ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ο πόλεμος εντείνεται «διαμορφώνοντας» εξελίξεις...

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας καθ' οδόν προς το χωριό Λιούμποτεν, για να ενισχύσουν τις γραμμές του στρατού...

Associated Press

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας καθ' οδόν προς το χωριό Λιούμποτεν, για να ενισχύσουν τις γραμμές του στρατού...
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η κλιμάκωση και επέκταση των σφοδρών μαχών ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ και τους Αλβανούς αυτονομιστές φαίνεται να έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, επίσημη υπογραφή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων επήλθε μετά το νέο πολύνεκρο συμβάν σε βάρος στρατιωτών (επτά νεκροί και οκτώ τραυματίες) από έκρηξη νάρκης που έβαλαν Αλβανοί αυτονομιστές σε δρόμο κοντά στα χωριά Λιούμπαντσι και Λιούμποτεν (που απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων). Τα ολμοπυροβόλα και οι εκτοξευτήρες ρουκετών «δούλευαν» και χτες ασταμάτητα και στα περίχωρα του Τέτοβο, ενώ η διάψευση της πληροφορίας πως στους βομβαρδισμούς κατά των αυτονομιστών συμμετείχαν και δύο ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα δεν έκανε λιγότερο οδυνηρή την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί πλέον σ' όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα, απέστελνε ανοιχτή δραματική επιστολή προς τους ΓΓ του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ, καλώντας τους να μην επιτρέψουν «να χαθεί η Μακεδονία στις φλόγες του επικείμενου εμφύλιου πολέμου»...

Οσο για τους αξιωματούχους ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ; Με χτεσινές ανακοινώσεις τους επέκριναν την κλιμάκωση των συγκρούσεων, πιέζοντας σταθερά τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ να υπογράψουν τη Δευτέρα τη συμφωνία, με το «επιχείρημα», πως αυτό είναι «το μόνο αντίδοτο» για τον τερματισμό της κρίσης.

Φουντώνει ο πόλεμος

Σε μόνιμη θέση άμυνας και όχι επίθεσης μοιάζουν να έχουν τεθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ μετά και το νέο πολύνεκρο περιστατικό σε βάρος του στρατού που σημειώθηκε χτες από τις δύο εκρήξεις ναρκών σε οδική αρτηρία κοντά στα χωριά Λιούμπαντσι και Λιούμποτεν. (Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες και τραυματίστηκαν οκτώ).

Οι εκρήξεις ναρκών σε δρόμους χωριών που απέχουν ελάχιστα από τα Σκόπια καταστούν φανερές -και στους πιο επιφυλακτικούς...- τις προθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών για ολομέτωπη σύγκρουση, με στόχο το διαμελισμό (ή πιο κομψά... την ομοσπονδιοποίηση) της χώρας. Σε δεύτερο επίπεδο, σηματοδότησαν επέκταση των συγκρούσεων και σε περιοχές μερικών χιλιομέτρων μακριά από την πρωτεύουσα, αλλάζοντας το δεδομένο των τελευταίων μερών, οπότε το Τέτοβο σχεδόν μονοπωλούσε το θέατρο των συγκρούσεων...

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβών οι περιοχές κοντά στο χωριό Λιούμποτεν μετατράπηκαν σε πεδίο μαχών ανάμεσα στο στρατό και τους αυτονομιστές. Οι εκρήξεις και οι ανταλλαγές πυρών ακούγονταν καθαρά στους δρόμους των Σκοπίων για πολλές ώρες χτες... Στο Τέτοβο, «εννοείται», τα όπλα «μίλαγαν» ασταμάτητα...

Η συγκεχυμένη εικόνα γύρω από τα μέτωπα του πολέμου συμπληρώθηκε και από τις χτεσινοβραδινές πληροφορίες που ανέφεραν βαριές απώλειες και στο μέτωπο των Αλβανών αυτονομιστών σύμφωνα με τις οποίες 11 Αλβανοί αυτονομιστές του UCK σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών, όταν εξαπέλυσαν επίθεση κατά φυλακίου της αστυνομίας στην πόλη Γκόστιβαρ. Είχε προηγηθεί, η ανεπίσημη πληροφορία της απαγωγής 12 Σλαβομακεδόνων εφέδρων της αστυνομίας από τους αυτονομιστές...

Η κυβέρνηση...

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων οδηγεί σε «παράπλευρες» απώλειες, όσον αφορά στον τομέα της ενημέρωσης ή έστω και των πραγματικών προθέσεων του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι.

Μετά τις πληροφορίες ΜΜΕ, πως ο στρατός άρχισε χτες το πρωί να βομβαρδίζει χωριά χρησιμοποιώντας ουκρανικά στρατιωτικά αεροπλάνα, τύπου «Σουκόι», ο Γκεοργκέφσκι προέβη σε διάψευση, αρνούμενος πως διέταξε τον πρώην αρχηγό του επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Πάντε Πέτροφσκι να βομβαρδίσει αλβανικά χωριά και αμάχους.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «του ζήτησε μόνο ένα ενεργότερο ρόλο για το στρατό, στην υπεράσπιση του εδάφους και της κυριαρχίας της χώρας». Επέκρινε, επίσης, τον Πέτροφσκι, επειδή έστειλε τη φάλαγγα, που έχασε δέκα στρατιώτες, σε ένα επικίνδυνο δρόμο, χωρίς οποιαδήποτε υποστήριξη.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου αρνήθηκε σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι ο Γκεοργκιέφσκι διαχώρισε τη θέση του από την «ειρηνευτική συμφωνία», λέγοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στην υπογραφή της, που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα. «Αντίθετα είναι έτοιμος μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να έχει μια καθαρότερη εικόνα για το ποιος ενδιαφέρεται για ειρήνη και ποιος για πόλεμο στη Μακεδονία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αίσθηση προκαλούσε η δραματική επιστολή της υπουργού Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα, προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, κάνοντας έκκληση για βοήθεια.

«Σ' αυτή τη δραματική στιγμή, η Μακεδονία είναι αντιμέτωπη με την απειλή του εμφύλιου πολέμου. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές πολεμούν με στόχο να αποσχίσουν ένα τμήμα της χώρας μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί η Μακεδονία στις φλόγες του πολέμου» ανέφερε στην επιστολή της η Μίτρεβα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντόνιο Μιλόσοφσκι, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» για το «μέλλον» της λεγόμενης «ειρηνευτικής συμφωνίας» σημείωσε: «Ακόμη και εάν η συμφωνία υπογραφεί τη Δευτέρα, όπως έχει προγραμματιστεί, θα συμβεί το εξής: Θα έχουμε ειρήνη στα χαρτιά και πόλεμο στα πεδία μάχης. Αυτό που θέλουν οι αντάρτες είναι πόλεμος, και θα τον έχουν».

Οι Αλβανοί αυτονομιστές από την πλευρά τους φάνηκαν απαισιόδοξοι για το...«μέλλον» της συμφωνίας. Ο διοικητής των αυτονομιστών, γνωστός με το όνομα «Σόκολι», δήλωσε χτες το μεσημέρι στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «Η κατάσταση επιδεινώνεται και είμαστε έτοιμοι για όλα».

Αντιδράσεις Δυτικών αξιωματούχων

Με τη γνωστή επιμονή τους οι Δυτικοί αξιωματούχοι ενέμειναν, και χτες, παρά τις εντεινόμενες δραματικές εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, στην επίσημη υπογραφή της «συμφωνίας» τη Δευτέρα στα Σκόπια, λες και ήταν η μόνη «εκκρεμότητα».

Ωστόσο, ακόμη και ο γνωστός -και όχι μόνος...- για την απροκάλυπτα μεροληπτική θέση του υπέρ των Αλβανών αυτονομιστών, πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Χάντζοργκ Ειφ, εξέφρασε αμφιβολίες για την... πορεία της «ειρήνης» στην περιοχή. «Η ειρήνη διέρχεται μια κρίσιμη φάση στη Μακεδονία. Η κατάσταση είναι σοβαρή και οι δυνατότητές μας (!) περιορισμένες»...

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τζέιμς Πάρντιου, καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών ως σοβαρό πλήγμα κατά της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, προσθέτοντας από τη Βουλγαρία, όπου βρισκόταν χτες: «Είναι κρίσιμο να υπογραφεί η πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα»...

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, Μπάρι Τζόνσον, δήλωσε: «Το μέλλον αυτής της χώρας είναι στα χέρια του λαού και των πολιτικών ηγετών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις»...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δυστύχημα με Ιταλούς στρατιωτικούς

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δύο ηλικιωμένοι Ιταλοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια δυστυχήματος με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου άμυνας, οι ταγματάρχες Τζιουζέπε Φιορέτι (77 χρόνων) και Ντίνο Πάολο Νίγκρο (78 χρόνων) έπεσαν από το στρατιωτικό ελικόπτερο λίγο προτού αυτό προσγειωθεί στη δυτική κοσσοβάρικη πόλη Πετς. Τα θύματα ήταν μέλη του ιταλικού τάγματος αλπινιστών και επέβαιναν σε στρατιωτικό ελικόπτερο που πραγματοποιούσε την πτήση Τζακόβιτσα - Μορίνες.

ΧΑΓΗ
Παραπέμπεται ένας ακόμη Σερβοβόσνιος αξιωματούχος...

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Ανδρες της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης που δρα στη Βοσνία («SFOR), συνέλαβαν χτες έναν Σερβοβόσνιο συνταγματάρχη με τις εντολές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο συλληφθείς ήταν ο Σερβοβόσνιος συνταγματάρχης Βίντογε Μπλαγκόγεβιτς, διοικητής μονάδας που δρούσε στην ανατολική Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών της «Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας», ο Μπλαγκόγεβιτς βρισκόταν ήδη χτες το απόγευμα καθ' οδόν προς τα κρατητήρια του ΔΠΔ στη Χάγη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το όνομα του Σερβοβόσνιου συνταγματάρχη δε συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη λίστα ατόμων που κατηγορεί το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Βοσνίας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ