ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά

Σύσκεψη για τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων την ερχόμενη Πέμπτη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σύσκεψη - συγκέντρωση που οργανώνει την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, απευθύνει η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών για τη συνέχιση των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το δικαίωμα στη δουλιά.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση της ανεργίας που διογκώνεται, αποτέλεσμα της πολιτικής εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών συμφερόντων για μεγαλύτερα κέρδη με λιγότερο κόστος. Η αντιναυτεργατική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, τονίστηκε στη σύσκεψη, αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και με μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, επιδόματα ντροπής και αόριστες παραπλανητικές υποσχέσεις οδηγεί χιλιάδες ναυτεργάτες στο κοινωνικό περιθώριο.

Την ίδια μέρα η Επιτροπή πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Στο ΓΕΝΕ η Επιτροπή έθεσε τα αιτήματά της για την αναδιοργάνωσή του, με τη συμμετοχή ναυτεργατών στη διοίκησή του, τον έλεγχο στις λίστες πληρωμάτων των πλοίων στα ελληνικά λιμάνια για ελλείψεις και αντικανονικές συνθέσεις. Οι άνεργοι ναυτεργάτες απαίτησαν τα ποντοπόρα πλοία να υποχρεωθούν να στέλνουν τις λίστες πληρωμάτων κάθε μήνα, να καταργηθεί το απόλυτο δικαίωμα επιλογής του πλοιοκτήτη, για πρόσληψη των ανέργων από τη λίστα του ΓΕΝΕ.

Στη συνάντηση με τον υπουργό, ο τελευταίος δε δεσμεύτηκε για τίποτα, τηρώντας προκλητική στάση στην απόγνωση των ανέργων ναυτεργατών, υπερασπίζοντας την πολιτική προνομίων για τους εφοπλιστές. Κόντρα και στην υπονομευτική στάση της ηγεσίας της ΠΝΟ, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής είχαν σαν αποτέλεσμα να αναπληρωθούν ορισμένες οργανικές κενές θέσεις με άνεργους ναυτεργάτες σε πλοία της γραμμής Ηγουμενίτσα - Ιταλία.

Οι άνεργοι ναυτεργάτες διεκδικούν:

  • Αμεση απορρόφηση όλων των ανέργων, καθορισμό οργανικών συνθέσεων των πλοίων με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. Αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.
  • Επιδότηση των ανέργων με το 80% του βασικού μισθού και ελάχιστο επίδομα 960 ευρώ χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις.
  • Κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ.
  • Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται σαν συντάξιμος χρόνος.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας για μας και τις οικογένειές μας.
  • Πάγωμα όλων των οφειλών, για δάνεια, των ανέργων προς τις τράπεζες.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org