ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Δεν μπορώ να συλλοϊστώ τα όσα περάσαμε...

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», είκοσι χρόνια από το θάνατο της Ελλης Παπαδημητρίου και δεκαέξι από την πρώτη παράσταση (1997), επανέρχεται στον «Κοινό Λόγο», παρουσιάζοντάς τον σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα της Ελλάδας. Σήμερα θα παρουσιαστεί στην Κεφαλονιά, Αργοστόλι, Αύλειος Χώρος ΞΕΝΙΑ, τη Δευτέρα στην Κεφαλονιά, Ληξούρι, Κηποθέατρο Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης και την Τρίτη στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου.

«Η δύναμή μου κόβεται και δεν μπορώ να συλλοϊστώ τα όσα περάσαμε, πε πως είμαι και γω μες στο χώμα άμα τα συλλοϊστώ...». Περιστατικά, μεγάλα και μικρά, με κοινό εφόδιο το λόγο των απλών ανθρώπων, όπως τα κατέγραψε αυτούσια από διηγήσεις η αξέχαστη κομμουνίστρια, συγγραφέας και αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης Ελλη Παπαδημητρίου, δίνοντας τον τίτλο «Κοινός λόγος». Κύρια συνάρτηση το κοινό πάθος των ανθρώπων, που με το κεφάλι ψηλά, την αξιοπρέπεια στο μέτωπο, αξίωναν ειρήνη, ελευθερία.

Η παράσταση, με νέα ματιά, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη, επιλογή και διδασκαλία τραγουδιών Κώστα Βόμβολου, κίνηση Αγγελικής Στελλάτου και φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

Η «Γκόλφω» στην Επίδαυρο

Τρίτη παρουσία του Εθνικού Θεάτρου, στην Επίδαυρο, στις 16 Αυγούστου, με την «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Το έργο αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο του 19ου αιώνα. Γράφτηκε το 1893 και πρωτοπαίχθηκε την ίδια χρονιά, στην Ακράτα, από ερασιτέχνες. Το 1894 παίχτηκε στην Αθήνα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις του σε όλες τις μεγάλες και μικρές πόλεις του ελεύθερου και υπόδουλου Ελληνισμού. Ελληνικοί θίασοι το έπαιξαν στην Κωνσταντινούπολη. Το 1909, ο Αριστείδης Κυριακός το μετέγραψε σε μυθιστόρημα. Το 1915 κρίθηκε ως το προσφορότερο ελληνικό έργο για την πρώτη ελληνική ταινία. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η μετασκευή του σε οπερέτα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1936 στην Αλεξάνδρεια, από τον ιστορικό θίασο του Οικονόμου. Το 1938 Ελληνες αυτοεξόριστοι στο Παρίσι, το παρουσίασαν στο θέατρο «Champs Elysees» και η μεγάλη λαϊκή απήχησή του θεωρήθηκε μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταξική δικτατορία. Το 1955 ξαναγυρίστηκε σε ταινία, η τεράστια επιτυχία της οποίας καθιέρωσε το δραματικό ειδύλλιο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος. Σκηνικά - Κοστούμια Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική Αγγελος Τριανταφύλλου. Κίνηση Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Επεξεργασία κειμένου Γιούλα Μπούνταλη. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Βογιατζής, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Εύη Σαουλίδου, Λυδία Φωτοπούλου, κ.ά.

Ο «Φώντας» ταξιδεύει

Ο θίασος «Βήματα» των Ελένης Γερασιμίδου - Αντώνη Ξένου παρουσιάζει, την Παρασκευή στο Καρπενήσι, στο Θέατρο Βασικής Βιβλιοθήκης, και το Σάββατο στη Ζώνη Αρκαδίας, Μεγαλόπολη, το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας». Με αφορμή ένα ανδρόγυνο, τον Βούλη και την Αριστέα, ο συγγραφέας μαεστρικά ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή - εκμεταλλευόμενου. Ο Βούλης παρασιτεί σε βάρος της Αριστέας, με τεχνάσματα και ψέματα. Ενα από αυτά είναι και ο ανύπαρκτος Φώντας, που συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος. Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Πρωτότυπη μουσική: «KollektivA». Εισιτήριο 10 ευρώ. Φοιτητές - μαθητές - συνταξιούχοι 8 ευρώ. Διατίθενται εισιτήρια ΟΓΑ.

Κρυφή ή αποκηρυγμένη αλήθεια;

Από την Κυριακή 11 έως και την Τρίτη 13 Αυγούστου παρουσιάζεται στον ιδιαίτερο χώρο του Ιμαρέτ, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, η θεατρική παράσταση του Κώστα Ακριβού «Ο γηραιός πατήρ μου» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου. Τέσσερις αφηγηματικές φωνές γύρω από την υποψία: Αφησε απόγονο ο Κ. Π. Καβάφης; Ηταν ο κληρονόμος της περιουσίας και του έργου του Αλέκος Σεγκόπουλος φυσικό του τέκνο, έτσι όπως αφήνεται να υπονοηθεί από τον Γ. Σαββίδη; Η μητέρα του ποιητή Χαρίκλεια, η ράπτρια Ελένη Σεγκοπούλου, ο ίδιος ο Αλέκος Σεγκόπουλος και φυσικά ο Κ. Π. Καβάφης μονολογούν τη σχέση τους γύρω από το κεντρικό γεγονός, καθώς επίσης τα μεταξύ τους αισθήματα, την εποχή του βίου τους, ερώτων περιπέτειες και βέβαια τη δαιμονική τύχη που βάζει τη λογοτεχνία καιρούς μετά να μπαίνει στον πειρασμό να ανασυστήσει μυθεύματα. Η μήπως την κρυφή και αποκηρυγμένη αλήθεια;

Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Στρούλια. Μουσική: Αθηνά Καφετζή. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Επιλογή - σύνθεση κειμένων: Θοδωρής Γκόνης - Ελένη Στρούλια. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου (Χαρίκλεια Καβάφη), Αλεξάνδρα Παντελάκη (Ελένη Σεγκοπούλου - ράφτρα), Γιώργος Παπαπαύλου (Αλέκος Σεγκόπουλος - αφηγητής). Στο ρόλο του Κ.Π. Καβάφη ο θεατρικός συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης.

Μια φορά συμβαίνει...

Στο Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών, Green Theatre, στην Κόρινθο, θα δώσει συναυλία, τη Δευτέρα, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τίτλο «Μια φορά συμβαίνει». Ενα πρόγραμμα «best of», με παλιότερα τραγούδια της αλλά και τραγούδια από το νέο CD που πρόκειται να κυκλοφορήσει, καθώς και μουσικές διαδρομές από τον Μανώλη Χιώτη και τον Μάνο Χατζιδάκι, με βάση την πενταμελή της μπάντα και τις καινούριες ενορχηστρώσεις του Θωμά Κωνσταντίνου και του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη.

Μαζί της οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο. Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο, κλασική κιθάρα. Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο, πλήκτρα. Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, τύμπανα & ενορχηστρώσεις. Θωμάς Κωνσταντίνου, ούτι, λαούτο, μαντολίνο, τζουράς, φωνητικά & ενορχηστρώσεις. Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας. Επιμέλεια φώτων: Μαρία Βενετάκη. Επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη - Λήδα Ρουμάνη. Εισιτήρια: 12 ευρώ στο ταμείο. 10 ευρώ προπώληση.

Ενα διαχρονικό παραμύθι

«Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα», ένα σύγχρονο και διαχρονικό παραμύθι, δημιούργημα της αριστουργηματικής πένας του ποιητή του Ερωτα και του Ντουέντε, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που υμνεί τον έρωτα με ένα σπάνιας ομορφιάς τρόπο και δικαίως θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, παρουσιάζεται το καλοκαίρι σε διάφορα φεστιβάλ. Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος. Ο Δήμος Αβδελιώδης μεταφέρει το έργο με τη μορφή λαϊκής όπερας και στιλ κουκλοθέατρου, με ζωντανή μουσική και ζωντανές κούκλες τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης. Μουσική Βαγγέλης: Γιαννάκης. Εικαστική παρέμβαση, ενδυματολογία, μάσκες: Αριστείδης Πατσόγλου. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα, Ελένη Καστάνη, κ.ά.

Το πρόγραμμα της βδομάδας έχει ως εξής: Σήμερα, στην Ιεράπετρα, στο παραλιακό σχολικό συγκρότημα. Δευτέρα και Τρίτη στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης, και το Σάββατο στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Στις 17 Αυγούστου, θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον Σταμάτη Κόκοτα. Ηταν το 1966, όταν ο Σταμάτης Κόκοτας κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο βινύλιο με συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. Μετά από τη συνεργασία αυτή, οι δρόμοι τους χωρίζουν και ο καθένας διαγράφει τη δική του ιστορική πορεία στο χώρο. 47 χρόνια μετά, συναντούνται και πάλι για να μας ταξιδέψουν σε μία μαγική εποχή με αγαπημένα κομμάτια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ