ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
Στα «κόκκινα» το Αλκαζάρ
  • Αύριο στη Λάρισα θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Σήμερα οι εκδηλώσεις και στην Καρδίτσα

Ξεκίνησε χτες το «κόκκινο» πανηγύρι της νιότης και στη Λάρισα. Οι πύλες του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ άνοιξαν το βράδυ, στο πάρκο του Αλκαζάρ, για να υποδεχτούν μέχρι την Κυριακή χιλιάδες νέους και νέες του νομού, που θα δώσουν το «παρών» τους στο ξεχωριστό, νεανικό, πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό της χρονιάς. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο, με τις συζητήσεις, τις συναυλίες, τα αφιερώματα και τον κινηματογράφο να κυριαρχούν. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο, με την ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 9.30 μ.μ., ενώ σήμερα την ίδια ώρα θα μιλήσει ο Αλ. Χαλβατζής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Σήμερα, επίσης, η νεολαία της Λάρισας θα χορέψει σε ροκ ρυθμούς στη μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούν περίπτερα ξένων αντιπροσωπειών - νεολαία του ΚΚ Τουρκίας, ΕΔΟΝ Κύπρου - της Θεραπευτικής Κοινότητας «Εξοδος», εκθέσεις βιβλίου και ζωγραφικής, ταβέρνα, παιδότοπος.

Χτες οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό του Γ. Σκόκα, γραμματέα του ΝΣ Λάρισας και μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολούθησαν συναυλίες με τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα «Amante», «Ballyhoo», «No name», το θεατρικό μονόπρακτο «Τραχανιάδα» από τον Χρ. Χαλβατζάρα, έγινε αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι από την Ελευθερία Χρυσού και τους συνεργάτες της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες», ενώ πολλοί παρακολούθησαν την ταινία του Μάικλ Μουρ «Ακήρυχτος πόλεμος». Η βραδιά έκλεισε με τη μεγάλη συναυλία του Πάνου Κατσιμίχα και με ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Νόστος».

Σήμερα, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Αφιέρωμα για τα 30 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ

- Συζήτηση με θέμα «Ποδόσφαιρο-επιχείρηση και λαϊκές ανάγκες»

- Ρεμπέτικο λαϊκό πρόγραμμα από την ορχήστρα «Καταφύγιο Ηχοχρωμάτων»

- Προβολή της ταινίας «Full Metall Jacket» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

- Ομιλία του Αλ. Χαλβατζή, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

- Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Αύριο, Κυριακή, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Προσέγγιση στην ελληνική παράδοση με το μουσικοχορευτικό εργαστήρι «Χορίαμβος»

- Εντεχνο λαϊκό τραγούδι από τη «Μεθυσμένη μπάντα»

- Θεατρική παράσταση από το «Θέατρο Τεχνών Λάρισας», τρία μονόπρακτα των Καμπανέλλη, Τσέχοφ, Μουρσελά

- Παράσταση-κουκλοθέατρο από την παιδική σκηνή του Ν. Τζίκα

- Ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Συναυλία με την Μαρία Δημητριάδη

Στην Καρδίτσα

Σήμερα ξεκινούν και στην Καρδίτσα οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, στο Αθλητικό Πάρκο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

- Ανοιγμα από το ΝΣ της ΚΝΕ

- Ερασιτεχνικό συγκρότημα «Απόγνωση»

- Ερασιτεχνικό συγκρότημα «CARPE DIEM»

- Ομιλία του Σ. Σωτηρόπουλου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ

- Ερασιτεχνικό συγκρότημα

- Συναυλία με το συγκρότημα «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό»

Αύριο, Κυριακή

- Θεατρικό σκετς

- Θέατρο σκιών (Καραγκιόζης)

- Συναυλία με το συγκρότημα «Ταξιδιώτες»

- Ομιλία του Ελ. Βαγενά, μέλους της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

- Συναυλία από το ρεμπέτικο συγκρότημα «Τα μπαγλαμαδάκια»

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα, βιβλιοπωλείο και ταβέρνα.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ανανεωμένη η γιορτή της νιότης

Σήμερα η ομιλία του Θ. Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μεγάλη η συμμετοχή της νεολαίας στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αναδείχτηκε σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη των Ιωαννίνων

ΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μεγάλη η συμμετοχή της νεολαίας στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αναδείχτηκε σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη των Ιωαννίνων
Πραγματική αναγέννηση του νεανικού πολιτικού - πολιτιστικού θεσμού της ΚΝΕ αποτελεί φέτος το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που οργάνωσε στην πόλη των Ιωαννίνων η Νομαρχιακή Οργάνωση Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Η ανανέωση του χώρου, στα «Λιθαρίτσια», η δημιουργία νέων ξεχωριστών εκθεμάτων, η θεματολογία από τα βασικά μέτωπα πάλης που σήκωσε η ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η μεγάλη συμμετοχή νέων ερασιτεχνών σε διάφορους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας έδωσαν άλλη μορφή και περιεχόμενο στο φεστιβάλ, αναδεικνύοντάς το σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θόδωρου Τζιαντζή. Ταυτόχρονα θα υπάρχει αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή του λαού, Γιάννη Ρίτσο, ρεμπέτικο γλέντι με τη Μαριώ και πλήθος ερασιτεχνικών συγκροτημάτων («Ρήγμα», «Μπλόκο στα ντοπαρισμένα ολυμπιακά ιδεώδη» κ.ά.).

Χτες αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η γιορτή, η νεολαία άρχισε να πλαισιώνει τους χώρους με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς. Το άνοιγμα των εκδηλώσεων έκανε στη νεανική εξέδρα η γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ιωαννίνων της ΚΝΕ, Αθηνά Γκεσούλη. Ακολούθησε προβολή από τα «Τραγούδια της φωτιάς». Και ακολούθησε πρόγραμμα με έντεχνο τραγούδι στην κεντρική εξέδρα.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Γιώργος Καλύβας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην κεντρική ομιλία της ημέρας. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Η ΚΝΕ φέτος γιορτάζει τα 35 χρόνια ζωής και δράσης της στη νεολαία. Τα 30 χρόνια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Αυτό το Φεστιβάλ απαντάει στις ανησυχίες της νεολαίας, γιατί είναι φτιαγμένο από τα στοιχεία της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας, της νεανικής αμφισβήτησης. Στην τριαντάχρονη πορεία του έχει να παρουσιάσει, σε πολιτιστικό επίπεδο, ό,τι καλύτερο υπάρχει στη χώρα».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές προσπαθούν να περάσουν «σεμνά και ταπεινά» πολιτικές που χτυπάνε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση εργαζόμενοι και νεολαία δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή. Οφείλουν να υπερασπίσουν και να διεκδικήσουν τα δικά τους συμφέροντα που υπαγορεύουν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Μία πρώτη απάντηση είναι και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη, σημείωσε ο ομιλητής.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η νεολαία καλείται να πάρει θέση στον άλλο δρόμο που ανοίγεται μπροστά της. Οσο για το τι είναι ρεαλιστικό, αυτό το καθορίζουν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αλλά και ποιος κάνει το κουμάντο. Σ' αυτά τα πλαίσια σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων του Λαϊκού Μετώπου για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ρεμπέτικο γλέντι στην κεντρική εξέδρα και παράλληλα με ροκ συναυλίες στη νεανική εξέδρα ως αργά το βράδυ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ