ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
Με αέρα γεμίζει το στομάχι;

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Κακό πράγμα να μην έχεις τα εξάστηλα μαζί σου.

Να δίνεις τζάμπα σπίτια και οι εφημερίδες με τις μεγάλες κυκλοφορίες να γράφουν για τα ράντζα στα νοσοκομεία.

Να μειώνεις τα επιτόκια και να σου βγάζουν ότι ανεβάζεις το φόρο στα ΙΧ.

Αλλά, βρε παιδί μου, γίνεται να κυβερνήσεις μόνο με τον Βαρδινογιάννη; Ο Μπόμπολας, ο Λαμπράκης; Πώς να στηρίξουν κυβέρνηση οι άνθρωποι αν δε δώσεις και συ το κατιτίς σου; Είδες ο Τράγκας; Τη μια μέρα, προχτές, πρωτοσέλιδο για τον εμφύλιο στη ΝΔ και χτες να ο ξύλινος τίτλος για τη μείωση των επιτοκίων... Εντάξει, προσπαθούν οι εφημερίδες της παράταξης, αλλά δεν πουλάνε. Ασε που οξύνουν και τα πάθη με κάτι άρθρα για τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν για το καλό της ...δημοκρατίας.

Κι έχεις και την καθημερινότητα να σου θυμίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για τον κόσμο.

Ενώ, είδες οι βιομήχανοι; Σταθερή αξία. Στρατηγική της Λισαβόνας αποφάσισαν το 2000, στρατηγική της Λισαβόνας επιμένουν και σήμερα. Οχι που θα περίμεναν να μάθουν από τη Στατιστική ότι η ανεργία καλά κρατεί κι αυξάνεται.

Αυτά, λοιπόν, τα νέα...

Πώς; Δεν είδατε πουθενά στις άλλες εφημερίδες τα αιτήματα που διατύπωσε το ΠΑΜΕ; Δηλαδή, πώς το φαντάζεστε; Θα βάλουν ξάφνου οι εκδότες τα χέρια τους να βγάλουν τα μάτια τους;

Εδώ έχει προβλήματα η δημοκρατία. Ως και ο πρόεδρος του ΣΥΝ το ξανασκέφτεται το πράγμα. Για αιτήματα εργατών θα συζητάμε τώρα; Δε βγάζει και καμιά ανακοίνωση το ΠΑΜΕ να καταγγείλει την «καταθλιπτική φιλία των λαών». Να δεις πρωτοσέλιδη προβολή από ...το ίδρυμα Κάρνεγκι.

Τι είχαμε πει;

«Εχουμε αγώνα αύριο». Ε, ήρθε η ώρα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΣΑΚΩΘΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ

ΝΕΑ ΠΝΟΗ: «Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου και την απελευθέρωση των αγορών ζητούν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι προκειμένου να αναδειχτεί η ΕΕ στη μεγαλύτερη και δυναμικότερη ενιαία αγορά. Ο αντιπρόεδρος της UNICE και πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει νέα πνοή στη στρατηγική της Λισαβόνας» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΡΗΜΑΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ: «Οι δουλιές έχουν γίνει σκληρότερες. Στον ιδιωτικό τομέα, η σχέση αμοιβής και έντασης εργασίας γίνεται, συχνά, αφόρητη. Στο Δημόσιο, η ανοργανωσιά και απαξίωση της ανθρώπινης εργασίας χειροτερεύει και μαζί της η διαφθορά παραμένει σταθερή... αξία. Ο τουρισμός άφησε πίσω του σοβαρά κενά δωμάτια, κολοβά εισοδήματα και αγωνία για την επόμενη χρονιά. Οι - ελάχιστοι πλέον - αγρότες περιμένουν κάποιον να τους εξηγήσει τις αλλαγές που τους περιμένουν» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ: «Πάνω από 10% βρέθηκε η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με τη νέα καταγραφή. Η καταγραφή της ανεργίας γίνεται πλέον με νέα μέθοδο, η οποία στηρίζεται στην απογραφή πληθυσμού του 2001, αντί του 1991, την οποία χρησιμοποιούσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, προκειμένου να προκύπτουν χαμηλότερα ποσοστά» (το σχόλιο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ: «Στο επίκεντρο της ανθρωποκεντρικής προσοχής της νέας διακυβέρνησης, όπως φάνηκε από τις πρώτες μέρες της, είναι ο αγρότης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, αλλά και οι πολύτεκνες οικογένειες» (ο Γ. Τράγκας στη ΧΩΡΑ).

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! «Η συζήτηση για τα "γαλάζια παιδιά" κάνει πολύ κακό στη Δημοκρατία (...) η αλλαγή προσώπων δεν είναι δυνατόν να ερμηνεύεται μονομερώς ως δίωξη. Και εν τέλει, επιβάλλεται να γίνει» (η Λίνα Κλείτου στη ΒΡΑΔΥΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι αριθμοί ευημερούν, οι τιμές όμως ανεβαίνουν...

ΕΘΝΟΣ: ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΙΧ έξτρα αυξήσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Τα ράντζα ζουν και βασιλεύουν

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ατοκα στεγαστικά δάνεια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ χωρίς επιτόκιο!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ σπίτια από τον ΟΕΚ

Η ΧΩΡΑ: ΣΤΟ 5% ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΝΑΣΑ για 125.000 αγρότες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ για αγρότες - εργαζομένους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 47 ΜΕΤΡΑ - ΑΣΠΙΔΑ για επιχειρήσεις, καταναλωτές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

Η ΑΥΓΗ: Εγρήγορση κατά του ρατσισμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΦΑΓΕΣ, ΣΦΑΓΕΣ...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μεταρρύθμιση ή επανάπαυση;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγωνιστικό πλαίσιο ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μόνο κόκκινες και ζουμερές

«Οι αρχές κατέληξαν ότι η εν λόγω ντομάτα ήταν κιτρινωπή. Αν η ντομάτα ήταν μαλακιά και κόκκινη ο διαδηλωτής θα αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιαιοπραγίας, ενώ αν ήταν σκληρή και πρασινωπή θα αντιμετώπιζε τη βαρύτερη κατηγορία της απόπειρας σωματικής βλάβης. Οι ποινές που επισύρει η κιτρινωπή ντομάτα βρίσκονται κάπου ανάμεσα» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

Ασυλία

«Κανένας "γεννημένος Ελληνας" δε συνελήφθη για τα εφιαλτικά επεισόδια της νύχτας του προηγούμενου Σαββάτου, όταν σκοτώθηκε ένας 20χρονος Αλβανός στη Ζάκυνθο, ενώ μόνο στην Αθήνα τραυματίστηκαν 43. Και μόνο αυτό, η απουσία συλλήψεων, αρκεί για να επιβεβαιώσει την ανοχή και τη συνενοχή της Αστυνομίας στα επεισόδια της ντροπής, στα οποία πρωταγωνίστησαν Χρυσαυγίτες, ακροδεξιοί εξτρεμιστές, που φαίνεται να απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία» (η Αγγελική Σπανού στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Δεν κρύβεται ο βήχας

«Αποστασιοποιούμενος από τη φράση "δε με αφορά" ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επανήλθε χτες στο θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, λέγοντας "είναι σοβαρή υπόθεση, αφορά όλα τα κόμματα και θα αντιμετωπιστεί στην ώρα της"» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Καταθλιπτικό να είσαι ζωντανός

«Η εύθραυστη "φιλία των λαών της ΕΣΣΔ" στηριζόταν, βασικά, στην καταθλιπτική κυριαρχία της κεντρικής εξουσίας και των οργάνων του ΚΚΣΕ (...) ο αείμνηστος ακαδημαϊκός Αντρέι Ζαχάρωφ υπερασπίστηκε με πάθος τα δικαιώματα των μειονοτήτων της ΕΣΣΔ» (ο εκπαιδευτικός Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στην «ΑΥΓΗ»).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org