ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το ολοήμερο νηπιαγωγείο»

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Phasma

Στις αλλαγές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση λίγες βδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναφέρεται η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως καταργείται η υποχρεωτικότητα στη φοίτηση για 3.546 ολοήμερα νηπιαγωγεία και καλώντας χωρίς «καμία αναμονή και υποχώρηση από το να διεκδικήσουμε και να αποσπάσουμε αυτό που είναι πραγματικά σύγχρονο κι αναγκαίο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους».

Υπενθυμίζεται πως με τις νέες ρυθμίσεις, σε όλα τα νηπιαγωγεία θα υπάρχει ένα βασικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές από 8.30 έως 13.00 και ένα προαιρετικό από 13.00 έως 16.00 (τα νηπιαγωγεία έως τώρα λειτουργούν είτε ως κλασικά είτε ως ολοήμερα).

«Το υπουργείο Παιδείας με την γνωστή τακτική, μέσα στο κατακαλόκαιρο, προχωράει σε σημαντικές ανατροπές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 8/8/2016. Οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι ξεκομμένες από τις προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις για αύξηση του ελάχιστου αριθμού για να δημιουργηθεί τμήμα, από 7 σε 14 νήπια, αλλά και τα κριτήρια που, για πρώτη φορά, μπήκαν για την εγγραφή στο Ολοήμερο». Με την Υπουργική Aπόφαση «υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται:

«Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι "μπαίνει τέλος στην πολυτυπία προγραμμάτων στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου" (βλ. Κλασικό, Ολοήμερο, λεγόμενα Μεικτά προγράμματα) αλλά και στο "χάος" που δημιουργούσαν οι πρόωρες αποχωρήσεις, το υπουργείο Παιδείας:

  • Καταργεί στην ουσία την υποχρεωτική φοίτηση για τα νήπια που οι γονείς τους επέλεγαν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  • Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε προαιρετικό μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος στις 13.00.
  • Με αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα του Ολοήμερου χάνει την όποια παιδαγωγική σύνδεση είχε με την πρωινή λειτουργία γιατί αφενός γίνεται προαιρετικό και αφετέρου αφορά μια εντελώς διαφορετική σύνθεση νηπίων στο ολοήμερο τμήμα απ΄ αυτήν του πρωινού, αφού σ' αυτό θα φοιτούν παιδιά από διάφορα τμήματα.
  • Δημιουργείται ένας "νέος τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου" μετά το πρωινό και όχι ένα "Ενιαίο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια και προνήπια" που είναι ανάγκη της εποχής».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ κάνει λόγο για εμπαιγμό γονιών και εκπαιδευτικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Βασική ανάγκη των λαϊκών οικογενειών είναι τα παιδιά τους να έχουν το δικαίωμα στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση με δίχρονη (τουλάχιστον) υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σ' ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, με κατάλληλες υποδομές, που θα δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του παιδιού μέσα στο Νηπιαγωγείο.

Οι παιδαγωγικές απαιτήσεις μιας σύγχρονης Προσχολικής Αγωγής με ενιαία δομή και περιεχόμενο για όλα τα παιδιά όχι μόνο δε βρίσκονται σε αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών για ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, αλλά αντίθετα το ένα προϋποθέτει το άλλο», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καλώντας τις Νηπιαγωγούς, όλους τους Εκπαιδευτικούς μαζί με τους γονείς και την εργατική τάξη σε αγωνιστική δράση για διεκδίκηση δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και ενιαίου 12χρονου σχολείου για όλα τα παιδιά, για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. «Ολες και όλοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες, μαζί με τους γονείς των παιδιών μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας στη Μόρφωση και τη Δουλειά. Καμία αναμονή και υποχώρηση από το να διεκδικήσουμε και να αποσπάσουμε αυτό που είναι πραγματικά σύγχρονο κι αναγκαίο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους».

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

«Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)». Το σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μεταφέρεται σε όλη τη χώρα, μέσα από τις πολύμορφες πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορες περιοχές. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη.

Για τις επόμενες ημέρες, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις Καλύβες Αποκορώνου όπου η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ τιμά τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην επαρχία Αποκορώνου και Σφακίων, που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τα 70χρονα του ΔΣΕ, καθώς και βίντεο αφιερωμένο στους μαχητές του ΔΣΕ από τον Αποκόρωνα και τα Σφακιά, ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, κρητικό γλέντι.

-- Στις Μαριές με ομιλητή τον Βασίλη Καταπόδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

  • Αύριο Παρασκευή, 12 Αυγούστου

-- Στη Σπερχειάδα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση που περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τη δράση του ΔΣΕ με αναφορά στην περιοχή, αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και ομιλία από την Γεωργία Πύθουλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη Μεγαλόπολη, στην κεντρική πλατεία, με θέμα: «70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος», τιμώντας τους σκοτωμένους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ την περίοδο 1946 - 1949 και καλώντας τους συγγενείς και απογόνους τους να συμβάλουν στη συμπλήρωση των ονομάτων, στην συλλογή στοιχείων και αρχειακού υλικού.

  • Σάββατο, 13 Αυγούστου:

-- Στο Λιμένα, με ομιλητή τον Δημήτρη Καρατσώκη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Γιάννη Κεραμίδη (βιολί) και Σπύρο Λαμπρινόπουλο (ακορντεόν).

-- Στη Νάξο, στο πάρκο δίπλα στο Δημαρχείο, στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Ορέστη Σιώπη, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία από έντεχνο νεανικό συγκρότημα. Νησιώτικο γλέντι. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν έκθεση αρχειακού υλικού αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αφιέρωμα στο Προσφυγικό, Παιδότοπος, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

  • Πέμπτη, 18 Αυγούστου:

-- Στη Μανταμάδο, στις 9 το βράδυ, στο Πολύκεντρο, με ομιλητή τον βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο.

ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών

Να ανακοινώνονται όλες οι κενές οργανικές θέσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια και να καλυφθούν όλα τα πραγματικά και αναγκαία κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μαζικούς μόνιμους διορισμούς ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση βουλευτών του προς τον υπουργό Παιδείας.

«Οπως φαίνεται, ετοιμάζονται χιλιάδες καταργήσεις οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, τόσο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τις υπουργικές αποφάσεις και τις τροπολογίες για τα Νηπιαγωγεία και τα Ολοήμερα Τμήματα των Δημοτικών Σχολείων, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τις αποφάσεις για περικοπές διδακτικών ωρών και την κατάργηση του υπεύθυνου για τα εργαστήρια Φυσικής.

Την κατεύθυνση της πολιτικής αυτής φαίνεται να υπηρετούν και τα υπηρεσιακά συμβούλια με διάφορους τρόπους και ένας απ' αυτούς είναι να αποκρύπτουν οργανικά κενά σχολείων με σκοπό την τελική κατάργηση των οργανικών αυτών θέσεων», αναφέρεται στην Ερώτηση. Ως χαρακτηριστική για τα παραπάνω αναφέρεται η περίπτωση του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, όπου, ενώ είχε δοθεί από τον διευθυντή του σχολείου οργανικό κενό 19 ωρών στην ειδικότητα ΠΕ17 (Ηλεκτρονικοί ΑΣΕΤΕΜ - ΤΕΙ - ΚΑΤΕΕ - Τεχνολόγοι Ιατρικών Οργάνων) το ΠΥΣΔΕ Λέσβου έχει αποκρύψει το συγκεκριμένο κενό. Στο ερώτημα που κατέθεσε εκπαιδευτικός προς το ΠΥΣΔΕ Λέσβου, καμία λογική αιτιολόγηση δεν υπήρξε για την απόκρυψη του συγκεκριμένου κενού.

Συγκεκριμένα, η έγγραφη απάντηση αναφέρει απλά ότι: "Εξετάστηκε η δυνατότητα κενού οργανικού κλάδου ΠΕ17.04 και απορρίφθηκε ομοφώνως. Το ΠΥΣΔΕ εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπεισέλθει σε περαιτέρω έλεγχο και τροποποίηση των κενών και υπεραριθμιών..." (έγγραφο 5096 18/7/2016 της Β/βάθμιας Λέσβου)», όπως παρατίθεται στην Ερώτηση. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, Διαμ. Μανωλάκου και Μαν. Συντυχάκης ρωτούν τον υπουργό Παιδείας σε ποιες ενέργειες θα προβεί: Για να μην αποκρύβονται και να δίνονται όλες οι κενές οργανικές θέσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Για να δοθεί από το ΠΥΣΔΕ Λέσβου η κενή οργανική θέση της ΠΕ17. Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά και αναγκαία κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ