ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπολίτευση και οργανωτικές αλλαγές με «πυξίδα» τα «θέλω» του κεφαλαίου

Με την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε ζητήματα... ύφους αλλά και «ελέγχου» υλοποίησης του αντιλαϊκού έργου της ΝΔ με βάση τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων που κι εκείνοι υλοποίησαν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στις οργανωτικές αλλαγές για τον «μετασχηματισμό» του κόμματος, την προσαρμογή του δηλαδή στον ρόλο του ως ενός εκ των δύο πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος με ειδική αποστολή τη λαϊκή χειραγώγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πολύωρη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος χτες επιχειρήθηκε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για το ποιες οργανωτικές αλλαγές απαιτούνται, σε τι εύρος και πώς θα δρομολογηθούν. Ζητήματα που πιο επισταμένα θα εξετάσει η Κεντρική Επιτροπή σε συνεδρίασή της το ερχόμενο Σάββατο, ενώ αργότερα το φθινόπωρο τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το τακτικό Συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την εισήγησή του, αφού υποστήριξε πως το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί περίπου με «συγχωροχάρτι» και «ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ» ως του έτερου πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα, διασφαλίζοντας «μία ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση», επανέλαβε ότι «η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα». Πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό, το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχισή του με την ευρεία εκλογική του βάση».

Για τον λόγο αυτό, έδωσε σήμα για την έναρξη «πλατιάς καμπάνιας οργανωτικής ανασυγκρότησης», ώστε μέχρι το Συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φτάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση όπως ειπώθηκε στους νέους.

Η συζήτηση αυτή φέρνει ήδη στην επιφάνεια, ως μέρος των ίδιων σχεδίων, και την επιχείρηση νεκρανάστασης της «αριστερής πτέρυγας» στο εσωτερικό του, όπως κάνει κάθε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του.

Ενδεικτικά, ο Π. Λάμπρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος απ' την πάλαι ποτέ «αριστερή πτέρυγα», μιλώντας στον ρ/σ «Στο κόκκινο», διερωτήθηκε αν μπορούν να υπάρχουν «μέσες λύσεις, κεντρώες» σε ζητήματα όπως πρόσφυγες, φυλακές, Δικαιοσύνη, ΕΡΤ κ.ο.κ. Συμπλήρωσε πως «πρώτα πρέπει να συζητήσουμε την ουσία και μετά να δούμε το περιτύλιγμα, πώς θα αποτυπωθεί σε ένα οργανωτικό πλαίσιο και επίπεδο». Πρόσθεσε δε πως «πρέπει λοιπόν πρώτα να δούμε τι αντιπολίτευση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να δούμε τα ζητήματα αυτά (...) η δική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί παρά να είναι μια αντιπολίτευση από το έδαφος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, μια μαχόμενη, προγραμματική και δομική αντιπολίτευση στην ΝΔ που περιγράψαμε προηγουμένως».

ΚΙΝΑΛ
Σε «ανηφορικό δρόμο» και φάση διεργασιών

Σε φάση διεργασιών μπαίνει το ΚΙΝΑΛ μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, με σαφή την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εμμέσως παραδέχονται και στελέχη του κόμματος.

Χαρακτηριστικά μπρος στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (σήμερα το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο, αύριο μεσημέρι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή), με θέμα «την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις», ο Μ. Οθωνας, στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά (διευθυντής του Πολιτικού της Γραφείου), μιλώντας χτες στον «Alpha», κατέκρινε κατ' αρχάς τα στελέχη τους που μετακινούνται προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Ευτυχώς στην παράταξή μας παραμένουν πολλά στελέχη που αντιστέκονται σε αυτόν τον πειρασμό αντίθετα με όσους σπεύδουν να καταλάβουν καρέκλες εξουσίας δεξιά και αριστερά», χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «αποτέλεσμα του μεγαλύτερου και πιο κυνικού πολιτικού "νταλαβεριού" της μεταπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (...) τα φόρτωσαν όλα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου και οι δύο από κοινού με τη ΝΔ να λαφυραγωγήσουν την παράταξή μας, ο καθένας από τη μεριά του».

Για το τι αντιμετωπίζει πλέον το ΚΙΝΑΛ, είπε πως «βαδίζουμε έναν ανηφορικό δρόμο (...) Είμαστε εδώ. Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα είτε λόγω αυτοδυναμίας της ΝΔ είτε από τη συγκράτηση δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι και προβλήματα για τον τόπο».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, και τις νέες διαβεβαιώσεις ότι κι από την αντιπολίτευση θα βάλει πλάτη στη ΝΔ για τα ζητούμενα του κεφαλαίου, τονίζοντας πως «εμείς λέμε ότι πρέπει να συμπηχθεί μέτωπο στο πλαίσιο της ευρύτερα δυνατής πολιτικής συνεννόησης. Εμείς μπαίνουμε και στο αεροπλάνο με όλους αν χρειαστεί, για να υπάρξει μια εθνική διαπραγμάτευση γι' αυτά τα θέματα», «τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το υπερταμείο της υποτέλειας».

Στο μεταξύ, ο από τον Ιούλη 2018 και μέχρι χτες γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της Κυριακής, Στ. Μαλέλης, μετά από συνάντηση που είχε χτες με την Φ. Γεννηματά, της έκανε γνωστό ότι αποχωρεί από τη θέση: «Στη μεταξύ μας συνάντηση επικυρώθηκε αυτό που συμβαίνει εδώ και δυο μήνες. Η διάσταση απόψεων και προσεγγίσεων για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Η κ. Γεννηματά όπως έχει κάθε δικαίωμα σκοπεύει να δρομολογήσει αλλαγές στην κομματική διάρθρωση, με τις οποίες εγώ δεν συμφωνώ», δήλωσε, σημειώνοντας πως «το Κίνημα πρέπει να είναι μπροστά με καθαρές και όχι αμφίσημες απόψεις. Την κριτική μου σε πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν το ΚΙΝΑΛ να χάσει την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου θα την ασκήσω στα όργανα του κόμματος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για τον θάνατο του σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ)

Σήμερα η πολιτική κηδεία, στις 7 μ.μ., στο προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Νικιάνας Λευκάδας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ):

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για την απώλεια του παλαίμαχου κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ).

Ο σ. Κ. Κολυβάς, ο "μπάρμπα Κώστας" όπως τον αποκαλούσαν οι σύντροφοι και φίλοι του, γεννήθηκε το 1920 στον οικισμό Κολυβάτα Αλεξάνδρου, στη Λευκάδα, πρώτο από τα τρία παιδιά μιας φτωχής αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας. Το 1942 κατά τη διάρκεια της Κατοχής έρχεται σε επαφή με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες της Αντίστασης και οργανώνεται στο ΚΚΕ.

Ο σ. Κ. Κολυβάς συμμετείχε ενεργά, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, πολέμησε στη μάχη της Λευκάδας, τον Ιούνη του '44, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι.

Τη δεκαετία του '50 και του '60 συμμετείχε ενεργά στην ΕΔΑ και στο κίνημα Ειρήνης. Για την αγωνιστική του δράση συνελήφθη, στις 29 Απρίλη του '67, από την χούντα και εξορίστηκε στα Γιούρα και τη Λέρο, όπου και έδωσε τη μάχη, το 1968, για τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ και τη συγκρότηση των Οργανώσεών του. Απολύθηκε με τους τελευταίους στις 24 Ιούνη του '70.

Με την πτώση της χούντας, ο σ. Κ. Κολυβάς επέστρεψε στο νησί του και είχε σημαντική συνεισφορά στη συγκρότηση της ΚΟ Λευκάδας.

Εως την τελευταία του πνοή, υπηρέτησε με συνέπεια την υπόθεση της εργατικής τάξης, τους σκοπούς του Κόμματος, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Νικιάνας Λευκάδας την Πέμπτη 11 Ιούλη στις 7.00 μ.μ.».

Αλλαγές και παραιτήσεις

Την ανάληψη από τον ίδιο όλων των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία εποπτεύει τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΑΠΕ), και της ΕΥΠ, αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ εκδόθηκε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Την απόφαση, που προσφέρεται για αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, δεν άφησε ασχολίαστη ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για «ιδιοκτησιακή αντίληψη», η οποία αντιμετωπίζει ως «κομματικά λάφυρα» τη δημόσια ενημέρωση και την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν σε συναντήσεις τους με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιάννης Δρόσος, και ο πρόεδρος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), Μιχάλης Ψύλος.

Νέα αποχώρηση από τη Χρυσή Αυγή

Αποχωρεί από τη ναζιστική - εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και δημοτικός σύμβουλος, πρώην αστυνομικός του Μπαρμπαρούση, Δ. Μακρής. Ο εν λόγω είχε γίνει γνωστός όταν συμμετείχε μαζί με τον Μπαρμπαρούση στους «ελέγχους» της Χρυσής Αυγής στις λαϊκές το Σεπτέμβρη του 2012. Στην έρευνα που έγινε στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στο Αγρίνιο το Σεπτέμβρη του 2013 (μετά τη δολοφονία Φύσσα), οι αστυνομικοί βρήκαν αστυνομικό εξοπλισμό που του ανήκε. Καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 μήνες φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή.

Σε σχετική δήλωση για την αποχώρησή του από τη ναζιστική - εγκληματική οργάνωση, ο Μακρής κάνει λόγο για «οικογενειακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης», «μια ολιγάριθμη, κλειστή παρεούλα συγγενών και φίλων, που κατόρθωσε για καιρό να κρατήσει κρυφή τη λειτουργία της αποκλειστικά και μόνο με όρους συμφέροντος». Αναφέρει ακόμα ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν του έδινε ψηφοδέλτια στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενισχύοντας αποκλειστικά τον Μπαρμπαρούση...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ