ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Μπάζει χορηγούς στα σχολεία...

Ανακοίνωση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» για τη νέα σχολική χρονιά.

Σε μια φιέστα, όπου κυριάρχησαν οι χορηγοί, εξελίχτηκε η χτεσινή «συνέντευξη Τύπου», της διοίκησης του δήμου Αθήνας, για το νέο πρόγραμμα «Σχολεία - Πάμε Αθήνα». Πρόγραμμα, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα σοβαρά προβλήματα κτιριακής υποδομής που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Αθήνας. Αντιθέτως, επιδιώκει να βάλει τις εταιρείες - χορηγούς, στο «παιχνίδι» των πολιτιστικών - και όχι μόνο - δραστηριοτήτων των σχολείων. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, τεράστιες είναι οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που αφήνουν τον κάθε χορηγό ν' αλωνίζει ανενόχλητος στα σχολεία και να προωθεί διάφορα προγράμματα, με σκοπό να διαφημίσει τα προϊόντα του και να αυξήσει την κερδοφορία του.

Το «Σχολεία - Πάμε Αθήνα» είναι ένα «κοινωνικό πρόγραμμα δημιουργικών παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δράσεων που αναπτύσσεται καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους» - όπως περιγράφεται από τη διοίκηση του δήμου. Αφορά 24, συνολικά, δράσεις - εκδηλώσεις με θέματα όπως: οδική αγωγή, ηλεκτρονικό σχολείο, πολιτισμός, κάρτα υγείας, κοινωνική επιμόρφωση, ημέρα αποταμίευσης.

Οι εκδηλώσεις θα έχουν την «υπογραφή» χορηγών όπως το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» (ΤΤ), την «KOSMOCAR», τις εκδόσεις «Λιβάνη», την «Εθνική Ασφαλιστική», την «Ευρωγνώση», το «Πλαίσιο» κλπ.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο πρόγραμμα «Ημέρα Αποταμίευσης». Σύμφωνα με αυτό, σε κάθε σχολείο θα δοθεί ένας υπερμεγέθης κουμπαράς, όπου οι μαθητές θα βάζουν χρήματα. Στις 31 Οκτώβρη θα σπάσουν οι μαθητές τους κουμπαράδες και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διπλασιαστεί με χρήματα από το Ταμιευτήριο (σ.σ. είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης) και θα... επενδυθεί για να μπουν λουλούδια στις αυλές των σχολείων! Κάπως έτσι περνάνε τη λογική στα παιδιά ότι αν βάλουν κάποια λεφτά στην άκρη, γονείς ή μαθητές, και προσθέσει άλλα τόσα κάποιος χορηγός, θα γίνει η παιδεία... καλύτερη και τα σχολεία θα... αναβαθμιστούν. Λες και πρόκειται για κάποια ατομική υπόθεση...

Μάλιστα, ο Αγγελος Φιλιππίδης, πρόεδρος του ΤΤ- ομιλητής μαζί με το δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Τεντόμα - δε δίστασε να πει, επί της ουσίας, ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας, παρουσιάζοντας επιπλέον, το αντίστοιχο πρόγραμμα αποταμίευσης του ΤΤ για μαθητές και παιδιά, με την ονομασία «Μεγαλώνω».

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», σε χτεσινή ανακοίνωσή της, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δείχνει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Αθήνας: Το 12% των σχολείων στο δήμο, λειτουργούν με διπλοβάρδια. Το 8% στεγάζεται σε μισθωμένα κτίρια. Η κάλυψη των αναγκών για τα νηπιαγωγεία φτάνει μόλις στο 52%, για τα δημοτικά στο 86%, στα γυμνάσια το 61% και το 70% σε Λύκεια - ΤΕΕ.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Διπλασιάζει την επιχορήγηση προς τα νηπιαγωγεία

Τα σοβαρά διδακτηριακά προβλήματα των νηπιαγωγείων του Δήμου Νίκαιας και το γεγονός ότι το παιδαγωγικό υλικό και τα απαραίτητα μέσα δεν αποστέλλονται σε κάθε νηπιαγωγείο με την έναρξη του διδακτικού έτους, επισημαίνει σε υπόμνημα που απέστειλε στους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ και όλους τους άλλους φορείς, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκαιας Γιάννης Βαγενάς.

«Οι αρμόδιοι με τη στάση τους, επισημαίνεται στο υπόμνημα, παραπέμπουν γονείς και εκπαιδευτικούς στο εμπόριο για τα αυτονόητα. Ετσι καλούνται οι γονείς να πληρώσουν το κόστος, οι νηπιαγωγοί να εισπράττουν την ταπείνωση και την ανασφάλεια των μαθητών τους και η προσχολική αγωγή να κατηγοριοποιείται απροκάλυπτα κατά περιοχή ακόμα και κατά νηπιαγωγείο και κατά τμήμα».

Ο Δήμος Νίκαιας, στον αγώνα του για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο, αποφάσισε ομόφωνα στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας(ΔΕΠ) να διπλασιάσει κατά τμήμα το ποσό της κρατικής επιχορήγησης προς τα νηπιαγωγεία. Καλεί γι' αυτό τους εκπροσώπους του στις Σχολικές Επιτροπές να εκφράσουν την αντίθεση του δήμου στις σχετικές πρακτικές επιβάρυνσης των γονιών από όπου κι αν προέρχονται. Οσον αφορά το γεγονός ότι 600 προνήπια δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να εγγραφούν σε κάποιο δημόσιο νηπιαγωγείο, ο δήμος υπέδειξε από καιρό 6 οικόπεδα αλλά κανένα από αυτά δεν απαλλοτριώθηκε ακόμα.

Ο Δήμος Νίκαιας, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει, φροντίζει ώστε να προωθείται αμέσως και πάντα η κρατική επιχορήγηση στα σχολεία. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο μήνυμα της δημοτικής αρχής με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, φρόντισε για την αναμόρφωση αρκετών σχολικών μονάδων, τη σύνταξη μελέτης, συντήρησης άλλων 49 αναμένοντας την πίστωση από το υπουργείο Εσωτερικών, αντιστάθηκε σε συμφέροντα και εμπόδια και προωθεί την υπόθεση του νέου 19ου Δημοτικού, ανέδειξε την ανάγκη νέων διδακτηρίων, ιδιαίτερα νηπιαγωγείου και Ειδικού Σχολείου, υποδεικνύοντας στον ΟΣΚ τα σχετικά οικόπεδα.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ακατάλληλα σχολικά κτίρια

Ιδιαίτερα οξυμένο παραμένει το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νομό Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, 7 στα 10 νηπιαγωγεία λειτουργούν σε μισθωμένες αίθουσες που σε καμιά περίπτωση δε θυμίζουν σχολικά κτίρια. Πολλά νηπιαγωγεία δεν έχουν αύλειο χώρο για να παίξουν τα παιδιά στο διάλειμμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας, στο νομό στο 42% των νηπιαγωγείων η κατάσταση χαρακτηρίζεται κακή, στο 18% μέτρια και μόνο στο 40% καλή έως πολύ καλή.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμα τμήματα με «στοιβαγμένα» μικρά παιδιά σε ακατάλληλες αίθουσες. Οι μισθωμένες αίθουσες ξεπερνούν τις 60 μέσα στην πόλη του Ηρακλείου και τις 100 σε όλο το νομό. Το 31% των κτιρίων των νηπιαγωγείων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για το 2007, είναι με μίσθωση ή μερική μίσθωση. Τα νηπιαγωγεία με σοβαρό κτιριακό πρόβλημα φτάνουν τα 14.

Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζουν και τα δημοτικά σχολεία, ενώ και στα γυμνάσια και λύκεια τα προβλήματα δεν είναι λιγότερα. Μπορεί να έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια καινούρια σχολικά κτίρια, όμως βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 73% των λυκείων του νομού και το 66% των γυμνασίων συστεγάζονται.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κτιρίου του Γυμνασίου Μοιρών, για το οποίο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητά διαβεβαιώσεις για τη στατικότητά του και την ασφάλεια των παιδιών τους. Ωστόσο, και παρά τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από συζήτηση που προκάλεσαν οι ίδιοι οι γονείς ουδεμία πρόοδος υπήρξε. Γι' αυτό το λόγο οι γονείς αναγκάστηκαν να πάρουν εκ νέου πρωτοβουλίες απευθυνόμενοι ως σύλλογος στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να βρουν μηχανικό με σκοπό να ελέγξει το κτίριο.

Σοβαρά προβλήματα στον Πειραιά

Η νέα σχολική χρονιά θα βρει συνολικά 58 σχολεία (19 νηπιαγωγεία, 10 δημοτικά, 6 γυμνάσια, 5 λύκεια, 9 ΣΕΚ, 1 ΣΕΕΚ και 8 ΤΕΕ) του Πειραιά και των νησιών, να στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, αρκετά από τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές και σε άλλα οι ιδιοκτήτες κάνουν έξωση. Σοβαρά προβλήματα και χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών αντιμετωπίζουν το Ειδικό Σχολείο ΠΙΚΠΑ Πειραιά και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά. Τα στοιχεία αυτά έδωσε χτες στη δημοσιότητα η νομαρχία.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τον ταχύ οπτικό έλεγχο που διενήργησαν στο πλαίσιο προσεισμικού ελέγχου ομάδες μηχανικών του ΕΜΠ, από το σύνολο των σχολικών κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή, τα 79 σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πριν το 1959. Από αυτά 11 έχουν χτιστεί τον 19ο αιώνα, με τα παλαιότερα να χρονολογούνται από το 1820!

Οσο για το πρόγραμμα της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των αύλειων χώρων 40 σχολείων που έσπευσε να ανακοινώσει προεκλογικά το υπουργείο Παιδείας, καθυστερεί και ο ΟΣΚ δεν έχει υπογράψει ακόμη την αναγκαία προγραμματική σύμβαση ύψους 5,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, στον «αέρα» παραμένει το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταβάλει τα απαιτούμενα κονδύλια για φέτος, αλλά δεν έχει εξοφλήσει καν τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων για τα περσινά δρομολόγια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ