ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Στη μάχη για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης στην Αττική

Στις 7 μ.μ. τα τρία αγωνιστικά ραντεβού σε Αθήνα - Πειραιά - Κορωπί

Συλλαλητήρια με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων» οργανώνουν την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική σωματεία και φορείς της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να δοθεί συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Στον Πειραιά, η κινητοποίηση έχει οριστεί την ίδια ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συλλαλητήριο επίσης στις 7 μ.μ., στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας. Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο ιεραρχεί ανάμεσα στα άλλα αιτήματα και διεκδικήσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Αγωνιστική σκυτάλη από το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Οι κινητοποιήσεις που παίρνουν τη σκυτάλη από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων.

Στο κάλεσμά της για τα συλλαλητήρια, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, σε κάθε γειτονιά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Δεκάδες Σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς, συνεχίζεται η μάχη για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις - κοινωνικές παροχές».

Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Εξορμήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές αλυσίδες

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων της Πέμπτης, τα σωματεία οργανώνουν εξορμήσεις και περιοδείες, συνελεύσεις και συζήτηση σε χώρους δουλειάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς αποφάσισε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στη συνεδρίαση της κεντρικής του Διοίκησης, την περασμένη Παρασκευή.

Χτες πραγματοποίησε εξορμήσεις σε επισιτιστικές αλυσίδες στο κέντρο του Πειραιά, στα ξενοδοχεία στη λεωφόρο Συγγρού και στο «Royal Olympic». Σήμερα, το άνοιγμα συνεχίζεται στα ξενοδοχεία του Πειραιά, στο «Saint George Lycabettus» και στο «Titania».

«Οι εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού και της επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ έχουν στόχο να συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα. Να προσαρμόζουμε τη ζωή μας και τις ανάγκες μας σύμφωνα με τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο. «Ετοιμάζονται να δώσουν ακόμα περισσότερα προνόμια στους ξενοδόχους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες. Για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους, δίνουν νέες φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών», προσθέτει, ενώ υπενθυμίζει πως «τα ρεκόρ κερδών, αφίξεων, εσόδων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια» έχουν συνοδευτεί με μειώσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα, επιδείνωση στα ωράρια και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων του κλάδου.

Κινητοποιήσεις σε Βόλο και Ηράκλειο
  • Εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία της Μαγνησίας οργανώνουν κινητοποίηση σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο.
  • Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης οργανώνουν εργατικά σωματεία του νομού στις 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Πρωτοβουλίες για πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς

Τις πρωτοβουλίες με τις οποίες ανοίγει πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους της πόλης, παρουσίασε χτες με συνέντευξη Τύπου το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ).

«Συνεχίζουμε με δύναμη και τόλμη τον δίκαιο αγώνα μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!»: Με το σύνθημα αυτό το Εργατικό Κέντρο προχωρά καθημερινά σε περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.

Συγκεκριμένα, περιοδείες και εξορμήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί στους εξής χώρους: Σήμερα, Τρίτη, σε εργοστάσια και επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή και σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Αύριο Τετάρτη στο εργοστάσιο της «ΛΟΥΞ», σε επιχειρήσεις στον κλάδο του Μετάλλου και στο εργοστάσιο της «ΕΛΠΑΚ». Την Πέμπτη, στα εργοτάξια της ΕΡΓΟΣΕ, σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, στους εργαζόμενους σε ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και τράπεζες. Την Παρασκευή σε ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΟΤΕ.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Κάθε εργάτης, κάθε λαϊκή οικογένεια έχει συμφέρον να παλέψει δίπλα μας, δίπλα στα σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας, τις διεκδικήσεις μας, τα αιτήματά μας. Λύση για μας είναι ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους».

Σταθερά βήματα κόντρα στη στάση της προηγούμενης νόθας διοίκησης

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Κώστας Σπανός, συνόψισε τη δράση που έχει αναπτύξει η συνδικαλιστική οργάνωση τους τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την ανάδειξη της διοίκησης μέχρι σήμερα. Τα σοβαρά βήματα ώστε να ξαναγίνει το Εργατικό Κέντρο στήριγμα των εργαζομένων, τόνισε, έχουν συντελεστεί κόντρα στη στάση της προηγούμενης διοίκησης: «Η πρώην πρόεδρος είναι εξαφανισμένη, ο πρώην γενικός γραμματέας δεν παρέδωσε ποτέ, ο πρώην ταμίας δεν έχει δώσει λογαριασμό για διαχείριση που έκανε χωρίς να έχει δικαίωμα», ανέφερε. Ενημέρωσε επίσης πως το Εργατικό Κέντρο έχει καταγγείλει στον εισαγγελέα Πατρών το γεγονός ότι η πρώην πρόεδρος από το 2005 έως το 2018 «δεν φαίνεται να απασχολείται πουθενά» ενώ σε έγγραφα του ΕΚ «παρουσιάζεται ως ανεπάγγελτος» και με βάση άλλες πληροφορίες «είναι συνταξιούχος».

«Να πετάξουμε έξω από τις εργατικές οργανώσεις και τα σωματεία τους ανθρώπους της εργοδοσίας. Αυτούς που χρόνια κρατούσαν το ΕΚΠ με νοθείες και παρατυπίες», κάλεσε ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Αγγελόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και σε ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης που αφορούν στα οικονομικά, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου και θα ακολουθήσουν νέες συγκεκριμένες καταγγελίες.

Η απληρωσιά στερεί το επίδομα τοκετού από συμβασιούχο του ΟΑΕΔ

Χωρίς το επίδομα κύησης - τοκετού - λοχείας έχει μείνει συμβασιούχος εργαζόμενη στην καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ, στο Ηράκλειο Κρήτης, που διανύει τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης της.

Η εργαζόμενη είναι μία από τους 478 ανέργους που προσλήφθηκαν τους προηγούμενους μήνες για τις ανάγκες καθαρισμού των κτιρίων του Οργανισμού σε όλη τη χώρα, με οκτάμηνες συμβάσεις τετράωρης απασχόλησης και μηνιαία αμοιβή 330 ευρώ. Σήμερα, βρίσκονται απλήρωτοι και στον «αέρα», ως αποτέλεσμα δικαστικής διένεξης ανάμεσα στον Οργανισμό και εργολαβική εταιρεία. Συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Μάη και χωρίς να έχουν καταβληθεί τα ένσημά τους.

Το γεγονός ότι η εργαζόμενη μένει χωρίς τα ψίχουλα του επιδόματος «για να μπορέσει να αντεπεξέλθει όχι μόνο στα έξοδα του τοκετού, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες που έχει μια εγκυμοσύνη», καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση σημειώνει: «Η ευθύνη τόσο της απλήρωτης δουλειάς των εργαζομένων μέσα στα κτίρια του ΟΑΕΔ που έχουν να δουν ευρώ από τον Μάη, δηλαδή από την αρχή της σύμβασής τους, όσο και των άθλιων παραπάνω πρακτικών, βαραίνει το υπουργείο Εργασίας, τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και συνολικά την κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι αυτήν τη στιγμή είναι όμηροι σε μία κατάσταση που δεν έχουν επιλέξει. Δεν φταίνε αυτοί για νομικά, διοικητικά κενά ή τις αθλιότητες των εργολάβων. Εργάζονται καθημερινά για τέσσερις ώρες, βρίσκονται ήδη στα μισά της σύμβασης που έχουν υπογράψει, δεν έχουν πληρωθεί, είναι ανασφάλιστοι, γεγονός που τους οδηγεί να έχουν πρόβλημα με τα ένσημα, έχουν χάσει ρυθμίσεις σε τράπεζες και οργανισμούς, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια έχουν οριστεί για τις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από το Μέταλλο, το Φάρμακο, τον Τύπο - Χαρτί, τα Τρόφιμα - Ποτά, τη Χημική Βιομηχανία, την Ενέργεια, την ΕΥΔΑΠ, την Κλωστοϋφαντουργία, τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες, τα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τις Κατασκευές, το Εμπόριο, τους Λογιστές, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Χρηματοπιστωτικό, τα ΜΜΕ, τους ΟΤΑ, το Δημόσιο, τη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, τους Καλλιτέχνες. Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Εργαζομένων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επίσης, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας. Γυναικείοι Σύλλογοι της ΟΓΕ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, Σωματεία Συνταξιούχων.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αθήνας και Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Τραυματισμός λιμενεργάτη στον Βόλο

Ενας 55χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε την Πέμπτη 6/9, την ώρα της δουλειάς μέσα στο φορτηγό πλοίο «BLUE ANTARES», σημαίας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, το οποίο βρισκόταν στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια φόρτωσης φορτίου σιδηροκουλούρων και ενώ ο 55χρονος βρισκόταν εντός του κύτους (αμπάρι) του εν λόγω πλοίου, έπεσε και τραυματίστηκε στα δάχτυλα του δεξιού χεριού, στον δεξί ώμο και στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου νοσηλεύτηκε. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, το οποίο ενημέρωσε τον εισαγγελέα και σχημάτισε δικογραφία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org