ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Διογκώνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς

Η κυβέρνηση της ΝΔ το φούσκωσε κατά 15,5 δισεκατ. ευρώ ή πάνω από 8%

Αστείρευτη πηγή πλουτισμού για τους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές αποδεικνύεται το δημόσιο χρέος της χώρας που συνεχίζει να φουσκώνει με εκρηκτικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι με πρόσχημα τη μείωσή του οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να υποστούν τις συνέπειες της μακροχρόνιας λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκποιήθηκε μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας. Και όλα δείχνουν, πως με σημαία την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές (απλά η λιτότητα έχει τώρα «γαλάζιο χρώμα»), αλλά και θα συνεχιστούν και ίσως εμπλουτιστούν με πιο σκληρά μέτρα, αφού τα νεότερα στοιχεία ανεβάζουν το δημόσιο χρέος- «γενική κυβέρνηση» - στο ...110% του ΑΕΠ!

Για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου - σημαντικό μέρος αποτελούν οι υποχρεώσεις για τοκοχρεολύσια των κρατικών δανείων - το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει την ερχόμενη Τρίτη, 14 του Σεπτέμβρη, στη σύναψη ενός ακόμη δανείου, 5ετούς διάρκειας και ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η εξάμηνη περίοδος Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης (Μάρτης - Σεπτέμβρης 2004) διόγκωσε το κρατικό χρέος πάνω από 8% ή κατά 15,5 δισεκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το χρέος της γενικής στις 30 Ιούνη του 2004 είχε διογκωθεί στα 196 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα πλησιάζει ολοταχώς στα 200 δισ. ευρώ, από 184,5 δισ. στο τέλος Μάρτη του 2004.

Είναι φανερό το γεγονός ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ ακολουθούν κοινή πορεία και στο ζήτημα του κρατικού χρέους. Οι μεγάλες υπερβάσεις που παρατηρούνται από το στόχο των 183,2 δισ. ευρώ που έβαζε ο προϋπολογισμός του 2004 οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο Ολυμπιακό κόστος και στα άλλα πανωπροίκια που τσέπωσαν οι μεγαλοκατασκευαστές και άλλοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώνεται πάνω από το 120% του ΑΕΠ, που θα παραχτεί μέσα στο 2004 και της γενικής κυβέρνησης (μετά της προσαρμογής του ενδοκυβερνητικού χρέους, της «λευκής τρύπας») σε περίπου 110% του ΑΕΠ.

Η έκρηξη του κρατικού χρέους και των λεγόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού αξιοποιούνται πλέον και από τους μεγαλορεντιέρηδες - δανειστές του Δημοσίου, οι οποίοι απειλούν ανοιχτά τη χώρα με «υποβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας. Η προοπτική αυτή συνεπάγεται την πληρωμή ακόμη μεγαλύτερων επιτοκίων από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Χωλαίνουν οι ελληνικές εξαγωγές

Παρά τα πλουσιοπάροχα κίνητρα που καρπώνονται οι μεγαλοεξαγωγείς, οι ελληνικές εξαγωγές το β' τρίμηνο του 2004 είναι μικρότερες από το 2001

Τα πλουσιοπάροχα κίνητρα που θεσμοθέτησαν και χορήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στους εξαγωγείς, με πρόσχημα την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών και κατά συνέπεια τον περιορισμό των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου, φαίνεται πως βελτίωσαν μόνο τα κέρδη και γενικότερα τα εισοδήματα των μεγαλοεξαγεών. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, που καταγράφουν μεταξύ άλλων και την πορεία των ελληνικών εισαγωγών και εξαγωγών από το πρώτο τρίμηνο του 2001 μέρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η αξία των ελληνικών εξαγωγών, στο δεύτερο τρίμηνο του 2004 ανήλθαν σε 5.974 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται αυξημένες κατά 6% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου χρόνου που είχαν διαμορφωθεί στα 5.194 εκατ. ευρώ. Αν όμως συγκριθούν με το 2001, τότε στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 η αξία των ελληνικών εξαγωγών υπολειπόταν από το δεύτερο τρίμηνο του 2001 κατά 94 εκατ. ευρώ!

Αντίθετα, η αξία των εισαγωγών ξένων προϊόντων στην Ελλάδα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2004 έφτασε τα 8.564 εκατ. ευρώ και ήταν 4% αυξημένες συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς που είχαν κλείσει στα 8.279 εκατ. ευρώ. Ομως, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2001 η αξία των εισαγωγών (είχαν διαμορφωθεί στα 8.246 εκατ. ευρώ), είναι αυξημένη κατά 318 εκατ. ευρώ.

Το μέγεθος της προβληματικότητας των ελληνικών εξαγωγών - και κατ' επέκταση της παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας - φαίνεται αν συγκρίνει κανείς την εξέλιξη της σχέσης εξαγωγές προς εισαγωγές. Δηλαδή τι μέρος της αξίας των εισαγόμενων ξένων προϊόντων καλύπτουν οι ελληνικές εξαγωγές.

Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει ότι με τις εισπράξεις από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων καλύψαμε στο πρώτο τρίμηνο του 2004 το 62,7% και στο δεύτερο τρίμηνο του 2004 το 72,2%. Το υπόλοιπο - μέχρι το 100% - καλύπτεται με δανεισμό σε συνάλλαγμα. Η βελτίωση φαίνεται αξιόλογη, αλλά δεν είναι, αν παρθεί υπόψη το γεγονός ότι στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2001 με τις εισπράξεις από τις ελληνικές εξαγωγές καλύπταμε το 73,6% και 73,4% αντίστοιχα της δαπάνης για εισαγωγές ξένων προϊόντων.

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Αυξήθηκε 3,9% το β΄ τρίμηνο

Σαφής τάση υποχώρησης του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων εμφανίζουν οι εθνικοί λογαριασμοί της στατιστικής υπηρεσίας το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2004, σε σχέση με την εντυπωσιακή άνοδο που είχαν εμφανίσει όλη την περίοδο του 2003. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2004 ήταν της τάξης του 5,1% και 5%, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003 είχαν εμφανίσει ρυθμούς ανόδου 15,3% και 9,4%. Τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2003 είχαν αυξηθεί με ρυθμό 13% και 15%.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το β' τρίμηνο του 2004, συγκεκριμένο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003, παρουσίασε ρυθμό αύξησης 3,9% (το α΄τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 4%). Η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στην καταναλωτική ζήτηση, η οποία αυξήθηκε με ρυθμό 3,4%. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 5%, οι εξαγωγές κατά 6% και οι εισαγωγές κατά 4%.

«Ανοιγμα» 4,3 εκατ. ευρώ σε... ταξί

«Ανοιγμα» στους ιδιοκτήτες ταξί επιχειρεί η κυβέρνηση, εγκρίνοντας ποσό 4,3 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση και άλλων 1.019 παλιάς τεχνολογίας ταξί.

Με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, το συνολικό ποσό επιδότησης των ιδιοκτητών ταξί ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα χρηματοδοτηθούν και όσες εταιρίες ταξί έχουν προμηθευτεί το σύστημα αυτόματης διαχείρισης στόλου εξυπηρέτησης επιβατών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Μεταφορών, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εφταπλασιάσει τα ποσά που έχουν διατεθεί, ως κρατική επιχορήγηση, για την αντικατάσταση του στόλου των ταξί, καθώς μέχρι τις 7 Μάρτη 2004 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), η κρατική επιχορήγηση για την αντικατάσταση ταξί ήταν 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. ευρώ σήμερα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα 7.500 ιδιοκτήτες ταξί έχουν ενισχυθεί οικονομικά για την αντικατάσταση των οχημάτων τους.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των πατατοπαραγωγών των Νομών Δράμας και Εβρου και των σταφυλοπαραγωγών του Νομού Καβάλας, καθώς και όλων των παραγωγών της χώρας, εξαιτίας των κερδοσκοπικών μεθοδεύσεων των εμποροβιομηχάνων, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές του Κόμματος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζονται τ' ακόλουθα: «Τα οξυμένα προβλήματα διάθεσης και οι εξευτελιστικές τιμές που προσφέρουν οι εμποροβιομήχανοι στους πατατοπαραγωγούς της Δράμας και του Εβρου τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, ενώ την ίδια περίοδο οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων μια και οι τιμές του καταναλωτή είναι πολλαπλάσιες των τιμών παραγωγού. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί όλων των αγροτικών προϊόντων της χώρας, όπως και οι σταφυλοπαραγωγοί του Νομού Καβάλας και είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς που προωθεί η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και η κυβερνητική αγροτική πολιτική».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι ενέργειες θα κάνει για να διασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές και βιώσιμο αγροτικό εισόδημα στους πατατοπαραγωγούς Δράμας και Εβρου, αλλά και σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες;
  • Τι ενέργειες θα κάνει για να περιορίσει την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων;


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ