ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΠΟΥΤΙΝ
Στο προσκήνιο πολυεπίπεδα παζάρια για πολλά ανοιχτά «μέτωπα»

Ολα τα φλέγοντα ζητήματα στο τραπέζι της συνάντησης στις 16 Ιούλη

Με την ατζέντα γεμάτη από όλα τα ανοιχτά κρίσιμα μέτωπα του πλανήτη θα βρεθούν την επόμενη Δευτέρα 16 Ιούλη στο Ελσίνκι οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν τη συνάντηση «αναγκαία», αναγνωρίζοντας ότι τα ισχυρά συμφέροντα που κάθε πλευρά εκπροσωπεί «κονταροχτυπιούνται» σε πολλά πεδία, αλλά και εξετάζοντας τυχόν περιθώρια συμβιβασμών, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται και κλυδωνίζουν παλιές και νέες συμμαχίες.

Ενδεικτική ήταν η χτεσινή δήλωση του Τραμπ, που αφού συνέκρινε τη συνάντηση στο Ελσίνκι με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (βλ. σχετικό θέμα σελ. 7) είπε ότι δεν μπορεί να πει αν ο Πούτιν είναι «φίλος ή εχθρός», αλλά μπορεί να πει «ότι είναι ανταγωνιστής».

Θυμίζουμε ότι στην ατζέντα της συνάντησης στο Ελσίνκι περιλαμβάνονται όχι μόνο το Συριακό, όπως αρχικά εικαζόταν, αλλά και το Παλαιστινιακό, η ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η πορεία αναβάθμισης του Ιράν προβληματίζει πολλαπλά την Ουάσιγκτον, και το Κορεατικό, ενώ παρά τις αντίθετες δηλώσεις είναι σίγουρο ότι δεν θα προσπεραστεί και το θέμα με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το σκληρό παζάρι που στήνεται αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα όλων των τελευταίων ημερών, που φέρουν Ουάσιγκτον και Μόσχα να εξετάζουν κοινά αποδεκτές λύσεις στο ρόλο που οι Κούρδοι θα αποκτήσουν στη μεταπολεμική Συρία, καταγράφοντας συνολικότερες σκοπιμότητες που κρύβουν οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, όπως του Κονσταντίν Κοσάτσεφ, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Ιζβέστια» κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιληφθούν ότι δεν θα λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα οξύνοντας τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, χωρίς την οποία είναι αδύνατον να ενισχυθεί «η διεθνής ασφάλεια και συνεργασία».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν «είδηση που περιμέναμε εδώ και καιρό» και τόνισε: «Αν δούμε επιθυμία για οικοδόμηση διαλόγου, θα είμαστε έτοιμοι γι' αυτό... Τώρα είναι κρίσιμο να νιώσουμε ότι υπάρχει δέσμευση για διατήρηση αυτής της επαφής και να είμαστε έτοιμοι για να είναι τακτική. Ως αντάλλαγμα, αυτό θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση και πιθανά νέες ιδέες και συμφωνίες σε πιο ειδικά θέματα - την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, γύρω από το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και σχετικά με την Ουκρανία».

Συνάντηση Πούτιν - Νετανιάχου σήμερα

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση του Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη Μόσχα, όπου ο τελευταίος βρίσκεται για τρίτη φορά φέτος.

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν «πιεστικά ζητήματα» της μεταξύ τους συνεργασίας και θέματα «της παγκόσμιας ατζέντας, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων επίλυσης του προβλήματος Ισραήλ - Παλαιστίνης και της συριακής σύγκρουσης».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα και νέο υπουργικό συμβούλιο

Η Αγκυρα δίνει προτεραιότητα στους σχεδιασμούς της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η χτεσινή επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, γεμάτη μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Copyright 2018 The Associated

Η χτεσινή επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, γεμάτη μηνύματα με πολλούς αποδέκτες
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα Κατεχόμενα της Κύπρου αλλά και το Αζερμπαϊτζάν διάλεξε χτες ο Ρ. Τ. Ερντογάν, για να κάνει τις πρώτες του επίσημες επισκέψεις μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας, μια μέρα έπειτα από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και την έναρξη μίας «νέας σελίδας» στην Ιστορία της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το ταξίδι στο ψευδοκράτος είναι ενδεικτικό της προτεραιότητας που η Αγκυρα δίνει στους σχεδιασμούς της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αυτό το «σταυροδρόμι» κρίσιμων μονοπωλιακών ανταγωνισμών το οποίο η τουρκική αστική τάξη ιεραρχεί ψηλά στην προσπάθεια γεωπολιτικής της αναβάθμισης.

Προχτές, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ξεχωρίζει μεταξύ άλλων ο διορισμός της Ρουσχάρ Πεκτζάν στο υπουργείο Εμπορίου. Η Πεκτζάν διετέλεσε για χρόνια στέλεχος σε εταιρείες της βαριάς βιομηχανίας και έχει «διακριθεί» στην προώθηση ενεργειακών συνεργασιών με χώρες όπως η Συρία, η Κίνα, η Ισπανία και η Ινδία. Διετέλεσε επίσης για χρόνια στέλεχος στο μεγαλύτερο εμπορικό επιμελητήριο της χώρας, αλλά και στο Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK).

Ο μέχρι πρότινος επιτελάρχης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας. Ακόμα, συγχωνεύτηκαν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με επικεφαλής τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν, που ήταν υπουργός Ενέργειας. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Αλμπαϊράκ υποσχέθηκε παρεμβάσεις για μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο αριθμό, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «θα αποτελέσει παράδειγμα» όσον αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πειθαρχία και θα εφαρμόσει «μια εύρωστη και ενεργητική νομισματική πολιτική». «Η Τουρκία θα γράψει νέα ιστορία», διαβεβαίωσε.

Στο υπουργείο Εξωτερικών - που συγχωνεύτηκε με αυτό των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - παραμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης καθόριζε ότι ο Πρόεδρος θα διορίζει πλέον τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, για 4ετή θητεία. Συνολικά, το νέο προεδρικό σύστημα ενισχύει δραστικά τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας και του Προέδρου συγκεκριμένα, προσαρμόζοντας τον αστικό κρατικό μηχανισμό ακόμα περισσότερο στις σύγχρονες ανάγκες της τουρκικής αστικής τάξης.

Με αφορμή την εφαρμογή του νέου συστήματος, τουρκικά, διεθνή, αλλά και ελληνικά ΜΜΕ αναθέρμαναν τη συζήτηση περί «Ερντογάν - σουλτάνου» με διευρυμένες εξουσίες, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας με την ιδιοσυγκρασία του ηγέτη του ΑΚΡ και προσωπικές επιλογές, θολώνοντας τη βάση στην οποία αυτή εκφράζεται, σε ένα πλαίσιο βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Θα μεγαλώσει η πίεση των ΗΠΑ σε όσους παρέμειναν

Οι εκπρόσωποι Ιράν και ΕΕ στη συνάντηση που είχαν στις 6/7 οι ΥΠΕΞ όλων των χωρών που παρέμειναν στη Διεθνή Συμφωνία του 2015

Copyright 2018 The Associated

Οι εκπρόσωποι Ιράν και ΕΕ στη συνάντηση που είχαν στις 6/7 οι ΥΠΕΞ όλων των χωρών που παρέμειναν στη Διεθνή Συμφωνία του 2015
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Θέλουμε να δείξουμε στο Ιράν ότι οι ενέργειές του έχουν ένα αληθινά υψηλό κόστος», δήλωσε χτες από το Αμπού Ντάμπι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ξεκινώντας σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους αραβικών κρατών στις οποίες ιεραρχείται η μεγιστοποίηση της πίεσης για το «χτύπημα» των ιρανικών εξαγωγών στην Ενέργεια. Οπως εξήγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο της Ουάσιγκτον παραμένει το να χάσει το Ιράν τη «χρηματοπιστωτική ικανότητα για τη συνέχιση της άσχημης συμπεριφοράς του», αλλά και να ...πειστεί «το ιρανικό καθεστώς ότι είναι απαράδεκτη η κακόβουλη στάση του».

Οι επισημάνσεις Πομπέο απευθύνονται όχι απλά στην Τεχεράνη, αλλά και στις δυνάμεις που παραμένουν στη Διεθνή Συμφωνία του 2015, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν συνομιλίες για τη διατήρησή της. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ρωσίας, Κίνας αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συναντήθηκαν στη Βιέννη και εξέδωσαν μάλιστα Κοινή Ανακοίνωση, καθορίζοντας μια σειρά από στόχους που θα συμβάλλουν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη διατήρηση της συμφωνίας.

Από τη μεριά της, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με προσοχή το «συντονισμό» όσων έμειναν στη συμφωνία, αναζητώντας παρεμβάσεις καίριες, ενώ βέβαια οι πολυμερείς αντιθέσεις έρχονται στην επιφάνεια και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα (βλέπε και Σύνοδο ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα).

Ενδεικτικό είναι πάντως το αίτημα που υπέβαλε η Ουάσιγκτον στο Βερολίνο, για να μπλοκάρει την «απόσυρση» μεγάλων χρηματικών ποσών πίσω στο Ιράν, προφανώς στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τεχεράνης να «απορροφήσει» έστω κάποιες από τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων. Μάλιστα, όπως φέρεται να δήλωσε στη «Μπιλντ» ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρένελ, η αμερικανική κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τα σχέδια της Τεχεράνης να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στο Ιράν, ενώ πρόσθεσε: «Ενθαρρύνουμε τα υψηλότερα κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης να παρέμβουν και να σταματήσουν το σχέδιο».

ΣΥΡΙΑ
Μάχες και αλισβερίσι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το συριακό πρακτορείο «Sana» έκανε χτες λόγο για «αναφορές περί επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στο συριακό κράτος και τρομοκρατικές ομάδες» σε βόρειες περιοχές της επαρχίας Ντεράα. Η συγκεκριμένη επαρχία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο παζαριών με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, στις οποίες συμμετέχει ενεργά και η Ρωσία, στο φόντο μιας δυναμικής προέλασης των κυβερνητικών δυνάμεων αλλά και ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών για την «επόμενη μέρα» στη Συρία. Την ανησυχία τους βέβαια εκφράζουν διάφορες χώρες που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα πλεονεκτήματα που αποκτά το καθεστώς Ασαντ (και κατ' επέκταση οι σύμμαχοί του), κατηγορώντας τη Δαμασκό για παραβίαση συμφωνιών για «ζώνες αποκλιμάκωσης».

Την ίδια στιγμή, στο βορρά συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Τουρκίας με έμφαση στις περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές οργανώσεις YPG - PYD που η Αγκυρα θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ και χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές». Χτες ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ένα κομβόι τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων μπήκε σε συριακό έδαφος κατευθυνόμενο προς το Ιντλίμπ, σηματοδοτώντας και έτσι την απόφαση της Αγκυρας να ενισχύσει τις στρατιωτικές «πρωτοβουλίες» της στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ