ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Η επικίνδυνη πολιτική «πνίγει» το νομό

Να τιμωρήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που δεν προχωρούν στα απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία από τις πλημμύρες, καλεί με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ

Τον περασμένο Μάρτη, η υπερχείλιση του Εβρου είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Τώρα, εκείνες οι εικόνες επιστρέφουν...

Motion Team

Τον περασμένο Μάρτη, η υπερχείλιση του Εβρου είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Τώρα, εκείνες οι εικόνες επιστρέφουν...
Περισσότερα από 4.500 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είχαν πλημμυρίσει μέχρι χτες από την άνοδο των νερών στον ποταμό Εβρο, ενώ έσπασαν και δύο αναχώματα. Εκτός λειτουργίας παρέμενε, για δεύτερη μέρα, η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ορεστιάδας και Δικαίων. Οι αγρότες του Εβρου, για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών, δέχονται χτύπημα στην παραγωγή και το εισόδημά τους. Και πάλι «αποζημιώνονται» μόνο με υποσχέσεις για έργα και αποκατάσταση των ζημιών.

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ καλεί με ανακοίνωσή της τους αγρότες και όλο το λαό του νομού να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και «να τιμωρήσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα, εγκληματούν σε βάρος τους».

Χτες το μεσημέρι, η στάθμη των υδάτων του ποταμού Εβρου έφτασε τα 5,27 μέτρα, δηλαδή πέρασε το όριο επιφυλακής που είναι 4,70 μέτρα και πλησίαζε το όριο συναγερμού (5,70 μέτρα). Δύο αναχώματα έσπασαν. Το ένα στην περιοχή του Διλόφου και το άλλο στην περιοχή Πετράδων Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας Εβρου, συνολικά έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 4.500 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, τεύτλων και βιομηχανικής ντομάτας.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των παρέβριων περιοχών κλήθηκαν να απομακρύνουν τα ζώα και τα μηχανήματά τους από την περιοχή.

Υπεύθυνη η πολιτική τους

«Την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση, δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτική μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Αλλωστε, οι επιλογές της ΕΕ, που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα, η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι' αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά, κλπ., κρίνονται μη επιλέξιμα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΑΕ Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, καταλογίζει σοβαρές ευθύνες και στις Νομαρχιακές και Δημοτικές αρχές του νομού, που στηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αντί να αναδείξουν την παλαιότητα και ανεπάρκεια της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, σπεύδουν κάθε φορά και επικαλούνται το «ακραίο» των καιρικών φαινομένων, για να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους.

Η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ, καλεί τους αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα, να διεκδικήσουν πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και επιπλέον:

  • Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού, με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή.
  • Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων των ποταμών Εβρου και Αρδα.
  • Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
  • Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.
  • Ενα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

Ξεκάθαρα, η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ απευθύνεται στους αγρότες του νομού και τους καλεί να εγκαταλείψουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Να συμβάλουν να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική στην αγροτική οικονομία, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, τις διατροφικές ανάγκες του λαού και προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Περιπέτεια για 93 πρόσφυγες

Από τα νύχια των δουλεμπόρων, χιλιάδες πρόσφυγες πέφτουν θύματα της κυβερνητικής αναλγησίας

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 93 προσφύγων και του τριμελούς πληρώματος του πλοίου «Βαλέρια» με σημαία Κορέας, το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης παρέμεινε ακυβέρνητο και εξέπεμψε σήμα κινδύνου χτες το μεσημέρι, 35 ναυτικά μίλια ανατολικά της Παλαιόχωρας Χανίων. Στην περιοχή έσπευσαν καράβια του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Στη συνέχεια, το πλοίο ρυμουλκήθηκε από σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή και κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Οι οικονομικοί προσφυγές θα φιλοξενηθούν για μια μέρα στο Δημαρχείο Παλαιόχωρας, ενώ κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί μετά, αφού ο νομός, όπως και η υπόλοιπη χώρα, δε διαθέτει τα απαραίτητα κέντρα υποδοχής και παραμονής των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρατούνται σε εγκαταλειμμένες αποθήκες ή ξενοδοχεία που δε λειτουργούν, σχολεία που έχουν εγκαταλειφθεί, ακόμα και καταστήματα, τα οποία είχαν λειτουργήσει ως νυχτερινά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη χώρου προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Εύβοια, άφησε άστεγους 54 πρόσφυγες πριν από λίγες μέρες. Τελικά, εγκαταστάθηκαν σε κατάστημα που λειτουργούσε ως νυχτερινό κέντρο στη Χαλκίδα. Οι πρόσφυγες είχαν «αποβιβαστεί» στο Ψαροπούλι από ιστιοφόρο Ουκρανού δουλέμπορου, το περασμένο Σάββατο. Μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία τους στη θάλασσα, αυτή συνεχίστηκε και στη στεριά, αφού η Νομαρχία Εύβοιας δε διαθέτει χώρο για την προσωρινή διαμονή τους. Ο χώρος που βρέθηκε τελικά, δεν πληροί κανέναν όρο διαβίωσης και υγιεινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εύβοια μια φορά το δίμηνο «αποβιβάζονται» πρόσφυγες και μετανάστες από δουλέμπορους, ιδιαίτερα το Μάρτη και τον Οκτώβρη. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει κέντρο προσωρινής διαμονής, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαντλούν την πολιτική τους σε κατασταλτικά μέτρα.

«Εφυγε» ο Γ. Τσάλλας

ΧΑΛΚΙΔΑ.--

«Εφυγε» από κοντά μας πλήρης ημερών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Γιώργος Τσάλλας, πιστός φίλος του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του. Για τη συμμετοχή του στο ΕΑΜικό κίνημα και το ΔΣΕ κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Γιούρα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11π.μ. από την εκκλησία των 12 Αποστόλων στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης και προς τιμήν του Χαρίλαου Φλωράκη διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στη Σκάλα Λακωνίας, στο κέντρο «Πολυτάκου» (η είσοδος με κάρτες). Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στον σ. Χαρίλαο (βιογραφία) και θα μιλήσει ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 210.8234.296 και 210.8222.952.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει στη Σαϊδόνα το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας και ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης, την Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου.

Πυρκαγιά στην Ηλεία

Πυρκαγιά σε πευκοδάσος ξέσπασε χτες στις 4.15 το απόγευμα στην Ηλεία. Η φωτιά έκαιγε σε δυο μέτωπα στην Αλφειούσα, ανάμεσα στον Πύργο και στα Κρέστενα. Στον τόπο επιχειρούσαν 85 πυροσβέστες με 22 οχήματα, εφτά αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα, ενώ αναμενόταν ενίσχυση των δυνάμεων λόγω της μεγάλης έκτασης της φωτιάς που έκαιγε μέχρι το βράδυ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org