ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με ψήφο στο ΚΚΕ η απάντηση της νεολαίας

Αύριο, στις 9.30 μ.μ., η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Με συμμετοχή χιλιάδων κόσμου, από τη νεολαία και το λαό της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν χτες βράδυ οι τριήμερες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...». Θα κορυφωθούν αύριο, Σάββατο, στις 9.30 μ.μ., με τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν χτες η συμμετοχή του λαού των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά των οποίων άλλωστε πραγματοποιείται όλα τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ. Συμμετοχή που στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα, για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ καθώς το Φεστιβάλ γίνεται στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με σύντομη ομιλία - καλωσόρισμα από τον Τάσο Μαμαλούγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Κάλεσε τη νεολαία, τον εργατόκοσμο της Θεσσαλονίκης να κάνουν το βήμα, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ, να ανοίξουν δρόμο στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ειδικά η νεολαία, με ψήφο στο ΚΚΕ να βροντοφωνάξει ότι «δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι».

Στη χτεσινή πρώτη μέρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συζήτηση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα: «Ενας δρόμος υπάρχει: Δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει», όπου συμμετείχαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Δελής, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ (αναλυτικό ρεπορτάζ θα υπάρχει στον αυριανό «Ριζοσπάστη»).

Τους χιλιάδες επισκέπτες χτες συντρόφεψαν καλλιτεχνικά, με συναυλίες στις δύο σκηνές που λειτουργούν στο Φεστιβάλ, οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Κώστας Μακεδόνας, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Χρονίρ, Στέλιος Κοτίδης και Η Μπάντα, Θ. Μπαϊρακτάρης και Γ. Δασκουλίδης με ήχους και σκοπούς του Πόντου και ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Στον παιδότοπο, οι μικροί μπόμπιρες συμμετείχαν σε «καλοκαιρινές»... χειροτεχνίες και λικνίστηκαν σε ρυθμούς λάτιν και ζούμπα.

Τα στέκια της νεανικής πολιτείας

Στη μεγάλη νεανική πολιτεία, μέσα από παραστάσεις και κατασκευές, αναδεικνύεται το κεντρικό εκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ «Τους δοκίμασες... Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής», αλλά και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Σε κεντρικό σημείο λειτουργεί εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ όπου διανέμονται ψηφοδέλτια της Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Στο χώρο της Κοινωνικής Συμμαχίας (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ) συγκεντρώνεται βοήθεια που την Κυριακή το πρωί θα μεταφερθεί για να παραδοθεί στους πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα για τις χώρες προορισμού τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Το δικό τους στέκι έχουν και οι απεργοί της «Κόκα Κόλα» που σε λίγες μέρες συμπληρώνουν δύο χρόνια αγώνα με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Το δικό τους χώρο έχουν οι πολιτικοί πρόσφυγες και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Λειτουργούν επίσης περίπτερα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΚΚΕ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», πόρταλ «902» και ραδιόφωνο «904 Αριστερά στα fm»), του Ελληνοκουβανικού, των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ. Σε κεντρικό σημείο βρίσκεται και μεγάλο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

  • Σήμερα, Παρασκευή 11/9, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σκηνή Α: Συναυλίες με τους Β. Πετρίδη και οι Γκαϊλέ, Μπάμπη Στόκα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Νάτσιου.

Σκηνή Β: Συγκρότημα του ΠΑΜΕ. Συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις», όπου θα συμμετάσχουν ο Σάκης Βαρδαλής, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. Συναυλίες με τους Koza Mostra, Λεωνίδα Μουλαγιαννιό, Νίκο Ταλέα, Μαρία Φραγκούλη.

Παιδότοπος: Χειροτεχνίες. «Καιρικά φαινόμενα και οι ήχοι τους». Ομάδα μουσικών μαθαίνει πώς μπορούμε να μιμηθούμε με το σώμα μας και με απλά καθημερινά αντικείμενα τους ήχους του αέρα, της βροχής, της βροντής κ.ά.

Με χιλιάδες κενά το πρώτο κουδούνι

Από τη χτεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Σε χιλιάδες μετρώνται και φέτος τα κενά με τα οποία ανοίγουν σήμερα τα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για 6.500 κενά που η κάλυψή τους εκκρεμεί, ενώ κανένας αναπληρωτής δεν πρόκειται να βρίσκεται σε σχολείο πριν από τις 21 Σεπτέμβρη, αφού η διαδικασία αιτήσεων για πρόσληψη είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Σε συνέντευξη Τύπου, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου, παρουσίασε χτες τις ενέργειες που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο, προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα σχολική χρονιά. «Στα πλαίσια του εφικτού και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτό που θα βιώσουν για μια ακόμα χρονιά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, είναι σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» στην Εκπαίδευση.

Οπως είπε η υπηρεσιακή υπουργός, για τη στελέχωση των σχολείων έχουν εξασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ, 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 4.000 από τη μεταφορά πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Παιδείας. Σημείωσε, ωστόσο, πως ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών, επειδή τα χρήματα δίνονται από το ΕΣΠΑ με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς, αυξήθηκαν οι ανάγκες λόγω 3.500 συνταξιοδοτήσεων και παραμένει η ανάγκη για 6.000 αναπληρωτές ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή. Σημειώνεται πως τα κενά αυτά υπολογίζονται με βάση την οδηγία για πληθωρικά τμήματα και με βάση τις ανάγκες, όπως αυτές τις καθορίζει η κυρίαρχη πολιτική.

Το υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τις κατά τόπους Διευθύνσεις να πάρουν μέτρα για ν' ανοίξουν τα σχολεία και σε αυτό το πλαίσιο προωθεί το μέτρο των «εθελοντικών μετακινήσεων» εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο. Ηδη, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου έχει καλέσει «λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού» να αναζητηθεί από τις όμορες σχολικές μονάδες «η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας». Την ίδια στιγμή, σήμερα, μια σειρά σχολεία δε θ' ανοίξουν, όπως τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών και Ωρωπού, ενώ εικόνα ελλείψεων φτάνει απ' όλη τη χώρα.

Χτες το μεσημέρι, έγινε στο υπουργείο Παιδείας παράσταση διαμαρτυρίας από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των σχολικών καθαριστριών

Την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αίτημα των σχολικών καθαριστριών. Ετσι, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βρίσκονται στον αέρα οι συμβάσεις 8.500 χιλιάδων καθαριστριών και καθαριστών των σχολείων, που για πάνω από 12 χρόνια ζουν σε καθεστώς ομηρίας, εκβιασμών και ψεύτικων υποσχέσεων διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις.

Η τελευταία, μάλιστα, κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις υποσχέσεις της για κατάργηση των εργολαβικών συνεργείων και τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου, έφτασε στο σημείο να μην εφαρμόζει ακόμα και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που η ίδια ψήφισε, η οποία αφορά την ανανέωση των συμβάσεών τους για φέτος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκηρύσσονται διαγωνισμοί από μια σειρά δήμους (π.χ. Πειραιά) και να πετιούνται στο δρόμο όσες καθαρίστριες δούλευαν στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια».

  • Το θέμα συζητήθηκε χτες και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, όπου ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισήμανε ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη - και της προηγούμενης κυβέρνησης - για το ότι δε λύθηκε το θέμα και πρόσθεσε ότι ο Δήμος πρέπει να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων. «Χρειάζεται να είναι προτεραιότητα της κάθε δημοτικής αρχής τα ζητήματα των εργαζομένων, γιατί επιπλέον έχουν και αντανάκλαση και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στα παιδιά στα σχολεία», είπε και τόνισε: «Οπως έγινε για να λυθεί το θέμα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι πρέπει να υπάρξει πίεση για να λυθεί άμεσα το θέμα αυτό. Δε γίνεται τις 91 μόνιμες καθαρίστριες να τις εξοντώσουμε για να καλυφτούν τα 400 σχολεία, για να έχουμε καλή εικόνα που δε θα αντανακλά όμως την πραγματικότητα».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ