ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΓΕΡΙ - 15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας συνεχίζεται

Από την τελετή έναρξης του 15ου Φεστιβάλ στο Αλγέρι
Από την τελετή έναρξης του 15ου Φεστιβάλ στο Αλγέρι
Καθώς το 15ο Φεστιβάλ βρίσκεται σε εξέλιξη ενώνοντας χιλιάδες νέους του κόσμου κάτω από το σύνθημα «Να παγκοσμιοποιήσουμε την πάλη μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό», έρχονται στην επιφάνεια οι δυσκολίες αλλά και οι ανοιχτές προσπάθειες από συγκεκριμένες δυνάμεις για υπονόμευση αυτού του νεολαιίστικου θεσμού.

Τα σημάδια αυτά είχαν φανεί πριν ακόμα ανοίξει τις πύλες του το 15ο Φεστιβάλ. Ετσι εδώ καταγράφουμε μερικές από αυτές τις δυσκολίες για τις οποίες γίναμε γνώστες κατά την παραμονή στο Αλγέρι. Ο λόγος για τις προσπάθειες δεκάδων αντιπροσωπειών που βδομάδες ή και μήνες προετοίμαζαν τη μετάβασή τους στο Αλγέρι. Οπως αποδείχτηκε επί ματαίω...

Τη μεγαλύτερη περιπέτεια έως τώρα την είχαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ινδίας. Ενα πρώτο τμήμα της αντιπροσωπείας, που αριθμούσε 20 μέλη, θέλησε να έρθει στο Αλγέρι οδικώς. Να διασχίσει δηλαδή τα 30.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο χώρες και να μεταφέρει με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα του Φεστιβάλ σε όλες τις πόλεις και τα χωριά των δέκα κρατών που θα περνούσε. Ομως, η συνοριακή διένεξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν - όσον αφορά στο Κασμίρ - δεν τους επέτρεψε ποτέ να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

Τα βάσανα της ινδικής αντιπροσωπείας δε σταμάτησαν εδώ. Οταν ξεκίνησαν τα υπόλοιπα 180 μέλη, στους 100 δεν επιτράπηκε ποτέ να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος της Air France. Ο λόγος ήταν, ότι δεν ήταν εφοδιασμένοι με βίζα για τις χώρες που ανήκουν στην ΕΕ και για τις οποίες είναι σε ισχύ η Συνθήκη Σένγκεν. Παρά το γεγονός ότι είχαν βίζα για την Αλγερία και θα περνούσαν transit κατά τη διάρκεια της αλλαγής της πτήσης. Οι υπόλοιποι 80 στάθηκαν τυχεροί. Σχετικώς πάντα. Κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, οδηγήθηκαν κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, καθώς δεν είχαν βίζα Σένγκεν από Γαλλία αλλά από Ιταλία! Μετά από πολύωρη ταλαιπωρία και παρεμβάσεις κατόρθωσαν να φτάσουν στην Αλγερία. Εξουθενωμένοι μεν, αλλά απτόητοι.

Και αν έφτασε έστω και ένα μέρος της αποστολής της Ινδίας, δε συνέβη το ίδιο για τα μέλη σουδανικής αντιπροσωπείας, που θέλησαν να έρθουν οδικώς, αλλά η Λιβύη δε τους χορήγησε βίζα.

...Οι πληγές του αποικιακού παρελθόντος

Αν υποθέσει κανείς ότι τα κρούσματα της μετάβασης μετ' εμποδίων είναι απλώς περιπτώσεις που αφορούν αποκλειστικά στον Τρίτο Κόσμο κάνει λάθος. Τέσσερα μέλη της νορβηγικής και άλλα τόσα της σουηδικής αντιπροσωπείας δεν έφθασαν ποτέ στο Αλγέρι καθώς ήταν τουρκικής, κουρδικής, ιρακινής και ιρανικής ιθαγένειας αλλά μόνιμοι κάτοικοι των εν λόγω χωρών. Απόλυτα νόμιμοι, καθώς τους έχει χορηγηθεί εδώ και πολλά χρόνια πολιτικό άσυλο.

Και να μην ξεχνάει κανείς την περιπέτεια του δεύτερου μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, που και πάλι η Air France (τυχαία τάχα;) ποτέ δεν τους ειδοποίησε για την αλλαγή της πτήσης. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν την ανταπόκριση για τη Βαρκελώνη, όπου από εκεί θα πέταγαν για Αλγέρι με Air Khalija. Χρειάστηκε παρέμβαση από την ΠΟΔΝ, ούτως ώστε να περιμένει η αλγερινή αεροπορική εταιρία και τα 20 μέλη της ελληνικής αποστολής.

Πρόκειται μόνο για ένα μικρό τμήμα των όσων «εμποδίων» έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται ίσως για συμπτώσεις, ίσως για «κακή τύχη». Ομως, είναι πια τόσες πολλές για να μπορέσουν να ενταχθούν στη λίστα των «τυχαίων περιστατικών». Μια εξήγηση είναι η διεθνής - σχετική - απομόνωση της χώρας. Μια ακόμα θα μπορούσε να ήταν οι επίμονες πιέσεις που ασκεί η Γαλλία, παντοιοτρόπως, στην παλιά της αποικία. Η Αιr France όπως και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες έχουν διακόψει τις πτήσεις όταν μετά από τη βομβιστική επίθεση στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου του Αλγερίου (όπου έχασαν τη ζωή τους 500 άνθρωποι) απαίτησαν να «καταλάβουν» τρόπον τινά το αεροδρόμιο, απαιτώντας δικές τους αίθουσες, προσωπικό ασφαλείας και ελέγχου αεροσκαφών και επιβατών, κάτι που η αλγερινή κυβέρνηση δε δέχτηκε. Δικαίως.

Τέλος, θα μπορούσε να είναι και μια προσπάθεια έμμεσης υπονόμευσης του ίδιου του θεσμού του Παγκόσμιου Φεστιβάλ, η οποία όμως έπεσε στο κενό. Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους τους νέους που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και να βρεθούν εδώ. Και δεν είναι άλλη απ' την υπόσχεση: «Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας συνεχίζεται».

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Η Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή του 15ο ΠΦΝΦ στο πρόγραμμα που εξέδωσε και έχει δοθεί στις αντιπροσωπείες προγραμματίζει τα εξής θεματικά κέντρα: «Ειρήνη και Ασφάλεια», «Νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και ανάπτυξη», «Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κοινωνική Δικαιοσύνη», «Νεολαία και Δικαιώματα Φοιτητών», «Η Νεολαία και τα Ηνωμένα Εθνη, Διεθνής Ημέρα Νεολαίας», «Η Νεολαία και το Διεθνές Ετος Εθελοντών», «Η Νεολαία και η ανταλλαγή φοιτητών και συνεργασία», «Διεθνής Συνάντηση Φοιτητών».

Επίσης, κάθε μέρα το Φεστιβάλ θα αφιερώνεται και σε μια ήπειρο. Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί προχτές 9/8 η μέρα της Αφρικής, χτες 10/8 η μέρα της Αμερικής και ακολουθούν σήμερα η μέρα της Ασίας και του Ειρηνικού, αύριο 12/8 η μέρα της Ευρώπης, στις 13/8 η μέρα της Μέσης Ανατολής, ενώ στις 14/8 θα γιορταστεί η Μέρα του Φεστιβάλ και στις 15/8 η Μέρα της Αλγερίας.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά φόρουμ αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα: Φόρουμ αλληλεγγύης με τους λαούς των Αγγόλα, Δυτικής Σαχάρας, Σουδάν, Γκρέιτ Λέικ Ρίτζιον και Σομαλίας, αλληλεγγύη με το λαό της Κούβας, της Κολομβίας, του Πουέρτο Ρίκο και της Βενεζουέλας, αλληλεγγύη με το λαό της Βιρμανίας, του Μπούταν, του Ανατολικού Τιμόρ και στην πάλη του λαού της Κορέας για μια ανεξάρτητη και ειρηνική ενοποίηση, αλληλεγγύη με το λαό της Γιουγκοσλαβίας, της Κύπρου και του κουρδικού λαού, αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Συρίας, της Λιβύης, Σέμπτα και Μιλία, αλληλεγγύη με τον αλγερινό λαό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, το πολιτιστικό πρόγραμμα διαφαίνεται να είναι πολύ πλούσιο. Θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού, Φεστιβάλ Χορού και Μίμησης, Φεστιβάλ παραδοσιακού φολκλόρ, Φεστιβάλ Μοντέρνας Μουσικής και Φεστιβάλ ταινιών.

Αλλά και στον αθλητικό χώρο, το πρόγραμμα φαίνεται πως θα κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών αντιπροσώπων του Φεστιβάλ, μιας και θα συμπεριλαμβάνει αγώνες Χάντμπολ, Μπάσκετ, Ποδοσφαίρου, Σκακιού, Τένις.

Χαιρετισμός στο Φεστιβάλ Νεολαίας

Την ιστορία αυτού του μοναδικού νεολαιίστικου θεσμού, αλλά και του λαϊκοδημοκρατικού αγώνα του λαού, ήρθε να μας θυμίσει, με σημείωμά του προς την εφημερίδα μας ο αγωνιστής Πάνος Μιχαηλίδης από τη Ρόδο, πρώην κρατούμενος στη Γιούρα, κατά την περίοδο που λάμβανε χώρα το 6ο Φεστιβάλ στη Μόσχα, που μας απέστειλε το παρακάτω ποίημα, δείγμα και αυτό νέων ανθρώπων που με τη φλόγα του αγώνα μέσα τους, βρέθηκαν «παρόντες» -όντας κρατούμενοι του μοναρχοφασιστικού δοσιλογικού καθεστώτος της χώρας μας. Το καταγράφουμε και τον ευχαριστούμε:

«Πριν 40 και πλέον χρόνια οι δεσμώτες - αγωνιστές του κατέργου της Γιούρας στείλαμε (παράνομα εννοείται) το δικό μας χαιρετισμό στο 6ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που γινόταν το 1957 στη Μόσχα. Τίτλος του: "Φεστιβάλ της Μόσχας, η Γιούρα σε χαιρετίζει".

Το ποίημα αυτό το φύλαξα, όπως φυλάω τη σιγουριά ότι και πάλι θα ξαναγίνει στη Μόσχα, όταν καρπίσουν οι αγώνες των λαών για το σοσιαλισμό. Τώρα το στέλνω με την ευκαιρία του 15ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που φέτος γίνεται στο Αλγέρι.

Φεστιβάλ της Μόσχας, η Γιούρα σε χαιρετίζει

Γεια Σας Νιάτα της Γης.

Γεια σας.

Αδέλφια μας Σεις.

Και εμείς δετοί στο χορό Σας.

Και μεις, φρουροί, στο πλευρό Σας

ναι, της Ειρήνης.

Ζήτω τ' αδέλφωμα.

Ζήτω ξεφάντωμα αδερφοσύνης!

Σε πουλιών ταξιδιάρικων φτερά

πλουμπίσαμε χαιρετιστήριο.

Πανηγύρι της Μόσχας.

Γεια Χαρά!

Απ' της Γιούρας το κολαστήριο

πηχτοσκόταδου βάρος αν παίρνουν

τα πλατιά της καρδιάς μας φτερά,

της αγάπης μας ήλιο το φέρνουν,

Φεστιβάλ της Μόσχας βροντερά,

της Ειρήνης κρους Εμβατήριο.

Η ζωή μας διάτρητη σημαία πολέμων.

Η ψυχή μας πολύδαρτη των άγριων ανέμων.

Στο κορμί μας σφραγίδες οι πληγές ανοιχτές σταυρωμένες ελπίδες!

Τις Βαστίλλες υψώνουν τεμένη

των λαών Διχασμοί.

Και στις Γιούρες δεμένοι ιερουργούμε πιστοί

της αγάπης Θεούς πανωραίους.

Και ξόανα σπούμε του μίσους.

Η ζωή μας σημαία ξεδιπλωμένη,

της αδέλφωσης λαών και πατρίδων.

Της Ειρήνης Βάτος φλεγόμενη

η ψυχή μας - ψυχή των ελπίδων!

Δε χωράει στις χειροπέδες ο νους.

Κάτασπρο περιστέρι φτερουγίζει

στους χαρούμενους της Μόσχας ουρανούς.

Η Γιούρα Φεστιβάλ σε χαιρετίζει.

Φυλακές Γιούρας 1957

ΚΝΕ - ΚΝ ΒΙΕΤΝΑΜ
Συναντιόμαστε στην κοινή δράση

Η απόλυτη συνταύτιση της διάθεσης και της δράσης για επιτυχία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, καθώς και για την κοινή δράση και το συντονισμό στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού ήταν το κύριο ζήτημα της συνάντησης των αντιπροσωπειών της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ.

Οι δύο νεολαιίστικες αντιπροσωπείες συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες από την πολυετή δράση τους στα δύο αυτά τόσο διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Ο ρόλος της νεολαίας, η ανάπτυξη του παγκόσμιου κινήματος, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών απασχόλησαν τις δύο αντιπροσωπείες, ενώ δόθηκε ραντεβού για το άμεσο μέλλον μέσα από τις γραμμές του παγκόσμιου κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

«Η Ιντιφάντα είναι εδώ»

Τρεις το μεσημέρι και οι φωνές των μελών της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας δονούν το κέντρο του Πανεπιστημίου Μπεμπ Εζουάρ. Στη χώρα που οι διαδηλώσεις απαγορεύονται - μόλις πρόσφατα με αφορμή τη βεβερίνικη εξέγερση - το κέντρο των εργασιών του 15ου Φεστιβάλ έγινε το μέρος όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εισβολής των ισραηλινών στρατευμάτων με τανκς στα παλαιστινιακά εδάφη, ως αντίποινα στην τελευταία επίθεση αυτοκτονίας.

«Η Ιντιφάντα (εξέγερση) είναι εδώ και συνεχίζεται». Η πεποίθηση αυτή ηχούσε απ' άκρη σ' άκρη, ενώ κατά τη διάρκεια της συμβολικής αυτής διαδήλωσης στους πανεπιστημιακούς χώρους, εκατοντάδες μέλη άλλων ξένων αντιπροσωπειών ενώθηκαν μαζί με τους Παλαιστινίους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ