ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει

«Η Εαρινή σύναξης των αγροφυλάκων» του Δ. Αβδελιώδη
«Η Εαρινή σύναξης των αγροφυλάκων» του Δ. Αβδελιώδη
Οι ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν όλο και περισσότερο σε διεθνή Φεστιβάλ αλλά και στις μεγάλες αγορές, όπου προκαλούν το ενδιαφέρον των θεατών, αλλά και των τηλεοπτικών καναλιών, που συζητούν την αγορά και προβολή των ταινιών αυτών.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία η μεγάλη Διεθνής Αγορά των Ντοκιμαντέρ, και το ΕΚΚ συμμετείχε και παρουσίασε 15 ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής. Από αυτά ξεχώρισαν «Το σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη, «Η Ακρόπολη» της Εύας Στεφανή και «Το Σχολείο» της Μαριάννας Οικονόμου, τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον αγοραστών που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το ΕΚΚ.

Στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Κάρλοβι Βάρι (5-14 Ιούλη), συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα η ταινία του Χρήστου Καρακέπελη «Το σπίτι του Κάιν», σε άλλα προγράμματα του φεστιβάλ η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα «Μ' αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου, Μάρκος Βαμβακάρης».

Στο Φεστιβάλ της Μόσχας που τελείωσε στις 30/6, συμμετείχε το «Ριζότο» της Ολγας Μαλέα και οργανώθηκε με επιτυχία και μία μίνι ρετροσπεκτίβα στο έργο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο γνωστό ιταλικό φεστιβάλ για νέους, παρουσιάστηκαν φέτος οι ταινίες «Πίσω πόρτα» και «Peppermint», ενώ στη LAROCHELLE, συμμετείχε η ταινία του Γιώργου Ζαφείρη «Εφήμερη πόλη».

«Ο καλύτερός μου φίλος» του Λ. Λαζόπουλου
«Ο καλύτερός μου φίλος» του Λ. Λαζόπουλου
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (2-12 Αυγούστου) συμμετέχει η καινούρια ταινία της Αντουανέτας Αγγελίδη «Κλέφτης ή Πραγματικότητα». Η ταινία θα προβλήθηκε στις 9 Αυγούστου στο πιο πρωτοποριακό και φιλόδοξο τμήμα του Φεστιβάλ «Σκηνοθέτες του σήμερα».

Στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου, που ξεκινάει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Αυγούστου, θα προβληθούν οι «Κλειστοί δρόμοι» του Σταύρου Ιωάννου που ήδη είχε προβληθεί στο φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ και η ταινία της Ραχήλ Τσαγγάρη «The slow business of going», ενώ στο φεστιβάλ του Χόλιγουντ θα παιχτεί η ταινία του Λάκη Λαζόπουλου «Ο καλύτερος μου φίλος».

Στο μεταξύ τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στο κοινό της πόλης Giffoni της Ιταλίας η «Πίσω πόρτα» του Γ. Τσεμπερόπουλου και το «Pepermint» του Κώστα Καπάκα που απέσπασε ένα από τα πρώτα χρυσά βραβεία.

Τέλος, στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (6-15 /9) θα προβληθεί η καινούρια ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Το μόνον της ζωής του ταξιδίων». Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που δεν είναι διαγωνιστικό και ονομάζεται «Σύγχρονος Παγκόσμιος Κινηματογράφος». Η ταινία θα λάβει μέρος και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Νοέμβρη.

ΠΑΤΡΑ
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

Δύο ορθογώνιοι ταφικοί ρωμαϊκοί θάλαμοι αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής - επικεφαλής της οποίας είναι ο προϊστάμενος της τοπικής Εφορείας, Μιχ. Πετρόπουλος - σε οικόπεδο στον Αγ. Γεώργιο Λάγγουρα Πατρών.

Πρόκειται για τα μοναδικά ταφικά κτίρια της Πάτρας που διατηρούνται σε ύψος τεσσάρων μέτρων και σε άριστη κατάσταση και τα οποία θυμίζουν έντονα παρόμοια κτίρια της Οστιας στην Ιταλία. Ο ένας από τους θαλάμους (διαστάσεων 4,40χ3,60 μ.) σώζει ακόμη τη στέγη, η οποία είναι διπλή καμαροσκεπή. Το εσωτερικό του δεν έχει ανασκαφεί προς το παρόν.

Η οροφή του δεύτερου θαλάμου (6,60χ4,80 μ.) έχει καταρρεύσει. Η ανασκαφή του, που δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε βάθος, αποκαλύπτει ότι οι τοίχοι εσωτερικά ήταν επιχρισμένοι και διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Σε δύο κόγχες στους τοίχους βρέθηκαν γυναικείες μαρμάρινες προτομές που ανήκουν σε δύο νεκρές, θαμμένες στο θάλαμο, ενώ στην εξωτερική παρειά του νότιου τοίχου του θαλάμου βρέθηκαν εντοιχισμένες σε εσοχή δύο επιτύμβιες λατινικές επιγραφές, εκ των οποίων η δεύτερη είναι καλυμμένη με πλάκα από πωρόλιθο. Η πρώτη επιγραφή αναφέρεται σε νεαρή γυναίκα και ανατίθεται από τη μητέρα της. Προφανώς, το ένα από τα δύο γυναικεία πορτρέτα ταυτίζεται με το πρόσωπο της επιγραφής.

Οι τοίχοι είναι κτισμένοι κατά το «OPUS RETICULATUM» και οι γωνίες τους κατά το «OPUS TESTACEUM» και το σύνολο δίνει την εικόνα μνημειώδους κατασκευής. Οι είσοδοι των θαλάμων βρίσκονται στη βόρεια πλευρά. Η άριστη διατήρηση των δύο θαλάμων οφείλεται στο γεγονός ότι καλύφθηκαν με αμμοχάλικο, ύστερα από πλημμύρα του παραρρέοντος ποταμού Διακονιάρη.

Οι δύο ταφικοί θάλαμοι ανήκαν σε ιδιωτικό νεκροταφείο αγροικίας που κατείχε Ρωμαίος βετεράνος στρατιώτης. Τους βετεράνους εγκατέστησε στην Πάτρα ο Αύγουστος μετά την ίδρυση της αποικίας, το 14 π.Χ.

Λόγω της μοναδικότητας, της σημασίας και της άριστης διατήρησης των δύο ταφικών μνημείων, το αρχαιολογικό αυτό συγκρότημα θα αναδειχτεί, αφού απαλλοτριωθεί το οικόπεδο και θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της Πάτρας ενόψει, μάλιστα, και της ανακήρυξής της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006.

«Πολυεθνικοί»: Οιδίπους και Περσεφόνη

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι στην «Περσεφόνη»
Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι στην «Περσεφόνη»
Ο Δήμος Ασκληπιείου (Ληγουριού) σε συνεργασία με την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία θα παρουσιάσουν στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στην Επίδαυρο, τα έργα του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Οιδίπους Τύραννος» - όπερα - ορατόριο σε δύο πράξεις - και «Περσεφόνη» - μελόδραμα σε τρεις σκηνές. Η σκηνοθεσία είναι του Ζαν - Πολ Σκαρπίτα και η διεύθυνση Ορχήστρας του Γκαμπριέλε Φέρο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και Χορωδία του θεάτρου Σαν Κάρλο της Νάπολης και η Παιδική Χορωδία της Σχολής Μωραΐτη.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στη Νάπολη. Ο «Οιδίπους Τύραννος» (1926-1927) σε κείμενα Ζαν Κοκτώ και βασισμένο στην τραγωδία του Σοφοκλή παρουσιάζεται με στοιχεία ιεροτελεστίας του αρχαίου κόσμου. Ενώ η «Περσεφόνη» (1933-1934) σε κείμενο του Αντρέ Ζιντ φέρει αναφορές στη χριστιανική ηθική. Και στα δύο έργα συνυπάρχουν όλες οι μορφές μουσικής: Μονωδοί, χορωδοί, αφηγητές και ηθοποιοί, ενώ θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην ελληνική γλώσσα.

Η φιλοσοφία της επικοινωνίας

«Η φιλοσοφία της επικοινωνίας» είναι το θέμα του 13ου διεθνούς συνεδρίου ελληνικής φιλοσοφίας που διοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας και το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τα Τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλους σχετικούς φορείς, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από 18 - 25/8 στη Ρόδο. Το συνέδριο αφιερώνεται στο Σωκράτη με αφορμή τις εκδηλώσεις του φετινού Ετους Σωκράτη.

Εκτός από επιστήμονες της Ελλάδας, θα συμμετάσχουν συνάδελφοί τους από Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Κορέα, Ν. Αφρική και άλλες χώρες. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα υπάρχει έκθεση φιλοσοφικού βιβλίου, ενώ θα δοθεί και συναυλία κλασικής μουσικής του βιεννέζικου μουσικού συνόλου «Ensemble Fortune» υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Μουσικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, Βέρνερ Σούλτσε, ο οποίος συνέθεσε, ειδικά για το συνέδριο, μουσικό κομμάτι για το Σωκράτη. Επίσης θα γίνει και εκδήλωση σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου για τη νομική και φιλοσοφική διάσταση της δίκης του Σωκράτη.

Σκοποί του συνεδρίου είναι η διερεύνηση των σύγχρονων απόψεων για την επικοινωνία από την εποχή του oμήρου μέχρι σήμερα, να κωδικοποιήσει μια συνοπτική ιστορία της έννοιας της επικοινωνίας και των θεωριών της από φιλοσοφική σκοπιά και να εξετάσει τα σύγχρονα ΜΜΕ σε συνάρτηση με φιλοσοφικά θέματα.

«Οι Απάχηδες» περιοδεύουν

Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ταξιδεύει η ΕΛΣ με τους «Απάχηδες των Αθηνών». Σήμερα και αύριο θα παρουσιαστεί στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο της Σπάρτης και στις 14 και 15/8 στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου.

Η δημοφιλής οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου, που ιστορεί την αγνή αγάπη δυο φτωχών νέων, σατιρίζει παράλληλα συνήθειες των αστών και νεόπλουτων. Η παράσταση μεταφέρεται στην περιφέρεια ακριβώς όπως παρουσιάστηκε στην Αθήνα, με τους ίδιους συντελεστές. Η οπερέτα, εκτός από τα γνωστά τραγούδια της («Ο αγωγιάτης», «Ρετσίνα μου», «Σαν όνειρο μαγευτικό», «Πόσο σ' έχω συμπαθήσει», «Μόνο με σένα» κλπ.), εμπλουτίστηκε με δημοφιλείς συνθέσεις του Ν. Χατζηαποστόλου και με το τραγούδι του γιου του Ανδρέα «Θα το πιεις ένα ποτήρι, θα το πιεις». Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Ρεμούνδου, η μουσική διεύθυνση του Γιώργου Νιάρχου, τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά, η διεύθυνση χορωδίας του Κώστα Δρακάκη, οι χορογραφίες του Αγγελου Χατζή. Στην παράσταση συμμετέχουν λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί πρόζας: Μάρα Θρασυβουλίδου, Νίνα Λοτσάρη, Ευδοκία Χατζηιωάννου, Αννα Φόνσου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Δημήτρης Σιγαλός, Γιώργος Μούτσιος, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Γιάννης Ρούσσης, Ντόρα Χατζηγιάννη, Γιώργος Παπαζήσης, Ελένη Σταμίδου κ.ά.

Ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη των ρωμαϊκών χρόνων (3ος μ.Χ. αι.) κλάπηκε από την ανασκαφή του νεκροταφείου της Νικόπολης τη νύχτα της 31ης Ιουλίου. Πρόκειται για μαρμάρινη πλάκα διαστάσεων 0,45Χ0,34Χ0,25 η οποία φέρει την επιγραφή «ΝΕΙΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΘΥΓΑΤΗΡ ΕΤΩΝ ΙΔ ΧΑΙΡΕ». Οι αρχές διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ