ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Εκτεθειμένοι στον κορονοϊό από τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας

Πληθαίνουν τα κρούσματα, την ώρα που η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης

Copyright 2020 The Associated

Μετά τα μαζικά κρούσματα σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, πενήντα ακόμα εργαζόμενοι σε εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς στην Ορμύλια Χαλκιδικής βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζόμενων από την πανδημία, με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εργαζόμενες, που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Αλβανία βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό. Οι γυναίκες κινητοποιήθηκαν καθώς παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα. Στη συνέχεια με την εξέταση όλων των εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στον κορονοϊό 50 από τους 300, οι οποίοι και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της και προχώρησε σε απολύμανση των χώρων με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι κάτοικοι 7 τουλάχιστον οικισμών του δήμου Πολυγύρου και οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες καθώς δεν είδαν να λαμβάνεται κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για τον έλεγχο και την προστασία του πληθυσμού.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ότι «δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη κι έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι στο όριο της τυπικότητας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής κι Ασφάλειας, υπολειτουργούν (...) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται στις τηλεφωνικές συστάσεις».

Το Σωματείο απαιτεί τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, με ευθύνη της επιχείρησης να εξασφαλιστούν ατομικά είδη προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας.

Ανακοίνωση της ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο αυτό δεν παίρνονται μέτρα «για μαζικά τεστ σε γειτονιές, χωριά και εργασιακούς χώρους, ώστε να περιορίζεται άμεσα η εξάπλωση της πανδημίας» και αφήνονται «οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι στην πανδημία σε επικίνδυνους κλάδους με την ανυπαρξία προληπτικών ελέγχων, που θα έπρεπε να γίνονται σε όλους καθολικά και κατ' επανάληψη».

Αναδεικνύει ότι αν μια ευθύνη έχουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα είναι «ακόμη πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν από κυβέρνηση και εργοδοσία μέτρα προστασίας της ζωής τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση τον αγώνα για την Υγεία, ενάντια στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για μέτρα ενάντια στο λαό και τους εργαζόμενους».

Η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ απαιτεί:

  • Να γίνουν άμεσα μαζικά τεστ, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους εργασίας σε όλο το νομό.
  • Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους μικρούς και μεγάλους χώρους εργασίας για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
  • Αμεσα να καλυφθούν τα τεράστια κενά του Νοσοκομείου Πολυγύρου και των Κέντρων Υγείας σε όλο τον νομό με επαρκές μόνιμο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας.
  • Να γίνει επίταξη ξενοδοχείων, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.
  • Να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • Να μην έχουν καμία δυσμενή επίπτωση οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα με τον COVID-19. Να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο εισόδημα όλων των εργαζομένων.
Σε δήμους και ξενοδοχεία

Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Αλλοι τρεις εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους πέντε. Και οι τρεις είναι ασυμπτωματικοί, ενώ θα παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι και τις 18 Αυγούστου. Στο μεταξύ, θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Τετάρτη η διαδικασία διενέργειας τεστ, ώστε να ελεγχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό δύο εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις καταγγελίες της ΔΑΣ, κινητοποιήθηκε η διοίκηση του δήμου και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προγραμματίστηκε ο έλεγχος όλων των εργαζομένων της υπηρεσίας.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τις κρατικές υπηρεσίες και τη διοίκηση του δήμου να ενημερώσουν επίσημα τους εργαζόμενους ποιες ενέργειες έχουν κάνει και τι προτίθενται να πράξουν από εδώ και στο εξής. Παράλληλα, απαιτεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Και στο δήμο Προποντίδας Χαλκιδικής υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, βρέθηκε θετικός δημοτικός υπάλληλος της ΔΕ Καλλικράτειας, μετά από τεστ που υπεβλήθη σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Πραγματοποιήθηκε απολύμανση του Δημοτικού Καταστήματος και των εγκαταστάσεων του αμαξοστασίου Ν. Καλλικράτειας, ενώ σήμερα αναμένεται να ληφθούν δείγματα από όλους τους υπαλλήλους του εν λόγω καταστήματος. Και ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι ασυμπτωματικός και έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σε μια άλλη περίπτωση, σε καραντίνα 14 ημερών έχουν τεθεί από τις 8/8 οι εργαζόμενοι και οι διαμένοντες ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας πρόσφυγας που διέμενε σ' αυτό. Στο ξενοδοχείο το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες που παρουσίαζαν διάφορα υποκείμενα νοσήματα και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να διαμένουν στις υπαίθριες δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, όλοι οι υπόλοιποι διαμένοντες εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Οπως καταγγέλλει η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων», το συγκεκριμένο ξενοδοχείο εδώ και αρκετούς μήνες φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες στην κυριολεξία στοιβαγμένους, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ούτε για τους ίδιους τους μετανάστες, ούτε φυσικά για τους εργαζόμενους. Απαιτεί να παρθούν τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλιστεί η υγεία μεταναστών και εργαζομένων στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Στην καθαριότητα αρχαιολογικών χώρων

Εργαζόμενη στον τομέα της καθαριότητας, στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς, της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης Αδριανού, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Η εργαζόμενη ειδοποίησε την υπηρεσία της, την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ότι κατόπιν ειδικής εξέτασης σε δημόσιο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Covid-19. Η τελευταία εργάσιμη μέρα της υπαλλήλου ήταν η Τρίτη 4 Αυγούστου.

Μετά την ανακοίνωση του κρούσματος, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστό για 14 μέρες το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Σήμερα θα γίνει απολύμανση στο Μουσείο και σε όλους τους χώρους (τουαλέτες, φυλάκια κλπ.) και το σύνολο των εργαζομένων θα υποβληθεί σε ελέγχους από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα δώσουν και τις αναγκαίες οδηγίες για τα περαιτέρω. Οι ανοιχτοί χώροι θα λειτουργούν κανονικά με αποκλεισμό -όταν χρειάζεται- των σημείων, στα οποία θα γίνονται οι απολυμάνσεις.

Τοπικό lockdown στον Αμπελώνα

Νέα μέτρα περιορισμού ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία για τον Αμπελώνα Λάρισας, στο πλαίσιο ανάσχεσης της διασποράς του νέου κορονοϊού. Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 17 κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 νοσηλεύονται και τα 3 είναι διασωληνωμένα: Τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χτες μέχρι και τις 20/8/2020 στις 6 π.μ. είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, αναμένεται έκδοση ΚΥΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ