ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
Αντιπαράθεση με γεωπολιτικό υπόβαθρο και προεκτάσεις

Μόνο ενταγμένη στην ευρύτερη αντιπαράθεση της Ρωσίας με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπορεί να ιδωθεί και η τελευταία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, με αφορμή το αίτημα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείο Κιέβου (που θεωρείται σχισματική από τη Ρωσία) να γίνει αυτοκέφαλη εκκλησία. Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι υπό τη δικαιοδοσία του, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωράει με σταδιακά βήματα στην αναγνώριση της «αυτοκεφαλίας», με ενθάρρυνση, όπως όλα δείχνουν, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να διορίσει δύο επισκόπους, τον Παμφυλίας (ΗΠΑ) Δανιήλ και τον Μητροπολίτη Εντμοντον (Καναδάς) Ιλαρίωνα (και οι δύο Ουκρανοί) ως έξαρχους (εκπροσώπους του) στο Κίεβο, έφερε την άμεση αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας, που σημειώνει ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων και επέμβαση της μιας εκκλησίας στη δικαιοδοσία της άλλης, που έγινε χωρίς τη συγκατάβαση των Πατριαρχών Μόσχας Κύριλλου και Ουκρανίας Ονούφριου. Σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπογραμμίζεται ότι «οι ενέργειες αυτές οδηγούν σε ένα αδιέξοδο μεταξύ της Ρωσικής και της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ενότητα ολόκληρης της Ορθοδοξίας στον κόσμο», χρεώνει τις ευθύνες στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και όσους τον στηρίζουν και δηλώνει ότι «η απάντηση του Πατριαρχείου Μόσχας θα ακολουθήσει πολύ σύντομα». Στο ίδιο κλίμα, ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, τόνισε ότι «όταν κάποιος παρεμβαίνει τόσο ασύστολα και κυνικά στις υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν δημιουργείται μόνο μια αδιέξοδη κατάσταση, αλλά απειλείται η παγκόσμια Ορθοδοξία με σχίσμα».

Φυσικά, η αντιπαράθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτού της Ρωσίας κρατάει από πολύ παλιά και αφορά στη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο, που αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους με σημαντική επιρροή και φυσικά τώρα, σε περίοδο οξυμένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, κλιμακώνεται.

  • Στην Ανατολική Ουκρανία πυκνώνουν οι βομβαρδισμοί από την πλευρά του ουκρανικού στρατού κατά θέσεων των πολιτοφυλακών στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Ταυτόχρονα, ανεβαίνει και η ανησυχία από τη συγκέντρωση δυνάμεων το τελευταίο διάστημα (γίνεται λόγος για 12.000 στρατιώτες και μεγάλο αριθμό βαρέων όπλων κατά παραβίαση της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ) ότι επίκειται νέα μαζική επίθεση του ουκρανικού στρατού. Την ίδια στιγμή, μετά τη δολοφονία του Προέδρου της ΛΔ Ντονέτσκ, Α. Ζαχαρτσένκο, την προεδρία ανέλαβε με απόβαση της τοπικής βουλής ο Ντένις Πουσίλιν, έως τώρα πρόεδρος του σώματος.
ΜΑΚΡΟΝ - ΜΕΡΚΕΛ
Επιδιώκουν «ενίσχυση της ΕΕ» στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό

Από τη συνάντηση στη Μασσαλία

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η «ατζέντα του Μέζεμπεργκ», δηλαδή οι γαλλογερμανικές θέσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της ΕΕ και την εξέλιξη της Ευρωζώνης, όπως είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Ιούνη, αλλά και η καταπολέμηση της μετανάστευσης, το Brexit, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή στη Μασσαλία.

Οπως ανέφερε ο Εμ. Μακρόν στις κοινές δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, «θα μιλήσουμε για το Brexit και τις επόμενες συναντήσεις που εκκρεμούν», αλλά και για «την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ, τα κοινά μας συμφέροντα εκτός συνόρων, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τον ψηφιακό κόσμο και πολλά άλλα». «Είμαι σίγουρος ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προετοιμασία του μέλλοντος», κατέληξε.

Η Αγκ. Μέρκελ αναφέρθηκε στα «καθήκοντα» που μπαίνουν για το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό μπλοκ έως τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019: Η περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης και της Τραπεζικής Ενωσης, η ενίσχυση της Ευρωζώνης, η καταπολέμηση της μετανάστευσης, οι όροι της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ «με πνεύμα που θα μας επιτρέψει να είμαστε στενοί εταίροι και μετά, γιατί χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάπτυξη της «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης», «ενόψει των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην εξωτερική πολιτική», δηλαδή στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.ά.

Η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση «ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί, για μια Ευρώπη ανεξάρτητη, για μια Ευρώπη που μπορεί ανεξάρτητα να λύσει τα προβλήματά της». Υπονοώντας το παζάρι με τις ΗΠΑ σχετικά με την εμπορική σύγκρουση των δυο πλευρών, είπε: «Πολύ συχνά τις τελευταίες βδομάδες υπήρξα ιδιαίτερα χαρούμενη που έχουμε κοινό νόμισμα και κοινή εμπορική πολιτική. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτήν την κυριαρχία της Ευρώπης».

ΗΠΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ - ΙΣΡΑΗΛ
Αμερικανικό «λουκέτο» στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε κινητοποιήσεις στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κάθε απειλή και κάθε μέσο φαίνεται πως εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να αναγκάσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να προσέλθει στο «τραπέζι του διαλόγου» για να συζητήσει το τάχα «ειρηνευτικό» σχέδιό τους για τον τερματισμό της διένεξης με το Ισραήλ. Χτες, Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ανήγγειλαν το κλείσιμο της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.

Την είδηση επιβεβαίωσε στη συνέχεια το ανώτερο στέλεχος της ΕΕ του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Σαέμπ Ερεκάτ, καταγγέλλοντας μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στα αμερικανικά ανταποδοτικά μέτρα. «Πρόκειται για μια νέα χειροπιαστή απόδειξη της συλλογικής τιμωρίας που ασκεί η διοίκηση Τραμπ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, προς τον οποίο έχει ήδη σταματήσει την οικονομική βοήθεια για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των τομέων της Υγείας και της Παιδείας», είπε. «Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κατεδαφίσουν το διεθνές σύστημα προκειμένου να καλύψουν τα ισραηλινά εγκλήματα», επισήμανε ο Ερεκάτ, τονίζοντας ότι οι παλαιστινιακές αρχές δεν θα αποθαρρυνθούν από το να ζητήσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ.

Νωρίτερα, το Σαββατοκύριακο, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές πυροβόλησαν θανάσιμα έναν 16χρονο, έναν 17χρονο και έναν 32χρονο στη διάρκεια λαϊκών παλαιστινιακών κινητοποιήσεων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους.

Τέλος, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη στην οικογένεια της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι που είχε εκτίσει μαζί με τη μητέρα της πρόσφατα 8μηνη ποινή φυλάκισης. Ενημερώθηκαν γι' αυτήν την απόφαση την Παρασκευή όταν θέλησαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιθέσεις τακτικής για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους της συντηρητικής κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με αφορμή το σχέδιό της για μία σχετικά «ήπια» αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ ώστε να αποφευχθούν οι σκληροί τελωνειακοί έλεγχοι.

Μετά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που χαρακτήρισε τις προτάσεις της πρωθυπουργού Μέι για το Brexit (που είναι γνωστό ως σχέδιο Τσέκερς) «γιλέκο αυτοκτονίας», χτες ο πρώην υφυπουργός Στιβ Μπέικερ υποστήριξε ότι το κόμμα θα διασπαστεί επειδή τουλάχιστον 80 Συντηρητικοί βουλευτές είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν τις κυβερνητικές προτάσεις. Ο Μπέικερ αντιπρότεινε η Μέι να επιδιώξει μία «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου» με τους όρους που ήδη έχει προτείνει από τον περασμένο Μάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Χτες, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, επισκεπτόμενος το Μπλεντ της Σλοβενίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι «ρεαλιστική και πιθανή» μία συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ μέσα στο επόμενο δίμηνο.

ΛΙΒΥΗ
Απειλές Χαφτάρ κατά Ιταλίας και «κυβέρνησης»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ο Λίβυος στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ απείλησε την Κυριακή να κινηθεί στρατιωτικά κατά της δοτής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, ενώ χαρακτήρισε την Ιταλία «εχθρό», που χειραγωγεί μέλη της δοτής λιβυκής κυβέρνησης.

«Ναι, μπορούμε να καθόμαστε και να συμφωνούμε για το τι είναι υπέρ της Λιβύης, αλλά ορισμένοι έφτασαν να λατρεύουν την Ιταλία και να μιλούν εκ μέρους της, παρότι είναι εχθροί μας», δήλωσε ο Χαφτάρ, κατά το παρελθόν στενός σύμβουλος του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι αλλά και συνεργάτης της CIA.

Χτες, άλλωστε, έξι ένοπλοι, κρατώντας πιστόλια και χειροβομβίδες, μπήκαν στα κεντρικά γραφεία της Λιβυκής Κρατικής Πετρελαϊκής Εταιρίας (NOC) στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, και ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές πυρών με δυνάμεις της ασφάλειας. Κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο από τους δράστες και τραυματίστηκαν άλλα δέκα άτομα, ενώ οι περισσότεροι υπάλληλοι της εταιρείας απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε «ειδικούς αξιωματούχους» φαίνεται πως ανέθεσε η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξακριβώσουν τον ανώνυμο συντάκτη άρθρου που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης», προκαλώντας πολιτικό σάλο και έντονες αντιδράσεις στον Αμερικανό ηγέτη.

Στο μεταξύ, για ψευδολογία κατηγόρησε χτες τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι ο Μπομπ Γουντγουόρντ, γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος που είχε συμμετάσχει σε αποκαλύψεις που προκάλεσαν την παραίτηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον με το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ. Ο Γουντγουόρντ υποστήριξε ότι οι δύο αξιωματούχοι «δεν λένε αλήθεια» όταν αρνούνται ότι έκαναν σαφείς υποτιμητικές αναφορές για τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο νέο του βιβλίο αποκαλύψεων, που κυκλοφορεί επισήμως σήμερα με τον τίτλο: «Φόβος. Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Τέλος, το Σαββατοκύριακο η Σιμόνα Μαντζιάντε Παπαδόπουλος, σύζυγος του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, παραδέχτηκε ότι η ομάδα εδικών ερευνητών του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ την υποπτευόταν πως ήταν κατάσκοπος των Ρώσων. Ο Παπαδόπουλος την περασμένη βδομάδα είχε καταδικαστεί σε 14 μέρες κράτηση για ψευδορκία σχετικά με τις επαφές με Ρώσους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ