ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
Μουσικοχορευτικές «διαδρομές»
Π. Θαλασσινός
Π. Θαλασσινός
  • Ο Παντελής Θαλασσινός εμφανίζεται σήμερα, στο θέατρο «Θανάσης Βέγγος», στον Κορυδαλλό. Ερμηνεύει τραγούδια των δίσκων του και παραδοσιακά κομμάτια.
  • Οι Μανώλης Λιδάκης και Δημήτρης Μπάσης θα δώσουν συναυλία σήμερα, στο «Θέατρο Πέτρας».
  • Συναυλία του Ορφέα Περίδη, φιλοξενείται σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους «Δ. Κιντής» στην Ηλιούπολη. Μαζί του ο Haig Yazdjian και η Κορίνα Βένη.
  • Με παραδοσιακή μουσική και χορούς από συγκροτήματα του Δήμου Ν. Χαλκηδόνας, ολοκληρώνεται σήμερα, στον Πολυχώρο της οδού Δροσίνη, το Φεστιβάλ Γειτονιάς του Δήμου Ν. Χαλκηδόνας.
  • Συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, αύριο, στο Λυκαβηττό. Μαζί του, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Γιάννης Αγγελάκας και οι «Λαϊκελέδικα». Το τρίωρο πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και μουσικές του δημιουργού, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια.
  • Αύριο, στο Κηποθέατρο Παπάγου, το φημισμένο Ρωσικό Κρατικό Χοροθέατρο «Κοζάκοι της Ρωσίας» παρουσιάζει γνωστούς ρώσικους παραδοσιακούς χορούς.
  • Η «Πατινάδα του Αιγαίου» ξεδιπλώνεται αύριο στο «Θέατρο Πέτρας». Τη μουσικοχορευτική παράσταση συνδιοργανώνουν οι σύλλογοι Ικαρίας «Πανικαρία» και «Νησιά Αιγαίου» Ανω Λιοσίων, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Ανω Λιοσίων «Μεγαλόνησος».
  • Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, αύριο, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων». Μαζί της οι Μελίνα Ασλανίδου, Ησαΐας Ματιάμπα.
  • Αύριο, στο «Θέατρο Βράχων», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού, θα δώσει συναυλία ο τραγουδοποιός από την Κρήτη Μιχάλης Τζουγανάκης. Τη Δευτέρα, στον ίδιο χώρο, φιλοξενείται συναυλία του Μίμη Πλέσσα.
  • Το συγκρότημα «Η Πίκρα της αγάπης» ερμηνεύει τραγούδια για τις σχέσεις των Ελλήνων με άλλες φυλές, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα). Στη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, θ' ακουστούν τραγούδια από Θράκη, Μακεδονία, Μικρασία, Αιγαίο, Πελοπόννησο.
  • Ο συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος παρουσιάζει το τελευταίο έργο του «Ο χορός του Πυθέα» και άλλες δημιουργίες του, τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στη «Ρεματιά Χαλανδρίου».
Θέατρο στους δήμους
«Το αμάρτημα της μητρός μου»
«Το αμάρτημα της μητρός μου»
  • Τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου παρουσιάζει, τη Δευτέρα, το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στο θέατρο Παπάγου. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Ζιόβας, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Νατάσα Τριανταφύλλη.
  • Τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη παρουσιάζει, σήμερα, το Εθνικό Θέατρο, στην Ελευσίνα, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Καστάνη, Νίκος Μπουσδούκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου κ.ά.
  • Το «αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, τη Δευτέρα, στο προαύλιο του ναού Αγίων Αναργύρων (Κεφαλληνίας και Δαμασκηνού, Πανόραμα Ηλιούπολης).
  • Τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, παρουσιάζει ο Λάκης Λαζόπουλος, σήμερα, στο θέατρο Βράχων στον Υμηττό. Ο «Πλούτος» παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάκης Παπαματθαίου, Ταξιάρχης Χάνος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, κ.ά.
  • Στην Ηλιούπολη στο θέατρο «Κιντής» η «Μικρή Πόρτα» της Ξ. Καλογεροπούλου παρουσιάζει τον «Ελαφοβασιλιά».
  • Τελευταία παράσταση θα δώσει, αύριο, στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω, το «Μοντέρνο Θέατρο», με τον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα, μετάφραση - απόδοση Ντένης Θέμελη, κοστούμια Γιώργου Μεσσάλα, σκηνικά Βασίλι Τσιντσικόφ. Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας, Αντρέας Ντούζος, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Γιάννης Λιακάκος, Ολγα Πολίτου, Ντένη Θεμελή, Γιώργος Λιβανός, Βασίλης Παλαιολόγος.
  • Στο ίδιο θέατρο τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί από την Παιδική Σκηνή του «Μοντέρνου Θεάτρου ο «Ολιβερ Τουίστ» του Ντίκενς. Και στις δύο παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
  • Μανώλης Κορνήλιος: «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο»
  • Τριαντάφυλλος Γεροζήσης: «Επίλεκτο απόσπασμα της Α` Μεραρχίας του ΔΣΕ»
  • Βασίλης Βενετσανόπουλος: «Παρών στους αγώνες»
  • Μίνα Νεγρεπόντη: «Οι κλέφτες του ήλιου»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ακροβάτες, ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές και μουσικοί, ζωντανεύουν με μορφή πολυθεάματος τους «Ορνιθες» την περίφημη καντάτα του Μάνου Χατζιδάκι, και σήμερα, στο νέο, Δημοτικό Γήπεδο του Βύρωνα, «Αθηναϊκός». Ο Χατζιδάκις, μετά τη θρυλική παράσταση του «Θεάτρου Τέχνης» επεξεργάστηκε τη μουσική του με τη μορφή καντάτας, χρησιμοποιώντας στίχους των Χορικών, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα. Αυτή η μορφή παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Κλοντ Κρεσπέν, που μετατρέπει το γήπεδο σε «πεδιάδα» και «ρεματιά», όπου «χτίζει» την πόλη των πουλιών. Η δράση τοποθετείται σ' ένα ελληνικό χωριό στη δεκαετία του 1950. Συμμετέχει ορχήστρα, με διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, μεικτή χορωδία, με διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και η 40μελής Νεανική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης, με διεύθυνση Κατερίνας Βασιλικού. Τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν οι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Στάθης Νικολαΐδης, Σόνια Θεοδωρίδου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δώρος Δημοσθένους, Σαβίνα Γιαννάτου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Τη Δευτέρα, στο Κατράκειο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Νίκαιας, δίνουν συναυλία ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία. Μια συναυλία - ταξίδι στη Μ. Ασία, με τα τραγούδια της Πόλης και της Σμύρνης, της προσφυγιάς, της νοσταλγίας, της χαράς, του πόνου. Μαζί με τα μικρασιάτικα παραδοσιακά, ερμηνεύουν τραγούδια από τα έργα του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός», καθώς και δημιουργίες άλλων συνθετών.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Ο χάρος βγήκε παγανιά» τιτλοφορείται η μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Κολάτου (σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία), με ερμηνευτές πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, η οποία προβάλλεται από χτες στο «Δαναό». Ο νεαρός σκηνοθέτης έχει πάρει το Α' βραβείο ερμηνείας στην ταινία του πατέρα του Δημήτρη Κολάτου «Η ζωή μου με τον Αλκη», ενώ έχει παίξει σαν ηθοποιός και σε άλλες τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους και στο θέατρο. Μαζί με την ταινία του Κολάτου προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία του Δημήτρη Απόστολου «Ο μάγος της Βενετίας».

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Πολλοί Ελληνες γιατροί έγιναν και «θεράποντες» της λογοτεχνίας. Αρκετοί, μάλιστα, διακρίθηκαν. Γιατρός (ψυχίατρος) είναι και ο Μανόλης Πρατικάκης, του οποίου το βιβλίο «Ποιήματα (1984 - 2000)»Μεταίχμιο») απέσπασε πέρσι το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Ο Μ. Πρατικάκης πρωτοεμφανίστηκε στα Γράμματα το 1970, αρχικά σε περιοδικά. Ακολούθησαν δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές, οι οποίες συνεχώς ανέδειχναν τον Μ. Πρατικάκη ως μια νέα σημαντική «φωνή» της σημερινής ελληνικής ποίησης. «Φωνή» υπεραισθαντική (τροφοδοτούμενη και από την άσκηση της ψυχιατρικής), αλλά και ουσιωδώς νεωτερική (θεματολογικά και μορφολογικά). Η ποίηση του Μ. Πρατικάκη δεν αντανακλά απλώς το δικό του, ατομικό, αλλά ένα συλλογικότερο «κόσμο» του ανθρώπου. Ιδού ελάχιστα χαρακτηριστικά σπαράγματα στίχων του: «Είμαι αυτό που δεν μπόρεσα/ να γίνω. (Αυτή η εκκωφαντική/ και γεμάτη άλγος Εκλειψη)». «Ερχόταν μέσα από το θάλαμο 605 με σχεδόν συρόμενα/ βήματα σα να ερχόταν μέσα από μεγάλη Σιωπή/ και αυτή να ήταν η αληθινή του πατρίδα». «Προσπαθώ να περιγράψω την εξορία μου και/ την εξορία σου. Ν' αποσπάσω τη φωνή σου έρημο/ κουνάβι σφηνωμένο στο τούνελ./(...)Προσπαθώ να σου πω πως αυτός που γράφει και αυτός/ που διαβάζει, στέκονται μπροστά σε όμοιο καθρέφτη./ (...) Προσπαθώ να σου δείξω μέσα σε τούτη τη μικρούλα/ άβυσσο μιαν αναγέννηση». «Τώρα εδώ τελειώνω. Το σώμα μου ας είναι/ το τελευταίο κείμενο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ