ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Τα φαινόμενα της διαφθοράς «ανθίζουν» σε ένα κράτος ταξικό, που αδιαφορεί για τους πολλούς

Σχετικά με την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών σε καταστηματάρχες με εμπλοκή δημοτικών υπαλλήλων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, έκανε χθες παρέμβαση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και τόνισε:

«Θα έλεγα ότι δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι ξεμπερδέψαμε και ξεκαθαρίσαμε, με αφορμή την εγκληματική συμμορία που ανακαλύφθηκε. Δεν ξέρω αν δεν υπάρχουν "άκρες" και "πλάτες". Και δεν αφορά τον δήμο της Αθήνας μόνο, αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, αφορά την Περιφέρεια.

Ενα δίκτυο δηλαδή το οποίο σε ένα κράτος ταξικό, τοξικό και αδιάφορο για την καθημερινότητα των πολλών, ισχυρό όμως για να υλοποιεί και να περνάει και να τρέχει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, υπάρχει και ένα πολιτικό κλίμα στο οποίο "ανθίζει" η διαφθορά. Και όχι μόνο όταν έρχεται στην επιφάνεια, αλλά και τότε που υπονοείται αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι μέλος Υπηρεσιακού Συμβουλίου και ήταν υποψήφιος με τη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπό τον κ. Μώραλη στον δήμο του Πειραιά. Δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ το κόμμα τους τα έβαλε σε αργία. Τα λέω αυτά γιατί δεν ήρθε από το πουθενά αυτή η μπόχα.

Και, το καλύτερο, αν θέλουμε να πάρουμε κάποια άμεσα μέτρα, είναι να πιέσουμε ενάντια στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, ενάντια στα διάφορα συμφέροντα και στα "ντιλαρίσματα" που γίνονται, και στο πλαίσιο αυτό εννοείται ότι πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς σε όλες τις προεκτάσεις αυτή η ιστορία, και εννοείται - και δεν χρειάζεται να το λέμε - ότι όταν σπάει ένα απόστημα, αυτό δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του δήμου, και το ίδιο ισχύει νομίζω για όλους τους εργασιακούς χώρους».

Κακουργήματα για το κύκλωμα εκβιαστών

Επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα περιλαμβάνει κατά περίπτωση το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι 14 συλληφθέντες για συμμετοχή στη συμμορία που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας. Κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα κατ' εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω των 120.000 ευρώ.

Η δράση του κυκλώματος υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής είχε να κάνει με εκβιασμούς και «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού περιεχομένου, αλλά και με πολεοδομικές άδειες και την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών. Για την υπόθεση έχουν γίνει 14 συλλήψεις, ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να ανέρχονται σε 23.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, αφού επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες όλων των περιφερειακών αρχών, και της σημερινής, που ανέχονταν έκνομες ενέργειες προϊσταμένων, αναφέρει και συγκεκριμένο παράδειγμα: «Γιατί δεν ίδρωσε κανενός το αυτί σε επανειλημμένες αναφορές υπαλλήλου από τον Κεντρικό Τομέα για έκνομη ενέργεια της προϊσταμένης, που παρεμπόδισε να σφραγιστεί εστιατόριο στο οποίο υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία; Για τις ενέργειες αυτές ενημερώθηκε η περιφερειακή αρχή Χαρδαλιά, με νέα αναφορά υπαλλήλου, που στάλθηκε και από τον Σύλλογο στις 25/2/2024 μέσω "Ιριδας", αλλά και πάλι δεν είδαμε τίποτα.

Αλλωστε ο εκτελεστικός γραμματέας, που είναι ο ίδιος και πριν και μετά τη διοίκηση Χαρδαλιά, γνώριζε γι' αυτές τις ενέργειες της προϊσταμένης από τις 11/11/2022!

Δεν παίζει ρόλο σε μια υπηρεσία, για να λειτουργεί σωστά, να λειτουργεί σωστά και η "κεφαλή" της;».

Και συνεχίζει: «Γιατί δεν άνοιξε καμία "μύτη" όταν καταγγέλλαμε δημόσια ότι ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Τ. έχει στο πλάι του εδώ και 3 χρόνια στην Περιφέρεια, χωρίς καμία νομιμοποίηση, χωρίς καμία διοικητική πράξη ή απόφαση που να το επιτρέπει, τον Σ. Λ. (σήμερα κατηγορούμενο στο κύκλωμα), υπάλληλο του δήμου Αθηναίων, εδώ και 3 χρόνια στην Περιφέρεια, χωρίς καμία απόσπαση από τον δήμο από τον οποίο πληρώνεται κ.λπ.; Γιατί ανεχόταν η περιφερειακή αρχή να λειτουργεί μια υπηρεσία με μια αναπληρώτρια προϊσταμένη που δεν πάει κανένα πρωί στο γραφείο της και η περιφερειακή αρχή την καλύπτει, που εφαρμόζει δικό της ωράριο, μακριά από τους υπαλλήλους και τους πολίτες, αφού καθημερινά πηγαίνει στην υπηρεσία το μεσημέρι (!) για να τους αποφεύγει;».

Και καταλήγει: «Ως Σύλλογος, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, που εργάζονται ευσυνείδητα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να πάψουν τέτοια φαινόμενα και οι υπηρεσίες μας να μη λειτουργούν ως εκμεταλλευτές του λαού.

Εξάλλου, και η "έρευνα" της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε μετά από έγγραφο - αίτημα του Συλλόγου».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Να καταργηθεί η νέα απαράδεκτη διάταξη για την απαγόρευση δημοσιότητας της δίκης

Να καταργηθεί τώρα η νέα απαράδεκτη διάταξη της κυβέρνησης για την περαιτέρω απαγόρευση της δημοσιότητας της δίκης, που συρρικνώνει ακόμη πιο δραστικά τη δυνατότητα άμεσης μετάδοσης πληροφοριών μιας δίκης, περιλαμβάνοντας και το διαδίκτυο, σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

Σε σχόλιό της σημειώνει:

«Είναι φανερό ότι η διάταξη αυτή, με την τροποποίηση του νόμου 3090/2002, στοχεύει ευθέως σε δίκες με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για σοβαρό χτύπημα και στη δυνατότητα δημοσιογραφικής κάλυψης, αφού διευρύνει, και μάλιστα με αόριστο τρόπο, τη δυνατότητα να επιβάλλει το δικαστήριο πλήρη απαγόρευση στην παρουσία δημοσιογράφων και παρατηρητών και της αναμετάδοσης πληροφοριών από μια δίκη που είναι σε εξέλιξη. Και, μάλιστα, προβλέπονται βαριές ποινές για την παραβίαση της συγκεκριμένης απαγόρευσης που φτάνει μέχρι χρηματική ποινή ύψους διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη. Αποτυπώθηκε ακόμα μια φορά η συμφωνία τους στην ουσία της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη διάταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλήφθηκε η σχετική διάταξη, καθιερώνεται ως κανόνας η συζήτηση των υποθέσεων του ΣτΕ σε συμβούλιο, χωρίς δηλαδή καμία δημοσιότητα. Πρόκειται όμως για υποθέσεις που πολλές φορές έχουν άμεσες συνέπειες στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Με απόφασή του το ΣτΕ "κάλυψε" τον νόμο Κατρούγκαλου, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αμεσα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι οφείλουν να πάρουν θέση, καταδικάζοντας τη νέα αντιδραστική διάταξη».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα τώρα για τους ξεριζωμένους - θύματα των ιμπεριαλιστών

284 πρόσφυγες και μετανάστες η τελευταία καραβιά που έφτασε στην Κρήτη

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ
Τους 284 μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Γαύδου τη Δευτέρα επισκέφτηκε, στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, όπου μεταφέρθηκαν, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση μετά την επίσκεψη σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες και στον νομό Χανίων των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που έρχονται στην πατρίδα μας στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες στον νομό Χανίων των αποτελεσμάτων της πολιτικής της ΕΕ για το Προσφυγικό, που υπηρετούν και υπηρέτησαν πιστά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει πιστά τον κανονισμό του Δουβλίνου, το Σύμφωνο ΕΕ - Τουρκίας που υπογράφτηκε το 2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τη σημερινή αναμόρφωση των Κωδικών για την ιθαγένεια από την κυβέρνηση της ΝΔ, το άσυλο και τη μετανάστευση, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Οι πολιτικές αυτές ευθύνονται για τη μετατροπή της χώρας μας σε μια αποθήκη ψυχών. Την ίδια στιγμή που μετανάστες και πρόσφυγες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στις ακτές της Κρήτης, στο νότιο μέρος του νησιού, η βάση της Σούδας υποδέχεται όλο και πιο συχνά τους υπαίτιους για την προσφυγιά τους».

Καταλήγοντας απαιτεί κάποια άμεσα μέτρα: «Με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη συνεργασία της Περιφέρειας και των δήμων να βρεθούν αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με την παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Παροχή της υγειονομικής περίθαλψης που χρειάζονται, να τηρηθούν όλα τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, καθώς και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και μεταναστών, ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στις Συνθήκες του Δουβλίνου και σε όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ. Να γίνουν πράξη - χωρίς άλλη καθυστέρηση - όλες οι οικογενειακές επανενώσεις. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα - μεταναστόπουλα με κρατική ευθύνη και χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ κ.λπ.».

ΔΙΚΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ενοχοι οι δράστες αλλά στα «μαλακά»

Καταδικαστική ήταν η απόφαση χτες στο Εφετείο για τον μεσίτη Θ. Χορταριά και τον κοσμηματοπώλη Σπ. Δημόπουλο, που οδήγησαν στον θάνατο μαζί με αστυνομικούς τον Ζακ Κωστόπουλο, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του στο κέντρο της Αθήνας τον Σεπτέμβρη του 2018. Ο πρώτος οδηγείται στις φυλακές για έξι χρόνια, ενώ ο δεύτερος λόγω ηλικίας (άνω των 80 ετών) σε πέντε χρόνια κατ' οίκον έκτιση της ποινής του. Ομως ενώ πρόκειται για ένα κατάφωρο ρατσιστικού χαρακτήρα έγκλημα, το δικαστήριο προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση να τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Ειδικότερα, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος - δηλαδή του Ζακ - προς τον κοσμηματοπώλη! Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η εισαγγελική πρόταση σε ό,τι αφορά τα ελαφρυντικά ήταν να μην τους αναγνωριστεί κανένα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί το 2022 στον πρώτο βαθμό για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, όμως το αίτημα της υπεράσπισης για τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, κάτι που θα σήμαινε πιο αυστηρή ποινή, είχε απορριφθεί. Επίσης, το 2018 το δικαστήριο κήρυξε αθώους τους τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι αποδεδειγμένα με βίντεο συμμετείχαν στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, με την απόφαση να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία (4-3), καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Προσωρινά κρατούμενος προπονητής

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή 38χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών σε αθλητικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται ότι προέβαινε κατ' επανάληψη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικων αθλητριών και τους έδειχνε βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία που έγινε το καλοκαίρι του 2023, από δύο 15χρονες και μία 16χρονη αθλήτρια.

Μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος πήρε τον δρόμο για τη φυλακή.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ