ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιφάσεις και οι «διφορούμενες» απαντήσεις για το Brexit

Σε προχτεσινή τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών και της χώρας

Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας των Συντηρητικών στη Βρετανία και της πρωθυπουργίας
Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας των Συντηρητικών στη Βρετανία και της πρωθυπουργίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Γεμάτη αντιφάσεις και διφορούμενες θέσεις - όπως συνολικά η εξέλιξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που έχει φτάσει σε αδιέξοδο - ήταν η προχτεσινή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών και της χώρας, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ.

Ο Μπ. Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που αποτύχει να φέρει σε πέρας το Brexit έως τις 31 Οκτώβρη και επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαλύσει το Κοινοβούλιο επ' αόριστον, προκειμένου να προχωρήσει η Βρετανία σε ένα «άτακτο Brexit» χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Θα ήταν «απολύτως αλλόκοτο», είπε, να αποκλείσει αυτήν την επιλογή. Ο Τζ. Χαντ σχολίασε ότι αυτό το σενάριο θα προκαλούσε αναταραχή, καθώς «όταν παύεται το Κοινοβούλιο παρά τη θέλησή του, στην πραγματικότητα έχουμε εμφύλιο πόλεμο. Η απάντησή μου είναι όχι».

Και οι δύο υποψήφιοι ισχυρίζονται ότι θα επαναδιαπραγματευτούν με την ΕΕ την υπάρχουσα συμφωνία στην οποία κατέληξε η Τ. Μέι και η οποία έχει απορριφθεί επανειλημμένως από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Η ΕΕ απορρίπτει ρητά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.

Ωστόσο, ο Τζ. Χαντ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί με κάποιον που «τους έχει προσβάλει», υπονοώντας τον Τζόνσον, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα «σπάσει» την άρνηση της ΕΕ για νέα συμφωνία αποχώρησης. Ο Χαντ απέφυγε να δώσει μια τελική ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ, λέγοντας πως μια αυστηρή προθεσμία αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν εκλογές.

Στο μεταξύ, ο πρώην Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, δήλωσε πρόθυμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να μπλοκάρει το ενδεχόμενο της πρότασης διάλυσης της Βουλής που είπε ο Τζόνσον.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στο «ζενίθ» τα ενδοαστικά παζάρια

Σάντσεθ και Ιγκλέσιας (δεξιά) σε παλιότερες, καλύτερες στιγμές
Σάντσεθ και Ιγκλέσιας (δεξιά) σε παλιότερες, καλύτερες στιγμές
Τα παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στην παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία της Ισπανίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το «Ουνίδας Ποδέμος» (μια συμμαχία των «Ποδέμος» με την «Ενωμένη Αριστερά», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) του Πάμπλο Ιγκλέσιας, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πλέον οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανειλικρίνεια στην εξεύρεση μιας «χρυσής τομής» για μια κυβερνητική συνεργασία. Οι Σοσιαλιστές επιμένουν να επιζητούν στήριξη από τους Ποδέμος, συνεργασία που δεν θα περιλαμβάνει υπουργικούς θώκους αλλά μόνο θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ η άλλη πλευρά διεκδικεί και υπουργεία. Η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αδριάνα Λάστρα κατηγόρησε τον Ιγκλέσιας ότι νοιάζεται μόνο για κάποιες καρέκλες. Ταυτόχρονα, ο Ιγκλέσιας δηλώνει έκπληκτος από τη στάση του Σάντσεθ, αφού υπήρχε ένα είδος προσυμφωνίας και τον κατηγορεί για πρόθεση να προσφύγει σε νέες εκλογές με την προσδοκία να αυξήσει τις έδρες στο Κοινοβούλιο και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα (οι δημοσκοπήσεις του δίνουν επιπλέον 20 βουλευτές) για να έχει το πάνω χέρι.

Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 28 Απρίλη φέτος οι Σοσιαλιστές πήραν 28,68% και 123 έδρες, το νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα (πρώην κυβέρνηση) - κάτω από το βάρος σκανδάλων με μίζες στελεχών του - έπεσε στο 16,70% και στις 66 έδρες και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» με 15,86% και 57 έδρες, ενώ η συμμαχία της νέας σοσιαλδημοκρατίας «Ουνίδας Ποδέμος», σε καθοδική πορεία πήρε 11,95% και 35 έδρες, και μαζί με το όμορο «Εν Κομούν Ποδέμος» Καταλονίας (με 2,36% και 7 έδρες) φτάνουν τις 42. Το ακροδεξιό Vox πήρε 24 έδρες, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας 15, το «Μαζί για την Καταλονία» 7, και διάφορα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια Νησιά κ.ά. 16 έδρες.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες στη σοσιαλδημοκρατία, στην Περιφέρεια της Μαδρίτης (κάτι σαν μητροπολιτικός δήμος) οι νεοφιλελεύθεροι και ακροδεξιοί, Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), «Πολίτες» («Cuidadanos») και Vox, παζαρεύουν τη συνεργασία τους με δυσκολία να συμφωνήσουν σε κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία. Η επιμονή του ηγέτη του ΡΡ Πάμπλο Κασάδο να προέρχονται από το κόμμα του οι πρόεδροι των Περιφερειών, σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας με τους «Ciudadanos» και τη στήριξη του Vox, προκαλεί διχασμό στους «Cuidadanos» του Αλβερτ Ριβέρα, καθώς πολλά στελέχη του αντιτίθενται στη συνεργασία με την ακροδεξιά.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Το στέλεχος της «Λέγκας» Λορέντσο Φοντάνα θα αναλάβει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε. Ο 39χρονος Φοντάνα είναι στενός συνεργάτης του ηγέτη της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, και μεταξύ άλλων έχει ζητήσει την ανάκληση νόμου ενάντια στη διάκριση λόγω φυλής ή θρησκείας, ενώ έχει συμβάλει στη διοργάνωση «διασκέψεων» κατά των αμβλώσεων και κατά των ομοφυλόφιλων. Στο παρελθόν υπήρξε ευρωβουλευτής και έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.

ΚΙΕΒΟ.-- Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που αίρει τα εμπόδια για επισκέψεις στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ γύρω από τον τόπο καταστροφής του πυρηνικού αντιδραστήρα και τη δημιουργία ενός «πράσινου διαδρόμου» για τους επισκέπτες. «Πρέπει να δείξουμε το Τσέρνομπιλ στον κόσμο: Επιστήμονες, περιβαλλοντολόγους, ιστορικούς και τουρίστες», δήλωσε.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι που εντοπίστηκαν σε βάση που χρησιμοποιεί ο στρατάρχης Χάφταρ ανήκουν στο Παρίσι. Υποστήριξε ότι επρόκειτο να καταστραφούν, επειδή είχαν υποστεί ζημιά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν προωθήσει «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» στον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας. Πρόσφατα ο Ερντογάν απέπεμψε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τον οποίο υποστηρίζει ότι «δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στις αγορές» και ότι «η επικοινωνία του με τις αγορές δεν ήταν καλή», η δε ομάδα του «δεν μας ρώταγε... έπραττε όπως νόμιζε».

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αποφάσισαν να συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» των ΗΠΑ - Κίνας με «στόχο να επιλυθούν οι εκκρεμείς εμπορικές διαφορές» συμφώνησαν την Τρίτη σε τηλεφωνική διάσκεψη που είχαν ο Αμερικανός αρμόδιος για το Διεθνές Εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν, με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Λιου Χε, και τον υπουργό Εμπορίου, Τζονγκ Σαν.

Η προχτεσινή τηλεφωνική συνομιλία σηματοδοτεί έναν νέο γύρο παζαριών των ΗΠΑ - Κίνας - που είχαν διακοπεί τον Μάη - στην προσπάθεια να βρεθεί συμβιβασμός και να αποφευχθεί μια ακόμη κλιμάκωση του «εμπορικού πολέμου». Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιούνη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν στην Οσάκα («G20») να μην προχωρήσουν επί του παρόντος σε νέους δασμούς στα εκατέρωθεν εισαγόμενα προϊόντα.

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, σημείωσε πως για την κυβέρνηση Τραμπ είναι «πολύ, πολύ σημαντικό» η Κίνα να ξεκινήσει να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος είπε ότι δεν τίθεται «χρονοδιάγραμμα» στις διαπραγματεύσεις, δίνοντας έμφαση «στην ποιότητα και όχι την ταχύτητα». Πρόσθεσε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών να συναντηθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο, με στόχο να αρθούν τα εμπόδια και να κλειστεί συμφωνία ανάμεσά τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org