ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Καλούν την Τουρκία να συμβάλει στη δημιουργία «κατάλληλου κλίματος» για νέες συνομιλίες

Eurokinissi

Την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, επί των διχοτομικών σχεδίων που είναι στο τραπέζι και εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, οι οποίοι συναντήθηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η οποία δεν είναι καθόλου άσχετη με το σύνθετο παζάρι ανάμεσα στην Αγκυρα και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, καθώς και με την επιδίωξη μονοπωλιακών ομίλων να «βάλουν χέρι» στον πλούτο της περιοχής. Η νέα πρωτοβουλία θα εκκινήσει στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί σε προηγούμενα διχοτομικά σχέδια, όπως η Κοινή Δήλωση περί «δύο συνιστώντων κρατών», και θα συνεχίσει τις συζητήσεις από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες «επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και δηλώνουν δε «απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Εθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Σημειώνεται ακόμα πως στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επιθετικές και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο, καθώς και η εκδήλωση «ακραίας αδιαλλαξίας» κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα, και ότι επ' αυτού οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών» και διατύπωσαν «την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες».

Κατά την υποδοχή του Ν. Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης επεσήμανε τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και την «παραβατική» της συμπεριφορά, που όπως είπε προκαλεί, και εκτίμησε - την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ παζαρεύουν ανοιχτά μαζί της - ότι η Τουρκία είναι διεθνώς ...απομονωμένη.

Μίλησε για κοινές στρατηγικές επιλογές Ελλάδας και Κύπρου, ενώ εναπόθεσε ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού στην ΕΕ και τους σχεδιασμούς της στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα - και πρωτίστως βέβαια - στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί είναι τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που τελικά θίγει ευθέως η στάση της Τουρκίας».

Πρόσθεσε πως χρειάζεται συντονισμός ενεργειών ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και προκειμένου να ενισχυθούν τα ερείσματα της Κύπρου, ενώ υπενθύμισε την τριμερή με την Αίγυπτο στις αρχές Οκτώβρη ως ευκαιρία έντασης των προσπαθειών «για σταθερότητα, για ανάπτυξη στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατά την αντιφώνησή του, ο Ν. Αναστασιάδης κατήγγειλε τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που όπως είπε, «αναδεικνύει, αλλά και αποδεικνύει μια έντονη ανησυχία που έχει η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, τον έλεγχο, δηλαδή, της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία». «Και είναι εδώ που κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό, ποιος τελικά ή ποιο θα είναι τελικά το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να χτίσουμε. Της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας της λύσης και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης, που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο Κοινότητες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου «δημιουργούν έναν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Αγκυρας, αλλά και ως προς την προοπτική επιτέλους να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση».

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα «κλείδωσε» η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στα τέλη του Σεπτέμβρη.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες απειλές για Προσφυγικό και Κύπρο

«Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμμαχία με βαθιές ρίζες», λέει ο Ερντογάν

«Δεν είναι δυνατόν να αντέξουμε άλλο προσφυγικό κύμα», επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς η χώρα του όλο και περισσότερο επαναφέρει τις εξελίξεις και την «αντιμετώπιση» των «μεταναστευτικών ροών» ως θέμα επαναδιαπραγμάτευσης πολλών ανοιχτών μετώπων, σε Συρία, Ανατολική Μεσόγειο κ.α. «Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει άλλο και πρέπει να γίνουν άλλες κινήσεις», πρόσθεσε, σε δηλώσεις που έκανε - καθόλου τυχαία - υποδεχόμενος στην Αγκυρα τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος (που ξεκίνησε 5ήμερη επίσκεψη) και ενώ επανέρχονται οι αμερικανο-τουρκικές τριβές (βλέπε σχετικό θέμα) και διαφωνίες για τους όρους συγκρότησης (και τα ανταλλάγματα φυσικά) «ζώνης ασφάλειας» στη βόρεια Συρία, γενικά για πολλές πλευρές που αφορούν τη μεταπολεμική μοιρασιά και ισορροπία στη Συρία.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν για τις τουρκικές «αντοχές» στο Προσφυγικό έγιναν ενώ πυκνώνουν εκτιμήσεις και αναλύσεις για την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης και της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό που η Τουρκία υπέγραψε με την ΕΕ, το 2016, με πολύ πιο πλούσια ατζέντα αυτήν τη φορά. Μάλιστα, χτες, με αφορμή το νέο γύρο γερμανο-τουρκικών διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκαν στο Βερολίνο, εμφανίστηκαν και «σενάρια» για πιθανή επίσκεψη Μέρκελ στην Αγκυρα, το επόμενο διάστημα, με αιχμή τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Ερντογάν χτες βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει ότι «η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μια συμμαχία με βαθιές ρίζες. Αυτή η συμμαχία έχει δοκιμαστεί κατά περιόδους και ξεπέρασε πολλά. Με κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, η συμμαχία μας ασφαλίστηκε περισσότερο». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρος είπε ότι «είμαστε σε επαφή (με την Ουάσιγκτον) για προβλήματα που απασχολούν και τις δύο χώρες. Διατηρούμε ισχυρές σχέσεις σε κάθε επίπεδο». Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο Ερντογάν υποστήριξε ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια (από 20 δισ. που είναι σήμερα) και θα προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση με συγκεκριμένα βήματα.

Νέες δηλώσεις για Κυπριακό

Στο μεταξύ, χτες, από την Αγκυρα, όπου υποδέχτηκε τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε μια πενταμερή διάσκεψη τι θέλει ο καθένας, σημειώνοντας ότι για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους «κόκκινη γραμμή» είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή και η εκ περιτροπής προεδρία.

Στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, αντιδρώντας και στην πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα, επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει ευθύνη για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε εξαιρετικά αντιπαραγωγική την απόπειρα της τουρκικής πλευράς, για μια ακόμα φορά, «να εκτρέψει τη διαπραγματευτική διαδικασία που απαιτείται για την επίλυση του Κυπριακού σε συζήτηση επί των σφετεριστικών αξιώσεών της έναντι του φυσικού πλούτου της Κύπρου». «Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτήν την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων».

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη ενάντια στα σχέδια ανανέωσης της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης Αττικής, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς των επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ» (ΣΑΑΣ), με στόχο την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και την ένταξη στη Συμφωνία των βάσεων drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παραμένει ταυτόχρονα διαρκής ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 και Ακαδημίας, πλατεία Κάνιγγος), όπου και θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή και το πρόγραμμα πάλης ενάντια στην επικίνδυνη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

«Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που προκαλούν η συμφωνία αυτή για το λαό μας και η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ και προσθέτει: «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ", να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μόνιμος «θαμώνας» ο Αμερικανός πρέσβης

Τακτικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης έχει καθιερώσει, όπως φαίνεται, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το ρόλο της περιοχής στους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς τους.

Αυτήν τη φορά αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε η παρουσία του στην 84η ΔΕΘ. Επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Απ. Τζιτζικώστα, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών και ιδιαίτερα για την επίσκεψη του Απ. Τζιτζικώστα στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτέμβρη. Ο περιφερειάρχης θα επισκεφτεί την Καλιφόρνια και τη «Σίλικον Βάλεϊ», συνοδευόμενος από εκπροσώπους επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ανάδειξης του αναπτυξιακού πυλώνα της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Ο Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ανέφερε πως θα προσπαθήσει να είναι «ένας σπουδαίος πρεσβευτής στις ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον για τη Θεσσαλονίκη». Ενώ τόνισε με νόημα: «Η κυβέρνησή μου ποντάρει στις σχέσεις με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ο δήμαρχος είναι ένα τμήμα αυτής της συνεργασίας. Η περιοχή διαθέτει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις στον Τουρισμό, στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό».

Συνεχίζοντας στα βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας, ο Κ. Ζέρβας, χτες, συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Μπέργκερ, παρουσία του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ. Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα ενίσχυσης της αμερικανικής επιχειρηματικής παρουσίας στην πόλη, καθώς και θέματα τουρισμού, επενδύσεων και του Μεταναστευτικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ