ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πράξη αντίστασης» το πανό

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο ΥΠΠΟ για το πανό στην Ακρόπολη

Ως «πράξη αντίστασης, ελευθερίας, ειρήνης και συνεννόησης μεταξύ των λαών», πράξη που «συμβαδίζει απόλυτα με το πνεύμα της ελευθερίας, της ειρήνης και του ανθρωπισμού, το οποίο συμβολίζει η Ακρόπολη», χαρακτηρίζει η παράταξη εργαζομένων στο ΥΠΠΟ «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» την ανάρτηση του αντιπολεμικού πανό από το ΚΚΕ στην Ακρόπολη, στα πλαίσια της διαδήλωσης κατά της επίσκεψης Πάουελ στην Αθήνα.

Η ΔΑΣ επιτίθεται στην κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας την αντίδρασή τους στη συμβολική αυτή ενέργεια του ΚΚΕ ως αποκάλυψη της «εθελοδουλίας τους» και του «κλίματος υποταγής που θέλουν να παρουσιάσουν στους συμμάχους τους». Αναλόγως εκτιμά και τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΠΟ (ΠΟΣΥΠΠΟ) και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που «δεν έχασαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δουλοπρέπεια, την υποταγή και την προθυμία τους να υποκύπτουν, για να γίνονται αρεστοί σ' αυτούς στους οποίους λογοδοτούν». Πάνω σ' αυτό η ΔΑΣ σημειώνει πως οι παραπάνω φορείς, ενώ «λυπήθηκαν» για το πανό στην Ακρόπολη, δεν εξέφρασαν ανάλογη λύπη για τα πολιτιστικά εγκλήματα με αφορμή του Ολυμπιακούς, τις καταστροφές στου Μακρυγιάννη, το Μαραθώνα κ.α.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει «όλους αυτούς τους υποκριτές υπερασπιστές της ιερότητας των μνημείων», οι οποίοι δε μιλούν για τα μηδαμινά κονδύλια που δίνονται για τον πολιτισμό, για την κατάσταση των συμβασιούχων κλπ. Απέναντι σ' αυτή την τακτική «η ΔΑΣ, ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, αντιτάσσει τον αγώνα (...) για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος. Να γίνει ο πολιτισμός μια από τις προϋποθέσεις του λαϊκού κινήματος (...)». Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 9 Οκτώβρη.

Εκδηλώσεις μνήμης στη Νίκαια

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με αφορμή τα 82 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας από αύριο μέχρι τις 20/9, σε συνεργασία με τους προσφυγικούς συλλόγους της πόλης. Αύριο, μετά τη λειτουργία και την ομιλία θα γίνει λιτάνευση της εικόνας των Μικρασιατών μαρτύρων, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου. Την Τρίτη (7 μ.μ.), θα γίνει μνημόσυνο στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας (πλατεία Δημοκρατίας, Κρήνης), χαιρετισμοί του δημάρχου, Στέλιου Μπενετάτου, εκπροσώπου των προσφυγικών σωματείων και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία από την πλατεία Δημοκρατίας στην πλατεία Αγ. Νικολάου, με συμμετοχή μελών των προσφυγικών σωματείων, προσκόπων, μαθητών, μελών ΚΑΠΗ και της Φιλαρμονικής Δήμου Νίκαιας. Στις 9 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Δόμνας Σαμίου (φωτό).

Στις 15/9 (7 μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Μικρασιατική λογοτεχνία του τότε και του σήμερα», με πανεπιστημιακούς και λογοτέχνες. Θα μιλήσουν ο Κάρολος Μητσάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και η συγγραφέας Ελένη Δικαίου. Στις 16/9 (7.30 μ.μ.), στην πλατεία Δαβάκη, ο δήμαρχος θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας, αντικειμένων και μικρασιατικού βιβλίου (η οποία θα λειτουργήσει μέχρι τις 18/9). Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία από την πλατεία Δαβάκη στην πλατεία 17ης Αυγούστου '44 (Οσίας Ξένης). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 20/9 στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Νίκαιας, με χορευτικά και χορωδιακά συγκροτήματα των προσφυγικών και άλλων σωματείων της πόλης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Καστανιώτης: Ερνεστ Χεμινγουέι «Κι ο ήλιος ανατέλλει (φιέστα)» (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, μυθιστόρημα. Να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις Καστανιώτη αγόρασαν τα δικαιώματα όλων των μυθιστορημάτων του νομπελίστα Χεμινγουέι). Ρέιτσελ Σέιφορτ «Το σκοτεινό δωμάτιο» (μετάφραση Τόνια Κοβαλένκο, μυθιστόρημα). Σέρχιο Πιτόλ «Το γαϊτανάκι του έρωτα» (μετάφραση Κώστας Αθανασίου, μυθιστόρημα). Ρέα Γαλανάκη «Ενα σχεδόν γαλάζιο χέρι» (διηγήματα). Δημήτρης Νόλλας «Ο παλαιός εχθρός» (διηγήματα). Ανδρέας Μήτσου «Ο σκύλος της Μαρί» (μυθιστόρημα). Αγγελική Κώστα «Το κραγιόν στο συρτάρι» (μυθιστόρημα).

- Πατάκης: Στη σειρά «Επί τα ίχνη» κυκλοφόρησαν τα βιβλία: Γεωργίου Βιζυηνού «Επιστολές» (εισαγωγή - σημειώσεις - σχόλια Γιάννης Παπακώστας) και Μιχαήλ Μητσάκη «Παρά τοις δούλοις - Τα Ιωάννινα» (φιλολογική επιμέλεια Γιάννης Παπακώστας). Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης «Τα πρόσωπα του Ιανού (Οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις τις παραμονές του εμφυλίου πολέμου, 1944-1946)» (Ιστορική μελέτη). Lolita Georgioy «Polis, the city of Athens» (εικονογραφημένο αφηγηματικό βιβλίο, στα αγγλικά για το αρχαίο παρελθόν της Αθήνας και τα πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματά του). Παντελής Καλιότσος «Η συμπεριφορά του κενού» (το δεύτερο μέρος της αλληγορικής μυθιστορηματικής τριλογίας του εξαίρετου συγγραφέα, η οποία φέρει το γενικό τίτλο «Τριλογία της λεωφόρου»). Αλεξάνδρα Μαρίνινα «Πάνω απ' στις στέγες της Μόσχας» (μετάφραση Κίρα Σίνον - Ολγα Πατροννόβα, μυθιστόρημα). Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε «Η βασίλισσα του νότου» (μετάφραση Δημήτρης Δημουλάς, μυθιστόρημα). Πρίθι Νάιρ «Οι εκατό αποχρώσεις του άσπρου» (μετάφραση Αλίνα Πασχαλίδη, μυθιστόρημα). Ειρήνη Μάρα, «Ταοτικέ και άλλες ιστορίες» (παιδικό).

- Γαβριηλίδης: «Σολωμός. Προλεγόμενα κριτικά Στάη - Πολυλά - Ζαμπέλιου» (επιμέλεια Α. Θ. Κίτσος - Μυλωνάς, επίμετρο Νίκος Καλταμπάνος. (Πρόκειται για ανάτυπη έκδοση των ξεχασμένων κριτικών κειμένων του Εμμανουήλ Στάη για τον σολωμικό «Λάμπρο», του κειμένου του Ιάκωβου Πολυλά «Διονυσίου Σολωμού Τα ευρισκόμενα» και του Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου «Σκέψεις περί ελληνικής ποιήσεως»). Γιάννης Στίγκας «Η αλητεία του αίματος» (ποίηση). Σπύρος Κατσίμης «Ο μετανάστης» (ποιητική συλλογή). Παναγιώτης Δ. Στάμος «Ενδοχώρα της ανάγκης» (ποίηση).

- «Μεταίχμιο»: Μάνος Ελευθερίου «Ο καιρός των χρυσανθέμων» (μυθιστόρημα). Τζ. Μ. Κούτσι «Μια γυναίκα στο νησί του Ροβινσώνα» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, μυθιστόρημα). Γιάννης Α. Φίλης «Αρχάριος Οδυσσέας» (ποιήματα).

- «Βιβλιόραμα»: Νίκος Παπαχριστόπουλος «Ρεμπέτικα τραγούδια (Η τέχνη των σημείων» (μελέτη για τη θεματολογία του ρεμπέτικου και την καλλιτεχνική τους ιδιότητα ως ποίηση, μουσική και χορός). Κώστας Βούλγαρης «Η πατρίδα (ένα παιχνίδι, λογοτεχνίας και ιστορίας)» (το βιβλίο αφορά στο ιστορικό μυθιστόρημα του Θανάση Βαλτινού «Ορθοκωστά», το οποίο αναφέρεται στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο).

- «Ηλέκτρα»: (Συγγρού 223, Ν. Σμύρνη 17121 Αθήνα, 210-9376.000): Περικλής Κοροβέσης «Τρομοκρατία και άλλα δαιμόνια» (πολιτικοκοινωνικό βιβλίο στη σειρά «Σύγχρονη Σκέψη»).

- Χατζηνικολή: Αϊρις Μπέρντοχ «Μια αρκετά αξιοπρεπής ήττα» (μετάφραση Ηλιάνα Μέρμυγκα, μυθιστόρημα).

- Αδελφοί Κυριακίδη α.ε.: (Κων. Μελενίκου 5. ΤΚ 54635. Θεσσαλονίκη 2310-2455.541). Γιάννη Γαλανού «Αμερική! Γιατί; (Η παγκόσμια κατακραυγή μίσους, αγωνίας, οργής)» (μελέτη για την παγκόσμια κατακραυγή κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ).

- «Κοχλίας»: Βασίλης Τσιράκης «Οι ποδηλάτες του χρόνου» (μυθιστόρημα). Θωμάς Μανόπουλος «Στο χορό των ανθρωποκυνηγών» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Μαργαριτόπουλος «Ακρόπολις εξπρές» (μυθιστόρημα).

- Α. Α. Λιβάνη: Νίκος Ρίγγας «Οι κλητικές των φωνηέντων» (ποιητικό μυθιστόρημα).

- «Περίπλους»: Αλέξιος Γ. Κ. Σαββίδης «Γεώργιος Μανιάκης (Κατακτήσεις και υπονόμευση στο Βυζάντιο του 11ου αιώνα)» (ιστορική μελέτη).

- «Ωκεανίδα: Μέλπω Ζαρόκωστα «Στιγμές ζωής» (μυθιστόρημα). Βασίλης Κυριλλίδης «Ο μαγικός αέρας» (μυθιστόρημα). Τιμοθέα Πάτζικα «Κερδίζω τη δική μου ομορφιά» (62 θέματα γυναικείας ομορφιάς).

- «Κέρκυρα» (Βλαχάβα 6-8, 10581 Αθήνα): Αντιγόνη Λυμπεράκη - Γιάννης Δενδρινός «Ευέλικτη εργασία (Νέες μορφές και ποιότητα απασχόλησης)» (μελέτη).

- Διονύσης Σέρρας «Ο λαϊκός Ζακυνθινός ποιητής Ιωάννης Χασαλεύρης (1891-1947) και το βιοχρονογραφικό - για την αιχμαλωσία του, το 1922 - στιχούργημά του» (ανάτυπο από τα «Επτανησιακά Φύλλα», τόμος ΚΒ, 12, Ζάκυνθος 2002).

- Ζαχαρία Στουφή «Νιρβάνα» (ποίηση, έκδοση «Επτανησιακά Φύλλα»).

- «Διαβάζω»: (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 451, με αφιέρωμα στο νεοελληνικό διήγημα).

- «Παρουσία» (επιθεώρηση λόγου και τέχνης, τεύχος 27).

Συναυλία στη Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα η «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου». Θα εμφανιστεί στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου. Τραγουδούν: Πέτρος Γαϊτάνος, Λιζέτα Καλημέρη, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτης Λάλεζας.

Η μουσική σύνθεση«Αρμα πελάου» του Μιχάλη Κοκκίνη παρουσιάζεται, μαζί με άλλα γνωστά κλασικά και ξένα τραγούδια, σήμερα στη Μύκονο, από τη Χορωδία της Νίκαιας.

ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», στις 13/9 (8 μ.μ.), θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 και 1906, μέσα από τις κυπριακές εφημερίδες: Η κυπριακή συμμετοχή και η εθνική έξαρση». Να σημειώσουμε ότι στο «Σπίτι της Κύπρου» (15/9, 8 μ.μ.) θα παρουσιαστεί και το πολιτιστικό πρόγραμμα «Μυθολογικά ταξίδια», το οποίο περιλαμβάνει και το μουσικόραμα «Ο Διόνυσος και η Αριάδνη "Στης Αφροδίτης το νησί"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ