ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΖΟΥΡΑ»
Απεργιακή μάχη για απολύσεις και δεδουλευμένα

Στο Καπανδρίτι βρέθηκαν στο πλευρό τους Ομοσπονδίες και συνδικάτα από την Αττική και άλλες περιοχές

Από την περιφρούρηση της χτεσινής απεργίας στο Καπανδρίτι
Από την περιφρούρηση της χτεσινής απεργίας στο Καπανδρίτι
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χτεσινή πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις εταιρείες συμφερόντων «Ζούρα» (πτηνοτροφία), με αίτημα - ανάμεσα σε άλλα - την ανάκληση των οκτώ απολύσεων που έγιναν το περασμένο Σάββατο, την καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων και την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τη διοίκηση του Σωματείου να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Σε επόμενη Γενική Συνέλευση θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και θα αποφασίσουν για το πώς θα προχωρήσουν.

Η χτεσινή πανελλαδική απεργία έγινε με απόφαση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και αποτελεί συνέχεια πρόσφατων κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι έκαναν τετράωρη στάση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων. Η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει άμεσα τα δεδουλευμένα του Μάη και ότι σε λίγες μέρες θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μηνών Ιούνη και Ιούλη.

Ομως, την άλλη μέρα, Σάββατο, αντί να καταβάλει μισθούς, έκανε τις οκτώ απολύσεις, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία προχτές Κυριακή, στις εταιρείες συμφερόντων «Ζούρα» που δραστηριοποιούνται στην Εύβοια και τη Βοιωτία. Την απόφαση πήρε το Συνδικάτο Τροφίμων Εύβοιας - Βοιωτίας.

Από τη στάση εργασίας την περασμένη Παρασκευή
Από τη στάση εργασίας την περασμένη Παρασκευή
Σε συνάντηση που έγινε την Κυριακή με την εργοδοσία, στο πλαίσιο της απεργίας, η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και εργαζόμενων απαίτησε την ανάκληση των απολύσεων και την τήρηση των δεσμεύσεων. Η εργοδοσία στάθηκε αδιάλλακτη ως προς τις απολύσεις, προσθέτοντας μάλιστα ότι μπορεί να φτάσουν και τις 100, επικαλούμενη μείωση της παραγωγής. Σημειώνεται ότι συνολικά οι εταιρείες που ανήκουν στη συγκεκριμένη εργοδοσία, απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους.

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη χτεσινή πανελλαδική απεργία στον όμιλο. Σε μία από τις εταιρείες, στο Καπανδρίτι, βρέθηκαν στο πλάι των εργαζομένων που έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες και συνδικάτα από την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία, καθώς και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου.

Συγκεκριμένα, στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και από τα Συνδικάτα ΟΤΑ, Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, Μετάλλου Βοιωτίας, Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας, Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στον όμιλο «Σκουλούδη».

Σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη

Επίσης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ δήλωσαν «παρών» στις εταιρείες συμφερόντων «Ζούρα» σε όλη την Ελλάδα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πολύωρη βραδινή κινητοποίηση έξω από το σφαγείο του ομίλου στη Νεοχωρούδα («ΧΑΡΜΑ-ΒΙΟΚΟΤ ΑΕ»).

Στελέχη του επιχειρησιακού Σωματείου του ομίλου, αλλά και του Κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν, μέσα από τις γραμμές του Σωματείου, με την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να σπάσουν την τρομοκρατία της εργοδοσίας και να απαντήσουν αγωνιστικά στην επίθεση που δέχονται.

Διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης μαζί με άλλα τσιράκια της εργοδοσίας τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους που παρέμεναν στον αύλειο χώρο, προκειμένου να μπουν για δουλειά και ταυτόχρονα κάλεσαν την Αστυνομία, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδο στο σφαγείο των φορτηγών που μετέφεραν τα κοτόπουλα για σφαγή και στη συνέχεια την έξοδο των φορτηγών που θα τα διακινούσαν στην αγορά.

Η Αστυνομία ήρθε πρόθυμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εργοδότη και απειλούσε με επέμβαση σε περίπτωση που παρεμποδίζονταν η διέλευση των φορτηγών της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι στο σφαγείο του ομίλου στη Νεοχωρούδα είναι και αυτοί απλήρωτοι για πάνω από δυόμιση μήνες. Σύμφωνα με καταγγελίες, δουλεύουν 6ήμερο και εμφανίζονται να απασχολούνται 5θήμερο, δουλεύουν νύχτα χωρίς να πληρώνονται για νυχτερινή εργασία και χωρίς να προβλέπεται στο πρόγραμμα εργασίας. Επίσης, δουλεύουν 8ωρο και παίρνουν 6ωρο ένσημο.

Στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο όμιλος λειτουργεί πτηνοτροφείο και μονάδα παραγωγής σκόνης αυγού, το Σωματείο, με τη συμβολή της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χτες το πρωί, πραγματοποίησε εξόρμηση στους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι έμειναν έξω από το εργοστάσιο και συζήτησαν με τους συνδικαλιστές.

Μόλις στο 16% οι νέες συμβάσεις με πλήρη απασχόληση

Περισσότερες απολύσεις απ' ό,τι προσλήψεις και πραγματική κατάρρευση των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης καταγράφονται το μήνα Ιούλη από το σύστημα «Εργάνης».

Συγκεκριμένα, έγιναν 19.166 λιγότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις, όταν τον Ιούλη του 2014 υπήρχε θετικό ισοζύγιο 13.275 θέσεων μισθωτής εργασίας. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μια πραγματική κατάρρευση στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς μόνο το 16,07% ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 83,93% ήταν συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης, 47,03% συμβάσεις «εκ περιτροπής» εργασίας και 36,9% μερικής απασχόλησης.

Το μικρό αυτό ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης είναι μόλις το 1/3 από το μέσο όρο του επταμήνου Γενάρη - Ιούλη, που ανέρχεται στο 47%. Επίσημα, η μείωση αποδίδεται στην «ανασφάλεια» που προκάλεσαν στην αγορά οι έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές. Ωστόσο, παραμένει γεγονός ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχτηκαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και πλέον αποτελούν πάνω από το μισό των συμβάσεων μισθωτής εργασίας σε ετήσια βάση. Η διαφαινόμενη τάση είναι να διογκωθούν ακόμα περισσότερο και πάρουν πιο μόνιμο χαρακτήρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ετσι, οι ανατροπές στην αγορά εργασίας και χωρίς νέα αντεργατικά μέτρα θα σημάνουν πραγματικό Αρμαγεδδώνα για την εργατική τάξη.

Συνεχίζεται η εξόρμηση του ΠΑΜΕ

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις, περιοδείες, συσκέψεις του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς για την προετοιμασία αγωνιστικής εργατικής κινητοποίησης τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία - «σφαγείο» στη Βουλή.

  • Σήμερα Τρίτη: Στα αμαξοστάσια των Δήμων Γαλατσίου και Λυκόβρυσης, στις κλινικές «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» και «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ».
  • Αύριο Τετάρτη: Στο κτίριο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ, στη «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ» Πειραιά, στο αμαξοστάσιο του Δήμου Νέας Ιωνίας.
  • Την Πέμπτη 13/8: Στο Μέγαρο του ΟΤΕ.
Δεν πληρώνει μισθούς, αλλά κάνει επενδύσεις

Τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα περιγράφουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, όπου αναφέρονται επίσης στις διαρκώς αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της εργοδοσίας.

Οπως σημειώνουν, οι επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα συναποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές «εταιρείες» της Ελλάδας. Ωστόσο, οι ίδιοι τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωποι με την απληρωσιά. Πριν από τρία χρόνια η εργοδοσία τους όφειλε πέντε με έξι μηνιάτικα, ενώ σήμερα που έχει δημιουργηθεί σωματείο και μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, πληρώνεται ο Μάης, αντί να πληρώνεται ο Ιούλης! Δηλαδή, είναι δύο μήνες «μέσα». Η λειτουργία του σωματείου έβαλε, ακόμα, φρένο και σε άλλους αντεργατικούς σχεδιασμούς, όπως απολύσεις, μειώσεις, 4ήμερα, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κ.ά.

Για την πορεία των επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως «όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε απλήρωτοι, οι επενδύσεις συνεχίζονται μέσα κι έξω από την εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μονάδα παραγωγής σκόνης αυγού στην Αλεξανδρούπολη, που είναι μοναδική σε όλα τα Βαλκάνια και κόστισε περισσότερα από 15.000.000 ευρώ. Ορισμένες άλλες επενδύσεις προς το παρόν δεν χρησιμοποιούνται, όπως οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟΚΟΤ στο Καπανδρίτι. Παράλληλα (...) ιδρύονται και νέες εταιρείες, όπως τελευταία στη Βόρεια Ελλάδα που ιδρύθηκε εταιρεία εμπορίας - εξαγωγών. Επενδύσεις γίνονται και στην αλυσίδα σουβλατζίδικων ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ στην Αθήνα».

Τα παραπάνω, σημειώνουν, έγιναν με επιδοτήσεις, «δηλαδή με λεφτά όλων των εργαζομένων και του λαού και με την απληρωσιά και την εκμετάλλευση τη δική μας. Εγιναν με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς η εργοδοσία αξιοποίησε το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων ετών».

Τέλος, αναφέρουν ότι ένα από τα αδέλφια Ζούρα ήταν ανάμεσα στους επιχειρηματίες που συνόδευσαν πριν από δύο, περίπου, μήνες τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Π. Λαφαζάνη, στο ταξίδι τους στη Ρωσία για «μπίζνες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ