ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Στενάζουν κλινικές, εργαζόμενοι και ασθενείς από την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις

Τις αλυσιδωτές και επικίνδυνες συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς, που προκαλεί η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης στις δημόσιες δομές Υγείας, απ' όλες τις κυβερνήσεις, αναδεικνύει με μια σειρά ανακοινώσεων και καταγγελιών του το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αύξηση των πληρωμών των ασθενών

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, η κρατική χρηματοδότηση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου το 2018 μειώθηκε κατά 13,5 εκατ. ευρώ (από 23,33 εκατ. ευρώ το 2017 σε 9,79 εκατ. το 2018).

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών (απευθείας, είτε μέσω ασφαλιστικών ταμείων) ανέρχονται στα 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ.

«Χαρακτηριστικό είναι», τονίζει το Σωματείο, «ότι η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει μόνο το 57,7% των λειτουργικών δαπανών του νοσοκομείου, ενώ τα έσοδα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών έχουν φτάσει να καλύπτουν το 23,8%.

Ταυτόχρονα, το κόστος της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων (στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο ανέρχεται σε 2,44 εκατ. ευρώ το 2018) μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή στους ασφαλισμένους), αφού ο κρατικός προϋπολογισμός, επί 4 χρόνια, δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ στα νοσοκομεία».

Οι συνέπειες των παραπάνω στοιχείων από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αποτυπώνονται στα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, όπως είναι η έλλειψη φαρμάκων και υλικών καθώς και η ανεπαρκής συντήρηση μηχανημάτων και εγκαταστάσεων.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, «η έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού (π.χ. μαγνητικοί τομογράφοι) αλλά και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα το 75% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων να γίνεται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

Επιπλέον, το 2018, «αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης είναι ότι στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο τα συνολικά έσοδα (22,65 εκατ.) ήταν λιγότερα κατά 8,2 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έξοδα (30,95 εκατ.) και προκάλεσαν αντίστοιχη μείωση του ταμειακού υπολοίπου (από 14,32 εκατ. το 2017 σε 6,02 εκατ. το 2018)».

«Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης με αντίστοιχη αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των νοσοκομείων ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες" που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και η παραπέρα επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας» σχολιάζει το Σωματείο, αναδεικνύοντας τους πάγιους στόχους του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Ανάγλυφα σε όλο το νοσοκομείο τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής

Αναφερόμενο στα αποτελέσματα των ελλείψεων σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (π.χ. Παθολογικές, Ακτινολογικό, Χειρουργικές, Αιμοδοσία, Γυναικολογική κ.λπ.), το Σωματείο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι γιατροί συχνά αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται (με αποτέλεσμα τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς), ενώ παραβιάζεται συστηματικά η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία. Υπάρχουν επίσης κλινικές, που ορισμένες μέρες κάθε μήνα, σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός, ενώ σε εργαστηριακά τμήματα, ορισμένες μέρες δεν υπάρχει κανένας γιατρός σε ενεργή εφημερία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Α' Παθολογικής Κλινικής, όπου τον Ιούλη 2019 θα στελεχώνεται μόνο από πέντε ειδικευμένους και δύο ειδικευόμενους γιατρούς, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο με ημερ. 17/6/2019 της διευθύντριας της κλινικής) να μην μπορεί "να ανταποκριθεί με ασφάλεια στην 24ωρη εφημερία του «Θρασίου, όσον αφορά στις ώρες ευθύνης της". Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα παραδείγματα της Αιμοδοσίας, όπου υπάρχουν μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών, καθώς και της ΩΡΛ με τέσσερις μόνο οργανικές θέσεις γιατρών».

Το Σωματείο προειδοποιεί μάλιστα ότι «η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των ειδικευομένων γιατρών στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου».

Και προσθέτει:

«Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Στη νοσηλευτική υπηρεσία, με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές πάνω από 110 θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου).

Με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα (παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργικές κ.λπ.), δύο νοσηλευτές ανά βάρδια (ή και ένας σε ορισμένες περιπτώσεις) να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς και ένας ή δυο τραυματιοφορείς να καλύπτουν την "κίνηση" όλου του νοσοκομείου. Υπάρχουν κλινικές, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο εβδομάδες καλοκαιρινής άδειας και γίνονται συνεχείς μετακινήσεις (ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα όπως τα ΤΕΠ) για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους».

Σοβαρά προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής

Παράλληλα με την κατάσταση στο Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου» αναδεικνύει τα αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Δυτικής Αττικής και στα Κέντρα Υγεία της περιοχής.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Στο δε Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας λειτουργεί μόνο για δύο πρωινά τη βδομάδα και στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και έναν ιατρό, που μετακινείται δύο φορές τη βδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας...

Στη νυχτερινή βάρδια, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας βρίσκεται μόνο ένας εφημερεύων ιατρός και ένας νοσηλευτής, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει κλιματισμός στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα να υποφέρουν εργαζόμενοι και ασθενείς από τη ζέστη. Αντίστοιχα, στην ΤΟΜΥ Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας).

«Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας - που έχουν ανάγκη και δικαιούνται - ή να προσφεύγουν στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», τονίζει το Σωματείο και επισημαίνει: «Τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να είναι στελεχωμένα με όλο το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένα με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης».

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απληρωσιά. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου», στους επικουρικούς εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας απλήρωτη παραμένει η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε αργίες - Κυριακές του Δεκέμβρη 2018, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για τη μισθολογική τους εξέλιξη μετά την 1η Γενάρη 2018. Το σωματείο καταγγέλλει επίσης ότι εκκρεμούν, για περισσότερο από ένα έτος, και οι αιτήσεις τεσσάρων εργαζομένων του Κέντρου Υγείας για την αναγνώριση προϋπηρεσίας τους.

Κάλεσμα συντονισμού και πάλης

Με θέματα την ενημέρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου για τις εξελίξεις και τον προγραμματισμό της δράσης του Σωματείου για το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό την πρωτοβουλία για σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη στη 1.30 μ.μ. έκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής για συντονισμό και αγώνα ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου διεκδικεί σταθερά:

  • Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των καταργημένων οργανικών θέσεων.
  • Να ενισχυθεί με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με μόνιμους γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου και να δημιουργηθεί ΚΥ στη Μάνδρα. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) του Δεκέμβρη στους επικουρικούς εργαζόμενους και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των μόνιμων εργαζομένων και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους.
  • Να ενταχθεί η ΤΟΜΥ Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ