ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίκαιρα τα διδάγματα από τη σκληρή απεργιακή μάχη στη ΛΑΡΚΟ το 1977

Σε εκδήλωση στην Αθήνα παρουσιάστηκε η επανέκδοση της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας για τη μεγάλη απεργία

Ο Χρήστος Οικονόμου μιλώντας στην εκδήλωση
Ο Χρήστος Οικονόμου μιλώντας στην εκδήλωση
Πλούσια πείρα για τους σημερινούς αγώνες των εργαζομένων - ιδιαίτερα για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης - μεταφέρθηκε από την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6/9 στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, για την παρουσίαση της έκδοσης της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με τίτλο: «ΛΑΡΚΟ '77: Το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ. Γενάρης - Μάης 1977».

Το βιβλίο εκδόθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων του Κόμματος και αποτυπώνει με ζωντάνια, μέσα από τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», τις 110 μέρες της απεργίας, του ηρωικού αγώνα των εργατών μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Την επανέκδοση προλογίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχε τότε άμεση σχέση με την πολύμηνη απεργία, ως στέλεχος του Κόμματος στην περιοχή.

Στο χώρο της εκδήλωσης είχε στηθεί έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού από την απεργιακή μάχη, ενώ στο τέλος παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

Συγκρούστηκαν δύο τάξεις

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Χρήστο Οικονόμου, που ήταν πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά τη διάρκεια της απεργίας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο χρονικό αυτού του ηρωικού αγώνα όσο και στα διδάγματα που βγαίνουν από αυτόν.

Η απεργία ξεκίνησε με αίτημα να δοθεί ετήσια αύξηση 24%, όταν η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν 12,5%. «Το 24% που ζητούσαμε για όλο το χρόνο, ισοδυναμούσε με το ποσό που έχανε περίπου κάθε μέρα ο Μποδοσάκης από τη μη λειτουργία του εργοστασίου λόγω της απεργίας», σημείωσε ο Χρ. Οικονόμου, εξηγώντας πως για τον Μποδοσάκη το θέμα δεν ήταν οικονομικό, ήταν θέμα υποταγής των εργαζομένων.

Ο Χρ. Οικονόμου σημείωσε πως στη Λάρυμνα βρίσκονταν αντιμέτωπες η εργατική με την αστική τάξη. Η εργοδοσία εξάντλησε όλους τους εκβιασμούς για να μην ξεκινήσει η απεργία και αφού δεν κατάφερε να την αποτρέψει, όλοι οι μηχανισμοί του κράτους, η αστυνομία, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, τα αστικά μέσα ενημέρωσης στράφηκαν κατά των απεργών. Το εργοδοτικό - κυβερνητικό μπλοκ τοποθέτησε μέχρι και δυναμίτες στα σπίτια απεργών και έκανε δολοφονική επίθεση σε μελή της ΚΝΕ. Δίπλα στους απεργούς βρέθηκαν η εργατική τάξη με τα ταξικά συνδικάτα, η κοινωνία της περιοχής, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης, ο «Οδηγητής», το μαζικό κίνημα όπου στις διοικήσεις του ήταν κομμουνιστές. Η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη από κάθε γωνιά της χώρας έλυσε το πρόβλημα επιβίωσης των απεργών για να αντέξουν στη σκληρή αναμέτρηση. Επίσης προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση και την εμπόδισε να χρησιμοποιήσει πιο τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ οι απεργοί συνειδητοποίησαν ότι έδιναν τη μάχη για όλη την εργατική τάξη, όπως ειπώθηκε.

«Η απεργία της ΛΑΡΚΟ έδειξε ότι ο μόνος δρόμος για να διεκδικηθούν αιτήματα και να αποκρουστούν οι επιθέσεις των μονοπωλίων είναι ο δρόμος της ενότητας, της αλληλεγγύης και του αγώνα», τόνισε ο Χρ. Οικονόμου. «Η εξέλιξη όμως της ΛΑΡΚΟ στην πορεία αποδεικνύει ότι από μόνος του ο αγώνας για την επίλυση επιμέρους προβλημάτων δεν αρκεί για τη συνολική λύση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά απαιτείται αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων που δημιουργούν και συσσωρεύουν τα λαϊκά προβλήματα», πρόσθεσε.

ΕΥΒΟΙΑ
Μαζική η εκδήλωση για τη μάχη της Λαμπούσας

Απάντηση στα φασιστοειδή που την περασμένη βδομάδα βεβήλωσαν το μνημείο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 74 χρόνια από τη μάχη του ΕΛΑΣ στη Λαμπούσα και τον νεκρό ΕΛΑΣίτη Βασίλη Μήτρου, την οποία διοργάνωσαν οι ΚΟ Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης του ΚΚΕ.

Εργαζόμενοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες, νέοι και νέες, συνταξιούχοι της περιοχής, με τη μαζική συμμετοχή τους έδωσαν απάντηση στη βεβήλωση του μνημείου από θρασύδειλα φασιστοειδή μόλις δύο μέρες πριν την εκδήλωση. Απαίτησαν από το δήμο Κύμης - Αλιβερίου να προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση του μνημείου, ηλεκτροδότηση και φωτισμό του, όπως και της γύρω περιοχής, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικός χώρος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης το «παρών» έδωσε ο Κώστας Δελής, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση «άνοιξε» με το χρονικό της νικηφόρας μάχης του 3ου Τάγματος Νότιας Εύβοιας του ΕΛΑΣ στη Λαμπούσα.

Η πολιτική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Σοφοκλή Τόγια, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τους εργαζόμενους να μην ξεγελαστούν από τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το κάλπικο δίπολο που στήνεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ, να ενισχύσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο αφιέρωμα στο πολιτικό και αντάρτικο τραγούδι από τον Βασίλη Φωτιά.

ΤΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Χασιάς

Στη θέση Μποκοβίλι στα Ανω Λιόσια βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 9/9 μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, για να τιμήσουν τους Χασιώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί στις 14 Σεπτέμβρη του 1944. Τη σεμνή εκδήλωση διοργάνωσαν η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ.

Εκ μέρους της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Αλέξανδρος Καμπάς, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και εκ μέρους του ΤΣ Μενιδίου - Φυλής της ΚΝΕ ο Γραμματέας του ΤΣ, Πέτρος Καράμπελας.

Στο τέλος της τελετής έγινε προσκλητήριο νεκρών.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καλλιθέας, οι ΚΟΒ Καλλιθέας καλούν σε συγκέντρωση με θέμα «Η μόνη ελπίδα για το λαό και τη νεολαία είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει. Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, οι ΚΟ Ελευσίνας καλούν σε συγκέντρωση με θέμα «Δυνατό εργατικό κίνημα - Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη στο Μπραχάμι, η ΚΟΒ Μπραχαμίου καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Η μόνη ελπίδα για το λαό και τη νεολαία είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει. Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 8.30 π.μ., αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ θα επισκεφτεί το Μηχανοστάσιο στον Αγ. Ι. Ρέντη και στις 11 π.μ. το Κεντρικό Εργοστάσιο ΟΣΕ στον Πειραιά, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τους μαθητές.

-- Στις 7 μ.μ., στο καφενείο «Ο Γορτύνιος» (Πίνδου 69 - Ανω Λιόσια), η ΚΟΒ Ανω Λιοσίων καλεί σε συγκέντρωση με θέμα «Πραγματική "Ιθάκη" για το λαό και τη νεολαία είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει. Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ». Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής Αττικής διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Μενιδίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Γιάννη Καρασούλο, μέλος της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Μουσικό αφιέρωμα από ποντιακό συγκρότημα με τίτλο «Ο Πόντος ξέρει από ξεριζωμούς και προσφυγιά». Αφιέρωμα στα εργατικά τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Μουσικό αφιέρωμα από ινδικό συγκρότημα.

Αύριο η εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 74 χρόνια από το αιματοβαμμένο Μπλόκο (17 Αυγούστου 1944). Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ