ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σχέδια «επίθεσης» στο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών...

Με ανησυχία παρακολουθούν στη Σεούλ τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών...

Copyright 2017 The Associated

Με ανησυχία παρακολουθούν στη Σεούλ τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών...
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανεβαίνουν, μέρα με τη μέρα, επικίνδυνα οι τόνοι και οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας, που τροφοδοτούνται έπειτα από τον τελευταίο γύρο κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά κυρίως είναι έκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ - Κίνα και Ρωσία.

Μετά τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για «φωτιά και οργή», χτες ο βορειοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα έχει ολοκληρώσει και θα στείλει για έγκριση στον Πρόεδρο της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχέδιο για την εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων, τύπου «Hwasong-12», σε απόσταση 30 - 40 χλμ. μακριά από τις ακτές της νησίδας Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ, φιλοξενώντας περίπου 6.000 στρατιωτικούς, και έχει πληθυσμό 160.000 άτομα.

Ο στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιομ τόνισε ότι ο Πρόεδρος της χώρας θα είναι αυτός που θα αποφασίσει την περαιτέρω τύχη του σχεδίου εκτόξευσης των τεσσάρων πυραύλων ανοιχτά του Γκουάμ, που μελετάται να περάσουν πάνω από τις περιφέρειες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοΐτσι της Ιαπωνίας, «ώσπου να πέσουν μετά από 1.065 δευτερόλεπτα 30 έως 40 χλμ. μακριά από τις ακτές της νήσου Γκουάμ». Ο ίδιος στρατηγός μάλιστα χαρακτήρισε «ένα σωρό ανοησίες» τις εν λόγω απειλές του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της ΛΔ Κορέας, προσθέτοντας ότι «μόνο η απόλυτη ισχύς μπορεί να επιδράσει πάνω του».

Το σχέδιο του Πενταγώνου για «προληπτική επίθεση»

Χτες, το αμερικανικό δίκτυο NBC υποστήριξε, επικαλούμενο πληροφορίες από τουλάχιστον δύο απόστρατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ότι το Πεντάγωνο έχει ετοιμάσει ήδη ένα «συγκεκριμένο σχέδιο προληπτικής επίθεσης κατά περιοχών» της ΛΔ Κορέας που διαθέτουν πυραύλους, εφόσον εγκριθεί από τον Πρόεδρο Τραμπ. Οι ίδιοι τόνισαν ότι ρόλο - κλειδί σε αυτό το σχέδιο θα παίξει ένα βομβαρδιστικό τύπου B-1B που θα απογειωθεί από την αεροπορική βάση «Αντερσεν» του Γκουάμ.

Οι πηγές του NBC θύμισαν πως ζεύγη βομβαρδιστικών B-1 έχουν πραγματοποιήσει από το τέλος του περασμένου Μάη τουλάχιστον 11 «δοκιμές» μιας τέτοιας αποστολής. Πρόσθεσαν πως τα μη πυρηνικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ θα υποστηριχτούν από δορυφόρους, από, επανδρωμένα και μη, μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και «άλλες δράσεις από αέρα, στεριά, θάλασσα και κυβερνοδιάστημα». Στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που εμπλέκεται στην επεξεργασία σχεδιασμών κατά της ΛΔ Κορέας, δήλωσε στο NBC ότι «δεν υπάρχει καλή λύση» και ότι «μία μονομερής επίθεση με αμερικανικό βομβαρδιστικό που δεν υποστηρίζεται από θέσεις στη Νότια Κορέα είναι η καλύτερη από πολλές κακές λύσεις».

Ωστόσο, ο Ελληνοαμερικανός, πρώην διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης, τόνισε, με την ιδιότητα του ειδικού αναλυτή, στο NBC, ότι μία επίθεση στη ΛΔ Κορέας «ενέχει τον κίνδυνο μίας απάντησης που θα συμπεριελάμβανε στόχους κοντά στη Σεούλ, μόλις 40 μίλια από τα σύνορα, ή τόσο μακριά όσο η αεροπορική βάση "Αντερσεν" στο Γκουάμ». Και πρόσθεσε: «Η χρήση ενός βομβαρδιστικού Β-1Β για να ρίξει βόμβες και να καταστρέψει βορειοκορεατικές υποδομές, σκοτώνοντας Βορειοκορεάτες, θα προκαλούσε κλιμάκωση (...) Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα αναγκαζόταν να απαντήσει. Θα εξαπέλυε στρατιωτικά μέσα, το λιγότερο στη Νότια Κορέα, και πιθανώς σε πιο μακρινούς στόχους, ίσως και στο Γκουάμ (...) Αυτό είναι ένας κακός συνδυασμός αποτελεσμάτων στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα».

Ας σημειωθεί πάντως η γραπτή δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α., Τζέιμς Μάτις, για τη ΛΔ Κορέας, την οποία κάλεσε «να σταματήσει να αναλογίζεται ενέργειες που θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος της και στην καταστροφή του λαού της». Την κάλεσε επίσης να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων υποστηρίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ «θα χάσει όποιον αγώνα εξοπλισμών ή σύρραξη ξεκινήσει με τις ΗΠΑ...».

Αντιδράσεις σε Σεούλ, Τόκιο, Γερμανία, Ρωσία

Η κλιμάκωση της έντασης σε λεκτικό επίπεδο έχει θέσει τις αρχές της Νότιας Κορέας σε κατάσταση επαγρύπνησης, με την κυβέρνηση του νέου Προέδρου, Μουν Τζέι ιν, να εκτιμά διαρκώς τα νέα δεδομένα. Χτες, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μελέτησε «διάφορα αντίποινα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Σεούλ, πάντως, κάλεσε τη γειτονική ΛΔ Κορέας να σταματήσει δραστηριότητες «που αυξάνουν την ένταση», τονίζοντας ότι μία ένοπλη σύγκρουση δεν θα βοηθούσε καμία χώρα. Πρόσθεσε ακόμη πως η Σεούλ θα αναζητήσει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης» και τη «διαχείριση της ειρήνης σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους σημαντικούς εταίρους στη βάση της κοινής θέσης άμυνας με τις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, μιλώντας στη Βουλή ανέβασε και άλλο τους τόνους, δηλώνοντας ότι μία βορειοκορεατική πυραυλική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος «θα σημάνει στην Ιαπωνία κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί θα απειλούσε την ύπαρξή της ως χώρας».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από την Ουγκάντα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο, «όπως συνέβη και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα». Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει «να αντιδρούμε στις απειλές της Β. Κορέας με την ίδια, επιθετική ρητορική». Νωρίτερα στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, ζήτησε αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας: «Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή. Η κλαγγή των όπλων σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει από δω και πέρα».

Από την άλλη, το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχολιάζοντας τις εξελίξεις διαπίστωσε ότι «Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ ανεβάζουν την πολεμική ρητορική και κλιμακώνουν και άλλο τις εντάσεις πάνω στο κορεατικό πυρηνικό ζήτημα». Τονίζει ότι το σχέδιο της ΛΔ Κορέας για πιθανές πυραυλικές επιθέσεις ανοιχτά της νήσου Γκουάμ είναι απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ περί «φωτιάς και οργής».

Ξένοι αναλυτές σχολίασαν όσον αφορά στην έλλειψη νέας αντίδρασης από το Πεκίνο ότι οφείλεται είτε στις τάχα «θερινές διακοπές στο υπουργείο Εξωτερικών» είτε είναι ένδειξη της ανησυχίας των Κινέζων αξιωματούχων για άλλα ζητήματα που τους αφορούν πιο έντονα, όπως η πρόσφατη μεθοριακή διαμάχη με την Ινδία, σε διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων, ή και ενόχλησης του Πεκίνου για την τακτική όξυνσης που επιλέγει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ αγνοώντας τις σινικές πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Ρωσία, με επανειλημμένες δηλώσεις αξιωματούχων της, καλεί να πέσουν οι τόνοι στην Κορεατική Χερσόνησο και να «ξαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος».

Νέες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες στην Πιονγιάνγκ

Στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του ΟΗΕ για κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας, χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι συμπεριέλαβαν εννέα πρόσωπα και τέσσερις οντότητες στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα κατά της ΛΔ Κορέας, ανάμεσά τους η βορειοκορεατική κρατική τράπεζα Foreign Trade Bank (FTB).

Η απόφαση αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Βορειοκορεατών που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ στους 103 και τον αριθμό των οντοτήτων στις 57.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν, και άλλων πλευρών των κυρώσεων του ΟΗΕ, όπως π.χ. αυτές που αφορούν τις προσπάθειες να μειωθούν τα εμβάσματα Βορειοκορεατών μεταναστών προς την πατρίδα τους.


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Οι μπουλντόζες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων δεν σταματούν, καθώς πλέον σε καθημερινή βάση κατεδαφίζουν σπίτια και ζωές Παλαιστινίων.

Χτες, ένα 24ωρο μετά την κατεδάφιση σπιτιών τριών οικογενειών Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τα σπίτια άλλων τριών οικογενειών, στο πλαίσιο της τακτικής της «συλλογικής τιμωρίας» που εφαρμόζει. Αφορμή έδωσαν οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν μέλη των τριών οικογενειών σε βάρος των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων τον περασμένο Ιούνη.

Τα σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού βρίσκονταν στο χωριό Ντέιρ Αμπού Μάσαλ της Δυτικής Οχθης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ