ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Νέα κινητοποίηση την Τρίτη για τις εστίες

Αναλυτικά το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Αμεση είναι η απάντηση των φοιτητών, που απαιτούν δημόσια και πραγματικά δωρεάν στέγαση, στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες και ανταποδοτική λειτουργία τους. Την Τρίτη 14/9, φοιτητές από εφτά συλλόγους της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, στις 12.30 το μεσημέρι και θα απαιτήσουν να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες στέγασης των φοιτητών με επινοικίαση ξενοδοχείων και να ανεγερθούν από το κράτος νέες εστίες, οι οποίες θα λειτουργούν δωρεάν και δημοκρατικά (χωρίς αντιδραστικούς εσωτερικούς κανονισμούς και κάμερες παρακολούθησης). Οι φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν πάρει μέχρι τώρα σχετικές αποφάσεις είναι: Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), Δασκάλων (ΠΤΔΕ), Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Φυσικού, Βιολογικού και Γεωπονικής.

«Την ώρα που μόνο το κόστος για το στέγαστρο Καλατράβα στοίχισε όσο 24.000 δωμάτια για φοιτητές, είναι προκλητικό η κυβέρνηση να αρνείται να επωμιστεί τις ευθύνες της και να μεταφέρει την ευθύνη της ανέγερσης νέων εστιών και της συντήρησής τους στους ίδιους τους φοιτητές και στις οικογένειές τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η οποία έχει πάρει πρωτοβουλίες για τον αγωνιστικό συντονισμό των φοιτητών για το θέμα της στέγασης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί (στην ΑΘήνα υπάρχουν μόλις 2.800 κρεβάτια για 180.000 φοιτητές!) η ΠΚΣ εξηγεί: «Οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Τα πανάκριβα νοίκια, τα ακριβοπληρωμένα συγγράμματα, οι αυξημένες τιμές στα κυλικεία και εστιατόρια, μόνο δημόσια και δωρεάν Παιδεία δε θυμίζουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μεταφέρει το κόστος σπουδών στις πλάτες του λαού, υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς».

Ομως, κάθε νέος δικαιούται να έχει πρόσβαση στη γνώση, να μπορεί απερίσπαστα να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ετσι, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να καταδικάσουν την πολιτική αυτή που πρακτικά τους σπρώχνει έξω από τα πανεπιστήμια και τονίζει ότι η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού γι' αυτό και χρειάζεται να είναι δημόσια και δωρεάν.

Αναλυτικά το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει η ΠΚΣ έχει ως εξής:

  • Δωρεάν δωμάτια για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ
  • Δωρεάν δωμάτια χωρίς κριτήρια σε όσους έχουν άνεργο στην οικογένειά τους, σε όσους είναι από οικογένεια πολύτεκνη, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό (π.χ. Ιράκ, Παλαιστίνη)
  • Ανέγερση νέων εστιών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συντήρησή τους από το κράτος. Μέχρι τότε επινοικίαση ξενοδοχείων
  • Κανένας αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός. Καμιά σκέψη για άρση του ασύλου. Να κατέβουν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του πανεπιστημίου. Να φύγουν οι ιδιώτες από τα πανεπιστήμια
  • Δωρεάν μεταφορά στις συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές
  • Δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές. Ανανέωση αυτών όπου χρειάζεται και κάλυψη των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς

Συνέντευξη χτες στη Θεσσαλονίκη από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

Με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ξεκινάει τη Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η ΟΛΜΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών υπολογίζει ότι από τις σχολικές αίθουσες θα λείπουν φέτος πάνω από 6.500 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, χωρίς ακόμα να έχουν καταγραφεί τα κενά στα σχολεία και με δεδομένο ότι εκκρεμούν στα αρμόδια συμβούλια περίπου 800 αιτήσεις για εκπαιδευτικές άδειες μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σε ορισμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών η κατάσταση αναμένεται να είναι και φέτος τραγική, αφού από τα 960 κενά σε θέσεις μαθηματικών που κατέγραψε πέρσι η ΟΛΜΕ καλύφθηκαν με διορισμούς μόνιμου προσωπικού μόνο τα 360 (ποσοστό 40%). Αντίστοιχα, για τους τεχνολόγους των ΤΕΕ, τα περσινά κενά υπολογίζονται σε 800, με τις προσλήψεις να καλύπτουν μόνο το 35%, δηλαδή μόλις 285 θέσεις σε όλη τη χώρα. Μόνο τα ΤΕΕ λειτούργησαν πέρσι με το 40% των εκπαιδευτικών να είναι συμβασιούχοι. Στο χώρο των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών, ενδεικτικά σημειώνεται ότι φέτος έγιναν μόλις 23 διορισμοί νέων καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας, τη στιγμή που τα περσινά κενά υπολογίζονταν σε 460 (5% ποσοστό κάλυψης των κενών σε σχέση με πέρσι).

Η ΟΛΜΕ έδωσε και στοιχεία σχετικά με το μαθητικό δυναμικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα οποία οι εγγεγραμμένοι στα Γυμνάσια και τα Λύκεια για τη νέα σχολική χρονιά φτάνουν τις 685.000, όταν πριν από μια δεκαετία ήταν 845.000. Καταγράφεται, δηλαδή, μια μείωση της τάξης του 20% από το 1994, αποτέλεσμα των αναχωμάτων που βάζει το ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα στη μορφωτική εξέλιξη των μαθητών.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Με προβλήματα τα νέα τμήματα

Με πολλά προβλήματα ξεκινάει η χρονιά για τα νέα τμήματα Πληροφορικής και του Ηχου και Εικόνας, του Ιονίου Πανεπιστημίου σύμφωνα με καταγγελία της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

«Η ίδρυση των δύο νέων Τμημάτων, επισημαίνει η ΠΚΣ, εντάσσεται στο πρόγραμμα διεύρυνσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα χρηματοδοτηθεί για δυο χρόνια από τα ΕΠΕΑΕΚ. Τα ευρωπαϊκά όμως κονδύλια αφορούν μόνο στον εξοπλισμό του τμήματος με την απαραίτητη υποδομή και την πληρωμή του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες, όπως και της διαμόρφωσης του χώρου στέγασης, βαραίνουν αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη μεριά τόσο η έγκριση των κονδυλίων, όσο και η πλήρωση των θέσεων είναι ακόμα «στα σκαριά» και είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, οπότε τυπικά ξεκινάνε τα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Η δε πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού θα αποτελείται από επιστημονικούς συνεργάτες, βάσει του ΠΔ 407. Το ύψος της τελικής επιχορήγησης των Τμημάτων ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Παιδείας και με βάση τις δηλώσεις της κ. υπουργού Παιδείας προβλέπεται ότι θα 'ναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των τμημάτων. Ενδέχεται δε να κυμανθεί και κάτω από τις απαιτήσεις του ίδιου του Ιόνιου Πανεπιστημίου».

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους φοιτητές να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, με όλο το λαό, για να γίνει το ζήτημα της Παιδείας υπόθεση παλλαϊκή, που θα στοχεύει στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Εγγραφές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Από 20 μέχρι και 30 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των πρωτοετών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας. Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β' εξάμηνο των ΤΕΙ μπορούν να εγγραφούν και το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη 2005.

Οι επιτυχόντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων Τμημάτων και για την εγγραφή τους χρειάζονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-- Αίτηση για εγγραφή.

-- Απολυτήριο του Λυκείου αποφοίτησης.

-- Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-- Εξι φωτογραφίες ταυτότητας.

-- Αντίγραφο της βεβαίωσης (πρόσβασης) για όσους πέτυχαν με το σύστημα του Ενιαίου Λυκείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ