ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Πετυχημένη κορύφωση σε πολλές πόλεις

Από τις εκδηλώσεις στην Πάτρα
Από τις εκδηλώσεις στην Πάτρα
«Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο και έδειχναν το δρόμο που τραβά για την οριστική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», συναντήθηκε η λαϊκή αγανάκτηση με το κάλεσμα του ΚΚΕ για οργάνωση της πάλης για την ανατροπή, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ήταν το μαζικότερο των τελευταίων χρόνων. Συμμετείχαν χιλιάδες νέοι και νέες, συζήτησαν για τα προβλήματα που αφορούν σε κάθε πτυχή της ζωής τους και μέσα από αυτές τις συζητήσεις φωτίστηκε σε ολοένα και περισσότερους η πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Θεσσαλία

Ανάλογη ήταν η μαζικότητα των Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα οι εκδηλώσεις ήταν διήμερες, με κορύφωση την πολιτική ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο το βράδυ, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο πραγματικός κομμουνιστής και η κομμουνίστρια "δίνει το χέρι του σε όποιον σηκώνεται", την ώρα που κάτι αστράφτει στο μυαλό και στην καρδιά του κι από κει που έσκυβε μοιρολατρικά και φοβισμένα το κεφάλι, ανασηκώνεται, προβληματίζεται, αντιδρά, κάνει το πρώτο τίναγμα για να διώξει από πάνω του το βαρύ δίχτυ της αυταπάτης, των ψεύτικων ελπίδων, τον ατομικό εγωισμό, την ενσωμάτωση στην εκμεταλλευτική κοινωνία, χωρίς όραμα και με ψαλιδισμένα φτερά. Με άλλα λόγια, ο ρόλος του κομμουνιστή, του ΚΝίτη και της ΚΝίτισσας, ο ρόλος του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ, είναι ν' αφυπνίσει συνειδήσεις, να εμπνεύσει διαθέσεις γι' αυτό που είναι δυνατό στην κοινωνική πρόοδο. Που γίνεται πραγματικότητα μόνο με τη συνειδητή δράση, με τον ταξικό πολιτικό αγώνα».

Στο Βόλο, συζητήσεις έγιναν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τον αντικομμουνισμό στα σχολεία και για τη σοβιετική λογοτεχνία, παράλληλα με το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Κορύφωση αποτέλεσε η ομιλία της Λουΐζας Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που κάλεσε σε συστράτευση τους νέους με το ΚΚΕ, μπροστά στα νέα αδιέξοδα που ξεδιπλώνονται μπροστά τους. Πετυχημένες εκδηλώσεις έγιναν και σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Σε άλλες πόλεις

Ανάλογη η φεστιβαλική δραστηριότητα σε Πάτρα, Γιάννενα, Αγρίνιο και Κέρκυρα. Με μαζική πολιτική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κορυφώθηκε το Φεστιβάλ στην Πάτρα, που φέτος μεταφέρθηκε στο ΤΕΙ της πόλης και γέμιζε τις δυο μέρες των εκδηλώσεων σε όλους τους χώρους του κι ιδιαίτερα στις συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Ο άρτια οργανωμένος χώρος του Φεστιβάλ στα Λιθαρίτσια, στα Γιάννενα, φιλοξένησε ανθρώπους όλων των ηλικιών με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία νέων ζευγαριών που ήρθαν με τα παιδιά τους. Κεντρικός ομιλητής το βράδυ του Σαββάτου ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανάλογη εικόνα των εκδηλώσεων στο Αγρίνιο, όπου μίλησε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και στην Κέρκυρα, όπου μίλησε ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τις εντυπώσεις κέρδισε η «τενεκεδούπουλη» για τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Η μαζική συμμετοχή νέων ανθρώπων, μαθητών εργαζομένων, φοιτητών και σπουδαστών ήταν το ιδιαίτερο στοιχείο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Σε Χανιά και Ηράκλειο μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και στο Ρέθυμνο ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του Κόμματος.


Με μπάσκετ και ποδήλατο άρχισε το αθλητικό camp

Με τη συμμετοχή πολλών παιδιών και νέων ξεκίνησαν οι δραστηριότητες του camp στο Πάρκο Τρίτση

Εκκίνηση με ποδηλατικό γύρο...
Εκκίνηση με ποδηλατικό γύρο...
Με επιτυχία ξεκίνησε και συνεχίζεται το αθλητικό camp της ΚΝΕ, το οποίο πραγματοποιείται, για πρώτη χρονιά φέτος, στα πλαίσια του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (Πάρκο Τρίτση, ΙΛΙΟΝ). Το camp θα ολοκληρωθεί με αθλητικά σεμινάρια και διαλέξεις το τριήμερο του Φεστιβάλ, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη.

Οι νέοι και οι νέες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ να συμμετάσχουν στις αθλητικές δραστηριότητες, που ως στόχο έχουν να αναδείξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της Υγείας, της προσωπικότητας και ποιότητας ζωής, αλλά και που ταυτόχρονα καλλιεργεί αγωνιστικές συλλογικές αξίες.

Το Σάββατο το απόγευμα άρχισε (θα ολοκληρωθεί αύριο) το τουρνουά μπάσκετ 3on3. Περιλαμβάνει δύο κατηγορίες: ΛΥΚΕΙΩΝ, 18 και ΑΝΩ. Στην πρώτη δήλωσαν συμμετοχή 15 ομάδες και στη δεύτερη 22, με πραγματικά ευφάνταστα ονόματα και κέφι για παιχνίδι. Ολο το Σαββατοκύριακο έγιναν αγώνες σε 3 ομίλους για τα Λύκεια και 4 ομίλους για τη μεγαλύτερη κατηγορία, ενώ χτες Δευτέρα έγιναν οι αναμετρήσεις για τη φάση των «8». Σήμερα το απόγευμα, θα διεξαχθεί η φάση των ημιτελικών.

Παράλληλα με την έναρξη του τουρνουά, το απόγευμα του Σαββάτου, έγινε και ποδηλατικός γύρος του πάρκου, με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών. Στη γραμμή εκκίνησης πήραν θέση η μία μετά την άλλη οι ομάδες, στις οποίες χωρίστηκαν οι μικροί ποδηλάτες ανάλογα με την ηλικία τους. Από τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες, μαθητές Γυμνασίου, μέχρι και τους πιο λιλιπούτειους, όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο του πάρκου, να γνωριστούν μεταξύ τους, να διασκεδάσουν παίζοντας. Στον τερματισμό τα υποδέχθηκε το χειροκρότημα του κοινού, ενώ σε όλους δόθηκε από την ΚΝΕ ένα αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους.


ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α. ΤΡΙΤΣΗ»
Να περιφρουρηθεί ο δημόσιος - δωρεάν χαρακτήρας του

Την κατάσταση υποβάθμισης του πάρκου «Α. Τρίτσης», τα σχέδια για εμπορευματοποίησή του και τις θέσεις του ΚΚΕ, ανέδειξαν με χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στους δήμους Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Αχαρνών και Φυλής. Οπως ανακοίνωσαν, το επόμενο διάστημα θα πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε το πάρκο να αποδοθεί στους εργαζομένους της περιοχής με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής και κάλεσαν σωματεία, λαϊκές επιτροπές, μαζικούς φορείς και εργαζόμενους της περιοχής να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα.

Μιλώντας εισηγητικά, η Σταυρούλα Τσίτσου, μέλος του ΝΓ του Δυτικού Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Ιλίου, αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση του πάρκου, αλλά και στις διοικήσεις του πάρκου, που τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκαν στη λογική εμπορευματοποίησης των χώρων. Κατήγγειλε ότι σ' αυτήν τη λογική της ανταποδοτικότητας στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης κινούνται και οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και ΑΣΔΑ.

Αντίθετα, επισήμανε, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του πάρκου και του χαρακτήρα του και ανέφερε ότι το Σεπτέμβρη του 2010 έγινε για πρώτη φορά στο Πάρκο το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», γεγονός που έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του και στη συνειδητοποίηση του διεκδικητικού δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων του.

Καταθέτοντας τις θέσεις και στόχους πάλης του ΚΚΕ επισήμανε: «Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία.

Το Πάρκο αποτελεί πραγματική ανάσα για το λαό της Δυτικής Αθήνας και του Λεκανοπεδίου συνολικά και πρέπει να περιφρουρηθεί μαζικά και αποφασιστικά ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του από το λαό της περιοχής.

Βασικό ζήτημα και στόχος πάλης είναι η επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας με οποιονδήποτε μανδύα και αν αυτή εμφανίζεται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ