ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτικές κινήσεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης
  • Ο Ερντογάν απορρίπτει τη δημιουργία «τετελεσμένων» στη Βόρεια Συρία
  • Οι Ρώσοι καταγγέλλουν τις ΗΠΑ για χρήση βομβών φωσφόρου

Ενοπλοι που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ

Copyright 2018 The Associated

Ενοπλοι που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αυξάνεται επικίνδυνα η στρατιωτική κινητικότητα στη μεθόριο της βόρειας συριακής επαρχίας Ιντλίμπ με την Τουρκία, αλλά και στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο - είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ρωσικές ασκήσεις - οι στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας «Bright Star 2018» μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου, με τη συμμετοχή πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού με τη στήριξη της ρωσικής Αεροπορίας και Ιρανών προετοιμάζονται για την εκκαθάριση του Ινλτίμπ από τις διάφορες τζιχαντιστικές δυνάμεις, ενώ κατά πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ισχυρές δυνάμεις του τουρκικού στρατού ενισχύουν τις θέσεις τους σε περιοχές της λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στο Ιντλίμπ με νέα άρματα μάχης, κινητές μονάδες πυροβολικού και φορτηγά, σε μία προσπάθεια να θωρακίσουν τις θέσεις τους και των λεγόμενων αντικαθεστωτικών που στηρίζουν από την αρχή της επέμβασης το 2011.

Επιπλέον, το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως και οι ΗΠΑ αυξάνουν τις δυνάμεις που έχουν στη Βόρεια και Ανατολική Συρία με δεκάδες στρατιωτικούς, πολεμοφόδια και άλλα υλικά πολέμου, ετοιμάζοντας τις επόμενες επιθέσεις.

Ακόμα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να επιβεβαιώσει πληροφορίες της εφημερίδας «Bild» ότι το γερμανικό υπουργείο Αμυνας μελετά την πιθανότητα να έχει κάποιου είδους ανάμειξη σε μελλοντική στρατιωτική δράση στη Συρία «εάν η συριακή κυβέρνηση πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά». Το γερμανικό υπουργείο φέρεται πως άρχισε να μελετά αυτό το ενδεχόμενο μετά από παρότρυνση των ΗΠΑ.

«Προειδοποιήσεις» Ερντογάν...

Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν διαμηνύει σε συμμάχους και αντιπάλους ότι «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα» στο Ιντλίμπ, εντατικοποιώντας ταυτόχρονα τις πολιτικές και διπλωματικές «πιέσεις» κυρίως προς τη μεριά της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα και τις προσπάθειες ώστε να πειστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να μην εγκρίνει μία μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης του Ιντλίμπ από τον συριακό στρατό. «Είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία», είπε. Ισχυρίστηκε ότι τάχα συμμερίζεται το στόχο «να καθαρίσει η Συρία από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το "Ισλαμικό Κράτος" (σ.σ. τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων) YPG», θυμίζοντας τις δύο τουρκικές χερσαίες επεμβάσεις στο συριακό έδαφος, γνωστές με τις ονομασίες «Ασπίδα Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» στις συριακές περιοχές Αλ Μπαμπ και Αφρίν.

Φανερώνοντας την όξυνση της ρωσο-τουρκικής κόντρας εάν θα γίνουν και πώς επιχειρήσεις ενάντια σε τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ, είπε: «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα δεχτούμε καμία επιχείρηση σε βάρος αμάχων υπό το πρόσχημα καταπολέμησης του πρώην "Μετώπου Νούσρα"... Αυτό θα προκαλέσει νέα ανθρωπιστική κρίση». Ακολούθως πρόσθεσε ότι η Τουρκία «αρνείται να καταβάλει το κόστος τέτοιας επιχείρησης», τονίζοντας ότι θα ξανασυναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του «τις επόμενες βδομάδες» και ότι προς το παρόν θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτέμβρη (Παρασκευή) η «συνάντηση εκπροσώπων Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας» στην Κωνσταντινούπολη, για να προετοιμάσουν μία Σύνοδο Κορυφής «τους επόμενους μήνες» για τη Συρία...

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ επανέλαβε τις απειλές κατά της Συρίας «σε περίπτωση» που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, λίγα 24ωρα μετά τις νέες δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλ. Πούτιν στην Τεχεράνη, ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών με ξένη βοήθεια επιχειρούν να στήσουν προβοκάτσια με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ. Επιπλέον και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον απείλησε χτες τη Συρία με «πολύ πιο ισχυρή απάντηση», λέγοντας ότι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν σε αυτό.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί «περίεργο» δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», που επικαλούμενη «ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους» επιχειρεί να συμβάλει στο κλίμα στησίματος προβοκάτσιας με χημικά. Το «ρεπορτάζ» αναφέρει πως κατά τα τελευταία στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ...«ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ ενέκρινε τη χρήση αερίου χλωρίνης σε επιχειρήσεις» κατά αντικαθεστωτικών στο Ιντλίμπ.

Καταγγελίες για αμερικανικές βόμβες φωσφόρου

«Αγνοια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, όταν κλήθηκε χτες το πρωί να απαντήσει στις κατηγορίες της Μόσχας ότι δύο αμερικανικά μαχητικά «F-15» το Σάββατο έριξαν βόμβες φωσφόρου στην πόλη Ντέιρ Εζόρ της Ανατ. Συρίας, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές σε αστικές περιοχές!

Τις πληροφορίες δημοσιοποίησαν στελέχη του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, με τη σημείωση ότι η χρήση όπλων φωσφόρου απαγορεύεται από τις Διεθνείς Συνθήκες της Γενεύης του 1949 και συνιστά έγκλημα πολέμου.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες πιέσεις για προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ για «λύση» με κάθε τρόπο των προβλημάτων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ώστε να ανακόψουν την εντεινόμενη ρωσική γεωπολιτική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η επεισοδιακή εμφάνιση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Σαββατοκύριακο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ανέβασε και άλλο τις «υψηλές θερμοκρασίες» στην περιοχή.

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσε η εμφάνιση του Αμερικανού ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ρον Τζόνσον σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία. Ο Τζόνσον, αναλαμβάνοντας εκτάκτως ρόλο προώθησης των δυτικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της «Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας» της Γερουσίας και της υποεπιτροπής για την «Ευρωπαϊκή και Περιφερειακή Συνεργασία και Ασφάλεια», βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Συνάντησε ήδη τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι συζητώντας «για τον περιφερειακό διάλογο και την περιφερειακή ειρήνη». Η εμφάνισή του συνέπεσε με τα βαριά «σύννεφα» που σκίασαν την Παρασκευή την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ως γνωστόν, η συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Κοσσόβου δεν έγινε την Παρασκευή, μετά την απόφαση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να επιστρέψει στο Βελιγράδι λόγω εμποδίων που έθεταν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί στην επίσκεψή του στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το Σαββατοκύριακο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής πάντως έφθασε χτες και στο Βελιγράδι, όπου θα ολοκληρώσει σήμερα διήμερη επίσκεψη. Συζήτησε πρώτα με τον Σέρβο Πρόεδρο συμφωνώντας ότι «είναι δύσκολη» αλλά απαραίτητη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Η περιοδεία Βούτσιτς στο Β. Κοσσυφοπέδιο

Νωρίτερα χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος εκτίμησε ότι Βελιγράδι και Πρίστινα απέχουν μακράν από την επίτευξη συμφωνίας τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν καν προσχέδια λύσεων στις Βρυξέλλες. Ανταπόκριση του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφερε πως ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «σπουδαίο ηγέτη που είχε σίγουρα τους καλύτερους στόχους», προκαλώντας νέες αντιδράσεις στην Πρίστινα.

Είχε προηγηθεί η επεισοδιακή επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά την άρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών να του επιτρέψουν τη μετάβασή του στο χωριό Μπάντζε, όπου εκατοντάδες εθνικιστές και περίπου 200 βετεράνοι αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ φώναζαν συνθήματα κατά του Σέρβου Προέδρου.

Σε ομιλία που έκανε στη μεγαλύτερη πόλη των Σέρβων στο προτεκτοράτο, την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ο Βούτσιτς εξέφρασε την επιθυμία να κτίσει «γέφυρες» προς τους Κοσσοβάρους Αλβανούς εκτιμώντας ότι «είναι σχεδόν αδύνατο». Διέκρινε επίσης σιβυλλικά πως «άλλοι δρόμοι οδηγούν σε άβυσσο και άλλοι στην καταστροφή». Με τους κατοίκους του χωριού Μπάντζε επικοινώνησε τηλεφωνικά επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αδυναμία του να τους συναντήσει στις αρχές της Πρίστινας και στη διοίκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR που δεν διευκόλυνε την «ελευθερία κίνησης» στο προτεκτοράτο.

Επίσκεψη Μέρκελ στα Σκόπια

Προωθώντας τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Δυτικά Βαλκάνια η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επισκέφτηκε το Σάββατο την ΠΓΔΜ για να ενημερωθεί «από πρώτο χέρι» για τις εξελίξεις ενόψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει στις 30 Σεπτέμβρη για την έγκριση του νέου ονόματος. Μάλιστα, η επίσκεψη Μέρκελ συνέπεσε με την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας (8 Σεπτέμβρη 1991) μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

«Αυτή η επίσκεψη είναι μια αναφορά στο παρελθόν καθώς γίνεται τη μέρα της ανεξαρτησίας. Αλλά σηματοδοτεί επίσης το άμεσο μέλλον, στο οποίο μας προσκαλεί όλος ο δημοκρατικός κόσμος, δηλαδή την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι η επίσκεψη της Μέρκελ είναι «ένα σαφές μήνυμα και ενθάρρυνση» πριν από το ερχόμενο δημοψήφισμα.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η καγκελάριος δηλώνοντας: «Η προσδοκία ότι προχωράμε κάνοντας σημαντικά βήματα προς την ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι εφικτή. Η 30ή Σεπτεμβρίου είναι μια ιστορική ευκαιρία που έρχεται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά».

Ιρανικές επιθέσεις σε Κούρδους στο βόρειο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την έντονη δυσαρέσκεια του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε την Κυριακή η παραδοχή εκπροσώπου των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» για την εξαπόλυση ρουκετών σε βάρος Κούρδων του βορείου Ιράκ το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15 Κούρδων μαχητών και τον τραυματισμό άλλων 30 μελών του «Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος» Ιράν (KDPI), που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ιρανικές αρχές.

Ο ιρανικός στρατός έκανε λόγο για ρίψη επτά ρουκετών εδάφους - εδάφους το Σάββατο, μετά από τη «δράση τρομοκρατικών ομάδων στις ιρανικές επαρχίες Δυτικό Αζερμπαϊτζάν, Κουρδιστάν και Κερμασχάχ» (βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ).

Το ίδιο διάστημα, και αφού προηγήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής εμπρησμός στο κυβερνείο της πόλης και στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, φάνηκαν χτες τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης των βίαιων συγκρούσεων αστυνομικών και διαδηλωτών που κινητοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας κατά της φτώχειας, της ανεργίας, των ανεπαρκέστατων υπηρεσιών ηλεκτροδότησης, ύδρευσης κ.λπ.

Στη Βασόρα μετέβη χτες ο Ιρακινός απερχόμενος πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το Σάββατο, πάντως, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που παραμένουν κρυμμένοι και σε περιοχές του βορείου Ιράκ, προκάλεσαν με δύο βόμβες έκρηξη και τεράστια πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου στο Δυτικό Κιρκούκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ