ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΗΣ ΟΓΕ
Δράση - παρακαταθήκη για τις επόμενες μάχες

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Σημαντική πλευρά της δράσης που αναπτύσσουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ αποτελούν οι πρωτοβουλίες σχετικά με τα ζητήματα της Υγείας, καθώς η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε κάθε λαϊκή οικογένεια και ιδιαίτερα στις γυναίκες που ανήκουν σε αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ομάδα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα της ΟΓΕ, που έχει θέσει εδώ και αρκετούς μήνες στην ημερήσια διάταξη την παρέμβαση ενάντια στη συρρίκνωση και την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας της περιοχής, στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί ακόμα και σε κλείσιμο. Σχετικά με τον τρόπο που έδρασε η Ομάδα το προηγούμενο διάστημα αλλά και τον απολογισμό των θετικών βημάτων και των δυσκολιών που προκύπτουν από τη δραστηριότητα αυτή, συζητήσαμε με την Νατάσα Καμπέλη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ και της Ομάδας Γυναικών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα.

Το Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης έχει μπει σε τροχιά υποβάθμισης και συρρίκνωσης εδώ και χρόνια, με την ευθύνη για την πορεία αυτή να βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις. Γιατροί και νοσηλευτές που συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κενά στο προσωπικό. Ελλείψεις υπάρχουν και όσον αφορά στα διαγνωστικά μηχανήματα και είναι ενδεικτικό πως το ακτινολογικό τμήμα έχει πάψει να λειτουργεί. Στο φόντο αυτό, στο τέλος του 2011, τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο να σταματήσουν οι εφημερίες και να περιοριστεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας μέχρι τις μεσημεριανές μόνο ώρες. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την οργάνωση μιας σειράς κινητοποιήσεων από τη Λαϊκή Επιτροπή του Μαραθώνα, στις οποίες η Ομάδα Γυναικών είχε σημαντική συμβολή. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εξορμήσεις και συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής αλλά και με τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας, έχουν οργανωθεί παραστάσεις διαμαρτυρίας, έχει γίνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και με τη συμμετοχή σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής.

Πρόβλημα που «καίει» τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας

Η συρρίκνωση του Κέντρου Υγείας είναι μεγάλο πρόβλημα για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής. Οπως εξηγεί η Ν. Καμπέλη, «σε αυτό απευθύνονται οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα αλλά και όσοι μένουν στο Γραμματικό», αφού στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη δημόσια δομή Υγείας. Η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας αναγκάζει όσους χρειάζονται υπηρεσίες που δεν μπορεί να τους παρέχει να διανύουν σημαντικές αποστάσεις, σε μια περιοχή χωρίς επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση. Το πρόβλημα είναι οξυμένο, όπως σημειώνει η Ν. Καμπέλη, για τις εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη συχνής ιατρικής παρακολούθησης, συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων. Προσθέτει πως η Ομάδα συνάντησε πολύ θετική ανταπόκριση, ειδικά από τις μητέρες και τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Ακόμα κατάφερε να δημιουργήσει δεσμούς με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας, με τους οποίους διατηρεί συχνή επαφή και επικοινωνία.

Με αφορμή την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας η Ομάδα πρόβαλλε και συνεχίζει να προβάλλει το πάγιο αίτημα της ΟΓΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, εργαζόμενους, άνεργους, ανασφάλιστους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό. Η διεκδίκηση δεν περιορίστηκε στο Κέντρο Υγείας αλλά ανέδειξε την ανάγκη για δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου της Ανατολικής Αττικής, πράγμα που αποτελεί αίτημα της Λαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Γυναικών. Μάλιστα, η συζήτηση στην κατεύθυνση αυτή εμπλούτισε και το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων.

Ουσιαστική συμβολή στη δράση της Λαϊκής Επιτροπής

«Δεν δουλέψαμε καμπανιακά αλλά η προσπάθεια που έκανε η Ομάδα είχε διάρκεια και συνέχεια», αναφέρει η Ν. Καμπέλη και σημειώνει πως η πείρα που συγκεντρώθηκε δείχνει τη σημασία της καλής οργάνωσης, της ολοκληρωμένης παρέμβασης, της επίμονης δουλειάς μυρμηγκιού στην κατεύθυνση που δίνει η ΟΓΕ στους Συλλόγους και τις Ομάδες της. Τονίζει πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η δραστηριότητα οργανώνεται από τη Λαϊκή Επιτροπή Μαραθώνα και όχι μόνο από την Ομάδα Γυναικών, εξηγεί όμως πως η Ομάδα συμμετέχει στη Λαϊκή Επιτροπή με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Πρώτα απ' όλα η Ομάδα οργάνωσε διεξοδική συζήτηση με τις γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτή, όπου τέθηκαν ερωτήματα, λύθηκαν απορίες, συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις για την οργάνωση της δράσης. «Η Ομάδα μαζεύεται, συζητάει και πηγαίνει στη Λαϊκή Επιτροπή με τις προτάσεις της»: Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας που κατακτήθηκε μέσα από την πλούσια δράση του προηγούμενου διαστήματος.

Για παράδειγμα, η Λαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση της Ομάδας να προχωρήσει σε μάζεμα υπογραφών. Η Ομάδα βέβαια δεν συνεισέφερε μόνο την πρότασή της αλλά και τη δράση της: Οργάνωσε εξορμήσεις με το κείμενο των υπογραφών, άνοιξε συζήτηση με εκατοντάδες γυναίκες. Οπως εξηγεί η Ν. Καμπέλη, με τον τρόπο αυτό «μπορέσαμε να κάνουμε γνωστό το πλαίσιό μας, να βοηθήσουμε στην ενημέρωση των γυναικών, στην κινητοποίησή τους». Επισημαίνει ωστόσο πως πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί, αφού σε σχέση με τις 6.500 υπογραφές που μαζεύτηκαν σχετικά λίγες είναι οι γυναίκες που παίρνουν ενεργά μέρος στις κινητοποιήσεις. Ομως, μέσα από το άνοιγμα αυτό η Ομάδα έγινε γνωστή στην περιοχή, γνώρισε γυναίκες με τις οποίες διατηρεί επαφή.

Δίπλα στη θετική ανταπόκριση των περισσότερων γυναικών, η Ομάδα συνάντησε και την παρέμβαση των δυνάμεων που υιοθετούν και εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, που προωθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας. «Ας το κλείσουν, έτσι κι αλλιώς δεν κάνει τίποτα», «γιατρούς δεν έχει, ακτινολογικό δεν λειτουργεί, τι να το κάνουμε;»: Αυτή είναι η στάση που έχουν καλλιεργήσει οι δυνάμεις αυτές, μέσα από τη σταδιακή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, σε ορισμένους από τους κατοίκους. Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι για το ζήτημα του Κέντρου Υγείας παρεμβαίνει η διοίκηση του δήμου αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. «Ολοι αυτοί καλλιεργούν και προβάλλουν μια διαχειριστική λογική», εξηγεί η Ν. Καμπέλη, «βλέπουν το ζήτημα αυτό, όπως και κάθε άλλο πρόβλημα, "τοπικά", "να σώσουμε το Κέντρο Υγείας", λένε. Ομως, το ζήτημα δεν είναι να μείνει ανοιχτό το Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης και να κλείσει, για παράδειγμα, αυτό των Σπάτων που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις αυτές, εμείς παλεύουμε συνολικά για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία», επισημαίνει. Και μέσα από την αναμέτρηση με τις απόψεις αυτές η Ομάδα έχει ωφεληθεί: «Εχουμε δει στην πράξη πώς δρα ο αντίπαλος, αποκτούμε πείρα ώστε να τον αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά», σημειώνει.

Σήμερα, το Κέντρο Υγείας συνεχίζει την 24ωρη λειτουργία του, αφενός λόγω της αυξημένης κίνησης στην περιοχή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφετέρου κάτω από την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις. Το ωράριο όμως αυτό ισχύει έως το Σεπτέμβρη και είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα τα πράγματα να αλλάξουν προς το χειρότερο, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου να καλλιεργήσουν εφησυχασμό. Η Λαϊκή Επιτροπή και η Ομάδα Γυναικών δεν επαναπαύονται και βρίσκονται σε ετοιμότητα να πάρουν νέες πρωτοβουλίες. Οσο για τον απολογισμό της Ομάδας, η Ν. Καμπέλη υπογραμμίζει: «Αποκτήσαμε εμπειρία, μάθαμε να λειτουργούμε πιο σωστά, ξεκινάμε από καλύτερη αφετηρία να σχεδιάζουμε τη δράση μας, όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για καθένα από τα προβλήματα για τα οποία πρόκειται το επόμενο διάστημα να κινητοποιηθούμε, για καθένα από τα μέτωπα πάλης που θα ανοίξουν η ΟΓΕ, το ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές, για τις επόμενες μάχες που θα δώσουν οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας».


Ευτ. Χαϊντ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ