πρέσβης Νγκουέν Μαν Γκουόνγκ υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών στον Εβρο

Περιστατικό στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο σημειώθηκε την Κυριακή, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, γύρω στις 11.00, στην Περιοχή Ευθύνης της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωριού Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14.00 εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (δόκιμος έφεδρος αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος παραδέχτηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους, ο δε δεύτερος ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Και στους δύο έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Κατόπιν επαφής των διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18.30. Για το θέμα επικοινώνησαν ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ.

Συνεργασία δύο καθαρόαιμων ναζιστών

Παρουσία του αρχιυμνητή του φασισμού Κ. Πλεύρη δίπλα στον Ν. Μιχαλολιάκο έγινε, σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, η πρόσφατη συγκέντρωση που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή στον Βοτανικό ενάντια στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Μάλιστα, σχετική φωτογραφία ανάρτησε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση στην ιστοσελίδα της, αποκαλώντας τον «γνωστό ιστορικό-καθηγητή...».

Ο Πλεύρης συνοδευόταν από τον «υπαρχηγό» του και δέκα περίπου άτομα με μαύρα μπλουζάκια και διακριτικά της ομάδας τους («Η»). Να σημειωθεί ότι ο Πλεύρης έχει ιδρύσει τον σχηματισμό «ΕΜΕΙΣ» με σκοπό να συνενώσει τον ακροδεξιό χώρο. Ωστόσο, περιορίζεται, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγράφονται σε περιοδικά του χώρου, σε μια επικείμενη εκλογική συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι σε δημόσια αντιπαράθεση του Πλεύρη με το υπόδικο στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, ο πρώτος είχε «αποκαλύψει» μεταξύ άλλων ότι στην επίθεση στον Ζαφειρόπουλο (πρώην στέλεχος της ΧΑ) ο Κασιδιάρης χρησιμοποίησε σιδηρογροθιά και σπρέι πιπεριού, με τον Κασιδιάρη στη συνέχεια να αποκαλεί τον Πλεύρη «ρουφιάνο»...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org