ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλχημείες με την καταγραφή των νεκρών για να κρύβεται η πανδημία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αλλαγή στο «μοντέλο» προσδιορισμού των θανάτων από COVID

Eurokinissi

Νέες αλχημείες επιστρατεύει η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τη διασπορά και τους κινδύνους από τον κορονοϊό, προαναγγέλλοντας αυτή τη φορά αλλαγές στο μοντέλο καταγραφής των θανάτων, ώστε να μην εμφανίζονται τόσοι πολλοί να σχετίζονται με τον Covid.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το «μοντέλο καταγραφής» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ισχύει μέχρι σήμερα, επειδή «βάσει αυτού, όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμα κι όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID».

Σύμφωνα με διαρροές, τα κριτήρια που θα ισχύουν στο εξής για να χαρακτηριστεί ένας θάνατος ότι προκλήθηκε από COVID είναι ενδεικτικά τα εξής: Να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης COVID και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της!

Ολα αυτά, ενώ οι νεκροί της πανδημίας είναι τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι τέτοιον καιρό και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάρει από Σεπτέμβρη κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας τους λαού.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την αύξηση των νεκρών από την πανδημία και για το νέο «μοντέλο καταγραφής» των θανάτων από το υπουργείο Υγείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο τριπλασιασμός των νεκρών από την πανδημία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι 8.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία τον τελευταίο μήνα και τα καλέσματα της κυβέρνησης στον λαό "να μάθει να συμβιώνει με τον κορονοϊό", αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της εξαφανισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης και τα ανύπαρκτα πρωτόκολλα των εταιρειών του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι αλλαγές στο "μοντέλο" προσδιορισμού των θανάτων από COVID-19, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, δεν γίνονται από επιστημονική ανάγκη, ούτε με κριτήριο την προστασία της ζωής του λαού, αλλά για να "μαγειρεύονται" ευκολότερα τα στατιστικά της πανδημίας, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να παρουσιάζει μία μαγική εικόνα "κανονικότητας".

Η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας έχει περάσει σε "άλλη πίστα". Η πραγματικότητα των γονατισμένων νοσοκομείων και του συστήματος Υγείας που αγκομαχάει να τα βγάλει πέρα εκθέτει όσους υπηρετούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που μάταια προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ στα "σημεία" της ίδιας επικίνδυνης στρατηγικής.

Ο αγώνας για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, πρέπει να δυναμώσει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να πάψει η Υγεία να αποτελεί εμπόρευμα, που πουλιέται και αγοράζεται με σκοπό το κέρδος».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Ενας στους οκτώ ενήλικες με συμπτώματα «long COVID»

Επιτακτική η ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση από εξειδικευμένους γιατρούς

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η μακροχρόνια εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με εξειδικευμένους γιατρούς και τις κατάλληλες υποδομές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το «long COVID» ως το σύνδρομο του οποίου η συμπτωματολογία διαρκεί 12 βδομάδες ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με ολλανδική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», «περίπου ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με COVID-19 (ποσοστό 12,7%) εμφάνισε μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου».

Από τους ασθενείς που είχαν διαγνωσμένη COVID-19, το 21,4% εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα νέο ή πιο έντονο σύμπτωμα τρεις έως πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, σε σχέση με πριν τη λοίμωξη, έναντι ποσοστού 8,7% μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν διάγνωση ότι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το ένα όγδοο των ατόμων στον γενικό πληθυσμό (περίπου 13%) εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19.

Στη μελέτη συμμετείχαν 76.422 άτομα (μέση ηλικία 54 έτη, 61% γυναίκες) και τα βασικά συμπτώματα του «long COVID» αφορούν: Πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο κατά την αναπνοή, μυαλγίες, ανοσμία, μυρμήγκιασμα άκρων, αίσθημα βάρους στον τράχηλο (λαιμό), αίσθηση ζέστης και κρύου εναλλάξ, βαριά χέρια ή πόδια και γενική κόπωση.

Χαρακτηρίζεται «ένα επείγον πρόβλημα με αυξανόμενη επίπτωση στους ανθρώπους», ενώ η έλλειψη ειδικού διαγνωστικού τεστ δυσκολεύει την έρευνα σχετικά με τη φύση και την έκτασή της.

Συμπερασματικά, στην ολλανδική μελέτη καταδεικνύεται ότι οι απόλυτοι αριθμοί ανθρώπων με «long COVID» είναι πολύ αυξημένοι. Δεδομένης μάλιστα της επίδρασης της νόσησης σε πολλά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, επισημαίνεται ότι η αντιμετώπισή της απαιτεί εξειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - 1η ΥΠΕ
Στοχοποίηση υγειονομικών και πιέσεις για πρόωρα εξιτήρια

Παρά την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να πάρει μέτρα για την ενίσχυσή τους, αλλά στοχοποιεί τους υγειονομικούς για τα δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους που ανοίγουν μετά από κάθε εφημερία, παρεμβαίνει στο ιατρικό έργο δίνοντας αντιεπιστημονικές οδηγίες για πρόωρα εξιτήρια.

Οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών με Covid και τις υπόλοιπες νόσους, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, πόρους, συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Ομως η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ βρήκε τον ένοχο στους εργαζόμενους που δίνουν «καθυστερημένα εξιτήρια».

Σε έγγραφό της σχετικά με την «καταγραφή απολογιστικής κίνησης Γενικής Εφημερίας Νοσοκομείων 1ης ΥΠΕ» διαπιστώνει «από τους ποσοστιαίους Ειδικούς Δείκτες (ΜΕΘ) ότι αφενός παραλείπεται η κατάλληλη προετοιμασία πριν την έναρξη της εκάστοτε Γενικής Εφημερίας σ' ό,τι αφορά την εξεύρεση κλινών για απορρόφηση των ασθενών σε διάφορες κλινικές και αφετέρου υπάρχει ανάσχεση στην προώθηση των εξιτηρίων».

Τα «μέτρα» που προτείνονται είναι οι διακομιδές ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο («εσωτερικές διακομιδές ασθενών»), ως «προσωρινή λύση σε επείγουσες καταστάσεις» και «ορθότερο και ταχύτερο προγραμματισμό των εξιτηρίων προ της έναρξης κάθε εφημερίας».

Το παραπάνω έγγραφο προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της 5μελούς Επιτροπής ΕΙΝΑΠ Ιατρών Λαϊκού Νοσοκομείου, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι εφημερίες του Λαϊκού από τη στιγμή που εσείς αποφασίσατε να βγάλετε το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" από την κοινή ομάδα της εφημέρευσης, έχουν γίνει αφόρητες και ακόμη πιο επισφαλείς.

Η προσέλευση στα Επείγοντα και οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ δεν έχετε κάνει ούτε καν κάποιες στοιχειώδεις αναγκαίες προσλήψεις. Ταυτόχρονα δεν ντρέπεστε - όπως αποκαλύπτει το έγγραφο της ΥΠΕ - να μας κατηγορείτε για καθυστέρηση εξιτηρίων, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας!».

Η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί ότι «η κατάσταση πλέον είναι παραπάνω από επικίνδυνη. Το προσωπικό στο Λαϊκό είναι εξαντλημένο σωματικά και ψυχικά. Οι συνθήκες εξέτασης ασθενών στα ΤΕΠ και οι συνθήκες νοσηλείας τους, ειδικά στις Παθολογικές κλινικές, είναι επικίνδυνες, απάνθρωπες και αναξιοπρεπείς. Ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα πεθάνει κόσμος ο οποίος θα μπορούσε να σωθεί!

Και η ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση είναι αποκλειστικά δική σας και των προκατόχων σας! Μας έχετε αφήσει μόνους και αβοήθητους να παλεύουμε στηριζόμενοι στο φιλότιμο, στην ανθρωπιά και την αυτοθυσία μας». Καλούν, τέλος, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της «πριν να είναι πολύ αργά. Προσλάβετε προσωπικό, ανοίξτε κρεβάτια και νοσοκομεία, βελτιώστε τις υποδομές. Για όλα τα νοσοκομεία».

ΟΕΝΓΕ
Να σταματήσουν τώρα οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς

Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ, «ο οποίος με έγγραφό του, στο οποίο επικαλείται τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, απειλεί με πειθαρχικές διώξεις όσους αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα και διεκδικούν λύσεις προς όφελος των ασθενών».

Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο έγγραφο στάλθηκε στα Κέντρα Υγείας της 2ης ΥΠΕ λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αγροτικών γιατρών του Κέντρου Υγείας Τήνου για τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (ακτινολόγο, μικροβιολόγο, ειδικευμένο παθολόγο) και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των ασθενών.

Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, εν μέσω τουριστικής περιόδου ο πληθυσμός του νησιού πενταπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσέλευση ασθενών στο ΚΥ Τήνου. Καθημερινά εξετάζονται κατά μέσο όρο 30 ασθενείς, νοσηλεύονται 2 έως 3 ασθενείς, ενώ διακομίζονται 8 έως 12 ασθενείς σε εβδομαδιαία βάση.

Ωστόσο, αντί το ΚΥ να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, η λειτουργία του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν βαρύτατα περιστατικά χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας σημαντικός αριθμός εφημεριών δεν καλύπτεται από ειδικευμένο γιατρό.

«Αντί ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ να ακούσει την κραυγή αγωνίας των αγροτικών γιατρών, τους απειλεί με πειθαρχικές διώξεις επειδή δήθεν παρέκαμψαν την ιεραρχία και ανέφεραν τα οξυμένα προβλήματα του ΚΥ Τήνου στα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Είναι βαθιά γελασμένος εάν νομίζει ότι θα καταφέρει να μας κλείσει τα στόματα και να κουκουλώσει τα προβλήματα», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και χαιρετίζει την πρωτοβουλία των αγροτικών γιατρών, επισημαίνοντας ότι «ως γιατροί όχι μόνο έχουμε δικαίωμα αλλά και ηθική υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε την υγεία των ασθενών μας και να διεκδικούμε λύσεις προς όφελός τους.

Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός, πολύ περισσότερο αυτών που ευθύνονται για την τραγική υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στον λαό μας.

Αλλωστε, ιδιαίτερα όσον αφορά τους γιατρούς της ΠΦΥ, η ενημέρωση του πληθυσμού για θέματα υγείας και περίθαλψης δεν αποτελεί απλά δικαίωμα αλλά υποχρέωση σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ