ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Μηνύματα για Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά και Βαλκάνια

Από την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα την περασμένη βδομάδα

Copyright 2018 The Associated

Από την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα την περασμένη βδομάδα
Το ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαιώνει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην «Καθημερινή». Ταυτόχρονα, συνεχίζει τη γνωστή τακτική της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας απέναντι στις προκλήσεις και τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, Θράκη κ.ο.κ., στο φόντο και της προσπάθειας για να παραμείνει η γειτονική χώρα στο ευρωατλαντικό «στρατόπεδο» των ανταγωνισμών.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ τη χαρακτηρίζει «ιστορική ευκαιρία να λυθεί το ονοματολογικό». Συνδέοντάς την ευθέως με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τονίζει ότι «δεν υπάρχει τρόπος εισόδου στο ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα. Οπότε, το μοναδικό μονοπάτι προς το ΝΑΤΟ είναι η έγκριση της συμφωνίας». «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ΠΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ από το να συμφωνήσει στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, και το έκανα ξεκάθαρο σε όλες τις δηλώσεις μου στα Σκόπια. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πουν "όχι" στη συμφωνία και "ναι" στο ΝΑΤΟ. Για κάποιους στην ΠΓΔΜ αυτή θα ήταν μια καλή λύση. Αλλά αυτή η λύση δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Για δε την ελληνική πλευρά εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από ...σίγουρος, εκπέμποντας και τα αντίστοιχα «μηνύματα» προς πάσα κατεύθυνση: «Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία. Διότι η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται, φυσικά, από το ότι παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει. Οπότε η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα. Και το 2008 ακόμα, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό». Πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες, διότι είναι ουσιώδες για την εθνική αξιοπιστία».

Βάζοντας και ένα χρονοδιάγραμμα, συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία επικύρωσης και να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές, στο πρώτο ήμισυ του επόμενου χρόνου. Εξαρτάται από το πότε η ΠΓΔΜ μπορεί να εφαρμόσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Μου είπαν (σ.σ.: στα Σκόπια) ότι μπορεί να το κάνουν στις αρχές του επόμενου χρόνου και λίγο μετά μπορούμε να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης». Υπογράμμισε, δε, ξαναβάζοντας την ευρωατλαντική θεώρηση στο τραπέζι, ότι «είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων, της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης να λύσουν αυτήν τη διαφορά», όπως και ότι «είναι καλό για την περιφερειακή σταθερότητα να λυθεί το θέμα».

Πλατφόρμα... «διαλόγου» το ΝΑΤΟ

Για τα Ελληνοτουρκικά έσπευσε να πει ότι οι δύο χώρες «είναι δύο σύμμαχοι με μεγάλη αξία για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει και έχει συμμετάσχει στην κοινή ασφάλειά μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την Αμυνα, έχει αυξημένη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, συνεισφέρετε στις αποστολές μας στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν. Η Τουρκία είναι, επίσης, χώρα - κλειδί για το ΝΑΤΟ για πολλούς λόγους, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία, είναι σημαντική για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του ISIS. Οπότε η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί εταίροι για το ΝΑΤΟ».

«Ανησυχούμε», πρόσθεσε, «όταν βλέπουμε εντάσεις, διαφωνίες ανάμεσα σε δύο εταίρους του ΝΑΤΟ. Και είναι κάτι που πάντα συζητώ όταν συναντώ ηγέτες στην Αγκυρα ή στην Αθήνα. Καλωσορίζω το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τσίπρα και στον Πρόεδρο Ερντογάν. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά, τουλάχιστον, είδαμε κάποια βελτίωση και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Επίσης, το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα για διάλογο και απευθείας επαφές. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Ενθαρρύνουμε τον διάλογο, την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση, διότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι εντάσεις. Επίσης, καλωσορίζω την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή αποτελείται από οκτώ πλοία».

Αναμασώντας εξάλλου τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα για την παρουσία ΝΑΤΟικών πλοίων πάνω στον πλου ρωσικών πλοίων προς Συρία, αράδιασε διάφορα περί ελέγχου των προσφυγικών ροών, αλλά και ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ φέρνει την Τουρκία και την ΕΕ πιο κοντά». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της δράσης στο Αιγαίο».

Ερωτηθείς, για την περίπτωση, κατ' εφαρμογή του άρθρου της ιδρυτικής διακήρυξης του ΝΑΤΟ, που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από την Τουρκία, οι υπόλοιποι «σύμμαχοι» σπεύσουν να την υπερασπιστούν, κατέφυγε σε γενικολογίες: «Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί μια σύγκρουση είναι η αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα που προσφέρει το ΝΑΤΟ (...) Οσον αφορά την Τουρκία, ο κύριος ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να αποτελεί μια πλατφόρμα για την προσπάθεια μείωσης των εντάσεων, αντιμετώπισης των δυσκολιών και διευκόλυνσης του διαλόγου και της άμεσης επαφής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Συνεχίζουμε να το κάνουμε, διότι είναι σημαντικό για εμάς να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο συμμάχους μέσα στο ΝΑΤΟ».

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση πως βασικά λέει ότι το άρθρο 5 δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση, απάντησε: «Αυτό που εννοώ είναι ότι βασικό έργο μας είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πραγματική σύγκρουση ανάμεσα σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Καλωσορίζω το γεγονός ότι έχουμε δει κάποια πρόοδο τώρα, έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις. Δεν λέω ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί, αλλά έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις στη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε».

Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στο Κόσσοβο

Ερωτηθείς, τέλος, για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη συζήτηση ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία για τη σύναψη συμφωνίας με αλλαγή συνόρων, επιχείρησε να παρουσιάσει τους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τον υπ' αριθμόν 1 παράγοντα αποσταθεροποίησης και κινδύνων για τους λαούς στην περιοχή, όπως δείχνει και ο πρόσφατος ρόλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας, λέγοντας: «Προφανώς ανησυχώ διότι ακόμα υπάρχουν εντάσεις, άλυτα προβλήματα στην περιοχή, και ακολούθως στηρίζω όλες τις προσπάθειες χωρών στην περιοχή, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, να βρουν τρόπους μείωσης της έντασης και ειρηνικές - αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων - λύσεις. Οπότε το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στο Κόσσοβο. Θεωρούμε ότι η παρουσία μας εκεί βοηθάει στη σταθεροποίηση όλης της περιοχής και καλωσορίζουμε τον διάλογο ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με το Κόσσοβο».


ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ
«Αναπόδραστος παράγοντας» η Τουρκία - Καλοβλέπει τις αλλαγές στα Βαλκάνια η Γαλλία

Τις γαλλικές θέσεις για ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου που αγγίζουν Ελλάδα και Κύπρο έδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική και στην κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής».

Ερωτηθείς για τις εντάσεις στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης από την Αγκυρα, απάντησε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός συνομιλητής και εταίρος για τη Γαλλία, για την Ελλάδα, για την Κύπρο και για την Ευρώπη», αν και έσπευσε να «διαβεβαιώσει» «τους Ελληνες και Κυπρίους εταίρους μας για την επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη» της Γαλλίας.

Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι «η Γαλλία ανέκαθεν υποστήριζε το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου για διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πηγών της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Το έχουμε ευθέως αναφέρει στις τουρκικές αρχές», πρόσθεσε. Χαιρέτισε δε τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου στην περιοχή (με Ελλάδα και Ισραήλ, με Ελλάδα και Αίγυπτο), λέγοντας ότι «εντάσσονται χρήσιμα σε κοινό στοχασμό περί των νέων ενεργειακών πηγών της περιοχής, η εκμετάλλευση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο μόνιμων συνεργασιών. Ολόκληρη η περιοχή (συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης) έχει κάθε συμφέρον ώστε οι λύσεις που θα βρεθούν να είναι χωρίς αποκλεισμούς και προς όφελος όλων».

«Σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε, «οφείλουμε να συνεργαστούμε, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία, με αντικείμενο τα κοινά συμφέροντά μας: Σε οικονομικό επίπεδο (και για αυτό έχουμε ανάγκη από μια Τουρκία ευημερούσα και σταθερή), στον μεταναστευτικό τομέα και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τέλος, στα περιφερειακά θέματα, όπου πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο χωρίς ανάπαυλα, συγκεκριμένα σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, επειδή η Τουρκία είναι εκεί ένας αναπόδραστος παράγοντας».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «έχει ιστορικά χαρακτηριστικά». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «επιθυμούμε θερμά να πραγματοποιηθεί η συμφωνία αυτή και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να είναι θετικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Στη βάση αυτή, εναπόκειται στη συνέχεια στην Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία».

Ξεκαθάρισε, παραπέρα, ότι η συμφωνία «θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ευρώπη γενικότερα. Ηδη, η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να προσκαλέσει την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει συνομιλίες με σκοπό την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ». Ταυτόχρονα, όσον αφορά την ευρωενωσιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είπε: «Στηρίζουμε πλήρως αυτήν την προοπτική γιατί είναι προς όφελος των ενδιαφερόμενων χωρών, αλλά συνάδει και προς το δικό μας συμφέρον», βάζοντας ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση προϋποθέσεις όπως οι υποψήφιοι να πληρούν ορισμένους όρους, π.χ. στον τομέα του κράτους δικαίου, όπως και «η ΕΕ πρέπει παράλληλα να διασφαλίσει ότι είναι σε θέση να υποδεχθεί νέα μέλη υπό καλές συνθήκες».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, όπως συζητείται ευρέως με αφορμή τις επαφές ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, δεν το απέκλεισε: «Ελπίζουμε ότι η Σερβία και το Κόσσοβο θα καταλήξουν σύντομα σε συνολική και τελική συμφωνία, κατά την επιθυμία που εξέφρασαν οι δύο Πρόεδροι, των οποίων στηρίζουμε τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Εναπόκειται στις δύο πλευρές να καθορίσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας. Καμία επιλογή δεν πρέπει εκ των προτέρων να αποκλειστεί για την επίτευξη συνολικής και τελικής λύσης αυτής της διαφοράς, αρκεί η σχεδιαζόμενη συμφωνία να οδηγεί στην ενίσχυση της σταθερότητας της περιοχής».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org