ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΝΗΘΑ
Αξιοποίηση οικοπέδων δείχνει η πρόσφατη πυρκαγιά

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη, κοντά στην Πάρνηθα, το βράδυ του Σαββάτου, όταν ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση κοντά στους Θρακομακεδόνες. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο νωρίς το πρωί της Κυριακής και ένα ελικόπτερο έκανε προληπτικές ρίψεις νερού, ώστε να σβήσουν και οι μικρές εστίες και να αποκλειστεί αναζωπύρωση. Στο σημείο έμειναν για προληπτικούς λόγους πυροσβέστες. Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου δήλωσε χαρακτηριστικά, σε ραδιοφωνικό μέσο: «Μας προβληματίζει πάρα πολύ» και πρόσθεσε: «Το 2013 είχαμε δύο πυρκαγιές. Η πρώτη ξεκίνησε στις 9 το βράδυ. Και εκεί που τελείωσε η φωτιά του '13 άρχισε η χτεσινοβραδινή. Και επίσης, είχαμε άλλη μία πυρκαγιά (2013) στις έντεκα παρά το βράδυ, η οποία ήταν αρκετά μεγάλη, απείλησε σπίτια και έφτασε στα όρια του Ολυμπιακού Χωριού και του αεροδρομίου στο Τατόι». Οπως παρατήρησε ο ίδιος, «...στο σημείο που βρισκόμασταν και κάναμε κατάσβεση, πίσω μας υπήρχε μία ταμπέλα, καρφωμένη σε πεύκο, που έλεγε "πωλείται οικόπεδο, πωλείται κτίριο", με ένα τηλέφωνο, στους πρόποδες της Πάρνηθας».

  • Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Σκλάβαινα και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έχει καεί μεγάλος αριθμός ελαιόδεντρων. Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών θα οδηγούνταν χτες 47χρονος, που σύμφωνα με την Πυροσβεστική παραπέμπεται με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση κατ' εξακολούθηση, σε ιδιαίτερα μεγάλη αγροτοδασική έκταση.

Σε ύφεση, τέλος, βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εντείνεται το δράμα τους

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το δράμα των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Σταθμοί για τους ανθρώπους αυτούς είναι κυρίως τα νησιά της Λέσβου, της Κω, της Χίου, της Σάμου και του Αγαθονησίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί της Παρασκευής έως και χτες το πρωί, το Λιμενικό Σώμα προχώρησε σε 59 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, όπου και εντοπίστηκαν 1.417 μετανάστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα λιμάνια των παραπάνω νησιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «FRONTEX», τον Ιούλη περισσότεροι από 50.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας προκειμένου να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στις χώρες τους, τις πολεμικές συρράξεις και τη φτώχεια που επικρατούν εκεί.

Παράλληλα, σε νησιά του Αιγαίου πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσισμού, με κρατική υπόθαλψη, εναντίον αυτών των ανθρώπων. Στην Κω δημοσιογράφος του «Ασοσιέιτεντ Πρες» εμφάνισε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία, όπου ένας αστυνομικός, κρατώντας μαχαίρι, χαστουκίζει Πακιστανούς και Σύρους μετανάστες οι οποίοι περιμένουν για έγγραφα. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε ότι διατάχθηκε ΕΔΕ για την καταγγελία. Παράλληλα, όμως, νερό στο μύλο του ρατσισμού ρίχνει η δημοτική αρχή του νησιού κάνοντας λόγο για «ανακατάληψη της πόλης» από τους μετανάστες. «Ξαναπαίρνουμε πίσω την πόλη μας», τιτλοφορείται σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ξεκινά επιχείρηση καθαρισμού και εκκένωσης των πάρκων και των δημόσιων χώρων στο κέντρο της Κω. Οι πρόσφυγες οδηγούνται στο παλαιό γήπεδο της πόλης.

Στο ανάλογο στρατόπεδο συγκέντρωσης που ετοιμάζεται στην Αθήνα, η μεταφορά των Αφγανών προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως στον Ελαιώνα, μετατίθεται για τις επόμενες μέρες. Ο χώρος στρατοπέδευσης ακόμα δεν είναι έτοιμος παρά τα περισσότερα από 50 κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί. Και αυτό γιατί τα κοντέινερ δεν έχουν κλιματισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί μέσα άνθρωπος. Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων ερίζουν για το ποιος θα πληρώσει το σχετικό κονδύλι.

Δεν τους θέλουν

Οι μετανάστες από την Αφρική απειλούν το βιοτικό επίπεδο της ΕΕ και την κοινωνική της δομή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί τους εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν μια νέα ζωή. «Πρέπει να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ουσιαστικά, καθιστώντας δυνατό να επιστρέψουν αυτοί, που δεν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, πίσω στις χώρες προέλευσής τους», δήλωσε στο BBC.

Συνολικά, στη Μεσόγειο πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες περισυνελλέγησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κυρίως στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χωρίς να έχει λάβει υπόψη το ναυάγιο της προηγούμενης Τετάρτης ανοιχτά της Λιβύης, περίπου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από το Γενάρη στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, ενώ περισσότεροι από 2.100 έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την προσπάθεια.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις

Το ΣτΕ απέρριψε αίτηση που είχε κατατεθεί ενώπιόν του για ανατροπή απόφασης του γγ Περιφέρειας Αττικής, με την οποία διατάχθηκε (το 2007) η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε δημόσια δασική έκταση 350 τ.μ.

Η συγκεκριμένη έκταση είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 2005, ενώ από αεροφωτογραφίες προέκυπτε ότι το διάστημα 1937-1962 ήταν δασική και αργότερα άρχισε να απομακρύνεται η βλάστηση, με εμφάνιση και των κατασκευών στις αρχές του '90. Ομως, σε έκθεση αυτοψίας που περιλαμβάνεται στο φάκελο της υπόθεσης, αναφέρεται ότι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της εν λόγω έκτασης, προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, προχώρησαν σε κατάληψή της και στη συνέχεια σε αλλαγή χρήσης της, κατασκευάζοντας οικία 116 τ.μ. με περίφραξη και τσιμεντόστρωση πάρκινγκ.

Εξετάζοντας την αίτηση, το ΣτΕ επικύρωσε τη σχετική απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου για την κατεδάφιση και έκρινε ότι αποτελεί δέσμια υποχρέωση της Διοίκησης να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε τέτοιου είδους εκτάσεις, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, αφού προηγουμένως κληθεί σε ακρόαση ο ενδιαφερόμενος. Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι δε χρειάζεται να έχει καταρτιστεί δασολόγιο ή δασικός χάρτης, για να είναι νόμιμη η απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων και απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε κριθεί ως αγροτική με απόφαση Ειρηνοδικείου. Τέλος, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που επιλύουν αμφισβητήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν περιλαμβάνουν κρίσεις δεσμευτικές για το χαρακτήρα της έκτασης ως δασικής, ο οποίος κρίθηκε με την πράξη αναδάσωσης του γγ Περιφέρειας Αττικής.

Επεισόδια από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο στην Κύπρο

Σε προπηλακισμούς υπουργών προχώρησαν μέλη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής, κατά τη διάρκεια μνημοσύνου των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που τελέστηκε στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου. Το ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) είναι ένα ακροδεξιό μόρφωμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η «Χρυσή Αυγή της Κύπρου». Μέλη του έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις εναντίον μεταναστών και πολιτικών του αντιπάλων. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, επίθεση δέχτηκαν οι υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουγιάλης, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και τοπικών φορέων, με αποτέλεσμα να διακοπεί το μνημόσυνο και να παρέμβει η Αστυνομία. Τα επεισόδια καταδίκασε ο Γιαννάκης Ομήρου, προεδρεύων της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής.

Ρατσιστικά κίνητρα καταγγέλλει η πακιστανική κοινότητα

Συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ» σε μπλόκο, το Σάββατο, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ, την ώρα που επέστρεφε από το Μαραθώνα μαζί με κλιμάκιο της κοινότητας και φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ομάδα «ΔΙΑΣ» πέρασε χειροπέδες στον Τζαβέντ Ασλάμ, ενώ ακολούθησαν ύβρεις από τα αστυνομικά όργανα. Η Πακιστανική Κοινότητα καταγγέλλει ρατσιστικά κίνητρα. Εναντίον του Ασλάμ, τελικά, έγινε μήνυση των αστυνομικών της ομάδας «ΔΙΑΣ» με κατηγορίες για απείθεια και εξύβριση και στη συνέχεια έγινε αποδεκτή η δική του μήνυση εναντίον τους. Χτες, οι τρεις αστυνομικοί μηνυτές δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο όπου επρόκειτο να γίνει η δίκη με την αυτόφωρη διαδικασία. Δόθηκε αναβολή για τις 21 Αυγούστου ενώ το δικαστήριο ζήτησε μετά από αίτημα αντιρατσιστικών - αντιφασιστικών οργανώσεων να προσκομιστούν και οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των εμπλεκομένων που καταγράφηκαν από τους αστυνομικούς ασύρματους.

Νέα αυτοκτονία στο στράτευμα

Εντονο προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί η δεύτερη απώλεια στο στράτευμα μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, το μεσημέρι της Κυριακής, ο στρατιώτης Σ. Α. ετών 27, που υπηρετούσε σε μονάδα της 3ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας «Ρίμινι», στην Ορεστιάδα, «τραυματίσθηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του όπλο ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού».

«Ο συνθήκες και τα αίτια της ενέργειας του στρατιώτη διερευνώνται αρμοδίως», συμπληρώνει το ΓΕΣ. Τα ίδια ακριβώς έλεγε για ανάλογο τραγικό περιστατικό, όταν στις 4 Αυγούστου, αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο αρχιλοχίας, 38 χρόνων, στη Σάμο. Κατά πληροφορίες, ο υπαξιωματικός αυτοπυροβολήθηκε μπροστά στα μάτια δύο στρατιωτών μέσα σ' ένα «Στάγιερ». Λέγεται, δε, ότι έβγαλε το πιστόλι του και είπε στους στρατιώτες του «εγώ σας χαιρετώ» πριν αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι...

Σχέδια Πανούση για τις πορείες

Καταστολή με ...κλιμάκωση. Ο λόγος για τους αστυνομικούς στις διαδηλώσεις, οι οποίοι, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, από το Σεπτέμβρη, θα είναι διαφορετικοί. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή», από το Σεπτέμβρη θα αλλάξει η δομή των αστυνομικών δυνάμεων που στέλνονται στις διαδηλώσεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρχουν ΜΑΤ και στη θέση τους θα βρίσκονται τρεις ομάδες: Η μία θα λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στους διαδηλωτές και τη λειτουργία της πόλης, «να συμβάλλει να μη γίνουν τρακαρίσματα, να μην τραυματιστούν άνθρωποι». Μια δεύτερη ομάδα θα επεμβαίνει όταν «χάνεται ο έλεγχος». Αυτήν την ονομάζει «μονάδα διευθέτησης κρίσης». Και μια τρίτη ομάδα θα είναι ένοπλη, την χαρακτηρίζει «μονάδα άμεσης επέμβασης» και θα παρεμβαίνει όταν «εμφανιστούν ένοπλοι».

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι σε εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν αστυνομικοί εμφανίζονται υψηλά ποσοστά της ΧΑ, έδωσε ουσιαστικά κάλυψη στους αστυνομικούς λέγοντας πως η ψήφος είναι μυστική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ