ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντιλαϊκός προγραμματισμός με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με φόντο τις «εκκρεμότητες» του 4ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», βρίσκονται στην ατζέντα του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει αυτή την Παρασκευή στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο του οποίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναμένεται να παρουσιάσει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, με έμφαση βέβαια στις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως η μείωση των φόρων στις ισχυρές επιχειρήσεις και η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι παρουσιάσεις στους «θεσμούς» εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

-- Τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με βάση βέβαια νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Στα σκαριά βρίσκεται το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης», και στη συνέχεια το φορολογικό νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις που αφορούν τις περικοπές φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη από το 2019.

-- Μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού προηγουμένως «επιβεβαιωθεί εμπράκτως η μεταρρυθμιστική δυναμική» της κυβέρνησης, με επόμενο βήμα το γρήγορο κλείσιμο της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» εξετάζουν σχέδια μείωσης του στόχου (σήμερα 3,5% του ΑΕΠ) για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

-- Πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των δανείων προς το ΔΝΤ. Λόγος γίνεται για ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με φόντο και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων που καταγράφουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις χρηματαγορές.

-- Στο κάδρο βρίσκεται και το κομβικό ζήτημα της παροχής νέων κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, με στόχο την απαλλαγή τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια ώρα, οι όποιες αποφάσεις γύρω από την αναθεώρηση της στοχοθεσίας για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», όσο και για το ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ελληνικού κράτους προς το ΔΝΤ, παραπέμπονται σε επόμενες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ. Σε αυτό το φόντο, στις αρχές της επόμενης βδομάδας επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ τα υψηλόβαθμα κλιμάκια ξεκινούν τις «συζητήσεις» με την κυβέρνηση στις 23 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Νοέμβρη, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την 4η «αξιολόγηση» αναμένονται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις αρχές Δεκέμβρη.

Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία

Στο μεταξύ, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της ραγδαίας απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, που με τη σειρά του θα έρθει να κουμπώσει με το υπό διαμόρφωση νομοθέτημα για την παροχή νέων κρατικών εγγυήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.

Τα «ζητήματα» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα συζητηθούν με τα κλιμάκια τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και σε συναντήσεις με τις διοικήσεις των 4 «συστημικών» ομίλων. Η ατζέντα περιλαμβάνει την πρώτη κατοικία, την πορεία των πλειστηριασμών, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και βέβαια τον μαζικό επανέλεγχο δανειοληπτών που ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς δικαστικής προστασίας, με το βλέμμα στην αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών.

Παράλληλα, οι τραπεζίτες αναμένεται να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των εκβιασμών και των απειλών με μαζικές αποστολές «σημειωμάτων» σε λαϊκά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, αναμένεται να κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των κατοικιών σε βάρος των οποίων θα κλιμακώσουν τους πλειστηριασμούς.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, με θέμα «Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και ώρα 18.30, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στο χώρο της ΔΕΘ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν ακόμα οι εξής παρεμβάσεις:

-- «Οι θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στο άγριο χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών», από τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Πάλη ενάντια στους αντιδραστικούς περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων», από τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Δημόσια δωρεάν Υγεία - Δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας», από την Ελένη Μπακιρλή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Τουρισμός: Κοινωνικό δικαίωμα για τους πολλούς ή πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους, με σκλάβους τους εργαζόμενους;», από την Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Ανάπτυξη και υποδομές για το λαό ή για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;», από τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «1,5 χρόνος από τη μεγάλη διακοπή νερού της ΕΥΑΘ. Εξελίξεις και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα», από τον Βασίλη Μπαλτίκα, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- «Κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία: Σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες», από τον Γιάννη Δελή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης.

  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ2
Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, από αύριο Πέμπτη έως και το Σάββατο 14/9.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Αύριο Πέμπτη

  • Στις 18.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με θέμα «Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Παρασκευή 13/9

  • Στις 10.00 θα επισκεφθεί το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς (Τσιμισκή 132 και Εθνικής Αμύνης) στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει με εργαζόμενους.
  • Στις 12.00 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO, στην αίθουσα του ΔΣ της ΔΕΘ.
  • Στις 18.00 θα συναντηθεί με το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ) Βορείου Ελλάδος.
  • Στις 22.00 θα μιλήσει στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Σάββατο 14/9

  • Στις 09.30 θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο δημαρχείο της πόλης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ