ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων

Καλεί τους εργαζόμενους οργανωμένα να διεκδικήσουν ανάκτηση απωλειών και σύγχρονα δικαιώματα

«Μόνο με τον δικό μας αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους». Μ' αυτό το κάλεσμα η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων διοργανώνει σήμερα σύσκεψη των εργαζομένων του κλάδου για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 18.30 στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) στον Πειραιά, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και για το συλλαλητήριο της Πέμπτης στην πλατεία Καραϊσκάκη. Απαντώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει αυταπάτες για «επέκταση» των συμβάσεων μετά και τη σχετική απόφαση του ΑΣΕ για συμβάσεις του κλάδου, η Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Πίσω από τις κορόνες τους κρύβουν το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό έδωσαν νέα όπλα στους εργοδότες, για να μπορούν να μπλοκάρουν την επέκταση των κλαδικών Συμβάσεων στο σύνολο των εταιρειών που καλύπτουν. Εχουμε πλέον αρκετή πείρα! Η κυβέρνηση, όπως συνέχισε το έργο των προηγούμενων και ποτέ δεν επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, ενώ διατήρησε το αίσχος του υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, δεν θα το κάνει ούτε τώρα. Ούτε έχει σκοπό να επιβάλει στους εργοδότες την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει: «Στον κλάδο μας, οι εργοδότες και πριν δεν εφάρμοζαν τις κλαδικές Συμβάσεις, έχοντας στα χέρια τους ένα ολόκληρο νομικό πλαίσιο. Προσλαμβάνουν εκατοντάδες εργαζόμενους μέσω πρακτικής ή θυγατρικών εταιρειών, με ατομικές Συμβάσεις, ενώ αξιοποιούν ευέλικτες μορφές εργασίας με κουτσουρεμένα δικαιώματα. Ακόμα και όπου εφαρμόζονται οι ΣΣΕ, που υπέγραψε το σωματείο τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για συμβάσεις που ενσωματώνουν όλους τους αντεργατικούς νόμους (συνεχόμενες μειώσεις για τους νέους εργαζόμενους, πάγωμα τριετιών και κλιμακίων, μείωση επιδομάτων, διευθέτηση χρόνου εργασίας)».

Για τα παραπάνω, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Εχει μεγάλη ευθύνη η παράταξη "ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΣΕΝΤ" (ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ), που έχει την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου μας. Στρώνει το δρόμο για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στον κλάδο μας προς όφελος των εργοδοτών, αφού έχουν αρνηθεί κατ' επανάληψη τις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για υπογραφή Συμβάσεων χωρίς καμία μείωση και κάθε πρόταση για αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να επιβάλει στους εργοδότες την εφαρμογή ακόμα και αυτών των Συμβάσεων που υπέγραψε».

«Παλεύουμε με όλους τους εργαζόμενους για σύγχρονα δικαιώματά σε κάθε πτυχή της ζωής μας» σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα και προβάλει το εξής πλαίσιο διεκδικήσεων: Εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Αναπλήρωση των απωλειών. Βάση διαπραγμάτευσης για τον κατώτερο μισθό για τους εργαζόμενους του κλάδου: Στην ποντοπόρο 1.068,76 ευρώ. Στις εταιρείες της ΔΝΕ: 1.070,21 ευρώ. Στην Ακτοπλοΐα: 1.023,02 ευρώ. Στα ταξιδιωτικά γραφεία: 839,61 ευρώ. Στα Ναυτικά Πρακτορεία και Γραφεία Ταξιδιών: 1.017,85 ευρώ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση για τις δεκάδες απολύσεις στην ΑΛΟΥΜΙΛ

Από παλιότερη εξόρμηση του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της ALUMIL
Από παλιότερη εξόρμηση του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της ALUMIL
Εξόρμηση - παρέμβαση στη βιομηχανία ΑΛΟΥΜΙΛ, που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στις μαζικές απολύσεις περίπου 40 εργαζομένων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία. Παράλληλα, εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Μετάλλου προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Κιλκίς.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, η εργοδοσία της ΑΛΟΥΜΙΛ, όπως και το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αξιοποιεί όλα τα μέτρα των μνημονίων (όπως οι ομαδικές απολύσεις και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων), με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο όμιλος ΑΛΟΥΜΙΛ φορτώνει τις αυξομειώσεις της παραγωγής και τα προβλήματα αποπληρωμής των δανείων της στις πλάτες δεκάδων συναδέλφων μας, πετώντας τους στην ανεργία. Είναι δηλαδή ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα επιχείρησης η οποία αφού για χρόνια γιγαντώθηκε και επεκτάθηκε ξεζουμίζοντας τους εργαζομένους της, τώρα πλέον σταθερά επιδιώκει να έχει εργαζόμενους - λάστιχο, που θα τους εκμεταλλεύεται σαν σύγχρονους σκλάβους, προσλαμβάνοντας και απολύοντας τους όποτε έχει δουλειά. Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" κυβέρνησης και εργοδοσίας!

Είναι καιρός να δοκιμάσουμε το δρόμο του αγώνα, της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης! Οι συνάδελφοί μας που το προσπάθησαν στο κάτεργο της "Cosco" στο λιμάνι του Πειραιά κατάφεραν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την εργοδοσία, παλεύοντας μέσα από κινητοποιήσεις την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις και δικαιώματα. Το ίδιο και οι συνάδελφοί μας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, όπου υπέγραψαν κλαδική Σύμβαση με αυξήσεις!».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Ανάκληση όλων των απολύσεων. Επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, αναπλήρωση των απωλειών των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Οχι στις ατομικές συμβάσεις. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους. Οι δημοτικές αρχές του νομού Κιλκίς και οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των απολυμένων και των οικογενειών τους. Να μη γίνεται καμία διακοπή σε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, τηλεπικοινωνίες. Αμεσα κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 1.000 ευρώ στους απολυμένους.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ATTIKHΣ
Καταγγελία για την απληρωσιά στην «Τοξότης ΑΕ»

Την ενέργεια της εταιρείας «Τοξότης ΑΕ» να καταθέσει αγωγή εναντίον 101 εργαζόμενων που απασχολεί σε όλη την Ελλάδα καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, μιας και η εταιρεία δεν τους καταβάλλει δεδουλευμένα πολλών μηνών. Ο λόγος που κάνει την αγωγή η εταιρεία είναι «για να βγάλει την επίσχεσή τους καταχρηστική και επιπλέον απαιτεί η αποχή τους από την εργασία να θεωρηθεί παραίτηση, για να γλιτώσει την πληρωμή για τη διάρκεια της επίσχεσης και τις αποζημιώσεις.

Οι τακτικές της εργοδοσίας τα τελευταία 6 χρόνια είναι γνωστές σε όλους. Εχοντας την πλήρη στήριξη και κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που προώθησαν από κοινού ΕΕ - κυβέρνηση - εργοδοσία (...) συνεχώς καθυστερούσε να πληρώσει τα δεδουλευμένα, είχε προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του Σωματείου μας για να βγουν οι απεργίες παράνομες, έχει στήσει εργοδοτικό σωματείο, προσπάθησε να επιβάλει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς στέλνοντας μπράβους στις πύλες των εργοταξίων σε ημέρες απεργίας κ.ά. Ολα αυτά όμως έπεσαν στο κενό», καθώς οι εργάτες έδωσαν απάντηση με τη συσπείρωση στο Σωματείο και τον αγώνα τους.

Τώρα, η εργοδοσία προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στους εργάτες για το γεγονός ότι η ίδια «"δεν κατάφερε" να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τον ΔΕΔΔΗΕ και κηρύχθηκε έκπτωτη. Δηλαδή ήθελε και οι εργάτες να δουλεύουν απλήρωτοι και να μην διαμαρτύρονται (...) Κανείς να μη λυγίσει στις απειλές και τις αγωγές της 'Τοξότης ΑΕ". Οι εργάτες έχουν τη δύναμη να διεκδικούν αυτά που τους αξίζουν, ενωμένοι με τους συναδέλφους τους, οργανωμένοι στο Σωματείο τους».

Το Σωματείο καλεί τα μέλη του που εργάζονται στις εργολαβίες ΔΕΔΔΗΕ σε σύσκεψη σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος), για να συζητήσουν: Εξελίξεις στον κλάδο (νέες εργολαβίες κ.λπ.). Οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας. Δικαστική επίθεση της «Τοξότης ΑΕ» σε μέλη του Σωματείου.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ»
Στην αυριανή Γενική Συνέλευση να δοθεί η πρώτη απάντηση

«Φτάνει πια», «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», «ο κλάδος έχει τη δύναμη να αλλάξει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ΠΕΝΕΝ», επαναφέροντας τη ναυτεργατική Ενωση στον δρόμο της ταξικής πάλης, για να γίνει εργαλείο στα χέρια των ναυτών και όλων των ναυτεργατών, που θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης τους, ενάντια στα συμφέροντα των εφοπλιστών και την αντιλαϊκή πολιτική που τα υπηρετεί.

Αυτό διαμηνύει ο «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών» (ΑΣΝ), η παράταξη μέσα από την οποία εκπροσωπούνται οι ταξικές δυνάμεις της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης», με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, που θα γίνει αύριο, Τετάρτη, 12 Σεπτέμβρη στις 8.15 το πρωί στην αίθουσα της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132, Πειραιάς).

Ο ΑΣΝ απευθυνόμενος σε όλους τους ναύτες, τους λοστρόμους και τα τζόβενα (ναυτόπαιδες), αναφέρει ποιες είναι οι καταβολές αυτού του συνδυασμού και ποια είναι η προσφορά του στον κλάδο.

Επισημαίνει τα «έργα και τις ημέρες» του Αντ. Νταλακογιώργου (περιφερόμενος από ΣΥΝ, σε ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και πότε κολαούζος του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ) και της ομάδας του, που με ξεκάθαρη την παρέμβαση των εφοπλιστών και των μηχανισμών τους, έχουν κατσικωθεί από τη δεκαετία του 1990 στη διοίκηση της Ενωσης, ανοίγοντας το δρόμο στους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις τους να πετάξουν μαζικά τους ναύτες στην ανεργία από τα καράβια, όπως στα ποντοπόρα, κρουαζιερόπλοια, επιβατηγό ναυτιλία, να τσακίσουν ΣΣΕ, τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα συνολικά των ναυτεργατών.

Με την αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων του ΑΣΝ, δηλαδή, «την πάλη του κλάδου και των άλλων ναυτεργατών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μπορούμε να δώσουμε τη μάχη, μαζί με τα άλλα τμήματα του ταξικού εργατικού κινήματος, για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, τη διεκδίκηση αυτών που μας αρπάξανε στη διάρκεια της κρίσης, να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ανθρώπινα εργασιακά δικαιώματα, προστασία της ζωής μας στα καράβια».

«Με την ενίσχυση του ΑΣΝ και την πάλη του κλάδου», καταλήγει η ανακοίνωση, «μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην εφοπλιστική επίθεση και στην πολιτική που στηρίζει με όλα τα μέσα τα εφοπλιστικά συμφέροντα με αιχμή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στη Γενική Συνέλευση για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και στην εκλογική μάχη».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Προγραμματισμός αγωνιστικών πρωτοβουλιών

Συνεδρίαση με διευρυμένη σύνθεση θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί στον Πύργο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), με θέμα τον προγραμματισμό αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τα σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, που οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των δυνάμεων που την στηρίζουν. Για το ίδιο θέμα, η ΟΑΣΗ θα παραχωρήσει επίσης σήμερα συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ