ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Καθαρός διάδρομος» για το κεφάλαιο τα μνημόνια διαρκείας

Eurokinissi

Ισχυρά σινιάλα για την εκ νέου και διαρκή επιβεβαίωση των συμφωνιών, αναφορικά με τη διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, αλλά και για την προσθήκη νέων μέτρων, όπως η κατακρεούργηση των συντάξεων (από το Γενάρη του 2019) και του αφορολόγητου ορίου (από το 2020), αποστέλλουν τα επιτελεία της Ευρωζώνης, ενόψει βέβαια της επικείμενης απόφασης για το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» που θα δημοσιοποιηθεί, ενδεχομένως και σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απόλυτα ενδεικτικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, που έγιναν ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στο περιθώριο του οποίου θα συζητηθεί το ζήτημα του νέου εποπτικού πλαισίου, αλλά και η αποδέσμευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, ζήτημα που θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης:

-- Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου έχει ορίζοντα εφαρμογής για ένα εξάμηνο, καθώς «πρέπει να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα αρμόδια όργανα του Γιούρογκρουπ δεν είχαν ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η διατήρηση των «χαμηλών» συντελεστών ΦΠΑ θα επιφέρουν αντίστοιχες «τροποποιήσεις» στο τελευταίο «συμπληρωματικό μνημόνιο» της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη.

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά διαμήνυσε ο ίδιος αξιωματούχος, η... «δημοσιονομική επιβάρυνση» από την καθυστέρηση των ανατιμήσεων στον ΦΠΑ είναι μόλις 24 εκατ. ευρώ, ωστόσο δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει και καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης προς το ελληνικό κράτος...

-- Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των νέων περικοπών στις συντάξεις, «υπενθύμισε» ότι το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί και αποτελεί μια από τις δεσμεύσεις του «προγράμματος». Μάλιστα, συμβουλεύοντας την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, αλλά «θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μη συζητά αλλαγές», δείχνοντας βέβαια στην προοπτική της βιώσιμης εξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές. Αυτές με τη σειρά τους «αξιολογούν» την πιστοληπτική διαβάθμιση και τιμολογούν τα επιτόκια με βάση την πορεία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με τις πρόσφατες δηλώσεις από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο, σύμφωνα με τον οποίο, «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί θα συνεχίσουν να αποφέρουν καλά αποτελέσματα».

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κυριαρχεί η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ, με βάση την ενδιάμεση έκθεση με τις νεότερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Το παραπάνω αποτελεί τμήμα της «κανονικής διαδικασίας» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», ενόψει της προετοιμασίας των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών - μελών για το 2019.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Διεργασιών συνέχεια με νέα μορφώματα, μεταγραφές και σενάρια

Στα «δεξιά» του αστικού πολιτικού συστήματος πέρασε χτες η σκυτάλη των διεργασιών, καθώς την ίδρυση ενός «δεξιού κόμματος» ανήγγειλαν ο Τ. Μπαλτάκος, πρώην στέλεχος της ΝΔ, με διαύλους με τη Χρυσή Αυγή, και ο Δ. Καμμένος, που πρόσφατα αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ κατηγορώντας τους για τη στάση τους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, σκοπός τους είναι ο σχηματισμός «πατριωτικού μετώπου», για να «αποφευχθεί η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε Σλάβους» και για «να απομακρυνθεί από την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση», που αποτελεί «τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη».

Ο Δ. Καμμένος θα είναι πρόεδρος αυτού του «δεξιού κόμματος» και ο Τ. Μπαλτάκος γενικός γραμματέας, ενώ ήδη ρίχνουν «δίχτυα» σε παράγοντες που κινούνται στο χώρο αυτό και έχουν μείνει ανέστιοι, σε ανεξάρτητους βουλευτές κ.ά.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης, επανέφερε τα σενάρια περί επιχειρούμενης αποσταθεροποίησης. «Ολοι ξέρουμε ποιος κρατάει τα νήματα», σχολίασε, ενώ χαρακτήρισε Δ. Καμμένο και Μπαλτάκο «δούρειους ίππους του Κυρ. Μητσοτάκη».

Το θέμα σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δηλώνοντας άγνοια για τα κίνητρά τους, και σε μία ακόμα επιχείρηση τροφοδότησης της κάλπικης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «φαίνεται να υποθάλπει και να νομιμοποιεί τέτοιου τύπου ακραίες πολιτικές απόψεις».

Στο μεταξύ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εντάσσεται ο προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων, ανεξάρτητος μέχρι χτες βουλευτής Γ. Κατσιαντώνης, σε μια εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην κόμματός του, το οποίο χρέωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη «DNA αποστασίας».

Παράλληλα, στη ΝΔ συζητιέται η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Ρ. Τ. Ερντογάν. Για το θέμα αυτό επίθεση εξαπέλυσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία της αυτή «το λιγότερο ακατανόητη, αν όχι επιζήμια», που καμιά σχέση δεν έχει με την εξωτερική πολιτική. Ο Δ. Τζανακόπουλος συνέστησε στη ΝΔ «να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία».

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες διαφοροποιήσεις του Π. Καμμένου, τη φορά αυτή για τον «Κλεισθένη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα ανασύνθεσης οποιασδήποτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας έχουν και οι δύο δηλώσει ότι θα πορευθούν μαζί, μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019».

Τις κάθε είδους διεργασίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα αναμένεται να επηρεάσει και η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί και ότι απομένει η εισαγωγή των τελικών προτάσεων των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, ώστε να ξεκινήσει η φάση της αναθεώρησης.

Εργατικό Φεστιβάλ στη Λάρισα

Αύριο Πέμπτη, στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο), θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ που οργανώνουν οι ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

20.45: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

21.30: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.15: Ροκ συναυλία.

22.45: Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου.

ΤΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με ομιλητή τον Τ. Δημουλά

Η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι διεθνείς και εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ», το Σάββατο 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα του Παναγιώτη Κακούρου από τις Λίμνες Αργολίδας.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς στην Αττική

Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς προγραμματίζει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις επόμενες μέρες:

Σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Intercontinental», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ., ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί το κτίριο της «Forthnet» στον Ταύρο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Τη Δευτέρα 16/7, στη 12 μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα μέτρα για το Πάρκο Τρίτση

Αύριο Πέμπτη 12 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί, μετά την αναβολή της, η εκδήλωση της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, στο Πάρκο Τρίτση (δίπλα στο συντριβάνι), με θέμα «Το Πάρκο Τρίτση είναι πνεύμονας πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα. Εδώ και τώρα μέτρα για την αντιπυρική του θωράκιση». Θα μιλήσουν: Η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ, ο Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., δασολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο Δήμος Γαλανόπουλος, Γραμματέας του ΤΣ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα»

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση - συζήτηση, αύριο Πέμπτη, 12 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.

ΚΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία στο Πεδίον του Αρεως

Συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, με σύνθημα «Πεδίον Αρεως ανοιχτό στο λαό - Οχι στην εγκατάλειψη και τη μετατροπή του σε χώρο χρήσης ναρκωτικών», διοργανώνουν ΚΟ της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 14 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στη Λ. Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων.

Λαϊκά γλέντια από ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Πέμπτη, οι ΚΟ Τούμπας του Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας.

Την Παρασκευή 13 Ιούλη:

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας στις 9 μ.μ. καλεί σε πολιτική συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ Καλαμάτας. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ του 5ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνουν γλέντι στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή.

-- Οι ΚΟ 7ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 9 μ.μ., στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Ανω Αμπελόκηπους (Τριφυλίας και Λ. Μπέλλου).

-- Η ΤΕ Καβάλας καλεί στις 8.30 μ.μ. στα Ποταμούδια (στην αυλή μπροστά από το 11ο Δημοτικό Σχολείο).

Στο Κίεβο ο Κ. Παπαδάκης

Για το Κίεβο της Ουκρανίας αναχωρεί, σήμερα Τετάρτη, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, προκειμένου να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται την Πέμπτη 12 Ιούλη, για τα 100χρονα από την ίδρυση του ΚΚ Ουκρανίας και τα 25χρονα από την ανασύστασή του.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βλέπουμε μαζί τον τελικό του Μουντιάλ

Προβολή του τελικού του Μουντιάλ διοργανώνει η ΤΟ Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 15 Ιούλη, στο πλαίσιο γλεντιού που διοργανώνει. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 6 μ.μ., στα Γήπεδα Γρηγορίου στην Πετρούπολη, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και παιδότοπος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ