ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
Πλούσιος προβληματισμός και νεανικό αγωνιστικό «μωσαϊκό»
  • Ξεκίνησαν οι πολύμορφες εκδηλώσεις, συζητήσεις και η πολύτιμη ανταλλαγή εμπειρίας ανάμεσα στους χιλιάδες νέους που συμμετέχουν
  • Ανάρπαστα τα υλικά των οργανώσεων της ελληνικής αποστολής και ιδιαίτερα αυτά της Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, για τον ταξικό αγώνα στην Ελλάδα

Αποψη από την εκδήλωση για τον εγκληματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ
Αποψη από την εκδήλωση για τον εγκληματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ
Των απεσταλμένων μας (Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ, Ελένης ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ελένης ΜΑΪΛΗ).--

Δεκάδες «πυρήνες» του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) έχουν διαμορφωθεί μέσα στο Καράκας, καθώς από την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησαν οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στις δεκάδες συζητήσεις - καθημερινά - είναι πλούσιος, με πλατιά συμμετοχή και από τους Βενεζουελανούς. Ενώ, το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από πανό διαφόρων φορέων (της δημοτικής αρχής του Καράκας, Ενώσεων αγροτών, νεολαιίστικων οργανώσεων κτλ.) που, υποδέχονται εγκάρδια τους αντιπροσώπους.

Αντίσταση στο ΝΑΤΟ

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, είτε εκφράζεται με τη μορφή της άμεσης πολεμικής επέμβασης είτε με την προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας μέσα από έναν πολιτισμό ευθυγραμμισμένο στα συμφέροντά της, θα βρει απέναντί της ισχυρή νεανική αντεπίθεση. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της χτεσινής μέρας έναρξης των εργασιών του 16ου ΠΦΝΦ. Πολιτικό στίγμα που αποτυπώθηκε και σε όσα επισήμανε η ΚΝΕ, συμμετέχοντας σε σχετικές εκδηλώσεις, χωρίς να παραλείψει να τονίσει και τη διέξοδο.

Γεμάτη από νέους όλων των ηπείρων ήταν η αίθουσα που φιλοξένησε το Εργαστήριο με θέμα «Ο εγκληματικός ρόλος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια». Η προσέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες των συνδιοργανωτών, της ΚΝΕ, της νεολαίας του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας. Αντιπρόσωποι από τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, την Ιταλία, τη Γερμανία και βέβαια βαλκανικές χώρες έδειξαν με την παρουσία τους ότι ο πόλεμος και ο ιμπεριαλισμός, ανεξάρτητα από την περιοχή την οποία βάζουν στο στόχαστρο κάθε φορά, μας αφορούν όλους.

Ο Γιάννης Γκιώκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος προήδρευσε της διαδικασίας, τόνισε ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ είναι πολιτική αλλαγής συνόρων και δημιουργίας κρατών - προτεκτοράτων, ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δε διαφοροποιούνται στον πυρήνα της πολιτικής τους. Στο τέλος, ήταν κοινή υπόσχεση όλων, ο αγωνιστικός συντονισμός της νεολαίας και του λαού, κοινή διαπίστωση, η αναγκαιότητα να μπουν μπροστά οι λαοί, να παλέψουν για το σοσιαλισμό ήταν η κοινή υπόσχεση που έδωσαν οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο.

«Μετράει μόνο το κέρδος»

Εντύπωση προκάλεσε η μαζική συμμετοχή νέων Βενεζουελανών καλλιτεχνών, καθώς και πολλών ακόμα από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη συζήτηση με θέμα «Πολιτιστικό κίνημα σε αντίθεση με τη λεγόμενη βιομηχανία θεάματος των μονοπωλίων».

Εκ μέρους της ΚΝΕ, η Κ. Ζαρκάδα υπογράμμισε εισηγητικά ότι - στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος - ο πολιτισμός, διαμορφώνει τη συνείδηση και τον τρόπο ζωής της νεολαίας. Και βέβαια, αφού το κέρδος είναι «αυτό που μετράει», το καλλιτεχνικό έργο γίνεται προϊόν εμπορευματοποίησης στη βιομηχανία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.

Αίσθηση προκάλεσε η περιγραφή ενός Βενεζουελανού μουσικού της γιγαντιαίας αποστολής διάδοσης του πολιτισμού σε φτωχογειτονιές του Καράκας και σε επαρχίες της Βενεζουέλας, η οποία όπως τόνισε είναι κομμάτι αναπόσπαστο της επαναστατικής διαδικασίας. «Από τη βάση της κοινωνίας πρέπει να ξεκινήσουμε. Να βγούμε στους δρόμους, στις γειτονιές, και να κάνουμε στον κόσμο μια σοσιαλιστική πρόταση για τον πολιτισμό», είχε πει νωρίτερα μια φοιτήτρια θεάτρου.

Κλείνοντας, μια δασκάλα θεάτρου από τη Βενεζουέλα έδωσε το δικό της αισιόδοξο μήνυμα: «Καμία διαφήμιση, καμία προπαγανδιστική απόπειρα, καμία ιμπεριαλιστική επίθεση στον πολιτισμό δε θα σταματήσει αυτή την επαναστατική διαδικασία».

Στην «έδρα» των Ελλήνων

Στο Θέατρο «Τερέσα Καρένιο», στη «Feria de Amistad» (Εκθεση Φιλίας) λειτουργεί ήδη από προχτές, το περίπτερο της ελληνικής αποστολής, «φορτωμένο» με πλούσια υλικά. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, νέα παιδιά διαφόρων ηλικιών, απ' τη Χιλή, απ' την Κολομβία, απ' την Τουρκία και τη Γερμανία, από δεκάδες άλλες χώρες φτάνουν στην «έδρα» των Ελλήνων και ζητούν να μιλήσουν μαζί μας. Να ανταλλάξουν εμπειρίες, να μάθουν πώς είναι η ζωή για τη νεολαία στην Ελλάδα. Με την οικειότητα που δημιουργεί ο κοινός αγώνας και που απλώνεται σε όλους τους χώρους του ΠΦΝΦ όπου χιλιάδες νέοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή.

Οι αφίσες της ΚΝΕ, ο μεταφρασμένος σε ισπανικά και αγγλικά «Οδηγητής» που παρουσιάζει συνοπτικά την ιστορία και τη γέννηση της ΚΝΕ, τη δράση και το Φεστιβάλ της Οργάνωσης, το cd της «Πανσπουδαστικής» με «τα 31 τραγούδια του αγώνα», οι αγωνιστικές προκηρύξεις της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, τα dvd για τους δυναμικούς αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της πατρίδας μας και πολλά ακόμα υλικά που διακινούνται, έχουν γίνει ανάρπαστα.

Λίγα μέτρα πιο πέρα από τους Ελληνες, έχει στηθεί το περίπτερο της Κύπρου, απέναντι αυτό της Τουρκίας. Στον ίδιο όροφο οι Κουβανοί, οι Κολομβιανοί, οι Βιετναμέζοι, οι Γερμανοί κι οι Αμερικανοί, οι Βραζιλιάνοι και πολλοί άλλοι ακόμα, ενώ ο όροφος που βρίσκεται από πάνω έχει γεμίσει από περίπτερα των Βενεζουελανών.

Η προχτεσινή μέρα, ήταν αφιερωμένη στην «Μαύρη Ηπειρο». Στο Κλαμπ της Αφρικής, μέσα στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών, αποστολές από Ζιμπάμπουε, από Ζάμπια, από Αγκόλα παρουσιάζουν υλικά αναφορικά με τον πολιτισμό τους, τα έθιμα, την ιστορία της πατρίδας τους. Σε ποικίλες εκδηλώσεις, μεταφέρεται η εμπειρία του κάθε λαού από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα: όπως το βίντεο που προβάλλουν οι νέοι από τη Δυτική Σαχάρα για το λαό τους. Ενα λαό που είναι ολόκληρος στην προσφυγιά, αφού το Μαρόκο κατέχει τη γη του.

«Μπλε άνθρωποι» από την Αλγερία, ιθαγενείς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, Λατινοαμερικανοί που στήνουν γλέντια σε δρόμους, τα περίεργα κωνικά καπέλα από το Βιετνάμ κι άλλα πολλά ακόμα, δίνουν στην πόλη χρώματα και «νότες» από ολόκληρο τον κόσμο, δίνουν το στίγμα της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών, που οι ιμπεριαλιστές θέλουν να διαλύσουν, υποδαυλίζοντας ανύπαρκτες αντιθέσεις.


Στιγμιότυπα
  • Οι αποστολές από Βραζιλία, από Κούβα κι από Βέλγιο ήταν που κυριάρχησαν στην έκφραση αλληλεγγύης απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, σε σχετική εκδήλωση. Δεν έλειψε η παραδοσιακή νότα, με καλλιτεχνικά δρώμενα, με παραδοσιακά μουσικά όργανα, ακόμα και επίδειξη ...τάε κβον ντο
  • Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα όπου συζητήθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Κούβα, Κολομβία και Βενεζουέλα. Πολύτιμη για τους συμμετέχοντες ήταν η ανταλλαγή εμπειρίας. Χρόνια τώρα οι ΗΠΑ μάς συκοφαντούν για δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι λαοί όμως δεν πείθονται, κι αυτό αποτυπώθηκε στην έκφραση αλληλεγγύης στην τελετή έναρξης
  • Το παράδειγμα του Βιετνάμ εξακολουθεί να εμπνέει τη νεολαία και τους λαούς όλου του κόσμου. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι περίπου 1.000 αντιπρόσωποι που βρέθηκαν το απόγευμα της πρώτης μέρας στο Μπολιβαριανό Πανεπιστήμιο, σε Συνδιάσκεψη για τις συνέπειες του «πορτοκαλί παράγοντα» (πρόκειται για τα τοξικά που έριξαν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου). Οι εισηγητές κατήγγειλαν με στοιχεία την εγκληματική χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, απαιτώντας την αποκατάσταση των θυμάτων που ακόμα και σήμερα - 30 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου - υφίστανται τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Για ένα σύντομο χαιρετισμό, οι ενδιαφερόμενοι σχημάτισαν ουρές ολόκληρες! Ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις της Κούβας και των ΗΠΑ που διακόπτονταν συνεχώς από συνθήματα («Cuba - Vietnam, Unidos venceran!» (Κούβα και Βιετνάμ ενωμένοι θα νικήσουν), «El pueblo unido, jamas sera vencido!» (Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος). Το τέλος της εκδήλωσης βρήκε όλους τους αντιπροσώπους να τραγουδούν αγκαλιασμένοι τραγούδια των Βιετκόγκ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ