ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Οργάνωσε την πάλη σου

Για να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των νέων

Αυτή η χρονιά δεν είναι σαν τις άλλες. Η λαϊκή οικογένεια χτυπιέται από παντού. Το εισόδημα μειώνεται ραγδαία, σε κάθε σπίτι υπάρχει και άνεργος. Η πλουτοκρατία φορτώνει την κρίση της στις πλάτες μας.

Σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό, που μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς έρχεται αντιμέτωπος με νέα εμπόδια και ταξικούς φραγμούς, που ορθώνει η κυβέρνηση, στον αγώνα να μορφώσει τα παιδιά του.

Σε καλούμε να σκεφτείς, να αναρωτηθείς: Σήμερα, που ο πλούτος και η γνώση αυξάνονται ραγδαία, πώς είναι δυνατόν η αρχή της σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται από άγχος για το αν «θα τα βγάλεις πέρα»;

Απάντηση υπάρχει: Αυτό που στερεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού είναι η επιδίωξη της πλουτοκρατίας για περισσότερα κέρδη, για πιο φθηνή εργατική δύναμη, είναι η στρατηγική της ΕΕ για το ανταγωνιστικό και κατακερματισμένο σχολείο της αγοράς.

Είναι η ίδια πολιτική που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά, που θέλει τα παιδιά σου με σκυμμένο το κεφάλι, «ζαλισμένα» από τη δήθεν ελευθερία της μαστούρας και ακίνδυνα για το σύστημα.

Βγάλε τα συμπεράσματά σου. Το ΚΚΕ προειδοποίησε εδώ και καιρό για το τι σημαίνει «νέο σχολείο». Τώρα πια ξέρεις πού πάνε τα πράγματα. Εχεις πείρα! Πάρε τα μέτρα σου!

Το «νέο σχολείο», που μπήκε σε εφαρμογή από πέρσι, είναι το φθηνό σχολείο για το κράτος, το ακριβό για το λαό, το κερδοφόρο για την πλουτοκρατία
 • Είναι το σχολείο του «Καλλικράτη», το σχολείο της διαφοροποίησης, όπου κάθε γονιός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μετακίνηση των παιδιών του. Το σχολείο με τις χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, των χαμένων διδακτικών ωρών, το σχολείο χωρίς βιβλία. Είναι το σχολείο με Σχολικές Επιτροπές χωρίς χρήματα.
 • Το «νέο σχολείο» είναι το σχολείο της ημιμάθειας, που αντί για ολόπλευρη μόρφωση θα δίνει ψίχουλα πληροφοριών και δεξιοτήτων. Είναι το σχολείο της διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Είναι το σχολείο των κουρασμένων - εξουθενωμένων παιδιών των ολοήμερων.
 • Το «Νέο Λύκειο» έχει τη σφραγίδα νέων, μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση, σηματοδοτεί την προσπάθεια του κεφαλαίου να σπρωχτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από πιο νωρίς στην ψευτοκατάρτιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για να γίνουν ακόμα πιο φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
Οι αλλαγές στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, που ψήφισαν όλα μαζί τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αφορούν πρώτα απ' όλα εσένα, το γονιό του σημερινού μαθητή, τον ίδιο το μαθητή
 • Στερούν το δικαίωμα στην επιστημονική μόρφωση, ορθώνουν νέους φραγμούς στην ολοκλήρωση της μόρφωσης με τους κύκλους σπουδών.
 • Βάζουν ταφόπλακα στη σύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων. Τους προετοιμάζουν να δεχτούν να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, με μισθούς Κίνας.
 • Με την ολοκληρωτική παράδοση των υποδομών, της φοιτητικής μέριμνας (εστίες, λέσχες κ.λπ.) σε ιδιώτες, που θα πουλούν υπηρεσίες στους φοιτητές, εξωθούν τη φτωχή λαϊκή οικογένεια να χώσει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να σπουδάσουν τα παιδιά της.

Για να ικανοποιηθούν οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών σου, εγκατάλειψε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και άλλες πρόθυμες δυνάμεις να συμπράξουν σε κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή κυβέρνηση. Φιλολαϊκή διέξοδος δεν μπορεί να δοθεί από αυτούς που στηρίζουν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας, της έντασης της εκμετάλλευσης.

Μη στηρίξεις τις ελπίδες σου σε αφερέγγυες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που έχει οδηγό του τον ευρωμονόδρομο. Μιλάνε για δημόσια Παιδεία αλλά αποδέχονται την ύπαρξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς

Είσαστε στο μάτι του κυκλώνα. Εχετε χάσει τέσσερις μισθούς, ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματά σας, η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση το περιεχόμενο της δουλειάς σας.

Πρέπει να δείτε το επάγγελμά σας στο πλάι του λαού και αυτό σημαίνει πάλη ενάντια στον ανορθολογισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομουνισμό, που η πείρα έχει αποδείξει ότι είναι μοχλός για το χτύπημα κάθε ριζοσπαστικής ιδέας.

Με τις ταξικές ριζοσπαστικές δυνάμεις οργανώνουμε την πάλη παντού!

Για ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους - χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση!

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για λειτουργίες της Εκπαίδευσης. Αμεση χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών (για πετρέλαιο, θέρμανση, κτλ.). Εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, στο πρόβλημα των βιβλίων.

Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμη σταθερή δουλειά για να καλυφθούν οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.

Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση!

Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.

Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει διέξοδο στο δικαίωμα στη μόρφωση για όλους

Ολοκληρωμένη μόρφωση που θα καλλιεργεί όλες τις πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας, θα προσφέρει γενική επιστημονική γνώση της φύσης και της κοινωνίας. Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή - Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει λύση στο πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης

Ο κεντρικός σχεδιασμός με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να εγγυηθεί, κάθε νέος και νέα, πριν τελειώσει το σχολείο, την επαγγελματική σχολή ή το πανεπιστήμιο, να ξέρει πού θα βρει δουλειά, να έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα στο επάγγελμα και στην εργασία.

Αμφισβήτησε την εξουσία τους - βάλε πλώρη για ριζικές αλλαγές!

Σκέψου: Ο πλούτος που εσύ παράγεις μπορεί να γίνει δική σου - λαϊκή περιουσία, να αξιοποιηθεί για τις δικές σου ανάγκες.

Η μόρφωση του λαού είναι υπόθεση άλλου δρόμου ανάπτυξης, που δε θα μετράει την ανθρώπινη ευημερία με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Αποφάσισε: Ο δρόμος αυτός απαιτεί ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, απαιτεί αποδέσμευση από την ΕΕ, κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκή ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, όπου και η Παιδεία θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Σχολεία ημιμάθειας χωρίς βιβλία και εκπαιδευτικούς!

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά αύριο, Δευτέρα, χωρίς βιβλία για τους περισσότερους μαθητές, με κενά εκπαιδευτικών, προβλήματα στη μεταφορά, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την ολοκλήρωση του σχολείου της «αγοράς»

Οι μαθητές θα βρίσκονται στα σχολεία αύριο, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, θα λείπουν όμως βιβλία, εκπαιδευτικοί, μέσα μεταφοράς...

Eurokinissi

Οι μαθητές θα βρίσκονται στα σχολεία αύριο, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, θα λείπουν όμως βιβλία, εκπαιδευτικοί, μέσα μεταφοράς...
Αύριο, Δευτέρα, οι μαθητές θα πάνε στα σχολεία τους και, δυστυχώς, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων. Οι περισσότεροι μαθητές, αντί για βιβλία, θα κληθούν να κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες, ίντερνετ και DVD. Παράλληλα θα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, προβλήματα στις μεταφορές και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρεθούν απέναντι από το σχολείο της «αγοράς» και της ημιμάθειας, που κατασκευάζει βήμα - βήμα η κυβέρνηση.

Οπως είναι, ήδη, γνωστό στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Σύλλογος Προσωπικού του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, τη Δευτέρα στα σχολεία θα υπάρχει μόλις το 20% των τίτλων βιβλίων στο 60% των σχολείων! Μάλιστα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μειωμένο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου θα φτάσουμε στα μέσα του Οκτώβρη για να πάει στα σχολεία όχι το σύνολο αλλά... το 60% των βιβλίων.

Στο μεταξύ, κι ενώ τα σχολεία θα ξεκινήσουν με συνθήκες περασμένων δεκαετιών, συνεχίζεται η μεταφορά ευθυνών μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα, που δεν αφορά καθόλου τους μαθητές και τους γονείς τους, οι οποίοι καλούνται, στην ουσία, ν' αγοράσουν τα σχολικά βιβλία που πουλιούνται στα βιβλιοπωλεία από 1,5 ευρώ έως 9 ευρώ το ένα!

Υπολογίζουν και τα βιβλία που θα αγοράσουν οι γονείς!

Μάλιστα, αυτή την αγορά των βιβλίων (ή την προμήθεια χρησιμοποιημένων βιβλίων από μαθητές παλαιότερων ετών) το υπουργείο την ...υπολογίζει στον προγραμματισμό του. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, οι διοικητικές υπηρεσίες (διευθυντές εκπαίδευσης, σχολείων κ.ά.) θα καταγράψουν, μεταξύ άλλων, «βιβλία που με πρωτοβουλίες των μαθητών και των γονέων έχουν διασφαλίσει οι μαθητές για προσωπική χρήση»! Με λίγα λόγια ο διευθυντής του σχολείου θα ρωτάει τον κάθε μαθητή: «Εσένα, παιδί μου, ο μπαμπάς σου αγόρασε βιβλία»; Κατά τα άλλα θα γίνει καταγραφή βιβλίων στις αποθήκες και των βιβλίων που επέστρεψαν οι μαθητές πέρσι σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου που καλούσε... «επιστρέψτε τα βιβλία για να ξαναχρησιμοποιηθούν ή να τα πολτοποιήσουμε» (κάτι θα ήξερε το υπουργείο...). Ολη αυτή η διαδικασία θα γίνει μέχρι την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη! Επίσης, στον σχεδιασμό του το υπουργείο προτρέπει την κάθε σχολική επιτροπή να βγει και να ζητάει από φορείς της περιοχής (Δήμους, Σχολικές Επιτροπές, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κλπ.) βιβλία!

Το «νέο» σχολείο της «αγοράς» εκτός απ' το γεγονός πως ξεκινά χωρίς βιβλία, διατηρεί και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, οι οποίες προβλέπεται να αφήσουν πολλά κενά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι 1.000 αναπληρωτές καθηγητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και οι 1.412 προσωρινοί αναπληρωτές δάσκαλοι, που ανακοίνωσε το υπουργείο, δεν φτάνουν ούτε με τις αλχημείες του «εξορθολογισμού». Υπενθυμίζουμε πως το 2010 και το 2011 έχουν συνταξιοδοτηθεί 23.000 εκπαιδευτικοί, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που ζήτησαν συνταξιοδότηση φέτος τον Αύγουστο. Επιπλέον, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών σε σχέση με πέρσι, που είχαν διοριστεί συνολικά 16.000.

Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, υπάρχει και το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα, που δεν έχει εξασφαλιστεί. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες μαθητές στην επαρχία αλλά και μαθητές ειδικών, μουσικών και άλλων σχολείων στα αστικά κέντρα. Με τον «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα γι' αυτή την υπόθεση έχει περάσει στους δήμους (παλιότερα ήταν στις Νομαρχίες), που δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στο κόστος. Οι συμβάσεις με τους μεταφορείς (ΚΤΕΛ, ταξί κ.ά.) αναμένεται να υπογραφούν το Νοέμβρη! Να σημειωθεί, δε, πως το πρόβλημα των μετακινήσεων θα ενταθεί, λόγω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, που θα αναγκάσουν πολλούς μαθητές να πηγαίνουν σε πιο μακρινά σχολεία.

Το σχολείο της «αγοράς» από αύριο αποκαλύπτεται και οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν κανένα λόγο να το ανεχτούν. Το σχολείο της ταξικής διαφοροποίησης, των διαφορετικών σχολικών προγραμμάτων, των χρηστικών δεξιοτήτων αντί για ολοκληρωμένη γνώση, εξυπηρετεί μόνο την «αγορά», που είναι έτοιμη να εισβάλλει ως «χορηγός» και διαμορφωτής της αναλώσιμης γνώσης. Η απάντηση για την άθλια κατάσταση που προβλέπεται, πρέπει και μπορεί να είναι άμεση.


Γ.Χ.

Οργάνωση του αγώνα από την πρώτη μέρα

Σε πολύμορφη δράση από αύριο κιόλας, από τη μέρα του αγιασμού, καλεί τους εκπαιδευτικούς και μαζί τους γονείς και τους μαθητές το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Καλεί να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, να παρθούν πολύμορφες πρωτοβουλίες, να οργανωθεί ο αγώνας. «Μην περιμένεις άλλο! Μην δεχτείς να σου φορτώνουν την κρίση για να διατηρηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας! Να οργανώσουμε τον αγώνα μας όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εργατικά σωματεία, ώστε να αποκρούσουμε την επίθεση. Με όλες τις μορφές πάλης», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και καλεί σε κινητοποιήσεις με άμεσα αιτήματα:

 • Εκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων.
 • Να έρθουν άμεσα τα βιβλία στα σχολεία.
 • Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
 • Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, άμεση κάλυψη των κενών.
 • Μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνονται ανά την Ελλάδα, την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη διοργανώνεται διαδήλωση στην Κεφαλονιά, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Τη συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, το Συντονιστικό των μαθητών και σύλλογοι γονέων. Για τον ίδιο σκοπό, αύριο κάνουν και οργανωτική σύσκεψη, στις 8.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 2ου-3ου Γυμνασίου.

Το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις αύριο το πρωί στις σχολικές μονάδες. Επίσης αύριο, στις 12 το μεσημέρι καλεί σε μαζική παράσταση στην Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (κτίριο ZEDA). Την Τρίτη 13/9 καλεί σε στάση εργασίας 11 με 2 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ